Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marcel Wiegerinck

Fotovakschool basisopleiding; de laatste les

woensdag 23 juli 2008, 20:02 door | 16.618x gelezen | 8 reacties

Intussen heb ik mijn vakantie in Mongolie er op zitten en kunnen jullie mijn ervaringen van de laatste les van de basisopleiding lezen. In deze les geen presentaties meer maar enkel het bespreken van de opdrachten.

Bespreken van de opdracht
De opdracht die we voor deze les meegekregen hadden was; Fotografeer de straat waarin je woont. Op de foto moeten mensen te zien zijn. Minimaal een serie 6 fotoís en maximaal 10 fotoís.

Dit was zo'n opdracht waarvan ik dacht; dat doe ik wel even maar het begon al met het bedenken van een soort conceptje. Wat en wie ga ik op de foto zetten? Wat wil ik vertellen...uhh? Na verschillende ideeen verzonnen te hebben heb ik uiteindelijk bedacht om de bewoners bij mij uit de straat te vragen om voor hun voordeur te gaan staan met een voorwerp in hun hand. De verschillende voordeuren zouden goed tot zijn recht komen in de serie die we moeten maken. Het voorwerp vind ik een leuk detail die naar mening iets over de mensen op de foto zou kunnen zeggen.

De eerste slachtoffer waren mijn bejaarde buren. Uiteraard eerst uitgelegd waar het voor is en wat de bedoeling is na de nodige koffie en koekjes kon ik eindelijk aan de slag. Verschillenden foto's gemaakt vanuit verschillende standpunten en natuurlijk gelijk laten zien aan de modellen. Ze vonden het fantastisch om te doen.

Aangezien ik nog niet zo heel lang in Mierlo woon ken ik de mensen uit de buurt ook niet zo goed en heb mijn buurman meteen gevraagd of hij iemand uit de straat kent die wel mee zou willen werken met deze opdracht. Ik werd gelijk meegenomen naar de overburen en heb op deze manier uiteindelijk voor de onderstaande zes foto's gekozen.

De straat waarin ik woon


Mijn beoordeling voor deze opdracht was erg positief. Ook mijn mede studenten hadden flink hun best gedaan. Er was nog iemand die een zelfde soort concept had als ik. Zij heeft alle voorbijgangers gefotografeerd met steeds het hek links en rechts in beeld. Wat je ook veel zag was mensen aan het werk in det tuin.

Eindbeoordeling
Omdat dit voor mij al de laatste les was heb ik aan de leraar gevraagd of hij mij een beoordeling wil geven om te kijken of ik door kan naar de vakopleiding. Hiervoor moest ik naast de gemaakte opdrachten mijn beste 10 fotoís meenemen in het formaat 20x30 cm. Intussen heb ik een possitieve beoordeling gekregen en een certificaat ontvangen van de basisopeiding.

Helaas is de vakopleiding voor september al helemaal volgeboekt en moet ik wachten tot januari 2009. Balen dus. Mocht je nieuwschierig zijn naar een aantal foto's die ik heb laten zien voor de eindbeoordeling dan kun je er een aantal vinden op mijn website Besie.com.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marcel Wiegerinck

Over de auteur

Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.

8 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 23 juli 2008 om 20:04  | reageer

  Gefeliciteerd met het behalen van de Fotovakschool Basisopleiding en bedankt voor het schrijven hierover op Photofacts! Jammer dat de vervolgopleiding al vol zat. Heb je je direct ingeschreven voor de cursus van januari 2009?

  Ook leuk trouwens; dat voordeuren project.
  Dat kun je ook nog altijd veel verder doortrekken tot een heel boek vol. vrolijk

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 23 juli 2008 om 21:07  | reageer

  Proficiat met dit resultaat Marcel!

 3. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op woensdag 23 juli 2008 om 21:20  | reageer

  Nou dank je wel alvast!

 4. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op woensdag 23 juli 2008 om 22:06  | reageer

  Leuke serie hoor, je moet maar durven ....
  Ik had het leuk gevonden als je iets meer vertelt over de beoordeling van deze serie. Waar wordt naar gekeken, het concept, de compositie, de afwerking.
  Kort samengevat: wat is het leermoment van deze 5de les.

 5. Charles
  Profiel Charles schreef op donderdag 24 juli 2008 om 11:50  | reageer

  Marcel, gefeliciteerd. Elja heeft gelijk, het voordeuren project zal vast navolging krijgen.

 6. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op donderdag 24 juli 2008 om 15:21  | reageer

  Proficiat Marcel!
  Ga je nu serieus beroeps worden, of is het meer als uitbreiding van hobby geworden?

 7. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op donderdag 24 juli 2008 om 17:44  | reageer

  helaas dat we nu bij photofacts ook moeten wachten op je verslagen van de vervolgopleiding, maar deze zit in ieder geval in je zak gefeliciteerd!

 8. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 24 juli 2008 om 23:06  | reageer

  PSpotter; Er wordt op verschillende dingen gelet namelijk het idee van de maker en het bedachte concept. Maar aan de andere kant ook techniek je moet hierbij denken aan licht, Perspectief, Standpunt, Kader, Scherpstelpunt, compositie etc etc. Het leermoment is dan ook dat je je eigen foto's en de foto's van je mede studenten beoordeeld. In combinatie met de reacties weet je eigenlijk precies wat je kunt verbeteren aan de foto of aan het benaderen van mensen. Heel breed dus.

  NielsThijssen; Voorlopig blijft fotografie mijn hobby. Ik in elk geval eerst de vakopleiding doen en dan zien we wel weer verder.

  Bedankt voor de felicitaties.

  Groeten Marcel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord