Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Workshop roofvogelfotografie Zevenaar

zondag 4 april 2010, 23:02 door | 9.585x gelezen | 6 reacties

Gisteren gaf ik mijn eerste fotografieworkshop van het seizoen weer: het fotograferen van jonge wilde zwijntjes. Tenminste, dat was de bedoeling! Door de koude winter zijn de jonge zwijntjes later dan gebruikelijk geboren. Komen ze normaal zo rond half maart ter wereld, toen ik woensdag 31 maart op de beoogde locatie ging kijken waren er nog geen jongen te zien.

Tja, de natuur laat zich niet dwingen. Maar wat doe je als workshopbegeleider als je fotografie onderwerp het af laat weten?

Als alternatief vond ik wel jonge zwijntjes in Park Berg en Bos, maar die verblijven altijd achter gaas en dat is natuurlijk minder leuk! Bij Het Aardhuis bleek men tijdens mijn workshop een roofvogelshow te geven. Daarvoor gaan bij de meeste fotografen de handen wel op elkaar, dus gelukkig had ik hiermee nog een alternatief gevonden.

Toen we zaterdag aankwamen, bleken er die nacht zeven zwijntjes te zijn geboren. Voor ons net te laat, want zo kort na de geboorte blijven ze nog lekker warm bij mama in het nest. Dus gingen we eerst richting roofvogelshow. Wat een mooie foto's konden we daar maken!

Zeearend


Daarna dan toch nog maar even naar Park Berg en Bos voor de jonge zwijntjes. Het bleek moeilijk te zijn om ze goed voor de lens te krijgen. Maar uiteindelijk ook daar een paar leuke plaatjes gemaakt.

Bij de nabespreking bleken de mooiste foto's toch tijdens de roofvogelshow gemaakt te zijn. Voor mij reden om een workshop roofvogelfotografie te organiseren op 12 juni aanstaande. Deze workshop zal plaatsvinden in Zevenaar. Inschrijven kan via mijn website. Hopelijk maken we dan net zulke mooie platen als gisteren!

Jonge zwijntjes

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

6 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 5 april 2010 om 06:37  | reageer

  Doorgaans maak je bijzonder sterke foto's maar eerlijk gezegd vind ik deze roofvogelfoto niet overtuigend. De framing is niet lekker en de onscherpe klauwen op de voorgrond vind ik storend. Ook de compositie van de lieve jonge zwijntjes had naar mijn smaak beter gekund. Niettemin lijkt het me een enorme uitdaging om roofvogels te fotograferen! Vraagt om een snelle camera.

 2. MCH
  Profiel MCH schreef op maandag 5 april 2010 om 08:54  | reageer

  Jij durft eerlijk te zijn Tony. Dat zie je niet vaak. Vaak krijg je reacties "Mooie foto's." Maar je bent concreet en hier heb ik nog eens wat aan. Kritiek is nooit leuk, maar wel erg leerzaam. Voel je vrij om eens bij mij te komen kijken en te vertellen wat je van mijn foto's vind.

 3. titusn
  titusn schreef op maandag 5 april 2010 om 09:55  | reageer

  Dag Heren,

  Ik ben het in principe met Ton eens, de framing is niet "lekker". Het punt is natuurlijk wel dat framing altijd vanuit de context bekeken moet worden. Als je een horrorfilm maakt en je wilt de arend dreigender over laten komen, dan is deze framing juist goed! Kijk dus eers naar je doel en dan naar je frame. Hier op de site publiceer je meestal foto's die goed bij elkaar passen en die technisch perfect zijn. In die context is het een gekke en opvallende foto. Ik vind het juist goed dat je hem erbij zet, maar ik hou dan ook van croppen tot aan het randje. Zonder de klauwen zou ik de foto saai vinden en meer uitgezoomd ook, De linker klauw zit alleen net iets te hoog en de rechter (vanuit de vogel gezien)net iets te laag, anders had je nog iets meer in kunnen zoomen op het hoofd.

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 5 april 2010 om 23:22  | reageer

  Ton heeft inderdaad wel een beetje gelijk maar ook ik heb mijn dag weleens niet m.b.t. beeld en compositiekeuze. Lijkt me wel leuk en uitdagend om roofvogels te fotograferen.

 5. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 6 april 2010 om 10:23  | reageer

  Dank voor jullie feedback! (Roof)vogelfotografie is inderdaad een heel andere tak van sport, zeker het maken van vluchtbeelden. Een snelle autofocus en het snel weg kunnen schrijven van je foto's zijn hier veel belangrijker dan bij andere takken van fotografie. Ik heb bewust gekozen voor het plaatsen van dit beeld i.p.v. de "nette" portretfoto's van de vogels, omdat hiermee goed tot uiting komt hoe agessief zo'n vogel is. De onscherpe poten vind ik niet erg (daardoor ligt de focus m.i. meer op de kop). Dat er te weinig van de rechterpoot van de vogel te zien is vind ik inderdaad erg jammer. In Zevenaar volgt de herkansing!

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 6 april 2010 om 11:50  | reageer

  @titusn
  Mijn reactie is ingegeven vanuit mijn beleving en esthetische benadering. Dat is subjectief en niet zaligmakend. Andere invalshoeken zijn interessant en soms ook leerzaam. De reactie van Liesbeth geeft helderheid over de gedachte achter de foto van de roofvogel. Het feit blijft dat ik het anders gedaan zou hebben.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord