Photofacts.nl
6 februari 2011, 23:37 | | 7205x gelezen

Interview met Pim Ras

Pim RasPim Ras is een van de bekendste sport- en nieuws-fotografen van Nederland. Vorig jaar won de fotograaf de Zilveren Camera voor zijn foto van de aanslag door Karst Tates op Koninginnedag in Apeldoorn. Pim is geboren in 1966 en reeds 25 jaar actief als fotograaf.

Hij fotografeert hoofdzakelijk voor het Algemeen Dagblad en gaat daarvoor naar veel internationale sportwedstrijden en de Olympische spelen. Vanwege zijn 25 jarige jubilium als fotograaf werd vorig jaar het boek Pim Ras Fotograaf uitgebracht. In dit boek vind je zijn sport- en nieuwsfoto's, maar ook foto's van zijn reis naar Congo voor Artsen zonder Grenzen.

We mochten Pim een aantal vragen stellen. Pim is de tweede fotograaf in een reeks van interviewen met bekendere fotografen op Photofacts. Eerder spraken we met Frank Doorhof.

Koninginnedagdrama; copyright Pim Ras

Hoe ben je in de fotografie terecht gekomen?


Toen ik een kleine jongen was raakte ik bij het bezoek aan het Feyenoord-stadion geinteresseerd in de fotografen met hun lange telelenzen. Op mijn twaalfde kocht ik mijn eerste camera: een Canon AE-1 Program met 70-200mm f/4.0 objectief. Op vakantie naar Amerika schoot ik gelijk twaalf diafilms vol en vanaf dat moment wist ik dat ik fotograaf wilde worden.

Na de HAVO ging ik dan ook naar de School voor Fotografie in Den Haag maar daar heb ik maar één jaar opgezeten omdat ik toen op achtienjarige leeftijd een aanbieding kreeg om voor het programmablad van Ajax te gaan fotograferen wat dus mijn opstap was naar een beginnende carriere als sportfotograaf. Ik ben nu zo'n vijfentwintig jaar werkzaam als fotojournalist/sportfotograaf waarvan de laatste vijftien jaar als free-lancer

Val van schaatster Gerritsen; copyright Pim Ras

Wat was je eerste camera?


Zoals ik al vermeldde; een Canon AE-1 Program.
De tweede was de F1 van Canon met motordrive.

Welke apparatuur gebruik je?


Ik gebruik zelf Canon digitale camera's en wel de Canon EOS 1D mark IV. Hiervan heb ik er twee . Daarnast heb ik een Canon 1Ds mark III. Mijn objectieven zijn de Canon 16-35mm f/2.8 zoom, de 24-70mm f/2.8 zoom en de 70-200mm f/2.8 tele.

Naast mijn zoomobjectieven heb ik ook nog een aantal objectieven met een vast brandpuntafstand: de Canon 200mm f/2.0, de 300mm f/2.8 en de 400mm f/2.8. Ik gebruik voor het bewerken van mijn foto's een MacBook Pro. Mocht ik onderweg licht nodig hebben, dan komt mijn mobiele flitsset van Lumedyne te voorschijn.

Mijn favoriete objectief is de Canon 400mm f/2.8.
Dit objectief is eigenlijk het standaardobjectief voor sportfotografen.

Red Bull Air Race Rotterdam; copyright Pim Ras

Wat vind je het belangrijkste in de foto's die je maakt?


Ik probeer in mijn sportfoto's altijd het moment van de wedstrijd voor de lens te krijgen en dat op een mooi manier te fotograferen. Bijvoorbeeld vanuit een standpunt zonder al te veel afleidende elementen. Als het kan probeer ik mooie licht te gebruiken als tegenlicht.

Met mijn portretten probeer ik vaak het onderwerp in zijn context te fotograferen. Ga op zoek naar mooie lijnen of mooi invallend licht om zo de omgeving een rol te laten spelen in het portret. Natuurlijk lenen sommige karakters zich juist voor een close-portret zonder omgeving eromheen.

Ruud van Nistelrooy; copyright Pim Ras

Hoe ziet een gemiddelde week er voor je uit?


Meestal tijdens het voetbalseizoen ben ik drie of vier avonden in de week op het voetbalveld te vinden. De andere dagen houd ik mij bezig met portretten. Voor de krant of voor Voetbal International. Ik heb mijn mobiel altijd aanstaan en ik ruk uit als het AD mij nodig heeft. En natuurlijk zit je veel achter de thuiscomputer om je archiefmateriaal naar Hollandse Hoogte te sturen of om je opdrachten af te werken.

Wat is je favoriete onderwerp of locatie?


Mijn favoriete onderwerp is het fotograferen van de Olympische Spelen vanwege de diversiteit aan sporten die je voor je lens krijgt. Verder voel ik mij ook thuis in het Feyenoord-stadion waar de Feyenoord-supporters achter het doel mij welkom heten als ik weer een wedstrijd van Feyenoord moet fotograferen.

Olympische Spelen Peking - zeilen; copyright Pim Ras

Wie heeft je geïnspireerd in je werk?


Vroeger werd ik geïnspireerd door de fotografen van Voetbal International, Piet van der Klooster en Robert Collette. Zij waren de grootmeesters van de voetbalfotografie in de jaren zeventig en tachtig. Later bewonderde ik de foto's van Hans Heus en Guus Dubbelman van de Volkskrant.

Wat was de meeste bijzondere shoot die je ooit gedaan hebt?


Een van mijn dierbaarste opdrachten kreeg ik vanuit onverwachte hoek. Artsen zonder Grenzen vroeg mij de situatie van door sexueel geweld getraumatiseerde vrouwen in Congo in beeld te brengen. Hoe pakken zij hun leven weer op na alles wat zij hebben meegemaakt.

Hiervoor verbleef ik een week in een van hun kampen in Congo. Een bijzondere ervaring om met je eigen ogen de armoede maar ook de vreugde van die mensen te zien als er iemand interesse heeft voor hun verhaal.

Congo; copyright Pim Ras

Wie zou je graag nog eens op de foto zetten?


Ik fotografeer wie er voor mijn lens komt. Heb daar geen voorkeur voor.
Wellicht Tiger Woods in actie of Roger Federer op Wimbledon.

Welk advies zou je mee willen geven aan beginnende fotografen?


Bekwaam je eerst in de techniek van het fotograferen voordat je jezelf aanbiedt bij kranten. Probeer een eigen stijl te ontwikklen, waardoor je tussen al die beginnelingen opvalt. Ik realiseer dat dat niet makkelijk is al je nog geen ervaring hebt.

Zoek een plaatselijk fotobureau op die altijd behoefte hebben aan beginnelingen die amateurvoetbalwedstrijden willen fotograferen. Hier krijg je de ervaring die je later in het echte werk nodig hebt.

Welke websites bezoek je graag?


Ik kijk dagelijks op anp-photo.com wat mijn geliefde ANP-collega's gemaakt hebben. Op Getty Images waar de toppers in de sportfotografie zitten.

Op reuters.com voor superieure nieuwsfotografie en op donaldmiralle.com voor een Amerikaanse fotograaf die op dezelfde manier als ik met sportfotografie bezig is; gevoel voor esthetiek, compositie en de goede actie op het juiste moment.

Paarden Scheveningen; copyright Pim Ras


delen!

reacties (11)

 • tonv
  Profiel tonv | maandag 7 februari 2011, 00:03Opnieuw een boeiend artikel van een inspirerende fotograaf. Deze reeks is een absolute opsteker voor Photofacts. De foto's geven een gevarieerd beeld van Pim's oeuvre waarbij ik de laatste foto van grote klasse vindt!
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | maandag 7 februari 2011, 02:05Erg mooi interview! Wie is de volgende?
 • Jaap B.
  Jaap B. | maandag 7 februari 2011, 11:06Mooi interview met mooie foto's!
 • DeNak
  DeNak | maandag 7 februari 2011, 15:09Pim Ras heeft de laatste bijzonder vaak in de schijnwerpers gestaan en wat mij betreft terecht. Mooie composities die zich inderdaad onderscheiden van het gros. Ik ben het met Ton eens dat de laatste foto geweldig is, maar tegelijkertijd vind ik de foto van de vluchtelingentjes in de Congo ook bijzonder treffend. Met name de ogen van de baby maken veel los.
 • evert
  evert | maandag 7 februari 2011, 18:21leuk interview; ik ben zeker liefhebber van deze veelzijdige fotograaf!
 • Johannes Klapwijk
  Profiel Twitter Johannes Klapwijk | dinsdag 8 februari 2011, 08:42Goed bezig Elja, prachtig artikel!
 • Eugène
  Eugène | woensdag 9 februari 2011, 15:39Foto 1: Vraag aan Pim. Hoe heb je toegang gekregen tot plaats delict? De politie is dacht ik vanaf het eerste moment bij de dader gebleven om hem onschadelijk te maken en om medische bijstand te verlenen. Het lijkt erop dat iedereen even opzij is gegaan. Is er sprake van samenwerking met de politie op zo'n (gruwelijk) moment?
 • PehrG
  PehrG | woensdag 9 februari 2011, 17:01Mooi, maar ik zou toch graag een echt interview lezen. Hier is de gemakkelijke manier gekozen van vragen mailen en antwoord terugkrijgen, blijkt uit het antwoord op 'Wat was je eerste camera'. Zo kom je uiteindelijk niet veel verder dan wat een fotograaf op zijn eigen website zegt.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | woensdag 9 februari 2011, 22:20@PehrG; dat zou inderdaad wel mooier zijn. Maar ook erg tijdsintensief. Op deze manier kost het al een paar uur om het artikel gereed te krijgen.

  Misschien kan ik het in de toekomst nog uitbreiden; eerst de standaard vragen en dan aan de hand daarvan nog eens nabellen of extra vragen per mail. Wellicht vind ik ooit nog eens tijd om ook daadwerkelijk langs te gaan bij de fotografen voor een interview. vrolijk

  @Eugène; Pim kan je hier waarschijnlijk beter op antwoorden, maar als ik me het moment goed herinner stond Pim al erg dichtbij en was hij vlak na de botsing gewoon eerder bij de auto dan de agenten.

  Juiste moment op de juiste plek dus, en als fotograaf heel doortastend direct foto's maken! Waarschijnlijk zou ik zelf met eem open mond van verbazing over het gebeuren mijn camera uit mijn handen hebben laten vallen. knipoog
 • PehrG
  PehrG | donderdag 10 februari 2011, 10:53Elja, je gaat hier en op twitter te veel de nadruk leggen op 'tijd'.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 10 februari 2011, 11:33@PehrG; ah, goede indicatie dat ik er weer even goed op moet letten dat ik niet te veel dingen gelijktijdig wil doen. vrolijk

  Overigens net even mijn Tweets van de afgelopen periode terug gelezen, maar ik zie dat er niet in terug.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Cursus fotografie beginners
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 199.00

Cursus fotografie beginners

De kracht van de fotografiecursussen van Liesbeth van Asselt zit in haar deskundige en praktijkgerichte aanpak. Liesbeth is geen 'stoffige' docent, maar een professionele, bevlogen fotografe die haar vak ontzettend leuk vindt en werkt met vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

» lees verder

Top artikel

Fotograferen op RAW of Jpeg formaat?

Elke digitale spiegelreflex camera kan bestanden in het zogenaamde RAW formaat wegschrijven. Deze bestanden zijn echter groter dan de gangbare Jpeg bestanden die de camera ook kan produceren. Daarnaast moeten RAW bestanden eerst omgezet worden in Jpeg bestanden voordat anderen de foto's kunnen bekijken of voordat ze bij een standaard fotodienst afgedrukt kunnen worden. Werken met RAW bestanden vergt dus een boel extra werk. Waarom zou je deze extra moeite nemen?

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord