100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Winnaars Sony World Photography Awards 2020

zondag 14 juni 2020, 14:07 door | 3.942x gelezen | 1 reactie

De World Photography Organization heeft de winnaars van de Sony World Photography Awards 2020 aangekondigd. De titel Photographer of the Year en de bijbehorende prijs van 25.000 dollar wordt toegekend aan Pablo Albarenga (Uruguay) voor zijn serie Seeds of Resistance.

Ook zijn de tien categoriewinnaars van de Professional-competitie en de winnaars van de Open-, Studenten- en Jeugdcompetities, bekendgemaakt.

Pablo Albarenga Photographer of the Year Sony World Photography Awards 2020

CategorieŽn professioneel, open, student en jeugd bekend gemaakt en virtuele expositie geopend

Seeds of Resistance bestaat uit foto's van landschappen en gebieden die door mijnbouw en landbouwbedrijven in gevaar zijn. Deze worden gecombineerd met portretten van de activisten die vechten om ze te behouden.

In 2017 werden minstens 207 leiders en milieuactivisten gedood terwijl ze hun gemeenschappen beschermden tegen projecten die hun grondgebied bedreigden.

Volgens een rapport van Global Witness uit 2018 vonden de meeste van deze gevallen plaats in BraziliŽ met 57 moordaanslagen, waarvan 80% tegen mensen die de Amazone verdedigden.

De serie van Pablo Alberngo onderzoekt de band tussen de verdedigers en hun land - een heilig gebied waar honderden generaties van hun voorouders rusten. Door luchtbeelden te gebruiken, worden de hoofdpersonen in de verhalen van bovenaf gezien, alsof ze hun leven voor hun territorium afleggen.


Mike Trow, voorzitter van de Professional-wedstrijd, benadrukt: De winnaar van dit jaar komt uit de categorie Creative. Deze bestaat uit een briljante reeks afbeeldingen die een krachtig visueel verslag biedt van hoe ontbossing hand in hand gaat met de vernietiging van gemeenschappen en volkeren.

De beoordeling van dit jaar was uitdagend - er waren een aantal buitengewone verhalen en beeldensets die de algemene titel hadden kunnen winnen, maar Seeds of Resistance viel echt op. Pablo komt uit Uruguay en dit project is heel persoonlijk voor hem als fotograaf.

De inspanning die nodig is om deze serie te bedenken, te produceren en te filmen, is in alle opzichten lovenswaardig.


In reactie op zijn overwinning zei Pablo Alberngo: Met deze belangrijke prijs zie ik twee overwinningen. Ten eerste de mogelijkheid om de verhalen van de traditionele gemeenschappen van de Amazone te vertellen door de mensen te laten zien die nog steeds vechten, niet alleen voor hun toekomst, maar voor die van iedereen.

We moeten verder kijken dan de bomen, het zuurstof en de 'onontdekte' soorten van het regenwoud.

Ten tweede dat de prijs voor fotograaf van het jaar is geland in Latijns-Amerika, een continent dat historisch door de ogen van buitenlanders wordt verteld. Ik hoop dat veel meer fotografen uit onze regio zullen blijven bijdragen met onze stemmen, en zo de geweldige gemeenschap van Latijns-Amerikaanse vertellers te versterken.


Pablo Albarenga Photographer of the Year Sony World Photography Awards 2020 1

De serie van Pablo Albarenga: Seeds or Resistance

Professionele categorie winnaars


Winnende fotografen in de professionele competitie zijn geselecteerd door een panel van deskundige juryleden voor het indienen van een uitstekend oeuvre van vijf tot tien afbeeldingen, variŽrend van persoonlijke onderwerpen en observaties tot hoofdnieuws en weinig bekende maar kritische kwesties.

Open fotograaf van het jaar


De Open competitie geeft aandacht aan de kracht van losse beelden. Winnende afbeeldingen worden geselecteerd vanwege hun vermogen om een opmerkelijk visueel verhaal te communiceren in combinatie met technische uitmuntendheid.

Uit tien winnaars in de open categorie is Tom Oldham (Verenigd Koninkrijk) uitgeroepen tot Open Photographer of the Year 2020 en ontvangt de prijs van 5.000 dollar voor Black Francis.

Tom Oldham Black Francis

'Black Francis'. Foto: Tom Oldham

Bovenstaande foto is een zwart-wit portret van Pixies-frontman Charles Thompson (ook bekend als Black Francis), oorspronkelijk gemaakt voor MOJO Magazine. Tom Oldham vroeg hem om zijn frustratie met fotoshoots te erkennen.

Francis uitte een perfect gebaar van ergernis door zijn handen in zijn gezicht te graven. Het resultaat was een expressieve foto die als hoofdbeeld voor het artikel liep.

Over zijn overwinning zei Tom Oldham: Het is een ongelooflijk compliment om hiervoor gekozen te worden, aangezien ik het nog steeds niet kan geloven dat ik op de shortlist naast zoveel talent van wereldklasse sta.

Ik had nooit gedroomd dat ik ergens in de Open competitie kon komen, omdat de standaard zo hoog is en het veel tijd kost om deze prijs te realiseren. Ik dank Mojo Magazine voor de opdracht, mijn briljante team en natuurlijk Charles voor het aanbieden van zo'n moment. Ik ben verwonderd en blij.


Overige winnaars per categorie


De winnende fotografen worden geprezen op de online kanalen en platforms van de World Photography Organisation met speciale inhoud, waaronder video's, presentaties en live Q & A's. Een digitale showcase van de winnende en finalistische projecten en afbeeldingen van dit jaar kun je bekijken in onderstaande On Screen-pagina:


Architectuur
Winnaar: Sandra Herber (Canada) voor haar serie Ice Fishing Huts, Lake Winnipeg. Finalisten: 2e plaats Jonathan Walland (VK); 3e plaats Josť De Rocco (ArgentiniŽ)

Creatief
Winnaar: Pablo Albarenga (Uruguay) voor zijn serie Seeds of Resistance. Finalisten: 2e plaats Dione Roach (ItaliŽ); 3e plaats Luke Watson (Verenigd Koninkrijk)

Ontdekking
Winnaar: Maria Kokunova (Russische Federatie) voor haar serie The Cave. Finalisten: 2e plaats Hashem Shakeri (Islamitische Republiek Iran); 3e plaats Hugh Kinsella Cunningham (Verenigd Koninkrijk).

Documenatire
Winnaar: Chung Ming Ko (Hong Kong SAR) voor zijn serie Wounds of Hong Kong. Finalisten: 2e plaats Didier Bizet (Frankrijk); 3e plaats Youqiong Zhang (China).

Milieu
Winnaar: Robin Hinsch (Duitsland) voor zijn serie Wahala. Finalisten: 2e plaats Ńlvaro Laiz (Spanje); 3e plaats Luca Locatelli (ItaliŽ).

Landschap
Winnaar: Ronny Behnert (Duitsland) voor zijn serie Torii. Finalisten: 2e plaats Florian Ruiz (Frankrijk); 3e plaats Chang Kyun Kim (Zuid-Korea)

Natuurlijke wereld & dieren in het wild
Winnaar: Brent Stirton (Zuid-Afrika) voor zijn serie Pangolins in Crisis. Finalisten: 2e plaats Masahiro Hiroike (Japan); 3e plaats Adalbert Mojrzisch (Duitsland).

Portret
Winnaar: Cesar Dezfuli (Spanje) voor zijn serie Passengers
Finalisten: 2e plaats Denis Rouvre (Frankrijk); 3e plaats Sasha Maslov (OekraÔne).

Sport
WINNAAR: Ńngel Lůpez Soto (Spanje) voor zijn serie Senegalese Wrestlers. Finalisten: 2e plaats Lucas Barioulet (Frankrijk); 3e plaats Andrea Staccioli (ItaliŽ).

Stilleven
Winnaar: Alessandro Gandolfi (ItaliŽ) voor zijn serie Immortality, Incorporated. Finalisten: 2e plaats Elena Helfrecht (Duitsland); 3e plaats Fangbin Chen (China).

Studentfotograaf van het jaar
De Griekse student Ioanna Sakellaraki werd gekozen als Student Photographer of the Year 2020 voor haar serie Aeiforia.

Deze werd gemaakt naar aanleiding van de korte opdracht Sustainability Now, waarin studenten werd gevraagd een oeuvre te maken dat verband houdt met ecologische duurzaamheid.

Jeugdfotograaf van het jaar
Geselecteerd uit zeven categoriewinnaars, heeft Hsien-Pang Hsieh (Taiwan, 19 jaar) de titel Youth Photographer of the Year 2020 gewonnen met zijn foto Hurry, met een straatartiest die lijkt haast te hebben maar in feite stilstaat.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

 1. Rafi Markus
  Rafi Markus schreef op dinsdag 16 juni 2020 om 21:58  | reageer

  Een ongelooflijk goed artikel. Hier blijf je naar kijken. Bedankt. Dick Markus

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord