Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 Fotografietips voor wie net met fotografie begint

maandag 16 maart 2015, 22:46 door | 27.300x gelezen | 15 reacties

Als je al een tijdje met fotografie bezig bent (professioneel of als hobby), dan heb je ongemerkt al erg veel geleerd. Wanneer je nu terugkijkt op wat je allemaal geleerd hebt, dan is er waarschijnlijk veel wat je graag bij je start gehoord had.

1. Vergeet die kit-lens


Groot kans dat je bij je eerste camera ook de zogenoemde 'kit-lens' aanschaft. Het standaard zoomobjectief, meestal van ongeveer 18 tot 55 mm. Misschien koop je er zelfs nog wel de telezoom kitlens bij ook. Twee objectieven die je beter in de winkel had kunnen laten.

Natuurlijk kun je met een kit-lens ook prima foto's maken, maar meestal worden je foto's niet beter dan de foto's die je met je compactcamera maakte. Laat daarom de kit-lens liggen en koop bijvoorbeeld de (eveneens betaalbare) 50mm f/1.8.

Anouk


Portret met een 50mm objectief

Inderdaad, dan moet je 'zoomen' door jezelf te verplaatsen. De beeldkwaliteit is echter stukken beter en je hebt veel meer mogelijkheden om met een kleine scherptediepte te spelen.

2. Staar je niet blind op nieuwe apparatuur


De camerafabrikanten zorgen er wel voor dat er altijd iets nieuws is om aan te schaffen. Meestal kun je echter beter tijd en geld stoppen in het beter leren fotograferen met je huidige apparatuur, dan in de aanschaf van nieuwe apparatuur.

Lees leerzame blogs op internet, kijk veel naar foto's van anderen en volg een cursus. Dan zul je zien dat je fotografie met sprongen vooruit gaat.

3. Let op de achtergrond


Misschien is het wel belangrijker dan je onderwerp zelf; de achtergrond in je foto. Veel beginnende fotografen concentreren zich bij het maken van hun foto's op het onderwerp dat ze fotograferen. Logisch natuurlijk, maar mijn ervaring is dat de achtergrond eigenlijk belangrijker is.

Wanneer je goed op de achtergrond let, zorg dat ervoor dat de aandacht van de kijker naar de voorgrond gaat. Een achtergrond kan namelijk snel afleiden en dat maakt een foto rommelig. Zorg je voor een goede achtergrond dan gaat de aandacht naar je onderwerp.

Kruisspin


De struik in de achtergrond op de juiste plek

4. Fotografeer elke dag


De beste manier om te leren is iets gewoon simpelweg heel vaak te doen. Leer jezelf aan om elke dag een mooie foto te maken en je fotografie zal zeker verbeteren. Door er veel mee bezig te zijn leer je jouw apparatuur ken, beter zien wat geschikt is voor een goede foto en leer je ook je eigen smaak en stijl kennen.

Een goede manier om jezelf er toe te zetten veel te fotograferen is door een project te starten. Ook kan het goed werken als je bij een fotoclub gaat of wat fotografen in je vriendenkring betrekt.

5. Toon je beste werk


Heel veel fotograferen is een goede manier om beter te worden in je fotografie. Ontzie anderen echter een beetje in je leerproces. Het selecteren van je beste foto's is een belangrijk onderdeel van je werk als fotograaf.

Kies uit de laatste 100 foto's die je gemaakt hebt eens de beste foto. Laat alleen die foto aan anderen zien. De reacties daarop zullen waarschijnlijk veel positiever zijn dan als je er veertig had getoond. Alleen al door goed te selecteren wordt je een betere fotograaf.

Bodypaint


1 van de 315 foto's die dag

6. Los problemen niet op met Photoshop


Photoshop is er om van een goede foto een geweldige foto te maken. Elke goede foto kan beter worden met de juiste bewerkingen in Lightroom en Photoshop. Het is echter zonde om je tijd te stoppen in nabewerking van dingen die je ook simpelweg tijdens het nemen van je foto al beter had kunnen doen.

Probeer dus in de camera al de perfecte foto te maken en maak deze dan met je nabewerking nog beter.

7. Zoek je eigen stijl


Op sommige fora is het moeilijk positief te blijven over je eigen foto's. Het is namelijk niet moeilijk om kritiek te hebben op een foto, er is altijd wel iets te bedenken dat anders kan. Uiteindelijk gaat het erom dat je zelf tevreden bent met jouw werk.

Natuurlijk kan opbouwende kritiek wel nuttig zijn, maar kies het medium dat bij jou past om jouw foto's te delen. Blijf kritisch naar je eigen foto's kijken en probeer een eigen stijl te ontwikkelen. Probeer vooral veel uit!

Wat is jouw tip?


Wat is jouw tip voor fotografen die net beginnen met hun hobby?
Deel het in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

  1. Jan
    Jan schreef op maandag 16 maart 2015 om 23:18  | reageer

    Niet eens met tip 1 (afgezien van kwaliteit - al zijn er ook hele goeie). Door een tijd je kitlens bijv. op de groothoekstand te houden en dicht op je onderwerp te kruipen kun je veel beter spelen met onscherpte en kijken wat het verschil in impact is door om te schakelen naar de inzoomstand en daarmee series te maken. Hangt ook af van het soort fotografie dat je beoefent wat je uitkomsten zijn, maar het leert je wat het beste vervolgaanschaftraject moet worden.
    Aanvullende tip: staar je niet blind op de eindeloze lijsten met tips en vind vooral je eigen weg door te experimenteren en ook fouten te maken.

  2. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 07:08  | reageer

    Ik ben het ook niet helemaal eens met je mening over de kitlens. Het bereik van dat objectief is echt verschrikkelijk goed uitgekozen waardoor het een vreselijk breed inzetbaar stukje gereedschap is. Natuurlijk, met de benenzoom kun je ook veel bereiken maar daarmee verandert een 50 mm lens niet in een groothoek.
    Dat je problemen niet met Photoshop moet oplossen vind ik zelf ook niet helemaal waar maar dat is misschien wel omdat ik zelf zo'n enorme liefhebber ben van beeldbewerking. Het is ook vaak maar net wat het meeste tijd kost. Een klein litteken in het gezicht van een model kan 15 minuten werk betekenen voor een visagiste. Met Photoshop is het twee clicks en weg is het vrolijk
    Met je laatste statement ben ik het ook grondig eens. Nog een aanvulling misschien: laat je op zo'n fotoforum niet in een hoek praten waar je niet wilt zijn. Veel fotografen, vooral op fora, hebben de onhebbelijke eigenschap om een ander te vertellen dat de foto die de ander net liet zien eigenlijk veel beter op hun manier gemaakt had kunnen worden.
    Blijf trouw aan je eigen ideeën, dan ontwikkel je een eigen stijl en word je geen (forum)eenheidsworst!!

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 07:29  | reageer

    Ik heb niks tegen het bereik van de kit-lens, de 24-70mm f/2.8 is mijn meest gebruikte objectief. Het gaat me vooral om de matige kwaliteit én (het gebrek aan) de lichtsterkte.

    Een lichtsterker zoomobjectief is echter best prijzig. Vandaar dat mijn advies is om een 50mm te kopen om te starten. Daar kun je heel veel van leren als beginner en prachtige foto's mee maken die niet mogelijk zijn met de kit-lens.

  4. ArjanL
    Profiel ArjanL schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 08:42  | reageer

    Een 50 mm lens als portretlens gebruiken zou ik alleen op DX camera's doen. Op FX camera's een (beeldvullend) portret maken geeft vaak onnatuurlijke vertekening in het gelaat, veroorzaakt door een te korte opname afstand die dan nodig is.

  5. J
    J schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 10:37  | reageer

    Tip 1 is in mijn geval een gouden tip geweest, ook door Elja ergens in 2011. Destijds begonnen met Canon 600D en een sigma 17-70 f2.8-4.5 erbij gekocht.

    Wat een plezier beleef ik met de betere motor dan kittens, wat een stilte t.o.v. De kitlens.Super strakke beelden met een'instap' body, die heb ik inmiddels vervangen voor de 70D. Guess what, nog meer genieten met jawel, het zelfde objectief uit 2011. Inmiddels zoomlens 70-200 2.8 rijker en ik verkoop zelfs foto's als hobby-fotograaf..

    Kitlens getest bij vrienden die hem in bezit hadden maar met name de motor qua zoom is doodzonde.. Als ook lichtsterkte..

    Elja nogmaals dank

  6. gast schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 10:59  | reageer

    Wel eens met Elja en ik durf zelfs nog een stap verder te gaan. Koop een goed stel vast brandpunt objectieven in plaats van zooms. Alhoewel de hedendaagse zooms echt niet slecht zijn wint een vast brandpunt objectief het nog steeds op scherpte, helderheid, bokeh en noem maar op. Ja... natuurlijk is het even investeren, maar met een setje goede prime's doe je vreselijk lang en echt goedkoop vind ik kwalitatief goede zooms ook niet. En zeker de door Elja geadviseerde 50mm is alleszins betaalbaar. Beginnend fotoamateurs staren zich vaak blind op grote zoombereiken maar vergeten dat een zoom altijd in de uiterste bereiken veel minder presteert. Een zoom blijft altijd een compromis.

  7. leo
    Profiel leo schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 11:23  | reageer

    Heb op de eerste plaats plezier met je eerste camera. Zelf geef ik geen tips aan een beginner. Wat is er vervelender dan een betweter, nietwaar.
    Anders wordt het als een beginner een vraag stelt.
    Een 50 mm erbij heb ik ook wel eens aangeraden bij een buurman toen hij tegen de lichtsterkte aanliep. Alleen een 50 mm op een crop camera zou ik zeker niet aanraden, dat is geen prettig allround brandpunt. Een goedkope 30 mm is imo beter.

    Verder vertel ik wel eens hoe ik het zelf heb geleerd. Een enthousiaste vader gaf mij een Konica. Er waren toen al halfautomaten, maar met opzet gaf hij mij dus een manuel. Misschien baalde hij wel van die Konica en had betere Canons, toen al.
    Ook werd ik nog niet geplaagd door camera's met van die rare presets als landschap, portret en wat allemaal niet. (De slechtste manier om de technische kant van fotograferen te begrijpen) De techniek is simpel met drie variabelen. Tijd dat het gaatje open staat, hoe groot is het gaatje en hoe gevoelig is het vlak waar het licht op valt. Meer hoef je niet te weten als je onbekend bent.

    Zou ik het nu iemand moeten leren, zou ik geen volledige M stand aanraden. De diafragma voorkeuze gebruik ik zelf in 99% van de gevallen. Met een eventuele correctie van de belichtingscompensatie ben je sneller dan in M.

    En er is voor mij een nieuwe manier van fotograferen bijgekomen. Sinds de aankoop van de Canon 6D. De iso blijft zo goed, dat het niet veel meer uitmaakt, 100 iso of 1000 iso. Bedenk even voor je een lens op je toestel zet welke minimum snelheid je sowieso wilt, stel dat in als minimum, zet je iso op auto en verder gewoon diafragma voorkeuze. Voor gewone daglicht fotografie is dit ideaal. Je snelheid zakt nooit onder wat je hebt ingesteld. Zelf ervaar ik dit echt als wezenlijk anders dan met een vaste iso en een snelheid die geen minimum kent.

    Nooit te oud om te leren.

  8. ruudt
    ruudt schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 15:46  | reageer

    Goeie tips voor beginners...ik geef als tip.. zo snel mogelijk vd automatische stand af en aan de slag met, bv de belangrijkste diafragma voorkeuze en verdiep je in ... waarom verschillende diafr/tijden/iso....ik zeg in mijn workshop altijd als je leert autorijden en het gaat om bediening,,, 3 dingen koppeling/gas/rem en bij de camera diafr / sluitertijd / iso vr gr ruud

  9. Rene Simons
    Rene Simons schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 18:32  | reageer

    Hoi foto specialisten ik als totale nieuweling vond het vooral erg moeilijk een camera te kiezen.
    Fotoworkshops zat maar breng wel je eigen camera mee??? Als nieuweling wil je een workshop welke spullen heb je nodig, waar gebruik je deze voor en wat kan je het beste aanschaffen.
    na veel kijken zoeken en heel internet over lezen heb ik dus blijkbaar niet de fouten gemaakt die jullie noemen. Ik heb ervoor gekozen een gebruikte 5D mark II te kopen i.p.v. een nieuwe 70D of zo iets, en heb een gebruikte 24-70 F2.8L USM erbij gekocht. Nu kan het spelen oefenen en leren beginnen en vooral foto’s maken. Nu nog de dwaling welke flitsers moet ik kopen omdat ik een thuis studio wel leuk zou vinden. Mijn interesse gaat vooral uit naar mensen fotografie en heb dan ook de neiging naar low-key en hi-key fotos, maar het zal niet alleen bij studio mensen foto’s blijven. De laatste weken zo veel foto stijlen gezien het is eigenlijk on uitputte lijk. Dus naar mijn idee hoef je niet altijd nieuwe spullen te kopen, maar kan je dus voor minder geld betere spullen bij elkaar verzamelen.

  10. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 19:02  | reageer

    Mijn tip voor de echte beginner: koop geen spiegelreflex. Liever een goede compact met relatief grote sensor en RAW. Of, als je een systeem wilt een MFT. En dan gewoon met de kitlens. Die zijn voor dat formaat namelijk helemaal niet slecht. En trek je niks aan van al dat gemier over scherptediepte. Je wilt foto's maken en er lol aan beleven. Niet de techniek/theorie maar de creativeve kant staat dan op nummer één. En leer je foto's ook goed bewerken, als je vanaf dag 1 in RAW werkt is dat vanzelfsprekend.

  11. de smedt pierre
    de smedt pierre schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 20:20  | reageer

    ik ben het volledig eens met tip 6..los je problemen niet op met photoschop..leer je Camera beter kennen..

  12. Jan Kleinjan
    Jan Kleinjan schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 21:43  | reageer

    Een gouden tip: Kijken, kijken, kijken.
    Thuisgekomen blijkt het water van dat meer ineens blauw. Verrek: Hoe zag het eruit toen ik de foto maakte? Welke kleur had het water eigenlijk?
    Ik gebruik Lightroom uitsluitend om de foto zo veel mogelijk in overeenstemming te brengen met de feitelijke situatie voor zover ik me die herinner. Als ik al aan kleurbehandeling doe is het uitsluitend om die kleur zoveel mogelijk op de echte te laten lijken. Dit uit zich er b.v. in dat bij vrijwel iedere foto het onderbelichte deel moet worden opgekrikt. Dat zag er namelijk NOOIT zo zwart uit als op de foto.

  13. Carlo
    Carlo schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 22:37  | reageer

    Mijn tip is: vertrek van het diafragma, het zal je hele foto bepalen. Laat je toestel de bijpassende sluitertijd kiezen en jijzelf kan fijn beginnen spelen met ISO en belichtingsstops.

  14. Dolf Koster    hobby sportfotograaf
    Dolf Koster hobby sportfotograaf schreef op woensdag 18 maart 2015 om 22:25  | reageer

    Mijn allerbeste tip die ik mocht ontvangen van een hobby fotograaf. Ga eerst je toestel maar eens leren kennen en inderdaad klopt helemaal. ben nu nog aan het leren

  15. Peter Havermans
    Peter Havermans schreef op zondag 22 maart 2015 om 15:01  | reageer

    Bij mijn D80 zat destijds als kitlens, een 18-135 Nikor AF-S DX f/3.5-5.6 G IF-ED. Is dat een redelijke lens of had ik die beter niet erbij kunnen nemen? Overigens in Lightroom kom ik geen objectief profiel tegen. Is dat er wel?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord