Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania hebben een systeem ontwikkeld dat foto's kan analyseren en daarvoor automatisch een aantal trefwoorden voorstelt. Het systeem heet '[url=http://www.alipr.com/]Automatic Linguistic Indexing of Pictures-Real Time[/url]' (ALIPR) en is nog volop in ontwikkeling. Een werkende versie van ALIPR staat online en is [url=http://www.alipr.com/]te testen[/url] met je eigen foto's (Let op: de foto's worden geplaatst in een online galerij). De resultaten van de technologie zijn veelbelovend te noemen!">
Elja Trum

Automatisch trefwoorden toekennen aan foto's

zaterdag 4 november 2006, 17:17 door | 4.957x gelezen | 0 reacties

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania hebben een systeem ontwikkeld dat foto's kan analyseren en daarvoor automatisch een aantal trefwoorden voorstelt. Het systeem heet 'Automatic Linguistic Indexing of Pictures-Real Time' (ALIPR) en is nog volop in ontwikkeling.

Een werkende versie van ALIPR staat online en is te testen met je eigen foto's (Let op: de foto's worden geplaatst in een online galerij).
De resultaten van de technologie zijn veelbelovend te noemen!

Wanneer dit systeem verder verbeterd wordt kan het erg nuttig zijn om geautomatiseerd je foto's te categoriseren. Het zoeken naar bepaalde foto's kan daardoor stukken sneller. Het zou zelfs niet ondenkbaar zijn dat een dergelijk systeem personen op naam zou kunnen herkennen. Zoek je dan die ene foto van die oom die je lang geleden genomen hebt, dan heb je die zo teruggevonden.

Voor zoekmachines, die momenteel nog gebruik moeten maken van keywords die door gebruikers opgegeven zijn, is een dergelijk systeem uiteraard ook een uitkomst.

ALIPR test
ALIPR in actie


Bron: Rob Galbraith

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Wetenschap

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.639 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord