Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Zilveren Camera 2008

zondag 18 januari 2009, 23:23 door | 7.870x gelezen | 17 reacties

ANP fotograaf Robert Vos is de winnaar van de Zilveren Camera 2008. Zijn foto van Olympisch kampioen Maarten van der Weijden, genomen direct na zijn overwinning op de tien kilometer zwemmen in Peking, is door de jury gekozen tot de beste foto van 2008. Vandaag werd de uitslag bekend gemaakt.

De Zilveren Camera is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van fotojournalisten (NVF). De 43-jarige Robert Vos ontvangt voor zijn winnende foto een wisselprijs en een bedrag van 2.500 euro. Overigens werd de Zilveren Camera dit jaar voor de zestigste keer uitgereikt.

Volgens de jury is de foto van Robert "Een foto die een verhaal vertelt waar mensen over vijfentwintig jaar nog over praten". De zwemkampioen Maarten van der Weijden is overigens na deze Olympisch overwinning gestopt met zijn zwemcarriere.

Nu heb ik persoonlijk niks met sport en dat zal dan ook wel de reden zijn dat ik deze winnende foto niet bepaald spannend of indrukwekkend vind. Geef me dan maar liever de winnende foto van de 'Nieuwsfoto van het Jaar'.

Robert Vos winnaar Zilveren Camera 2008
De winnende foto, door Robert Vos (ANP)


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op zondag 18 januari 2009 om 23:36  | reageer

  Twee mannen in een omhelzing en een wazige achtergrond....waar is de tijd dat de foto een verhaal vertelt? Hans van der Meer had gelijk het verhalende in de fotografie is overgenomen door de televisie...

  Nee dan zie ik liever de serie van Taco van der Eb.

 2. Dr.Hook
  Dr.Hook schreef op maandag 19 januari 2009 om 00:24  | reageer

  Robert gefeliciteerd,
  Het verhaal achter deze foto maakt hem tot een terechte winnaar,met een uitgelaten Pieter van den Hoogenband (wie herrinerd niet zijn bij uitbundige commetaar voor de NOS TV bij de gouden race)en een zich zelf verbazende Maarten van der Weijden. Bij de Zilver Camera gaat het niet mooiste foto,maar om een beeld met grote nieuwswaarde, en dat heeft(had)deze foto absoluut.
  Elja je kent toch wel het verhaal achter foto?????

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 19 januari 2009 om 00:27  | reageer

  Ik vind dat er een enorm verschil zit tussen 'een foto die een verhaal vertelt' en 'het verhaal achter de foto'. Haal die twee alsjeblieft niet door elkaar

 4. Dr.Hook
  Dr.Hook schreef op maandag 19 januari 2009 om 00:36  | reageer

  Reinoud,
  Dat verhaal is er en kan je bij een nieuwsfoto niet gescheiden houden.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 19 januari 2009 om 01:53  | reageer

  De euforie vind ik met name de attractie van deze foto maar daar houdt 't verder ook mee op. Nieuwswaarde had de foto zeker maar of ie nou echt een verhaal verteld...?

 6. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 19 januari 2009 om 08:30  | reageer

  Effe toch zeggen dat ik als Belg eigenlijk niks weet van de foto.
  Dus zoals Reinoud al zegt de foto als verhaal me niks, ik ben er dan ook zeker van dat er wel betere foto's zouden kunnen gekozen zijn die wel degelijk het hele verhaal vertellen.

 7. gast schreef op maandag 19 januari 2009 om 10:55  | reageer

  Dr.Hook: welk verhaal? Dat is precies mijn punt. Ik heb het over twee verschillende verhalen en jij reageert met 'dat verhaal'.

 8. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op maandag 19 januari 2009 om 13:11  | reageer

  Hmm als ik de bovenstaande foto zo zie is er toch wel wat aan PS-ed. Kijk maar naar het lichtgevende randje om de 2 hoofdpersonen heen. Nu zag ik juist op het nieuws dat ze daar speciaal op gecontroleerd hadden. Maar blijkbaar is dat alleen met clonen gedaan. Het doet me een beetje denken aan een bepaalde bekende foto met halfverdronken paarden...

 9. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op maandag 19 januari 2009 om 13:20  | reageer

  verhaal achter foto is inderdaad mooi, maar vind dit nou niet de foto van het jaar, als je het verhaal niet kent is het een doodgewone foto.
  foto van he jaar moet in mijn ogen zelf een verhaal vertellen.
  zou dan eerder moment van het jaar zijn, maar goed dat is het mooie aan fotografie, er kunnen verschillend menigen over ontstaan.

 10. gast schreef op maandag 19 januari 2009 om 15:29  | reageer

  Een sportfoto als winnaar van de ZC vind ik vreemd. Er zijn belangrijker zaken dan twee blije zwemmers. Het verhaal van de foto zal zeker nog 25 jaar staan, de foto absoluut niet. Helaas voor Vos, maar er waren betere kandidaten...

 11. Bas
  Profiel Bas schreef op maandag 19 januari 2009 om 16:33  | reageer

  @Mattijs dit randje lijkt mij eerder verscherping. Ik heb de foto ook hi-res gezien en het ziet er niet uit als een montage oid. Er is niets verdachts aan de foto. Hooguit is de foto iets teveel verscherpt

 12. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op maandag 19 januari 2009 om 16:37  | reageer

  @Bas, het lijkt me ook geen montage, maar ik zie duidelijk een artistieke hand in de foto. Let maar eens op de bovenkant van het hoofd van Maarten. De foto voelt voor mij zo iets 'goedkoper' aan. Wat niet weg neemt dat ik hem graag zelf had willen maken vrolijk

 13. gast schreef op maandag 19 januari 2009 om 19:31  | reageer

  Volgens mij is de achtergrond doorgedrukt. De mannen hebben een beetje een halo om zich heen. Geen jeanpierrejansje c.q. doodzonde. Wel lelijk

 14. Bas
  Profiel Bas schreef op maandag 19 januari 2009 om 20:37  | reageer

  @Mattijs er is niets bijzonders gebeurd, misschien idd wat doordrukken ofzo. Maar eerlijk gezegd denk ik gewoon dat het een kwestie van verscherpen is in een JPEG

 15. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op maandag 19 januari 2009 om 21:31  | reageer

  Dat de discussie nu over onbenullige technische details gaat zegt eigenlijk genoeg. Jan Edward zag ook dat de jury helaas liever mee ging in de Maarten van der Weijden-hype...

 16. Bas
  Profiel Bas schreef op maandag 19 januari 2009 om 22:24  | reageer

  @Hans Braakhuis Ben het met je eens hoor, maar kon het even niet hebben dat nu gelijk iedere afwijking gezien wordt als manipulatie.

 17. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op maandag 9 februari 2009 om 20:22  | reageer

  Het moment toen hij won met zwemmen was een geweldig moment en ik vind dit ook een zeer mooi moment van de opname. Hoe Pieter hem aan het aanmoedigen was echt prachtig!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord