Dit zijn de genomineerden van de World Press Photo
woensdag 14 februari 2018, 11:01 door Michelle Peeters | 4.804x gelezen | 7 reactiesDe World Press Photo Foundation heeft zojuist de genomineerden voor van haar beroemde wedstrijden, de 61e jaarlijkse World Press Photo Contest en de 8e jaarlijkse World Press Photo Digital Storytelling Contest aangekondigd.
Dit jaar is het aankondigingsproces nieuw. De stichting heeft alleen de genomineerden aangekondigd in elke categorie van de fotowedstrijd en de Digital Storytelling Contest, waarbij de winnaars pas bekend zullen worden gemaakt op de Awardshow in Amsterdam op 12 april.
Het hoogtepunt van de aankondiging op woensdag 13 februari is dat ook voor de eerste keer de zes genomineerden voor de World Press Photo of the Year onthuld worden. Ook de winnaar van de World Press Photo of the Year wordt pas op 12 april bekendgemaakt.
De 2018 World Press Photo Contest
De jury selecteerde genomineerden in acht categorieën, waaronder een nieuwe 'milieucategorie'. Het zijn 42 fotografen uit 22 landen: Australië, Bangladesh, België, Canada, China, Colombia, Denemarken, Egypte, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Rusland, Servië, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Nederland, Verenigd Koninkrijk, VS en Venezuela.
Van deze genomineerden hebben er 15 vorige World Press Photo-awards gewonnen, terwijl er voor het eerst 27 worden erkend. In totaal zijn er 307 genomineerde foto's in de acht categorieën.
De World Press Photo of the Year eert de fotograaf wiens visuele creativiteit en vaardigheden een foto hebben gemaakt die het afgelopen jaar een gebeurtenis of kwestie van groot journalistiek belang vastlegt of vertegenwoordigt.
Elke genomineerde foto, inclusief alle singles en verhalen in zeven van de acht wedstrijdcategorieën (exclusief langetermijnprojecten) komt in aanmerking voor de World Press Photo of the Year.
World Press Photo of the Year genomineerden
Hieronder vind je de zes genomineerden voor de World Press Photo of the Year, in alfabetische volgorde weergeven:
Rohingya Crisis
De lichamen van Rohingya-vluchtelingen liggen uitgestrekt op de grond nadat de boot waarin ze Myanmar probeerden te ontvluchten omsloeg, ongeveer acht kilometer van Inani Beach, bij Cox's Bazar, Bangladesh.
Ongeveer 100 mensen waren op de boot voordat hij kapseisde. Er waren 17 overlevenden.
Patrick Brown, Australië, Panos Pictures, voor Unicef
Boko Haram bond zelfmoordbommen aan hen vast. Op de een of andere manier overleefden deze tienermeisjes - Aisha, 14 jaar
Aisha (14) staat voor een portret in Maiduguri, Borno State, Nigeria. Nadat ze was ontvoerd door Boko Haram, kreeg Aisha een zelfmoordaanslagmissie toegewezen, maar wist ze te ontsnappen en hulp te vinden in plaats van de bommen te laten ontploffen.
Adam Ferguson, Australië, voor The New York Times
Getuige zijn van de onmiddellijke nasleep van een aanslag in het hart van Londen
Een voorbijganger troost een gewonde vrouw nadat Khalid Masood zijn auto heeft ingereden op voetgangers op Westminster Bridge in Londen, Groot-Brittannië. Hierbij heeft hij vijf personen gedood en meerdere anderen verwond.
Toby Melville, VK, Reuters
The Battle for Mosul - Opgesteld voor een hulpverdeling
Burgers die na het gevecht in het westen van Mosul zijn gebleven om de stadslinie in de buurt van Mamun in de wacht te slepen voor hulp.
Begin juli, na maandenlange gevechten, verklaarde de Iraakse regering de stad Mosul volledig bevrijd van IS, hoewel het conflict in de stad bleef bestaan. Duizenden burgers werden gedood tijdens de slag om Mosul, terwijl grote delen van de stad in puin lagen.
Ivor Prickett, Ierland, Panos Pictures, voor The New York Times
The Battle for Mosul - Young Boy wordt opgevangen door Iraakse Special Forces-soldaten
Een niet-geïdentificeerde jongen wordt uit het laatste door IS gecontroleerde gebied in de oude stad gedragen door een man die ervan verdacht wordt een militant te zijn. De jongen wordt verzorgd door Iraakse Special Forces-soldaten.
Ivor Prickett, Ierland, Panos Pictures, voor The New York Times
Crisis van Venezuela
José Víctor Salazar Balza (28) vat vlam tijdens gewelddadige schermutselingen met de oproerpolitie tijdens een protest tegen president Nicolas Maduro in Caracas, Venezuela.
Ronaldo Schemidt, Venezuela, Agence France-Presse
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
7 reacties
-
Huub schreef op woensdag 14 februari 2018 om 11:05 | reageer
Zo, dit is echt actueel. Was bij de persconferentie zojuist in Amsterdam. Indrukwekkend! 12 april is de bekendmaking van de winnaar.
-
Jax Kraal schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 10:18 | reageer
De foto van Aisha vind ik een slechte nominatie. Hierbij kun je ieder verhaal vertellen wat je wilt. Aan de foto zie je niet wat ze allemaal heeft meegemaakt. Mijn voorkeur gaat uit naar de foto van de aanslag in Londen, vooral vanwege de ogen van het slachtoffer
-
Lauran schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 15:46 | reageer
Ik vind ze allen van een bedenkelijk niveau. Te gemaakt !
-
Mat K schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 17:00 | reageer
Ik vind het zo jammer dat alleen ellende op de wereld in aanmerking komt voor een nominatie want ellende zien we iedere dag in het nieuws.
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 17:01 | reageer
@Mat: dat is niet zo hoor, het gaat om de nieuwswaarde. Dat kan ook iets positiefs zijn (ondanks alle ellende in de wereld momenteel...)
-
Ronnie schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 19:10 | reageer
Eerlijk? Ik word die verbolgen correctheid van positivo's beu. Dit is ook onze wereld. Of we het leuk vinden of niet. Overigens bloedstollende en technisch gave foto's die een zeer menselijk verhaal weergeven.
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 19:14 | reageer
@Ronnie: er zijn meerdere categorieën tegenwoordig met allemaal genomineerden. Maar ik moet zeggen: veel ellende all over... Dus wel een natuurgetrouwe weergave van onze huidige wereld. Maar over de jaren heen waren het altijd al onheilspellende en bloedstollende foto's, ik was altijd stil na een bezoek..
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Mads Nissen wint World Press Photo 2021
door Elja Trum
-
World Press Photo 2019 winnaars aangekondigd
door Michelle Peeters
-
Genomineerden World Press Photo 2019 bekend
door Michelle Peeters
-
World Press Photo 2018 tentoonstelling
door Michelle Peeters
-
Winnaar World Press Photo of the Year 2018
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.630 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.