Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Masterclass Lightpainting door Richard Walch

zaterdag 4 april 2015, 13:12 door | 6.225x gelezen | 4 reacties

Tijdens de Professional Imaging kon ik de masterclass Lightpainting van Richard Walch bijwonen. Richard is een Canon ambassadeur en werkte tijdens deze workshop met de nieuwe 5Ds en 11-24 mm lens.

Voor deze workshop werkte hij samen met Jochen Lejcar, die een BMX-fiets met programmeerbare LED's heeft uitgerust†en Rob Alton†die dan weer bizarre trucs op die fiets kan.

Na een korte introductie van Richard over zijn werk en hoe de samenwerking tot stand was gekomen gingen we aan de slag. Gelukkig was er een grote zaal beschikbaar waar de BMX-trucs uitgevoerd konden worden. Er waren drie settings klaargezet om mee te werken.

We werden meegenomen in het proces van het opzetten van het shot, hoe je kunt scherpstellen bij weinig licht -neem een lampje mee- en welke settings voor een dergelijke foto geschikt zijn.

Alle foto's worden gemaakt in Bulb-modus -waarbij je zelf het openen en dichtgaan van de sluiter regelt door deze in te drukken en weer na de gewenste sluitertijd los te laten- en de flits wordt handmatig getriggerd op het moment dat de fietser een mooie pose aanneemt. Hierdoor neem je het lichtspoor mee in je foto maar ook een bevroren moment waarbij de fietser scherp in beeld komt.

Bij het fotograferen van 'stoere' sporters schijnt het overigens 'not done' te zijn om deze in de camera te laten kijken. Dit wordt te geposeerd en nep gevonden. Omdat ik geen statief ter beschikking had en ik op de grond liggend tussen de andere deelnemers een aantal van de foto's genomen heb, zijn er toch een paar bij waarbij Rob de camera in kijkt, omdat hij juist niet in de andere camera's keek. Hiervoor mijn excuses knipoog.

Het timen van de foto's viel nog niet mee. Omdat we met een flink aantal mensen tegelijk aan het fotograferen waren was het: Opletten wanneer Richard aangaf de opname te starten, dan opletten dat je je camera niet teveel ging bewegen en de opname stoppen na de flits.
Hier twee opnames uit de eerste setting:

PiDSC04103PhotofactsDSC04093
Daarna gingen we verder in een andere setting waarbij van een balkonade gefotografeerd kon worden. Ik had niet heel veel lenzen bij me, dus hier kon ik even niet zo goed mee uit de voeten.

Photofacts2015 03 28 16.45.36


Toevallig bleek ik naast mede Photofacter Yljas te liggen...

In de derde setting mocht iedereen heel charmant op de grond gaan liggen en was de bedoeling om meer een portret-achtige foto te maken waarbij de reflectie in spiegelend water zichtbaar was.

Hiervoor lag een stuk landbouwzeil op de grond, waar water op gegooid was. Heel eenvoudig maar doeltreffend. Dit vond ik de meest lastige, omdat je hier niet zo'n lange sluitertijd voor nodig had en je dan snel het flitsmoment miste, of je sluiter te lang had open staan zodat je foto bewogen was. Met een te lange sluitertijd had ook de belichting van de fiets en het pak te veel de overhand en zag je niet de verlichting van de striplights en beautydish die daar toch juist voor waren opgesteld.

PiDSC04146Heel leuk om op deze manier even aan een heel andere discipline van fotograferen te kunnen ruiken en weer nieuwe ideeŽn op te doen om mee te gaan experimenteren.Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

4 reacties

 1. Brian Dragtstra
  Brian Dragtstra schreef op zaterdag 4 april 2015 om 14:25  | reageer

  Was geweldig om bij te zijn inderdaad.
  Ben jij toevallig de vrouw die op 1:45 voor de rest van de groep ligt?

  https://www.youtube.com/watch?v=uOMorBw2GLU

 2. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op zaterdag 4 april 2015 om 15:31  | reageer

  Hi Brian! Ja dat klopt inderdaad!! Actiemomentje knipoog

 3. Jan Bruijnd
  Jan Bruijnd schreef op zaterdag 4 april 2015 om 15:53  | reageer

  Blub-modus zal wel Bulb-modus zijn. :D

  MVG.

 4. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op zaterdag 4 april 2015 om 15:54  | reageer

  Nee da's toch echt Blub... vrolijk Bedankt voor je scherpe oog Jan, ik pas het even aan...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord