Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Jane Zijlstra

Review: Cursus Filmen met je Fotocamera

donderdag 15 november 2018, 20:02 door | 3.259x gelezen | 5 reacties

Bij Photofacts Academy zijn meer dan 50 verschillende cursussen over fotografie en nabewerking te volgen. Eén daarvan is de cursus Filmen met je Fotocamera. Dit spreekt mij erg aan, dus heb ik deze cursus recent bekeken. Hierbij mijn indruk van deze cursus.


Voor wie is deze cursus?


Wil jij je in de toekomst verder verdiepen in videografie? Of vraag jij je als fotograaf weleens af wat de mogelijkheden op filmgebied zijn van jouw camera? Dan kan deze cursus, gegeven door expert Rob Dijkstra, zeer interessant zijn voor jou!

Wat het leuk maakt om naar te kijken


Het is een leuk en speels concept, opgenomen in de Burgers Bush. Dit is een tropisch gedeelte in de Arnhemse dierentuin 'Burgers Zoo'. Niet alleen zit de cursus vol met handige tips, ook krijg je dus meteen een kijkje op een supergave filmlocatie.

Handig is dat er ook een PDF bij de cursus zit die je kunt uitprinten en waarop een kaartje van de Burgers Bush te zien is met daarin aangegeven op welke plekken je welke dieren kunt vinden. Handig!

De tips worden op een rustige en begrijpelijke manier gegeven. Rob is een zeer prettige expert om naar te luisteren, naar mijn mening. Er wordt veel geïllustreerd en naast het filmen zelf geeft hij ook aandacht aan de nabewerking.

Onderwerpen die worden behandeld in de cursus


- Benodigdheden
- Camera keuze
- Bestandsformaten
- Belichting
- Camerabewegingen: Dynamiek in je beeld
- Stabiliteit en mobiliteit: Camslider beeldsysteem
- Audio: Belang van geluid
- Objectiefkeuze en scherptediepte
- Voorzetlenzen
- Slowmotion en offspeed
- Filmregels: Regel van derden
- Burgers Bush hotspots
- Montage

Wat komt ter sprake?


De cursus is gericht op beginners en bevat 24 losse videodelen met verschillende onderwerpen. In het eerste fragment 'Benodigdheden' legt Rob uit dat er niet veel nodig is om te filmen met je fotocamera.

Elke fotograaf zou het kunnen doen! Er wordt uitleg gegeven over camera keuzes, lenzen, statieven en bestandsformaten.

Belichting, camera bewegingen en audio


Iets verder in de cursus legt Rob uit op wat voor manier belichting het filmen kan beïnvloeden. Daarnaast doet hij verschillende camerabewegingen voor, die makkelijk toepasbaar zijn op elke locatie.

Niet geheel onbelangrijk is het aspect 'Audio' in film; hier besteedt Rob dan ook aandacht aan. Het samen laten komen van beeld en geluid tot een mooi eindresultaat staat hierbij voorop.

Lenskeuze


De keuze van de lens kan ook het beeld beïnvloeden. Er wordt uitgelegd welke lenzen je kan gebruiken voor gewenste effecten. Welke lens je voor een beoogd resultaat nodig hebt kan zeer uiteenlopend zijn.

Voorbeeldje: bij het ene shot wil je de aandacht focussen op een ietwat onzichtbare hagedis die op een blad zit. Bij een volgend shot wil je een totale indruk van de locatie geven inclusief die adembenemende waterval.

De tips om dit juist aan te pakken waren voor mij erg handig!

Slowmotion en offspeed


Het gebruiken van slowmotion: iets wat vaak voorkomt in film. Rob legt uit hoe en vooral wannéér je een slomo-shot kunt toepassen. Wanneer je met bewegende dieren of mensen werkt, is het soms mooi om de nadruk om een bepaalde beweging te leggen.

Maar niet in elke situatie vraagt het beeld hier om. Daarnaast wordt het gebruik van 'offspeed' uitgelegd: een tussenvorm van het originele beeld en een slowmotion.

Burgers bush hotspots


Eén van de redenen dat deze cursus mijn aandacht trok is, zoals ik al eerder vertelde, de unieke locatie. Aan het eind van de cursus neemt Rob je mee langs alle hotspots van de Bush! Mocht je hier dus ook willen gaan filmen (of fotograferen!) dan weet je precies waar je alle kleine diertjes kunt spotten.

Een handige tip die werd gegeven: ga op rustige tijden filmen, zodat je niet de hele tijd hoeft te wachten op mensen die in beeld staan.

Montage


De montage: het onderdeel waarin alles samenkomt! Vergis je niet; hier gaat veel tijd in zitten, zeker bij het creëren van een video.

Waar moet vooral aan gedacht worden? Het importeren van de beelden, het maken van een intro en outro, het kiezen van een geschikt achtergrondmuziekje, het kiezen van de juiste shots en het toevoegen van video-overgangen en -effecten.

Een leuk maar intensief klusje, maar uiteindelijk heb je wel een mooi eindresultaat dat je meerdere malen kunt terugkijken.

Overeenkomsten met fotografie


Is het dan zo anders, of toch niet? Wat mij als beginnend videograaf opvalt is het feit dat Rob vaak vanuit het fotografische aspect denkt.

Ook bij filmen is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de juiste compositie. Spelen met de scherpte-diepte, rekening houden met de regel van derden en een kijkrichting volgen zijn allemaal aspecten die bij fotografie al naar voren komen.

Bij film is dit niet anders, maar moet er tenslotte ook nog rekening gehouden worden met bewegend beeld.

Een aanrader!


Voor fotografen die graag een verhaal willen vertellen en daarnaast ook een 'feeling' hebben met muziek, zou ik zeker deze cursus aanraden.

Filmen betekent een totale indruk geven van een moment, een locatie of een onderwerp. Je moet hierbij de diepte in kunnen gaan maar ook een stapje terug kunnen doen. Het 'vliegtuigperspectief' komt hierbij naar voren: je moet het geheel kunnen overzien.

Naast het schieten van mooie beelden is het belangrijk ook een feeling te hebben met samenbrengen van de shots. Ritmegevoel is hierbij belangrijk, omdat het editen op de beat van de muziek de kijker nog meer zal enthousiasmeren.

» Bekijk de cursus Filmen met je Fotocamera

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Jane Zijlstra

Over de auteur

Jane Zijlstra volgt de opleiding media management. Zij heeft interesse voor het creëren en beheren van online content. Jane volgt sinds september 2018 een afstudeerstage bij Photofacts en wilt zich graag ontwikkelen in foto-, en vooral in videografie.

5 reacties

 1. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op dinsdag 20 november 2018 om 10:46  | reageer

  Geluid heel belangrijk valt en sta je film mee, geluid van de camera is niet om aan te horen, advies is externe geluidsopnamen.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 20 november 2018 om 11:26  | reageer

  @Wim; inderdaad, je hebt niet zoveel aan de ingebouwde microfoon van je camera. Een externe microfoon is aan te raden. In veel gevallen kun je het geluid van je externe bron ook direct bij je filmbeelden opnemen, dat is wel zo prettig.

 3. Geert van den Broeck
  Geert van den Broeck schreef op dinsdag 20 november 2018 om 16:45  | reageer

  cursusdata en kosten, waar vind ik die?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 21 november 2018 om 14:19  | reageer

  @Geert; deze cursus is online te volgen; het is een videocursus. Kijk voor meer informatie op Photofacts Academy.

 5. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op donderdag 22 november 2018 om 10:58  | reageer

  Elja, zeker prettig, alleen niet aan te raden geen referentie en ik doe het liever softwarematig en als het niet anders te monteren valt, manuel en geduld.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord