3 Tips voor Succesvolle Sportfotografie (en ontvang mijn boek gratis)
dinsdag 28 juni 2022, 09:54 door Nico Delmeire | 3.254x gelezen | 7 reactiesSuperblij ben ik! Mijn boek over sportfotografie ligt bij de drukker! Binnen een maand kan het ook bij jou op de deurmat liggen. In dit artikel alvast een drietal tips uit mijn nieuwe boek om met sportfotografie aan de slag te gaan.
Deze maand (dus nog maar 3 dagen) loopt er een mooie actie bij Photofacts Academy. Je krijgt nu namelijk mijn boek De Sportfotobijbel (met 101 tips voor Succesvolle Sportfotografie) helemaal gratis cadeau bij een lidmaatschap op hun online cursussen.
Bovendien geven ze je ook nog 50 euro korting op het normale lidmaatschap tarief. Een mooie deal dus én daarmee kun je ook direct mijn videocursus over Sportfotografie ook kijken.
» Photofacts Academy + de Sportfotobijbel (75 euro voordeel)
1. Fotografeer op Jpeg
Sportfotografie gaat snel en je camera moet deze snelheid aankunnen. De kwaliteit van Jpeg's vanuit je camera is meer dan voldoende voor een goed resultaat. Het is niet nodig om in RAW te fotograferen.
Het opslaan van een RAW beeld duurt langer dan een Jpeg. Bovendien moet je RAW beelden achteraf altijd nog bewerken (al is het maar omzetten). Het selecteren van de beste beelden duurt in RAW dan ook altijd langer dan in Jpeg.
Er is niks te veranderen in de actie dus Photoshop is daar niet voor nodig. Snelheid is het belangrijkste en daarom altijd in Jpeg fotograferen.
Stel je camera is nog bezig je laatste reeks foto's te verwerken en er wordt gescoord, dan moet je dat doelpunt hebben. Je weet nooit helemaal wanneer er weer een volgend interessant moment komt. Je camera moet er klaar voor zijn.
2. Ga altijd uit van sluitertijd
Je sluitertijd is de basis bij sportfotografie. Deze stel je altijd handmatig in. Bijvoorbeeld door op sluitertijdvoorkeuze of volledig handmatig te werken. Je diafragma is van ondergeschikt belang.
De sluitertijd moet altijd kort genoeg zijn om je beeld te bevriezen. Alles gaat snel, een korte sluitertijd is dan ook noodzakelijk.
Het varieert van sport tot sport wat de kortst mogelijke sluitertijd is. Bij Formule 1 is deze uiteraard korter dan bij bijvoorbeeld veldrijden. Het is een kwestie van uitproberen wat je mogelijkheden op dat moment onder die omstandigheden zijn.
3. Meerdere beelden per seconde
Zet je camera altijd op het maken van meerdere beelden per seconde. Een actie of emotie duurt vaak langer dan die split second. Door je camera op meerdere beelden per seconde te zetten pak je alles, of in ieder geval meer, mee.
Uit een actie kunnen verschillende prachtige beelden komen en je weet vooraf nooit wat er in een actie gebeurt. Een overtreding waarbij iemand door de lucht vliegt is ook mooi om te zien. De oorzaak en het gevolg.
Een emotie kan van een schreeuw naar een gebalde vuist gaan. En die wil je beide hebben. Alles gebeurt in een fractie van een seconde.
De Sportfotobijbel deze maand gratis bij een Photofacts Academy lidmaatschap
Wil jij de Sportfotobijbel als eerste in huis hebben? Je ontvangt het nu helemaal gratis (in de winkel gaat het 25 euro kosten) bij een lidmaatschap op Photofacts Academy, onze online cursussen voor fotografen.
Bovendien geven we je ook een mooie korting op de cursussen zelf. In plaats van 159 euro betaal je deze week slechts 109 euro. In totaal maar liefst 75 euro voordeel dus!
Naast het boek, dat waarschijnlijk eind juli door je brievenbus komt vallen, krijg je dan een jaar lang toegang tot meer dan 100 verschillende cursussen over fotografie, creativiteit en het bewerken van je foto's.
Uiteraard zit daarbij ook mijn cursus Sportfotografie bij.
Ben je al lid van Photofacts Academy? Dan krijg je het boek uiteraard ook helemaal gratis bij een verlenging van je lidmaatschap. Dat kan ook als je lidmaatschap nog niet verloopt, we voegen gewoon 12 maanden extra toe aan je einddatum.
» Photofacts Academy + de Sportfotobijbel (75 euro voordeel)
7 reacties
-
Wim Hendriks schreef op dinsdag 28 juni 2022 om 10:40 | reageer
Uitgaande van je mooie beelden zullen er maar een paar amateurs op een ek,wk en OS kunnen komen en dan ook nog op een tribune. zag liever amateur beelden en toegepaste foto's bij zo'n evenement.Voor de prof geen enkele waarden.
-
-
Jax schreef op dinsdag 28 juni 2022 om 10:51 | reageer
Interessant, de keuze voor sluitertijd. Ik maak foto's bij voetbalwedstrijden en kies altijd voor een vaste diafragma instelling (lens op F2.8 want dan heb je een mooie wazige achtergrond).
-
Evert schreef op dinsdag 28 juni 2022 om 12:31 | reageer
Prachtige foto's en ik zou het graag vaker willen proberen. Bij wielrennen heb ik het vaak genoeg gedaan maar voetbal is naar mijn mening moelijker gezien de snelheid wanneer er een actie ontstaat. Voor een amateur zoals ik heb ik aan uw basisregels eerst voldoende en zal hier zeker een keer gebruik van maken bij amateurclubs waar je vast wel een keer mag fotograferen als je het netjes vraagt en zegt dat je het aan het leren bent zoals ik. Bedankt
-
Maarten schreef op dinsdag 28 juni 2022 om 12:54 | reageer
Je kunt natuurlijk ook je sluitertijd én je diafragma handmatig instellen en dan de ISO op automatisch, als je camera die mogelijkheid biedt. Wel uitproberen natuurlijk want bij veel licht houd je kans op overbelichting
-
Ineke schreef op dinsdag 28 juni 2022 om 16:44 | reageer
Ik fotografeer sportfoto's op DF voorkeuze 2.8 en in RAW. Goeie tip om sport in JPEG te fotograferen en op sluitertijd keuze. Ga ik zeker eens testen.
-
gast schreef op woensdag 29 juni 2022 om 08:11 | reageer
Zelf stel ik mijn camera altijd volledig handmatig in. De sluitertijd is het uitgangspunt (hoe korter hoe beter) en altijd binnen de mogelijkheden. Iso stel ik ook handmatig in. Hiermee heb ik altijd zelf de volledige controle over het beeld.
@wim; ik snap ook uw insteek. De tips zijn van toepassing op alle varianten zowel op amateur als op professioneel niveau. Voor de beste resultaten denk ik als een prof, dit is hier mijn insteek geweest. Simpelweg omdat je dan als amateurfotograaf de leukste, mooiste en beste resultaten kunt behalen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Sportfotografie tips van Jean Fruth
door Elja Trum
-
Sportfotografie tip: Scherpstellen op de tweede persoon
door Nico Delmeire
-
10 Tips voor panning, de camera met een beweging mee bewegen
door Nando Harmsen
-
Sportfotografie tip: Weet waar je heen gaat
door Nico Delmeire
-
Sportfotografie tip: De beste plek bij voetbal
door Nico Delmeire
-
Sportfotografie: hoeveel scherpstelpunten gebruik je?
door Nico Delmeire
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.630 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.