Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Daae

Workshop documentairefotografie Thatcher Cook

zondag 17 januari 2016, 14:14 door | 6.049x gelezen | 4 reacties

Een paar jaar geleden woonde ik in Istanboel, Turkije. Een droom voor amateurfotografen zoals ik ben. Toch vond ik het lastig om de sfeer van de stad weer te geven in mijn foto's. Istanboel is grauw en donker en druk en mooi en levendig en rauw en kleurig tegelijk. Voer voor fotografen. Maar hoe vang je dat in een foto? Hoe laat je zien wat je voelt voor een stad?

Fotograferen in Istanboel


Op een dag hoorde ik van een bevriende fotografiedocent dat een bekende Amerikaanse documentairefotograaf, Thatcher Cook, naar Istanboel zou komen om een workshop te geven. Ieder jaar wordt hij ingevlogen door Turkije's meest gerenommeerde school om fotografiestudenten mee op pad te nemen. En meestal geeft hij ook een workshop op open inschrijving. Ik kon me gewoon opgeven. Ervaring was niet nodig.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik meldde me die bewuste zaterdag bij de Thatcher, samen met 10 anderen. Eerlijk gezegd dacht ik: het is in ieder geval een lekker weekendje Istanboel verkennen. Ik zag voor me hoe we chai (thee) zouden drinken en een beetje zouden praten over fotograferen. En een beetje rond zouden lopen. Ik zou een beetje iets leren over belichting en zo. En een beetje fotograferen.

Istanbul elja daae


Be deliberate


Van die notie ben ik vrij snel teruggekomen. Als ik één ding heb geleerd van Thatcher, in die workshop en de workshops daarna, is het dat fotografie een bewust proces moet zijn. Althans, als je het goed wilt doen. 'Be deliberate', zegt hij (ik heb zijn workshop inmiddels al drie keer gevolgd). Als je gaat fotograferen, ga dan ook bewust fotograferen. Ga fotograferen. Dat, en niets anders.

Wat er gebeurt als je op die manier fotografeert, ontdekte ik, is flow. Die staat van opperste concentratie waarin wat je kunt en wat je leert en wat je leuk vindt in optimale balans zijn. En daarmee vaak tot de beste resultaat leiden.

In de theorieles die hij altijd geeft voor hij met zijn studenten de straat opgaat, legt hij uit hoe je dat doet, bewust fotograferen. Hoe hij dat zelf doet. En als succesvolle documentaire- en straatfotograaf die jarenlang over de hele wereld, in de meest afgelegen locaties, op de verste plekken en in de armste landen prachtige foto's maakt, kan hij het weten.

Zo legt hij ook uit hoe je het aanpakt, straatfotografie. Wie probeert om het echte verhaal te laten zien van mensen in hun natuurlijke omgeving, niet-geposeerd en naturel, moet het slim aanpakken. Soms vinden mensen het niet erg dat je ze fotografeert, soms wel. Maar als je een natuurlijke foto wilt hebben, moet je als fotograaf hoe dan ook naar de achtergrond weten te verdwijnen.

Istanbul2 elja daae.JPG


It's all about the frame


Vorig jaar volgde ik een langere workshop, van vijf dagen. Thatcher nam me een dag mee Istanboel in om te laten zien hoe je dat doet, verdwijnen. We hadden geen plan, anders dan fotograferen.

We staken met een boot de Bosporus over en slenterden rond, op zoek naar mooie momenten en verhalen. Hij nam me mee een theehuis in. Ik zou dat nooit durven, als buitenlandse vrouw. Maar hij liet me zien hoe je mensen benadert. Hoe je blijft zitten tot mensen aan je gewend zijn. Hoe je zorgt dat ze je vergeten. Hoe je wacht tot mensen weer opgaan in wat ze doen en jij ze kunt fotograferen zoals ze zijn.

Ik leerde een plek kiezen en mijn kader vaststellen om vervolgens te wachten tot mensen mijn frame 'in liepen'. Ik leerde kijken naar dat kader als een schilderdoek en het in te vullen: dit vanuit de bovenhoek. Dit rechts. Dit op een-derde van het geheel. It's all about the frame.

Theehuis elja daae.JPG


De workshop met Thatcher was voor mij een ervaring die me veranderde. Fotograferen is het laten zien van de wereld door jouw ogen en daarmee ook een confrontatie met jezelf. Durf je? Wil je? Welke grens wil je verleggen? Ik ben daarom de afgelopen drie jaar ieder jaar met Thatcher op pad geweest.

Over Thatcher Cook


Thatcher reist het hele jaar door de wereld over om in opdracht van grote non-profits vast te leggen wat er op de wereld gebeurt. Hij werkt in opdracht aan boeken maar heeft ook plannen voor zijn tweede eigen boek met eigen werk (zijn eerste gaat over zijn tijd in Kirzigie. De foto's vind je hier).

TedX talk van Thatcher Cook

Hij is veel bezig met lesgeven aan lokale medewerkers van non-profits. Daarnaast organiseert hij ieder jaar terugkerende fotografieworkshops van een week op vaste locaties als Istanboel, Darjeeling, Maine (VS) en Cuba.

Thatcher Cook Kolkata april 2014

Foto door Thatcher Cook

Workshop documentairefotografie in Utrecht


Dit jaar komt hij voor het eerst naar Nederland. Op 13 en 14 februari geeft hij een workshop documentairefotografie/storytelling in Utrecht.

Om aan zijn workshops deel te nemen hoef je geen dure camera te hebben (al hebben de meeste deelnemers dat wel). Alleen zin om bewust bezig te zijn met fotografie en 'storytelling'. Na de lezing op de eerste dag, ga je de straat op met Thatcher en de andere deelnemers, om te gaan fotograferen.

Als je op de tweede dag weer bij elkaar komt, ga je eerst alleen en dan met Thatcher je werk van de vorige dag beoordelen. Als professionele fotograaf klikt hij razendsnel door je werk en zoekt er de foto's uit die hij het beste vindt. Hij legt uit waarom ze bij elkaar passen. En als hij ze op een rijtje zet (het zijn in mijn geval altijd andere foto's dan de foto's die ik zelf de beste vond!) zie je opeens de lijn. Je eigen stem. Het verhaal.

Behalve voor amateurfotografen zoals ik, zijn zijn workshops interessant voor ervaren fotografen die meer willen leren over storytelling of aan het spelen zijn met hun stijl. Dit jaar zullen er ook Instagramfotografen meedoen, dus een diverse groep. De workshop is niet technisch van aard, maar vooral inspirerend. Je leert hoe je het aanpakt, fotograferen op straat, en hoe je een verhaal vertelt in je eigen stijl.

Thatcher spreekt Engels maar uiteraard zijn er meer dan genoeg mensen om te vertalen, mocht dat nodig zijn. Ik help hem met het organiseren van zijn workshop hier. Meer informatie vind je op mijn site, of mail me op 1op1@eljadaae.nl. Ik kan je de workshop van harte aanbevelen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

4 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 19 januari 2016 om 10:35  | reageer

  Prima verwoord zeg! Duidelijk verhaal. Met name een eyeopener: Ik leerde een plek kiezen en mijn kader vaststellen om vervolgens te wachten tot mensen mijn frame 'in liepen'. Ik leerde kijken naar dat kader als een schilderdoek en het in te vullen: dit vanuit de bovenhoek. Dit rechts. Dit op een-derde van het geheel. It's all about the frame.

 2. Milene
  Milene schreef op donderdag 21 januari 2016 om 15:21  | reageer

  Wow, heel gaaf! Ik meld me dan ook graag aan voor de Workshop alleen kom ik er niet echt uit hoe. Ik heb je al een mailtje gestuurd en hoop dat je deze hebt ontvangen. Bedankt alvast gemeen Groet, Milene

 3. Elja
  Elja schreef op donderdag 21 januari 2016 om 16:53  | reageer

  Hoi Milene, ik heb de mail ontvangen, ik mail je terug!

 4. Elja
  Elja schreef op donderdag 21 januari 2016 om 16:54  | reageer

  Ja dat kader, dat was voor mij ook een eye opener! Ook om te zien wat een foto volgens pro's interessant maakt en hoe ze spelen met dat frame. Ik begin die verdeling van het frame nu ook te herkennen in foto's van beroemde fotografen. Alsof je anders gaat kijken!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord