Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Kleur als oplossing voor een slechte zwart-wit foto

maandag 30 januari 2023, 20:40 door | 2.187x gelezen | 9 reacties

Vaak wordt een slechte of oninteressante kleurenfoto omgezet naar zwart-wit. Dat is dan artistiek, wordt beweerd. Helaas kan het geen defecte foto repareren.

Wil je een slechte of oninteressante foto repareren, dan kun je in feite beter kleur toevoegen. Ik leg uit waarom ik dit vind.

Het wordt zo vaak gedaan, een foto in kleur die niet interessant genoeg is wordt met een druk op de knop omgezet naar een grijze zwart-wit foto. Op dat moment hangen we er het kaartje artistiek aan.

Nando oninteressant beeld van kleur naar zwartwit

Zijn er geen mooie kleuren in je beeld? Dan wordt er wel eens naar zwart-wit gegrepen. De foto wordt er niet interessanter door.

Dit werkt vrijwel nooit. Een slechte foto kan zo niet gerepareerd worden. Juist door het weghalen van de kleuren wordt compositie en contrast alleen nog maar belangrijker in de foto. Kleuren leiden immers af van dit soort aspecten in een foto.

Neem een kleurenfoto met een slechte of oninteressante compositie, maar met een knallende, kleurrijke pracht in de lucht. Dit zal heel wat positieve reacties opleveren. Haal de kleur weg, en er blijft niets over van de indrukkende kleurenfoto.

Nando oninteressante compositie in zwartwit

Een oninteressante compositie zorgt ervoor dat de foto niet echt als boeiend wordt ervaren.

Dat betekent dus automatisch dat wanneer je een oninteressante compositie hebt, het toevoegen van een indrukwekkende kleur de foto als het ware redt. We kijken vanaf dat moment niet langer naar de beeldopbouw, maar naar de kleuren.

Dit betekent niet dat de foto beter wordt. Natuurlijk niet. Maar de kleuren geven wel de gelegenheid om de foto op een gemakkelijke manier meer indruk te laten maken.

Nando oninteressante compositie in kleur

Voeg kleur toe aan de foto met een oninteressante compositie, en de foto wordt al direct veel boeiender. Kleur biedt dus voldoende afleiding.

We grijpen vaak naar zwart-wit om een slechte foto te redden, terwijl we in feite beter kleur kunnen toevoegen om dat te bereiken.

Uiteindelijk zal een goede foto niet afhankelijk zijn van alleen kleur of het ontbreken van kleur, maar door de compositie die je kiest. Heb je die goed, dan werkt een foto vaak zowel in zwart-wit als in kleur.


Meer weten over zwart-wit fotografie?


Bekijk dan de cursus zwart-wit fotografie op Photofacts Academy. De cursus wordt gegeven door Nando Harmsen en behandelt alle aspecten van het maken van de mooiste zwart-wit foto's.


Welke camera instellingen kun je het beste gebruiken, waar kijk je naar en hoe bepaal je wat werkt, en wat niet werkt? Hoe ga je aan de slag in je fotobewerkingsprogramma om het meest optimale contrast te behalen? Wat is het zone systeem, en hoe gebruik je het voor je zwart-wit foto's?

Dat en nog meer komt aan bod in deze boeiende cursus.

Ľ Bekijk de cursus Zwart-wit Fotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

9 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 31 januari 2023 om 10:37  | reageer

  Nando, in grote lijnen ben ik het eens met jou.
  Kleur kan/zal een aandachtstrekker zijn. Toch blijf ik vinden dat een defecte of oninteressante foto een defecte of oninteressante foto blijft of je het nu omzet naar z/w of kleur toevoegt. Enkel de aandacht trekken met kleur maakt het geen goede foto.
  Wat mogelijk wel kan werken, is het omzetten naar z/w en dan alle grijstinten uit de foto halen zodat je vrijwel enkel zwart en wit overhoudt en daarmee dit een grafische vormgeving krijgt (een soort pentekening).

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 31 januari 2023 om 10:56  | reageer

  Dat klopt, Donald. Je kunt geen mislukte foto repareren. Het maskeert wel de defecte foto omdat kleuren nu eenmaal voor afleiding zorgen. Sla foto community sites er maar op na, en je ziet het overal.
  Jouw suggestie wat wel zou werken, impliceert dat voor een dergelijke grafische vormgeving het ontwerp/beeldopbouw er helemaal niet toe doet. Dat is natuurlijk niet waar.

 3. PixelDude Raoul
  Profiel PixelDude Raoul schreef op dinsdag 31 januari 2023 om 11:32  | reageer

  @ Nando
  De tittel is volgens mij compleet verkeerd.
  Het moet de bedoeling zijn om kleur toe te voegen aan een niet zo goede kleurenfoto. Toevoegen van een bepaalde kleur aan een slechte zw zal slecht blijven.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 31 januari 2023 om 12:36  | reageer

  Het is een reactie op de algemene neiging van het "omzetten naar zwart-wit" als een foto niet mooi is in kleur.

 5. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 31 januari 2023 om 11:37  | reageer

  @Nando, natuurlijk blijft ontwerp en beeldopbouw een belangrijke rol spelen. Daar heb je volkomen gelijk in. Ik bedoelde ermee te zeggen dat je met de door mij beschreven methode een saai beeld heel soms toch een toegevoegde waarde kan geven. Net als jij dat met kleur doet.

 6. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 31 januari 2023 om 12:38  | reageer

  Een saai beeld is en zal altijd een saai beeld blijven. Geen enkel trucje in nabewerking zal dat kunnen veranderen. Dat is mijn overtuiging.

 7. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 31 januari 2023 om 11:50  | reageer

  Tip: een slechte foto wordt nooit een goede. Weggooien!

 8. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 31 januari 2023 om 12:34  | reageer

  Zo is het vrolijk

 9. Kurt M FC8400
  Kurt M ( FC8400 ) schreef op dinsdag 31 januari 2023 om 18:53  | reageer

  Zwart wit omzetting is hier, niet één knop en klaar. Ik gebruik meerdere lagen met verschillende zwart wit settings. Bepaalde kleuren worden soms schreeuwerig of superzacht gemaakt, om specifieke grijstinten te bekomen. Maskers in die lagen zijn soms nodig. Contrasten en hooglichten worden bijgestuurd.

  De lagen krijgen een verschillende doorlaatbaarheid waardoor er bepaalde grijstinten zich accentueren. Iedere geselecteerde kleurenfoto krijgt ook een zwart wit versie.

  Van zwart wit naar kleur, geen ervaring mee. Nog nooit bij die gedachte stilgestaan. Wel een boeiend idee, wordt nog getest.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Zwart-wit fotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord