Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De Sony A9 mark III met de global shutter en flitsen

vrijdag 8 maart 2024, 13:26 door | 1.004x gelezen | 0 reacties

De Sony A9 mark III is vanwege de global shutter natuurlijk in het nieuws, Het is met recht revolutionair te noemen. Het belooft geen rolling shutter effecten en flitsen met elke gewenste sluitertijd. Dat laatste is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Een global shutter betekent dat de sensor in één moment helemaal uitgelezen wordt in plaats van lijn voor lijn. Hierdoor heb je geen last meer van vervorming van lijnen die haaks op de bewegingsrichting staan. Dat is perfect voor de actiefotograaf.

Nando a9mark3 portret

De Sony A9 mark III, de eerste camera met een een global shutter.

Het andere voordeel is het ontbreken van een flits-synchronisatietijd. Hierdoor kan je met elke gewenste sluitertijd flitsen zonder afhankelijk te zijn van hi-speed sync. De Sony A9 mark III kan daardoor flitsen met de snelste sluitertijd die beschikbaar is: 1/80.000 seconde.

Dit echter in theorie. Want in de praktijk is dit nagenoeg onmogelijk. Dit ligt niet aan de camera en de global shutter, maar aan de manier hoe een flits werkt.

De flitsintensiteit wordt bepaald door de duur van de flits. Die tijd wordt aangeduid door t0,1. In die tijd wordt de belichting gemaakt en de rest van de flitsduur heeft vrijwel geen enkele invloed meer op de belichting. Hoe minder licht een flitser hoeft te geven, hoe korter de t0,1.

Nando sony a9mark3 flitsfoto

In een studio heb je geen snelle sluitertijd nodig bij het flitsen, maar buiten is het soms erg prettig om geen flits-synchronisatietijd te hebben. (Sony A9 mark III met Zeiss Batis 85mm, ISO 250, f/5,6, 1/500 sec, Profoto B10, bewerkt naar smaak)

Wil je met 1/80.000 seconde een foto met flits maken, dan moet de flitsduur t0,1 gelijk zijn aan 1/80.000 seconde (of korter). Er zijn nauwelijks flitsers die dit kunnen, en als je er een hebt moet deze op de laagste flitsintensiteit ingesteld worden.

Ik heb er één kunnen vinden; de Profoto Pro 11 in combinatie met de Prohead Plus UV 500W. Deze 2.400 Ws generator kan een 1/80.000 flitsduur halen wanneer deze op 2,4 Ws gezet wordt. Deze generator kost wel 18.000 euro en de flitser die erbij past meer dan 3.000 euro.

Ik heb (maar) een Profoto B10 van 250 Ws gebruikt voor een test met de Sony A9 mark III. Deze flitser heeft een t0,1 van 1/400 seconde met volle kracht. Door de flitsintensiteit op 0,5 Ws te zetten, de laagste stand, is de t0,1 maar liefst 1/4.900 seconde.

In de freeze-mode haalt deze flitser maximaal 1/14.000 seconde bij 0,5 Ws. Dit is volgens de opgave van de fabrikant. Ik heb de flitser opgesteld om met 0,5 Ws een goede belichting te krijgen. Dit was op 10 cm afstand. De belichting was ISO 250 en f/8.

Nando a9M3 flits global shutter

De Profoto in de freeze-mode en op de laagste stand om de kortst mogelijk flitstijd te krijgen maakt het mogelijk om tot 1/1.600 seconde te flitsen. Maar dat is wel met 0,5 Ws in plaats van de 250 Ws die de flitser kan leveren.

Het resultaat van deze test laat zien dat de flitser gebruikt kan worden tot een sluitertijd van 1/1.600 seconde. Bij snellere sluitertijden is de flitsduur (t0,1) zoveel langer dat de benodigde hoeveelheid licht niet binnen de ingestelde sluitertijd bereikt wordt.

Dit is een sluitertijd die korter is dan wat Profoto opgaf. Dit komt doordat de flitser volgens Sony ook aan speciale voorwaarden moet voldoen. Er moet een volledig compatible flitser gebruikt worden, en remote flits is ook iets anders dan rechtstreeks aangesloten. De exacte details zijn lastig te achterhalen.

De mogelijkheden van de global shutter zijn natuurlijk fantastisch. Hoewel je een flitser zou kunnen gebruiken met elke sluitertijd die je wilt, is er geen flitser snel genoeg zijn om dit mogelijk te maken. In veel gevallen zal ongeveer 1/500 seconde het maximum zijn dat je kan gebruiken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.164 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord