Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Tanina Petruzzello

Geen gefröbel meer met zwart-wit omzettingen

maandag 24 december 2012, 20:16 door | 11.145x gelezen | 19 reacties

Ken je dat? Je gaat aan de slag met het bewerken van je foto's. En je doet maar wat. Gewoon op gevoel. Zonder echt een beleid. Ik ben zo'n iemand. En ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben. Herken je jezelf hierin? Lees dan even verder..

Zwart-wit


Zo ben ik zelf gek op zwart-wit fotografie. Maar wat nu de beste manier is om foto's om te zetten in zwart-wit? Er zijn tal van boeken hierover in omloop. Maar ik ben er nog steeds niet achter. Het blijft natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak. Dus ook hierbij geldt voor mij: ik doe maar wat.

In de RAW-converter zet ik mijn foto's om in zwart-wit. En daarna is het een beetje spelen met de schaduwen, hooglichten en contrasten. Met best leuke resultaten hoor, al zeg ik het zelf. knipoog Maar met dit gefröbel is het nu afgelopen! Dankzij een tip die ik kreeg en graag met jullie wil delen.

Nik Silver Efex Pro 2


Misschien ken je dit software programma al. Ik kende het nog niet. Maar na enthousiaste verhalen wilde ik er graag kennis mee maken. Hoogste tijd dus om de proefversie te downloaden. Vijftien dagen gratis speeltijd.

Nik Silver Efex Pro 2 bestaat uit 38 vooringestelde (zwart-wit) omzettingen. Zogenaamde presets. Je bladert makkelijk door deze presets heen. Zo krijg je heel snel een indruk welke basisomzetting het beste past bij jouw specifieke foto.

Nog even op maat maken


Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je hem daarna nog heel eenvoudig verfijnen. Iets minder structuur. Iets meer contrast. Zo wordt jouw foto echt dé zwart-wit foto die jij wilt. Eenvoudig en snel.

Deventer

Niet alleen zwart-wit


Er zitten ook een paar andere vooringestelde omzettingen bij. Eén vond ik wel goed passen bij mijn foto's die ik gemaakt heb tijdens het Dickens Festijn in Deventer. Een evenement waarbij de karakters uit de boeken van Charles Dickens tot leven komen. Oordeel zelf maar.

Dickens festijn

Helaas..


Echt goedkoop is dit programma niet. Via de officiële website betaal je er 199,95 dollar voor. Maar ik kan iedereen aanraden om wel een keer de gratis proefversie te downloaden en uit te proberen. Zo kun je een goed beeld vormen of je het eventueel de moeite waard vindt om dit programma te kopen. Het programma werkt met Lightroom, Photoshop en Aperture.

Iemand andere tips?


Dit was een tip die ik toevallig te horen kreeg. Er zullen vast andere, betere of goedkopere tips zijn om foto's om te zetten in zwart-wit. Ik sta open voor tips. Dus heb jij een goede tip? Laat het dan even weten!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Tanina Petruzzello

Over de auteur

Tanina woont in Deventer en heeft als grootste hobby en passie fotograferen. Haar motto bij het fotograferen: 'Kijken met je ogen, klikken met je hart'. Kijk voor meer foto's en blogjes op taninafotografie.nl.

19 reacties

 1. Edgo
  Profiel Edgo schreef op maandag 24 december 2012 om 20:28  | reageer

  Gebruik de software van NIK al een jaartje. Ga altijd voor een omzetting vanuit Lightroom hier naartoe. Voor mij krijg ik de zwart/wit omzettingen die mij aanspreken. Idd wel aan de prijzige kant, maar dat is het meer dan waard.

 2. Francheska
  Francheska schreef op maandag 24 december 2012 om 20:45  | reageer

  Gebruik BlackWhit Studio, bijna net zo goed en voor maar 7 dollar.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 24 december 2012 om 21:04  | reageer

  Ik had in je verhaal graag teruggelezen waarom software van NIK nu zoveel beter/fijner/prettiger is dan het doen van omzettingen in -bijvoorbeeld- Lightroom. Ik heb zelf in ieder geval niet het gevoel dat ik met de tools in LR iets tekort kom namelijk.

 4. Tanina
  Profiel  Tanina schreef op maandag 24 december 2012 om 21:15  | reageer

  @Francheska Voor dat bedrag ga ik zeker BlackWhit Studio bekijken. Ben benieuwd. Bedankt voor de tip.

  @Erik. Mijn tip is ook met name bedoeld voor de mensen die, net als ik, 'maar wat doen'. Ik vind het handig dat ik met NIK al snel een beeld krijg van verschillende omzettingen. Zo kan ik al snel een keuze maken welke omzetting ik het beste bij mijn foto vind passen. Ik kan me goed voorstellen dat er veel fotografen zijn die het allemaal naar wens voor elkaar krijgen met LR of PS. Hoogstwaarschijnlijk ben jij er één van vrolijk

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 24 december 2012 om 21:20  | reageer

  Helder, gast/Tanina knipoog Ik snap wat je bedoelt. Overigens biedt Lightroom ook de mogelijkheid om presets te installeren, waarvan je er vele kunt downloaden, vaak ook gratis. Dat geeft je dan, zoals je aangeeft, al direct een reeks voorbeeldomzettingen waar je zelf je tweaks op kunt loslaten. Vind ik persoonlijk makkelijker dan weer een programma of plugin.

  Zie bijvoorbeeld deze, met downloadlink en instructie hoe je ze installeert!

  Overigens hoor ik veel fotografen die enthousiast zijn over NIK, dus het zal zeker een prima oplossing zijn!

 6. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 24 december 2012 om 22:19  | reageer

  Voor zwart-wit omzettingen zijn er ook best veel Photoshop handelingen te vinden. Op de website Actioncentral vind je er verschillende waarvan ik Blanco Y Negro wel de meest veelzijdige vind. Hiermee kun je de karakters van verschillende types zwart-wit film aardig mee benaderen.

  Wat je daarbij echter hevig mist is de ruis en juist daar schittert de NIK software. Ik vind die ruis vele malen mooier dan de ruis die je in PS zelf kunt genereren. Over de ruismogelijkheden van Lightroom kan ik weinig zeggen omdat ik dat programma niet gebruik.

 7. fredkok
  Profiel fredkok schreef op dinsdag 25 december 2012 om 09:54  | reageer

  Eens met Erik en Martin. Nik weleens gezien en het is prima. Als je echter zoekt op free presets, naast de hierboven genoemde ook bij onOne, dan kom je heel gestructureerd een stuk verder. Het is bovendien maar zelden dat een preset 100% biedt wat je zoekt. Er blijft altijd finetuning met je eigen smaak over.

 8. Vincent
  Vincent schreef op dinsdag 25 december 2012 om 10:28  | reageer

  Alien Skin Exposure gebruik ik al jaren. Hier zijn ontelbare mogelijkheden in zowel kleur als zw.

 9. Piet
  Piet schreef op dinsdag 25 december 2012 om 10:31  | reageer

  Waarom al die 'voorgebakken' programma's, apps en plugins! Ga gewoon lekker zelf in je fotobewerkingsprogramma aan de gang en bepaal zelf hoe je Z/W foto er uit komt te zien. Ontwikkel daarin je eigen stijl. En... het kost niets extra en stimuleert je creativiteit.

 10. Tanina
  Profiel  Tanina schreef op dinsdag 25 december 2012 om 10:52  | reageer

  Hartelijk dank voor alle tips vrolijk Ik ga ze zeker allemaal bekijken. Verder ben ik het met jullie eens dat je vast zelden een preset zult vinden die 100% past. En zeker niet één die geschikt is voor al je foto's. Elke foto vraagt toch om een andere sfeer etc. De presets vormen een uitgangspunt.
  @Piet. Creativiteit stimuleren en een eigen stijl ontwikkelen vind ik ook belangrijk. Ik zie de presets dan ook niet als vervanging van mijn creatieve hersencelletjes. Maar juist als stimulans. Net zoals je inspiratie op doet door het bekijken van andermans foto's!

 11. fredkok
  Profiel fredkok schreef op dinsdag 25 december 2012 om 11:08  | reageer

  En, oh ja! Als je dan iets fröbelt waar je erg tevreden mee bent, sla het dan op als een eigen preset. Kan je probleemloos het kunstje herhalen en met dit vertrekpunt gaan fine tunen.

 12. Gert
  Gert schreef op dinsdag 25 december 2012 om 11:36  | reageer

  @Francheska: dat klinkt interessant! Hoe gebruik je dit? Na bewerking in PS (in JPEG)?

 13. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 25 december 2012 om 13:24  | reageer

  Exposure 4 van Alien Skin is ook zo'n plug-in. Maar Nik werkt wel prettiger, dat zal wel persoonlijk zijn. Net als bij elke bewerking lopen er talloze wegen naar Rome. Het is overigens wel opvallend dat PS steeds meer het centrum is waar je de plug-ins van derden kunt gebruiken. Photokit om beter te verscherpen, etc. Het is wel verstandig niet teveel klakkeloos de presets te gebruiken, maar je ook af te vragen wat er nu eigenlijk gebeurd. Wat doet een roodfilter t.o.v. een blauw filter om maar een voorbeeld te noemen.

  Wat de kosten betreft, dat is net als bij PS zelf. Binnen twee minuten gratis binnen.

 14. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 25 december 2012 om 16:54  | reageer

  @Leo, wees hier wel heel voorzichtig mee want 99% van zo gratis binnen software is voorzien van malware of een virus die jouw virusscanner pas over een tijdje kan detecteren.

 15. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 25 december 2012 om 18:38  | reageer

  Beste Marcel, doe het al jaren zo en nooit problemen gehad. Maar laat ik er maar geen reclame voor maken, ben al eens uitgemaakt voor een dief hier. Ik geloof in gratis software en deel mijn eigen software ook.

 16. Steshaster
  Steshaster schreef op dinsdag 25 december 2012 om 21:54  | reageer

  Ik ben wel enthousiast over dxo filmpack, met heel veel lookalike omzettingen van orginele zwart wit dan wel kleuren films uit het analoge tijdperk. Alle belangrijke merken, van ilford tot fuji en kodak zijn beschikbaar voor niet zo heel veel geld (in deze dagen rond kerst met korting) en in de pro versie krijg je nog allerlei extra's. Als je al voorkeuren hebt voor bepaalde merken en film soorten scheelt dit heel veel geklooi (of moet ik zeggen creatieve inzet?)

 17. JanRoel
  Profiel JanRoel schreef op woensdag 26 december 2012 om 09:24  | reageer

  T.a.v. de prijs: De volle mep betalen is zelden nodig. Googelen op 'couponcode, geeft vrijwel altijd een bruikbare kortingcode. 10 tot 30 procent besparen. Ik heb zeer goede ervaringen met de codes op retailmenot.com. Ook een abo op de nieuwsbrief van een uitgever kan nuttig zijn.Zo doet DXO vaak leuke aanbiedingen.

 18. Daguerre
  Profiel Daguerre schreef op donderdag 27 december 2012 om 16:37  | reageer

  Goeie tip van Martinphili: website Actioncentral bevat veel Handelingen, waaronder de aanbevolen Blanco Y Nedgro. Bedankt voor de tip.

 19. Kees Jurgens
  Profiel Kees Jurgens schreef op donderdag 3 januari 2013 om 14:31  | reageer

  Je kunt van onOne gratis de Perfect presets downloaden; daarbij zitten ook B&W presets.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Zwart-wit fotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord