Michelle Peeters

De perfecte hoek voor portretfoto's

dinsdag 16 mei 2017, 22:11 door | 5,048x gelezen | 0 reacties

Bestaat er eigenlijk zoiets als een 'perfecte' hoek voor een close-up portretfoto? Omdat portretfotografie zo subjectief is waarschijnlijk niet. Maar dat weerhield Ed Gregory (van YouTube channel Photos) er toch niet van om een wetenschappelijke methode toe te passen om dat perfecte beeld te vinden.


Zo heeft hij een model laten poseren onder een clamshell-verlichting waarbij een egale en schaduwvrije belichting ontstaat. Hij gebruikte een 85mm f/1.8 lens en fotografeerde op f/8.

Hij fotografeerde haar 16 keer vanuit verschillende hoeken en hoogten. Op deze manier kon hij de foto's vergelijken en hopelijk die perfecte portrethoek opsporen.

Hij nam in totaal 16 foto's, beginnend op ooghoogte en frontaal. Vervolgens bewoog hij twee voetstappen naar rechts, 8-inch omhoog, 8-inch omlaag en 16-inch omhoog. Het uiteindelijke raster ziet er als volgt uit:

Portraittest 1


Vervolgens heeft hij na de portretsessie dezelfde zelfgemaakte globale aanpassingen toegepast op elke foto. Eigenlijk zien de foto's er allemaal een beetje hetzelfde uit, alleen de hoek waaronder ze zijn geschoten verschilt. Handig om dit erbij te vermelden als aantekening.

Dus... wat heeft hij hier nu van geleerd?

In het kort leerde hij dat als je camera licht naar beneden richt, dat dat je onderwerp meestal flatteert, ongeacht de zij-hoek die je gebruikt. Drie van zijn vier favoriete foto's werden geschoten vanaf 8 inch boven ooghoogte.

Hij classificeerde daarnaast ook zijn 'bevindingen' op basis van de emotie of indruk die elke hoek gaf. Foto's van beneden uit genomen waren 'intenser' en beelden van bovenuit meer 'onschuldig'. En hoe groter de hoek vanuit de camera gezien, hoe 'dynamischer' het portret in vergelijking met de 'eerlijke' blik je krijgt bij frontale shots.

Analysis


Uiteindelijk is het heel moeilijk om de video niet te bekritiseren op basis van het verkeerd gebruik van de term 'wetenschap'. Er is natuurlijk niets wetenschappelijks aan subjectieve termen als 'eerlijk' en 'onschuldig', en dit is nu niet bepaald een uitgelezen voorbeeld van een experimenteel ontwerp. Er werd niet eens een expliciete hypothese getest ...

Maar als je hier even niet op let heeft Ed Gregory toch een zeer systematische en relatief goed opgebouwde vergelijking van verschillende camerahoeken gecreŽerd die je kunnen helpen je persoonlijke favoriete hoeken te vinden en te begrijpen hoe je de camera kunt bewegen om tot het door jou gewenste headshot te komen.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Wetenschap

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.160 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

51.160 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.