Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Tanina Petruzzello

Geen gefröbel meer met zwart-wit omzettingen

maandag 24 december 2012, 20:16 door | 10.298x gelezen | 19 reacties

Ken je dat? Je gaat aan de slag met het bewerken van je foto's. En je doet maar wat. Gewoon op gevoel. Zonder echt een beleid. Ik ben zo'n iemand. En ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben. Herken je jezelf hierin? Lees dan even verder..

Zwart-wit


Zo ben ik zelf gek op zwart-wit fotografie. Maar wat nu de beste manier is om foto's om te zetten in zwart-wit? Er zijn tal van boeken hierover in omloop. Maar ik ben er nog steeds niet achter. Het blijft natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak. Dus ook hierbij geldt voor mij: ik doe maar wat.

In de RAW-converter zet ik mijn foto's om in zwart-wit. En daarna is het een beetje spelen met de schaduwen, hooglichten en contrasten. Met best leuke resultaten hoor, al zeg ik het zelf. knipoog Maar met dit gefröbel is het nu afgelopen! Dankzij een tip die ik kreeg en graag met jullie wil delen.

Nik Silver Efex Pro 2


Misschien ken je dit software programma al. Ik kende het nog niet. Maar na enthousiaste verhalen wilde ik er graag kennis mee maken. Hoogste tijd dus om de proefversie te downloaden. Vijftien dagen gratis speeltijd.

Nik Silver Efex Pro 2 bestaat uit 38 vooringestelde (zwart-wit) omzettingen. Zogenaamde presets. Je bladert makkelijk door deze presets heen. Zo krijg je heel snel een indruk welke basisomzetting het beste past bij jouw specifieke foto.

Nog even op maat maken


Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je hem daarna nog heel eenvoudig verfijnen. Iets minder structuur. Iets meer contrast. Zo wordt jouw foto echt dé zwart-wit foto die jij wilt. Eenvoudig en snel.

Deventer

Niet alleen zwart-wit


Er zitten ook een paar andere vooringestelde omzettingen bij. Eén vond ik wel goed passen bij mijn foto's die ik gemaakt heb tijdens het Dickens Festijn in Deventer. Een evenement waarbij de karakters uit de boeken van Charles Dickens tot leven komen. Oordeel zelf maar.

Dickens festijn

Helaas..


Echt goedkoop is dit programma niet. Via de officiële website betaal je er 199,95 dollar voor. Maar ik kan iedereen aanraden om wel een keer de gratis proefversie te downloaden en uit te proberen. Zo kun je een goed beeld vormen of je het eventueel de moeite waard vindt om dit programma te kopen. Het programma werkt met Lightroom, Photoshop en Aperture.

Iemand andere tips?


Dit was een tip die ik toevallig te horen kreeg. Er zullen vast andere, betere of goedkopere tips zijn om foto's om te zetten in zwart-wit. Ik sta open voor tips. Dus heb jij een goede tip? Laat het dan even weten!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Tanina Petruzzello

Over de auteur

Tanina woont in Deventer en heeft als grootste hobby en passie fotograferen. Haar motto bij het fotograferen: 'Kijken met je ogen, klikken met je hart'. Kijk voor meer foto's en blogjes op taninafotografie.nl.

19 reacties

 1. Edgo
  Profiel Edgo schreef op maandag 24 december 2012 om 20:28

  Gebruik de software van NIK al een jaartje. Ga altijd voor een omzetting vanuit Lightroom hier naartoe. Voor mij krijg ik de zwart/wit omzettingen die mij aanspreken. Idd wel aan de prijzige kant, maar dat is het meer dan waard.

 2. Francheska
  Francheska schreef op maandag 24 december 2012 om 20:45

  Gebruik BlackWhit Studio, bijna net zo goed en voor maar 7 dollar.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 24 december 2012 om 21:04

  Ik had in je verhaal graag teruggelezen waarom software van NIK nu zoveel beter/fijner/prettiger is dan het doen van omzettingen in -bijvoorbeeld- Lightroom. Ik heb zelf in ieder geval niet het gevoel dat ik met de tools in LR iets tekort kom namelijk.

 4. Tanina
  Profiel  Tanina schreef op maandag 24 december 2012 om 21:15

  @Francheska Voor dat bedrag ga ik zeker BlackWhit Studio bekijken. Ben benieuwd. Bedankt voor de tip.

  @Erik. Mijn tip is ook met name bedoeld voor de mensen die, net als ik, 'maar wat doen'. Ik vind het handig dat ik met NIK al snel een beeld krijg van verschillende omzettingen. Zo kan ik al snel een keuze maken welke omzetting ik het beste bij mijn foto vind passen. Ik kan me goed voorstellen dat er veel fotografen zijn die het allemaal naar wens voor elkaar krijgen met LR of PS. Hoogstwaarschijnlijk ben jij er één van vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Zwart-wit fotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord