Elja Trum

CameraTools Strobist Festival

zaterdag 6 juni 2009, 01:04 door | 14.761x gelezen | 14 reacties

Vanavond naar het Strobist Festival van CameraTools in Apeldoorn geweest. Vorige week hoorde ik toevallig dat deze gehouden werd en het leek me interessant om bij te wonen. Met amper vijf minuten vertraging door file op de A50 kwamen we mooi op tijd rond half zeven aan op de Paramariboweg.

Er was plek voor 80 fotograferen en de workshop was helemaal uitverkocht. Na aanmelding konden we achter het pand van Cameratools terecht. Hier waren vier workshoplocaties opgebouwd waar we, nadat we welkom werden geheten, terecht konden.

De eerste workshop waar ik bij was, was die van Moishe Applebaum Micha. Hij moest er wellicht nog even inkomen, want het ging nog niet helemaal helder en soepel. Toch gaf hij wat leuke tips voor high-speed fotografie waarbij je voorwerpen in het water laat vallen.

High-speed fotografie


Na zijn workshop was het tijd voor een hapje eten. Er was een barbecue waar we een paar lekkere stukjes vlees en toebehoren konden halen. Naast het eten was er de hele avond drinken beschikbaar zonder extra kosten.

Nadat we het eten op hadden hebben we een workshop van Martin Hogeboom gevolgd. Dat was werkelijk een plezier om naar te luisteren. Martin heeft duidelijk zijn passie in de fotografie liggen en dat merk je direct. Hij gaf vlot praktische tips en liet zien hoe je vanuit een simpele opstelling complexe flitssituaties kon opbouwen.

Daarbij maakt hij gebruik van drie flitsers (hoofdlicht op het model, licht op de achtergrond en licht vanachter op het model) en slimme accessoires zoals een stuk verknipt karton om een leuk patroon op de achtergrond te toveren. Ook liet hij andere fotografen ook een poging wagen.

Antonette aan de slag


Na deze workshop een tijd gevolgd te hebben gingen we door naar de workshop van Bert Stephani. Bert had een skatebaan en skaters tot zijn beschikking als onderwerp. Een leuke afwisselling van de dames die aanwezig waren.

Bert heeft een aantal leuke beelden gemaakt van de skaters, maar toen wij aan het meekijken waren was hij bezig met een shot waarin de schaduw een belangrijke rol in de foto speelde. Persoonlijk vond ik dat geen hele interessante foto. Op Bert zijn weblog zullen vast nog wel wat beelden van vanavond verschijnen; ik heb een aantal mooie foto's voorbij zien komen.

Bert in actie


Helaas ben ik niet meer toegekomen aan de workshop van Bram en Erwin. Wellicht iets om in de toekomst nog eens naar te kijken..

Meet & Greet
Ik heb best veel mensen gezien die ik kende via Twitter of andere kanalen. Zo heb ik voor het eerst mede-blogger Antonette ontmoet, natuurlijk een aantal CameraTools medewerkers die ik nog kende, een paar Canon mensen die ik ook al vaker gesproken heb en natuurlijk Bert Stephani weer gesproken. Ook videograaf Gert, die ik al via Twitter kende, ontmoet.

Stiekum denk ik dat ik het 'netwerk' gedeelte van de dag daardoor het leukste vond; lekker kletsen met andere fotografen. Van CameraTools begreep ik overigens dat ze van plan zijn in de toekomst vaker van dit soort sessies te gaan houden. Het kan dus de moeite zijn om hun website in de gaten te houden.

Natuurlijk kon ik niet een hele avond in de buurt van een fotowinkel zijn zonder iets aan te schaffen. Bij CameraTools dus maar een Lensbaby Composer en een ND filter aangeschaft. Later zal ik uitgebreid op deze twee producten terugkomen.

Al met al een erg gezellige avond. Vooral veel gekletst en daarbij ook nog wat interessante tips en opstellingen gezien. Het nuttigste was wellicht de zin in fotograferen die zo'n workshop op roept. Ik moet zeker op korte termijn weer eens een fotosessie gaan houden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 01:33

  Seems u had some fun, de bert had weer geluk een hele skatebende just for him.

 2. Edwin
  Profiel  Edwin schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 07:22

  Was een leuke avond, en inderdaad het netwerken was een leuke bijkomstigheid. Verder vond Bert Stephani en Martin Hogeboom erg goed en informatief. Voor mij was er zoveel te zien dat ik er niet eens aan toe gekomen ben om iets te kopen (uniek knipoog ). Maar ben benieuwd naar je ervaringen met de LensBaby.

  Zie net aan je foto dat ik tijdens het eten bij je aan tafel zat.
  Leuke site verder ook, nieuw voor mij dus ik ga eens even wat lezen.

 3. Hems Zwier
  Hems Zwier schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 09:32

  Ha ik vermoedde al dat je bij de strobistavond was, want de boys hebben geen koopavond daar! Ga mij toch eens verdiepen in het strobist en flitswerk. Heb jij toevallig tips voor een 'must read' boek!

 4. Digitale Fotografie
  Profiel Digitale Fotografie schreef op zaterdag 6 juni 2009 om 10:51

  Was een leuke en gezellige avond, wwer aardig wat inspiratie opgedaan. Zeker voor herhaling vatbaar! Wel iets teveel in de winkel gekocht knipoog
  Leuk dat de deelnemers ook de kans kregen om zelf eens de pocket wizzards op hun camera te zetten en wat foto's te nemen.
  De workshop(s) van Martin Hogeboom vond ik er persoonlijk het meest uitspringen, al was de highspeed fotografie ook wel leuk.
  Leuk dat photofacts ook nog even genoemd werd vrolijk mede door de post op photofacts werd ik op deze workshop avond geattendeerd, waarvoor dank!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord