Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

World Press Photo 2017 Expositie bezocht

zondag 23 april 2017, 21:12 door | 5.954x gelezen | 4 reacties

Op vrijdag 14 april opende De Nieuwe Kerk Amsterdam World Press Photo 2017, waarmee de lange wereldtour begint van de expositie van de internationale persfotowedstrijd.

Ik bezocht zaterdag 15 april de tentoonstelling aldaar en zag de indrukwekkende persfoto's van 45 prijswinnaars uit 25 landen in acht categorieën: Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Mensen, Reportage en Sport.

Zestigste editie


De allereerste tentoonstelling van World Press Photo werd in 1955 in Amsterdam gehouden, als internationale tegenhanger van de nationale wedstrijd de Zilveren Camera.

Alle zestig World Press Photos, van elk jaar, sieren de grote entreewand aan het begin van de tentoonstelling. De Nieuwe Kerk Amsterdam biedt onderdak aan World Press Photo sinds 2014 en deed dat eerder al van 1982 tot 1999.

Zestig world press fotos

Een deel van de World Press foto's van de afgelopen 60 jaar

Winnaars in verschillende categorieën


De World Press Photo van het voorbije jaar van de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici en die van de andere winnaars in verschillende categorieën waren te zien op hangende panelen in de gotische ruimte van De Nieuwe Kerk.

In dit artikel een aantal foto's met beschrijvingen die mijn speciale aandacht trokken.

Brent Stirton (Zuid-Afrika)


Hieronder een foto in de categorie Natuur en is getiteld: "Rhino Wars". Hij is van de Zuidafrikaanse fotograaf Brent Stirton die veel aan natuurbehoud en wereldverbetering probeert te doen via zijn vaak gruwelijke foto's.

Hier zie je een voor zijn hoorn afgeslacht neushoorn-mannetje in het Hluhluwe Umfolozi Game Reserve Kwazulu National park in Zuid-Afrika.

Brent stirton


Kristina Kormilitsyna (Rusland)


De foto hieronder valt in de categorie 'Mensen' en het is de 3e Prijs Enkel Beeld van fotografe Kristina Kormilitsyna. Een vrouw en kind zitten een week na de dood van Fidel Castro op een bank in een politiestation in Camaguey, een stad in centraal Cuba.

De rouwstoet van de voormalig president, die het hele land had doorkruist, was op dat moment onderweg vanuit Camaguey naar Santiago en deze reis werd vertoond op de televisie in het politiestation.

Fidel castro cuba


Amber Bracken (Canada)


De Canadese fotografe Amber Bracken fotografeerde protesterende Indianen tegen de aanleg van de Dakota Access Pipeline (DAPL) in Amerika. Dit is een ondergrondse oliepijpleiding van 1.886 kilometer lang, ontworpen om olie van North Dakota naar een vrachtterminal in Illinois te vervoeren.

In 2016 was het grootste gedeelte van de pijpleiding af, maar voor het deel dat het dichtste bij het Sioux-reservaat Standing Rock lag, was nog toestemming van de overheid nodig.

De inwoners van Standing Rock protesteerden tegen de DAPL, omdat ze bang waren voor watervervuiling en schade aan heilige plekken. Grote protestacties bij Lake Oahe kregen nationale en internationale aandacht.

Dakota access pipeline


Wang Tiejun (China)


Fotografe Wang Tiejun uit China won met onderstaande foto de tweede prijs in de categorie 'Dagelijks Leven'. Leerlingen van een gymnastiekschool in de Chinese stad Xuzhou doen 's middags 30 minuten lang teenoefeningen.

Er zijn in het hele land meer dan 2.000 sport-academies, die samen 95 procent van de Chinese Olympische sporters hebben voortgebracht. De training is intensief en in het huidige China willen steeds minder ouders hun kinderen blootstellen aan zulke slopende routines.

Sommige scholen zijn dan ook gesloten, terwijl andere hun methodes hebben aangepast.

Wang tiejun china


Tomás Munita (Chili)


De Chileense fotograaf Tomás Munita won met deze foto de eerste prijs in de categorie 'Dagelijks Leven'.

Fidel Castro, voormalig president van Cuba en leider van de communistische revolutie, stief op 26 november. De Cubaanse bevolking rouwde hevig en publiekelijk om zijn dood. Castro's as werd meegenomen op een route die in omgekeerde volgorde zijn overwinningstocht van Santiago naar Havana uit 1959 volgde.

Duizenden mensen stonden langs de weg om de rouwstoet voorbij te zien gaan. Castro liet een land achter met veel geprezen onderwijs- en gezondheids-systemen, maar ook met tekorten aan basisbenodigdheden en wijdverspreid verval wegens het langdurige embargo van de VS.

Begrafenis fidel castro


Tom Jenkins (Verenigd Koninkrijk)


De Engelse fotograaf Tom Jenkins won met deze foto de 1e prijs Enkel beeld in de categorie 'Sport'.

Jockey Nina Carberry vliegt van haar paard Sir Des Champs (links) na een val bij hindernis 'The Chair' tijdens de Grand National op 9 april op Aintree Racecourse in het Britse Liverpool.

Een ander paard, On His Own (rechts), is enkele momenten voor Sir Des Champs' val, ook onderuit gegaan bij deze hindernis. De paarden en hun jockeys raakten niet gewond.

Tom jenkins


Giovanni Capriotti (Italië)


De Italiaanse fotograaf Giovanni Capriotti fotografeerde de Muddy York Rugby Football Club, opgericht in 2003. Het is het eerste homovriendelijke rugbyteam in Toronto, Canada.

Het team werd opgericht om een einde te maken aan het idee dat homoseksuele mannen niet geschikt zouden zijn voor veronderstelde mannelijke sporten zoals rugby en om te strijden tegen de stereotypes omtrent homoseksuele atleten.

Giovanni capriotti


Cameron Spencer (Australië)


De Australische Cameron Spencer fotografeerde de Franse tennisser Gaël Monfils die op 25 januari een snoekduik maakte om een forehand te slaan tijdens zijn wedstrijd tegen de Rus Andrey Kuznetsov, in de vierde ronde van de Australian Open van 2016 in Melbourne Park in Australië.

Monfils bezeerde zijn hand en had een medische time-out nodig, maar won daarna wel de wedstrijd.

Cameron spencer


Ami Vitale (Verenigde Staten)


De Amerikaanse Ami Vitale won met deze foto's de tweede prijs in de categorie 'Natuur'.

De reuzenpanda, die ooit de status 'bedreigd' had, wordt nu gezien als 'kwetsbaar' en loopt dus minder risico op uitsterven.

De programma's die China heeft geďmplementeerd om het leefgebied van de panda te beschermen, waren van groot belang bij het vergroten van de populatie. Twee derde van de panda's ter wereld leeft in reservaten in de bamboerijke bossen boven het Sichuan bekken.

De achteruitgang van de soort werd deels toegeschreven aan de verdwijning van bamboe, het belangrijkste voedsel voor panda's, door het kappen van bos ten gunste van landbouwgrond.

China's herstel van het leefgebied heeft geleid tot grotere geografische reikwijdte en dieren die in gevangenschap zijn gefokt worden nu uitgezet in het wild.

Ami vitale


Francis Pérez (Spanje)


De Spaanse fotograaf Francis Pérez maakte bij het Canarische eiland Tenerife een foto van een dikkopschildpad. Hij zit verstrengeld in een achtergelaten visnet.

De dikkopschildpad valt volgens natuurbeschermingsorganisatie International Union for Conservation of Nature onder de categorie 'kwetsbaar', maar de deelpopulatie in het noordoosten van de Atlantische Oceaan is geclassificeerd als 'bedreigd'.

Verstrengeld raken in netten die bedoeld zijn voor andere diersoorten en in materiaal dat wordt achtergelaten door vissers, vormen de grootste bedreiging voor zeeschildpadden.
Hierna volgen menselijke consumptie van hun vlees en eieren, en kustontwikkeling waardoor hun leefgebied wordt aangetast.

Francis perez


Bence Máté (Hongarije)


De Hongaarse Bence Máté won met deze foto de derde prijs in de categorie 'Natuur'. Dieren zoals ze 's nachts te zien zijn in hun natuurlijke omgeving. Een nijlpaard bij een waterpoel in het Zimanga Private Game Reserve in de Zuid-Afrikaanse stad Mkuze.

Bence mate


Tot wanneer te zien?


De expositie in De Nieuwe Kerk is te zien tot en met zondag 9 juli 2017, dagelijks van 10 tot 18 uur.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

  1. WimHendriks
    WimHendriks schreef op zondag 23 april 2017 om 22:49  | reageer

    Ja heel interessant, de meeste foto's komen vroeg of laat toch wel in de belangstelling, plus regelmatig zoals de neushoorn die heb ik heel wat keren voorbij zien gaan, nee iets anders wat WP ook wel doet is EEN thema er uithalen zoals deze,
    Dear Wim,
    We look forward to meet you tomorrow at World Press Photo Special: Visions of Africa. The event starts at 20:00 in the Grote Zaal on the second floor.Pakhuis de Zwijger
    World Press Photo Special
    Visions of Africa
    Pakhuis de Zwijger in Amsterdam heeft wel meer van deze interessante events.

  2. WimHendriks
    WimHendriks schreef op zondag 23 april 2017 om 22:54  | reageer

    https://vimeo.com/213978532

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op zondag 23 april 2017 om 22:56  | reageer

    Leuk Wim, goeie tip!

  4. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 25 april 2017 om 11:46  | reageer

    Wie het beste kan knutselen wint, was vroeger ook al.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.164 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord