100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

CameraTools Strobist Festival

zaterdag 6 juni 2009, 01:04 door | 15.790x gelezen | 14 reacties

Vanavond naar het Strobist Festival van CameraTools in Apeldoorn geweest. Vorige week hoorde ik toevallig dat deze gehouden werd en het leek me interessant om bij te wonen. Met amper vijf minuten vertraging door file op de A50 kwamen we mooi op tijd rond half zeven aan op de Paramariboweg.

Er was plek voor 80 fotograferen en de workshop was helemaal uitverkocht. Na aanmelding konden we achter het pand van Cameratools terecht. Hier waren vier workshoplocaties opgebouwd waar we, nadat we welkom werden geheten, terecht konden.

De eerste workshop waar ik bij was, was die van Moishe Applebaum Micha. Hij moest er wellicht nog even inkomen, want het ging nog niet helemaal helder en soepel. Toch gaf hij wat leuke tips voor high-speed fotografie waarbij je voorwerpen in het water laat vallen.

High-speed fotografie


Na zijn workshop was het tijd voor een hapje eten. Er was een barbecue waar we een paar lekkere stukjes vlees en toebehoren konden halen. Naast het eten was er de hele avond drinken beschikbaar zonder extra kosten.

Nadat we het eten op hadden hebben we een workshop van Martin Hogeboom gevolgd. Dat was werkelijk een plezier om naar te luisteren. Martin heeft duidelijk zijn passie in de fotografie liggen en dat merk je direct. Hij gaf vlot praktische tips en liet zien hoe je vanuit een simpele opstelling complexe flitssituaties kon opbouwen.

Daarbij maakt hij gebruik van drie flitsers (hoofdlicht op het model, licht op de achtergrond en licht vanachter op het model) en slimme accessoires zoals een stuk verknipt karton om een leuk patroon op de achtergrond te toveren. Ook liet hij andere fotografen ook een poging wagen.

Antonette aan de slag


Na deze workshop een tijd gevolgd te hebben gingen we door naar de workshop van Bert Stephani. Bert had een skatebaan en skaters tot zijn beschikking als onderwerp. Een leuke afwisselling van de dames die aanwezig waren.

Bert heeft een aantal leuke beelden gemaakt van de skaters, maar toen wij aan het meekijken waren was hij bezig met een shot waarin de schaduw een belangrijke rol in de foto speelde. Persoonlijk vond ik dat geen hele interessante foto. Op Bert zijn weblog zullen vast nog wel wat beelden van vanavond verschijnen; ik heb een aantal mooie foto's voorbij zien komen.

Bert in actie


Helaas ben ik niet meer toegekomen aan de workshop van Bram en Erwin. Wellicht iets om in de toekomst nog eens naar te kijken..

Meet & Greet
Ik heb best veel mensen gezien die ik kende via Twitter of andere kanalen. Zo heb ik voor het eerst mede-blogger Antonette ontmoet, natuurlijk een aantal CameraTools medewerkers die ik nog kende, een paar Canon mensen die ik ook al vaker gesproken heb en natuurlijk Bert Stephani weer gesproken. Ook videograaf Gert, die ik al via Twitter kende, ontmoet.

Stiekum denk ik dat ik het 'netwerk' gedeelte van de dag daardoor het leukste vond; lekker kletsen met andere fotografen. Van CameraTools begreep ik overigens dat ze van plan zijn in de toekomst vaker van dit soort sessies te gaan houden. Het kan dus de moeite zijn om hun website in de gaten te houden.

Natuurlijk kon ik niet een hele avond in de buurt van een fotowinkel zijn zonder iets aan te schaffen. Bij CameraTools dus maar een Lensbaby Composer en een ND filter aangeschaft. Later zal ik uitgebreid op deze twee producten terugkomen.

Al met al een erg gezellige avond. Vooral veel gekletst en daarbij ook nog wat interessante tips en opstellingen gezien. Het nuttigste was wellicht de zin in fotograferen die zo'n workshop op roept. Ik moet zeker op korte termijn weer eens een fotosessie gaan houden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 01:33  | reageer

  Seems u had some fun, de bert had weer geluk een hele skatebende just for him.

 2. Edwin
  Profiel  Edwin schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 07:22  | reageer

  Was een leuke avond, en inderdaad het netwerken was een leuke bijkomstigheid. Verder vond Bert Stephani en Martin Hogeboom erg goed en informatief. Voor mij was er zoveel te zien dat ik er niet eens aan toe gekomen ben om iets te kopen (uniek knipoog ). Maar ben benieuwd naar je ervaringen met de LensBaby.

  Zie net aan je foto dat ik tijdens het eten bij je aan tafel zat.
  Leuke site verder ook, nieuw voor mij dus ik ga eens even wat lezen.

 3. Hems Zwier
  Hems Zwier schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 09:32  | reageer

  Ha ik vermoedde al dat je bij de strobistavond was, want de boys hebben geen koopavond daar! Ga mij toch eens verdiepen in het strobist en flitswerk. Heb jij toevallig tips voor een 'must read' boek!

 4. Digitale Fotografie
  Profiel Digitale Fotografie schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 10:51  | reageer

  Was een leuke en gezellige avond, wwer aardig wat inspiratie opgedaan. Zeker voor herhaling vatbaar! Wel iets teveel in de winkel gekocht knipoog
  Leuk dat de deelnemers ook de kans kregen om zelf eens de pocket wizzards op hun camera te zetten en wat foto's te nemen.
  De workshop(s) van Martin Hogeboom vond ik er persoonlijk het meest uitspringen, al was de highspeed fotografie ook wel leuk.
  Leuk dat photofacts ook nog even genoemd werd vrolijk mede door de post op photofacts werd ik op deze workshop avond geattendeerd, waarvoor dank!

 5. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 11:38  | reageer

  Ik blijf het jammer vinden dat ik er niet bij kon zijn. Ik had graag langsgekomen en gekeken maar helaas. Ik hoop inderdaad dat de mannen van CT vaker dit soort dingen gaan doen, maar daar heb ik wel vertrouwen in.

  Aan die lensbaby heb je geen miskoop gedaan. Je zal zien dat elke foto die je daarmee maakt tijdens een opdracht, meteen verkocht is.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 14:41  | reageer

  @Hems; Ik kan de boeken van Joe McNally aanraden. The Moment It Clicks (recensie) is wat algemeen, maar erg inspirerend. The Hot Shoe Diaries is -wat ik begreep- wat praktischer en daardoor wellicht nog interessanter. Ik heb dit boek nog niet gelezen.

  Daarnaast moet je natuurlijk het weblog van David Hobby bekijken; Strobist.com.

  @Edwin; Inderdaad, hebben we elkaar toch nog een beetje gesproken gisteren. knipoog

  @Marco; Inderdaad erg leuk dat Photofacts nog even genoemd werd. Altijd goed een beetje reclame onder fotografen. knipoog

 7. Bert Stephani
  Bert Stephani schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 17:28  | reageer

  Fijn je nog eens te ontmoeten Elja. Jouw eerste workshop was trouwens niet bij Moishe (die heeft er geen gegeven) maar bij Micha.

  Het beeld met de schaduwen was idd niet geweldig maar daardoor ben ik er toch in geslaagd om mijn doel te bereiken: aantonen dat mislukte experimenten een onderdeel vormen van locatiefotografie vrolijk

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 21:51  | reageer

  Van CameraTools ontvingen ik nog onderstaande twee foto's die Martin gisteren gedurende de workshop gemaakt heeft.

  afbeelding

  afbeelding

 9. Ernst Hartwich
  Profiel  Ernst Hartwich schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 23:48  | reageer

  Heb een leuke avond gehad. Eigenlijk had ik geen tijd genoeg om alle workshops te volgen. De uitleg van Bert was erg helder en duidelijk. Ben het langst blijven hangen bij de worshop van Martin. Geweldig om te horen hoe hij enthousiast over zijn vak verteld.

  Wat foto's heb ik op mijn website gezet www.ernsthartwich.nl

 10. Edgo
  Profiel Edgo schreef op zondag 7 juni 2009 om 10:22  | reageer

  Ik vond het een leuke avond, goede zet van Cameratools. Een paar leuke dingen gezien waarmee ik ook ga werken. Maar wat die Moishe Appelboom daar nu deed?

  Ik heb weliswaar geen foto geschoten, maar wel wat bewegend beeld. Ben een uurtje aan het knoeien geweest en heb er een filmpje van samengesteld.

 11. Wijtze Velema
  Wijtze Velema schreef op zondag 7 juni 2009 om 11:31  | reageer

  We hebben vrij laat besloten om Moishe te vervangen. Dit puur en alleen vanwege het feit dat het voor het publiek wellicht niet al te goed te volgen zou zijn vanwege de Engelse taal. Vanzelfsprekend was hij wel aanwezig, maar met de komst van topper Bert Stephani waren we ervan overtuigd dat een nederlandse uitleg het beste was voor iedereen.

 12. Arjan
  Arjan schreef op zondag 7 juni 2009 om 20:27  | reageer

  Had Martin een mail gestuurd met de link naar dit verhaal.
  Krijg net mail terug met de video link van Edgo...
  Leuk filmpje...


  Arjan

 13. dennis van den eijnden
  Profiel dennis van den eijnden schreef op maandag 8 juni 2009 om 15:42  | reageer

  Het was idd een geslaagde avond, alhoewel ik van sommige workshops meer had verwacht. Ik had je graag even de hand geschud, Elja, maar wist niet dat je er was.
  Hierbij links naar een paar foto's die ik die avond heb gemaakt (skatefoto's).

 14. Gert
  Gert schreef op woensdag 10 juni 2009 om 01:53  | reageer

  Het was leuk om je daar tegen te komen! Ik heb zelf ook genoten van die avond. Heerlijk gegeten en er was genoeg te zien. Vooral de interactieve sfeer sprak mij in het bijzonder aan. Fotografie (en video) moet je DOEN!
  Vandaar dat ik die avond alles op video heb vastgelegd. Het was wel zwaar! Twee dagen met die grote camera rondlopen. Maar de tijd vloog!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord