Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Remco van der Kruis

Workshop concertfotografie in poppodium Atak

donderdag 29 september 2011, 20:48 door | 8.612x gelezen | 9 reacties

Het is een merkwaardig moment als we met 12 fotografen de zaal in lopen waar de band My Propane voor ons cursisten een optreden gaat geven. 'So what do we do now, do we play?' vraagt zanger Valerio Recenti. De band voelt zich wat ongemakkelijk voor een zaal die alleen gevuld is met fotografen en omgekeerd is deze situatie voor de fotografen ook wat apart. Maar na een paar nummers is iedereen aan de situatie gewend en speelt My Propane een klein uur.

De fotografen gaan los op de band en met name de opvallende haardracht van Valentino. Om de paar nummers stopt de band even en geven de docenten van Photoguide, Anouk Timmerman en René Damkot, aanwijzingen en beantwoorden zij vragen van de fotografen. Ook worden de lichtsituaties veranderd tijdens deze pauzes: veel rood licht (witbalans aanpassen!), geen frontlight, heel veel backlight et cetera.

fotografen fotograferen de band My Propane tijdens workshop concertfotografie

Voordat we de concertzaal in gaan, worden we in het café van het Enschedees poppodium Atak ontvangen met koffie, fris en broodjes. De organisatie van de workshop heeft zelfs gedacht aan een leuke goodiebag met een pen, aansteker, visitekaartje en de zeer bruikbare oordoppen.

Ook krijgen we het boekje 'Handleiding Concertfotografie' uitgereikt. Het boekje is overzichtelijk ingedeeld en begint met het technische deel van de instellingen van de camera gevolgd door praktische tips over hoe je te gedragen als fotograaf tijdens een concert. Daarnaast komen ook compositie en lens-keuze aan bod en wat je met de foto's kunt doen na het concert. Een compact maar behoorlijk compleet boekje.

My Propane aan het werk

Na het gebruikelijke 'rondje voorstellen' blijkt dat het niveau van de deelnemers aan de workshop varieert van beginner tot professioneel fotograaf, een uitdaging voor de docenten. Immers, de beginners moeten niet afhaken omdat er veel voor de ervaren fotografen voor de hand liggende termen worden gebruikt die zij nog niet kennen.

En andersom moeten de ervaren fotografen niet verveeld raken, omdat er voor hen logische zaken nog eens worden uitgelegd. Maar Anouk en René hebben dat goed in de gaten. Kort bespreken zij de instellingen van de camera die de beste uitgangspositie vormen bij concertfotografie en de verschillende lichtsituaties die zich kunnen voordoen en hoe daar op te anticiperen. Dan is het tijd om de band te fotograferen.

zanger Valerio Recenti van My Propane

My Propane speelt inclusief de onderbrekingen bijna een uur en doet dat met verve. Het is even wennen voor de band, maar ook voor ons fotografen. Tijdens het fotograferen blijkt al snel dat twaalf fotografen elkaar behoorlijk dwars kunnen zitten en voor de voeten lopen. Maar ook dat gaat wat beter nadat de docenten aangeven dat fotografen tijdens concerten rekening met elkaar houden.

zanger Valerio Recenti van My Propane

Foto's bespreken


Als we daar mee klaar zijn, gaan we terug naar het café en wordt ons verzocht om de vijf beste foto's aan te leveren. Alle foto's worden via een beamer geprojecteerd. Anouk en René en ook de deelnemers voorzien de foto's van commentaar.

Wat ik een pluspunt vind, is dat ook de bandleden commentaar geven op de foto's. Het is goed om te weten hoe zij er naar kijken; zij zijn immers potentiële afnemers van je werk. Dat levert bijvoorbeeld de nieuwe standaard 'facebook-waardig' op. Ook komen we te weten dat de band niet graag een overzichtsfoto ziet waarop te zien is dat er geen of weinig publiek is.

Inmiddels lopen we behoorlijk uit qua tijd doordat het bespreken van zestig foto's lang duurt. Misschien voor de organisatoren van de workshop een tip om het aantal foto's per deelnemer te beperken tot drie.

zanger en gitarist My Propane

Door de lange fotobespreking komt het laatste deel van de workshop behoorlijk in de knel: foto's bewerken in Lightroom. Omdat het al laat wordt (17:00 uur) gaat de helft van de deelnemers weg. De rest schuift aan rond een laptop en René legt onder tijdsdruk Lightroom even snel uit. En dat kan niet: even snel Lightroom uitleggen. Dit laatste onderdeel voegt op deze dag dan ook weinig toe.

In een reactie laten Anouk en René weten dat ze met veel plezier de workshop hebben gegeven en dat ze veel enthousiaste reacties krijgen van de deelnemers. Zij beseffen dat het Lightroom deel van de workshop onder is gesneeuwd, maar beloven nog op een later tijdstip Lightroom informatie te mailen naar de kandidaten. En in een eventuele volgende workshop wordt het tijdschema aangepast.

bassist en zanger My Propane

Conclusie


Het enige minpunt aan deze workshop vond ik de Lightroom bespreking die, onder invloed van de tijdsdruk, warrig was en in mijn beleving niet veel toevoegde. De organisatoren hebben op dat punt beterschap beloofd.

Het feit alleen al dat je de workshop concertfotografie met een goede live-band in een echt poppodium doet, maakt deze workshop zeer de moeite waard. Ook het bespreken van de foto's met de bandleden is een groot pluspunt. Een aanrader, deze workshop concertfotografie van Photoguide.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Remco van der Kruis

Over de auteur

Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.

9 reacties

 1. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op donderdag 29 september 2011 om 22:19  | reageer

  Het klinkt als een heel interessante workshop en met name het feit dat je de gehele dag in actie bent met de camera klinkt goed. Een compliment voor de organisatoren - het is ongetwijfeld een hele klus om deze workshop te organiseren en van de grond te krijgen. En voor de tijdsdruk heb ik begrip; voor zover ik het weet was dit de eerste keer dat deze workshop gegeven werd, en er is geen referentiemateriaal.
  Anouk en René, mijn complimenten !

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 29 september 2011 om 23:22  | reageer

  Klinkt als een leuk een leerzaam dagje!
  Jammer dat er op het einde wat tijd te kort was, maar verder is het zo te lezen goed verzorgt met een echt optreden en een praktische handleiding (en natuurlijk de goodiebag).

 3. Hans Dehing
  Profiel Hans Dehing schreef op vrijdag 30 september 2011 om 11:22  | reageer

  Vet zo'n workshop. Vooral het feit dat je nou ook eens van de band hoort wat zij er van vinden is erg leuk. Overigens gaat het er niet altijd even netjes aan toe in zo'n fotopit, hoor. Soms kan het er best lomp aan toe gaan, maar dat is voor een deel ook het enthousiasme om een goed shot te maken. Erger zijn fotografen die pal voor iemand in het publiek gaan staan (als er geen pit is). Die mensen hebben betaald voor hun kaart, en jij als fotograaf niet. Vraag gewoon even of je voor hem of haar mag gaan staan, dat is meestal geen probleem. Bovendien leidt het soms tot een leuk praatje. Wel eerst dat shot maken natuurlijk!

 4. gast schreef op vrijdag 30 september 2011 om 16:21  | reageer

  Begrijp je nu waarom de fotografen maar 3 nummers mogen blijven,bij een concert, sitat,"De band voelt zich wat ongemakkelijk voor een zaal die alleen gevuld is met fotografen".

 5. Edwin van de Graaf
  Profiel  Edwin van de Graaf schreef op zaterdag 1 oktober 2011 om 15:03  | reageer

  wat een leuk idee zo'n workshop, waarbij je de zaal voor je alleen, als in met je medecursisten, hebt.
  top, ga de site van photoguide eens in de gaten houden.

 6. Remco
  Profiel  Remco schreef op zaterdag 1 oktober 2011 om 17:24  | reageer

  @gast: dat heeft niets te maken met die "drie nummers regel". Het is gewoon heel raar als je voor een zaal staat waar geen fans zijn, maar alleen een dozijn fotografen die niet dansen en meezingen.

 7. Dustin
  Dustin schreef op zaterdag 1 oktober 2011 om 23:38  | reageer

  @Gast.... ha ha... jij snapt het... dus totaal niet. knipoog

 8. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 3 oktober 2011 om 14:21  | reageer

  Voor degenen die een dergelijke workshop ook eens mee willen maken (maar dan in aangepaste en sterk verkorte versie): Anouk geeft ook een workshop podiumfotografie op het Fotofestival Epe.

 9. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op maandag 3 oktober 2011 om 18:57  | reageer

  Hallo allemaal,

  Dank voor jullie reacties. We hebben concrete plannen een vervolg te gaan organiseren, wellicht ook in samenwerking met andere poppodia. Ik ben van plan daarvoor deze week de eerste contacten te leggen. Wil je graag op de hoogte blijen van Photoguide workshops, dan kan ik je van harte aanraden om je aan te melden voor de Photoguide nieuwsbrief.

  Groet,
  Anouk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord