Photofacts.nl
21 februari 2008, 20:08 | | 25827x gelezen

Wat is een snelle lens?

Soms hoor je mensen praten over een ‘snelle lens’ en hoe goed en geweldig die wel niet zijn. Maar je vraagt je misschien af of dit iets te maken heeft met de sluitersnelheid, of hoe snel de lens kan focussen?

Hoe snel een lens is heeft alles te maken met het maximale diafragma van de lens. Hoe groter het diafragma is, des te sneller is deze lens.

Wanneer we het over een lens hebben, wordt deze meestal aangeduid met de brandpuntsafstand, ook wel de focale lengte genoemd, (bijvoorbeeld een 50mm lens, of een 300mm telelens, of een 18-50mm zoomlens, alswel het maximale diafragma (meestal weergegeven met een f/nummer, bijvoorbeeld f/1.8 of f/4 of f/5.6). Hoe lager dit getal is, hoe groter het maximale diafragma is.

Zoals je weet is het diafragmagetal de maat van de lensopening waardoor het licht binnen komt. Dus hoe groter het maximale diafragma is, hoe meer licht er door de lens naar binnen kan.

De reden dat een lens met een groot diafragma een snelle lens wordt genoemd ligt in het feit dat er meer licht naar binnen kan waardoor je een snellere sluitertijd kunt gebruiken, zelfs wanneer de lichtomstandigheden minder goed zijn.

Waarom zou je een snelle lens willen hebben?
Snelle lenzen kunnen je een voordeel bieden ten opzichte van de langzamere typen in bepaalde omstandigheden en bepaalde typen fotografie. Ze bewijzen zeker hun nut wanneer er sprake is van weinig beschikbaar licht (bijvoorbeeld als je binnen wilt fotograferen maar je flitser niet kunt gebruiken) of wanneer je een snelle sluitertijd nodig hebt (bijvoorbeeld bij sportfotografie of natuurfotografie). Een snelle lens is in het bijzonder heel nuttig wanneer je een snelle sluitertijd nodig hebt in slechte lichtomstandigheden (bijvoorbeeld indoor sportfotografie).

In het algemeen wordt een lens snel genoemd wanneer het maximale diafragma f/4 of groter is (bijvoorbeeld f/2.8 of f/1.4, etc.). De lens zoals hierbij afgebeeld is een Canon EF 70-200mm f/2.8L USM – supersnel, maar hierdoor ook behoorlijk aan de prijs.

Canon 70-200L f/2.8


Hou er ook rekening dat wanneer je een groter diafragma gebruikt dit onmiddellijk gevolg heeft op het scherptedieptebereik. Een groter diafragma geeft een smaller scherptedieptegebied. Dat is op zich een geweldig effect, maar alleen in het geval je dat ook daadwerkelijk wenst, zoals bij het losmaken van een persoon of object van de achtergrond.

Een snelle lens kan heel erg handig zijn, maar helaas betekent snel ook vaak dat ze behoorlijk duur kunnen zijn. Als je echter een wat meer economische snelle lens wilt hebben, dan moet je eens kijken naar 50mm lenzen. Nikon, Canon, Sigma, etc. hebben allemaal een snelle 50mm lens in het assortiment.

 • Peter van Veen

  Over de auteur; Peter van Veen
  Peter is Moor Fotografie. Ik help mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

delen!

reacties (12)

 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 21 februari 2008, 20:13Zelf heb ik het bij dit soort objectieven doorgaans over 'lichtsterke' lenzen. Dat is minder verwarrend als 'snelle'. Ik ben overigens erg fan van dit type lenzen. Ik heb maar één objectief die geen f/2.8 of groter diafragma heeft. vrolijk
 • Reinoud
  Reinoud | donderdag 21 februari 2008, 20:38een ander voordeel van lichtsterke lenzen is dat je meer ziet door je zoeker en je autofocus het ook makkelijker doet. Het diafragma gaat namelijk pas dicht op het moment dat je afdrukt. Dat is bijvoorbeeld voor onderwaterfotografen een reden toch een snelle lens te gebruiken, ondanks dat ze vaak toch flitsen op f/8
 • mreys
  Profiel mreys | donderdag 21 februari 2008, 21:02Ik heb hier twee f/2.8 (waaronder die 70-200) en één f/1.8, maar slechts één durf ik écht snel noemen, en dat is die met USM wat voor snelle focus zorgt naast de kleine sluitertijden.
 • Jeroen Cox
  Profiel Jeroen Cox | donderdag 21 februari 2008, 21:44tsja behoorlijk aan de prijs zeg je. Als je een body kopt met een super goede sensor. voor mijn gevoel haal je die investering dan onderuit door een budget lens te kopen.
  Ik zie dat prime lenzen relatief goedkoper zijn, dit is dus een overweging van mij.Ik ben opgegroeid met zoom, en zou dus niet weten hoet het is om bv met een vast brandpunt 70mm F2.8 te fotograferen heeft iemand hier ervaring mee? (voornamelijk portret fotografie)
 • Kevin
  Kevin | donderdag 21 februari 2008, 22:12Welke lens moet je gebruiken voor portret fotografie en wat heb je er minimaal voor nodig. Ik ben nog niet zo lang in de fotografie en heb ook nog niet heel mijn toestel door, heb al eens wat plaatjes geschoten op een skate event met snelheidsfotografie, alleen nu zit ik toch wel met portretfotos van mensen., hebben jullie hier wat informatie over:
 • Robin
  Robin | donderdag 21 februari 2008, 22:48Ik heb enkele weken geleden de Canon 50mm 1.8 gekocht via marktplaats. Door velen aanbevolen als perfecte portretlens. Nieuw kost deze lens 85 euro ofzo dus eigenlijk geen geld. Ik heb geen moment spijt gehad van de aankoop en er al vele mooie portretten mee geschoten.
 • de Groot fotografie
  de Groot fotografie | vrijdag 22 februari 2008, 11:07@kevin

  75mm is mooi voor portret...maar niet korter dan 50mm anders krijg je te veel vertekening.
  Diafragma rond de 8 als je studioflitsers gebruikt en groter (lager getal) om meer scherpte diepte te krijgen.

  op fredmiranda.com kun je heeeeeeeeel veel reviews vinden van heeeeeeel veel lenzen vrolijk
 • Steven
  Steven | vrijdag 22 februari 2008, 11:22Ik ben 2 jaar geleden overgeschakeld op een 50mm ipv de budgetlens 28-80 (of 18-55). Het is anders fotograferen, in die zin dat je moet zoomen met de benen (zelf vooruit of achteruit bewegen) en door ervaring moet je inzicht krijgen in het scherptediepte bereik. Ik fotografeer vooral (mijn) kinderen en doe dat als volgt (vanuit de A-stand):
  1. zet mijn 50mm op f2,8
  2. kadreer door zelf te bewegen (waardoor je je kadrering meer bewust doet)
  3. focus en controleer de sluitertijd (tussen de 50 en 125)
  4. pas desnoods nog mijn diafragma aan

  De lens is minder bruikbaar als je binnenshuis familiefeestjes wil fotograferen.
  Het kan de moeite lonen om op flickr.com eens te zoeken op pools voor prime lenzen.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zondag 24 februari 2008, 11:26@mreys; In het artikel wordt dan ook 'lichtsterk' bedoelt wanneer er het woord 'snel' gebruikt wordt. 'Snel' heeft in dit geval dus niks te maken met de snelheid van de autofocus.

  Voor portetfoto's maak ik zelf altijd gebruik van mijn 24-70mm f/2.8 lens. Dat bevalt me prima. Er zijn echter ook mensen die bijvoorbeeld graag met een 70-200 lens werken, of inderdaad juist de 50mm. Allemaal goede mogelijkheden.

  Een groot diafragma (zoals bijvoorbeeld f/3.2) kan bij portretfoto's erg prettig werken aangezien je hiermee de achtergrond onscherp kunt maken waardoor je model er meer uit springt.
 • Marsman
  Marsman | woensdag 27 februari 2008, 03:48Lichtsterkte KAN een invloed hebben op je snelheid van focussen bij mijn weten. Omdat je scherpstelveld bij maximaal diafragma véél kleiner is kan je toestel het moeilijk krijgen om te focussen. Ik denk dan vooral aan concertfotografie waar ik vaak op f2.8 fotografeer ipv f1.8
 • Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel | woensdag 27 februari 2008, 12:30@Kevin: Voor portretfotografie kan een lichtsterke 50mm lens heel mooie resultaten geven, door de verlengingsfactor van je camera komt deze 50mm overeen met 80mm (Canon) of 75 mm (Nikon) op kleinbeeldformaat. Afhankelijk van de situatie gebruik ik voor portretten m'n Canon 24-105mm/F4 L, of de 50mm/F1.4, of de Sigma 105mm/F2.8. Met de aantekening dat ik de beide vast brandpunt lenzen nauwelijks meer gebruik voor portretten sinds ik die 24-105 L- lens heb.
 • leo
  Profiel leo | donderdag 25 november 2010, 20:33De Canon 85 mm F1.2 is écht snel en dan bedoel ik natuurlijk de lichtsterkte, want een snelle lens om mee te werken is het allerminst. Op een FF een mooie portret lens. Het bokeh is om te zoenen. Extreem snelle lenzen hebben vaak ook nadelen, ze zijn groter en zwaarder, ze presteren buiten het gebied waar ze voor gemaakt zijn vaak minder dan hun minder lichtsterke broertjes.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Artistiek naakt workshop fotografie met model in een verlaten nonnen klooster
Gevorderdenworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 125.00

Artistiek naakt workshop fotografie met model in een verlaten nonnen klooster

Artistieknaakt workshop fotografie met model(len) in een verlaten nonnen klooster in Limburg.

» lees verder

Top artikel

Compositie: Werken op niveau

Er zijn een aantal eenvoudige 'regeltjes' die ervoor zorgen dat een foto net dat beetje extra krijgt boven een standaard kiekje. Het leuke is dat het allemaal redelijk simpele aanpassingen zijn. Door je positie of de compositie minimaal aan te passen maak je een foto snel stukken aantrekkelijker. Een van die handige regeltjes is het werken op niveau.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord