Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Strobist workshop bij CameraTools

vrijdag 16 oktober 2009, 23:46 door | 9.230x gelezen | 5 reacties

Vanmiddag was ik aanwezig bij de Strobist workshop van CameraTools. De zogenaamde Strobist tak binnen de fotografie is nog steeds groeiende in populariteit en CameraTools is hier met workshops en uiteraard de verkoop van de nodige Strobist-apparatuur leuk op ingesprongen.

Bij strobistfotografie gebruik je opzetflitsers om het licht in je foto's te verbeteren of te maken. Met behulp van één of meerdere flitsers en vaak ook de nodige creatieve accessoires. Als je met strobistfotografie aan de slag wilt gaan kom je erachter dat er nog wel een boel bij komt kijken. De workshop van CameraTools is er om je op weg te helpen en vooral ook om je enthousiast te maken voor deze wijze van fotografie.

Flitser instellen
Wilfred Bouchier, werkzaam bij CameraTools, verzorgde het eerste deel van de workshop. Wilfred gaf een basisuitleg over opzetflitsers. Zo werd de opbouw van het richtgetal van flitsers uit de doeken gedaan en vooral hoe je met dit getal aan de slag kunt om je flitser handmatig voor een bepaalde situatie in te stellen.

Na een stukje theorie werd het zojuist geleerde in de praktijk getest door een voorbeeldinstelling uit te proberen met je eigen camera en flitser. Zeker als je jezelf nog niet zo verdiept hebt in het gebruik van je flitser dan is dit nuttig. Er wordt uitgelegd hoe je de flitser zo kunt instellen dat je aan de hand van een geschatte afstand tot je onderwerp altijd voor constant en correct belichte foto's kunt zorgen.

wilfred richtgetallen


Wilfred gaf aan dat hij zelf op deze handmatige manier te werk gaat tijdens opdrachten. Hoewel ik me kan voorstellen dat je zo goed kunt werken zal het wel de nodige oefening vereisen voordat je op deze wijze opdrachten kunt fotograferen.

Na het gedeelte van Wilfred was er koffie en koek om even te pauzeren. De workshop zelf heeft plaatst in een studioruimte boven de winkel. De koffiepauze werd uiteraard in de winkel gehouden; een snoepwinkel voor fotografen. Genoeg leuke speeltjes om je aan te verlekkeren.

Voorbeelden en oefening
Een paar maanden geleden was ik ook aanwezig bij het Strobist Festival van CameraTools. Destijds was ik niet toegekomen aan de workshops van Bram Jonker en Erwin Stok, maar zij verzorgde nu het tweede deel van de Strobist workshop.

Bram en Erwin begonnen met een presentatie van een aantal van hun foto's en algemene uitleg van de term Strobist en wat deze inhoudt. Hierbij werd ook per foto besproken hoe de betreffende lichtopstelling was. Op zich best interessante materie. Wel kwamen hun foto's op de beamer niet op zijn best naar voren; als je dezelfde foto's op hun Strobist website bekijkt zien ze er beter uit.

praktijk


Na de presentatie was het tijd voor wat praktijkwerk. Hierbij konden de aanwezigen in verschillende opstellingen flitsfoto's maken. Als je iets specifiek wilde weten of testen, dan was hier ook de mogelijkheid voor. Ook werd de benodigde hardware besproken, zoals de Cactus V4 triggers die ze gebruikten en andere accessoires als paraplu's en grids.

Ervaring
Hoewel ik me prima vermaakt heb vanmiddag was die voor mijn niet de meest nuttige workshop. De workshop is echt bedoeld als introductie van strobistfotografie. Als je jezelf al wat meer in de techniek verdiept hebt is de workshop waarschijnlijk te basis voor je.

Mocht je zelf interesse hebben in het volgen van deze of andere workshops van CameraTools, dan kun je jezelf het beste even inschrijven voor de nieuwsbrief. De aankondigingen voor nieuwe workshops worden namelijk via deze nieuwsbrief gedaan en zijn niet op de website zelf te vinden. De kosten voor deze workshop bedroegen 39,- euro per persoon. In mijn ogen een redelijk bedrag voor de geboden workshop.

Overigens was het voor mij ook leuk dat er veel bekenden waren, zo waren blogger Antonette en Gert aanwezig. Samen met Leon (van Fotoclub Wijchen) en Antonette hebben we na de workshop ook nog gezellig gedineerd in Apeldoorn. Dat leek ons leuker dan in de 15 kilometer file richting huis aan te schuiven..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 17 oktober 2009 om 00:36  | reageer

  Ik heb vorig jaar eenzelfde workshop gevolgd. Inderdaad een basis-kennismaking met Strobist. Maar wel een goed moment om dan statief/plu/swivel etc. aan te schaffen.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zaterdag 17 oktober 2009 om 01:40  | reageer

  Jammer dat ze die beamer niet even beter ingesteld hebben, die foto's waren bij mijn workshop ook al zo vervormd. Niet nodig dus.
  Verder deel ik je conclusie!

 3. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op zaterdag 17 oktober 2009 om 09:17  | reageer

  Vond de theorie uitleg van Wilfred Bouchier duidelijk en bruikbaar, het Strobist-gedeelte werd door Bram en Erwin met veel verve en enthousiasme gebracht, maar was niet echt diepgaand. Het leuke van dit soort workshops vind ik vaak de kleine tips of net andere werkwijze waar je weer wat van opsteekt. Het etentje was zeker zeer gezellig!!!

 4. Erwin
  Erwin schreef op zaterdag 17 oktober 2009 om 17:16  | reageer

  Ik was deze middag ook aanwezig, en heb me niet alleen prima vermaakt, maar ook nog het nodige opgestoken (dat zal zeker aan mijn beginnersgehalte liggen, maar ook omdat ik wat dingen kon uitproberen). En mede door het enthousiasme van Bram (en Erwin) was het een geslaagde middag. Ik ga me er zeker verder in verdiepen, de verdienste van de 3 heren.

 5. Arie
  Profiel  Arie schreef op zondag 18 oktober 2009 om 09:36  | reageer

  Was er ook bij deze middag. Duidelijke uitleg van Wilfred, na al een paar jaar flitsen toch weer wat handige tips geleerd. Enthousiasme van Bram en Erik tijdens hun strobists presentatie en demo was erg aanstekelijk. Leuke groep, goede sfeer, prima middag gehad. Volgende week lekker naar de workshop portret fotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord