Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Componeren van een voorgrond - deel 2

zaterdag 12 juli 2025, 16:32 door | 79x gelezen | 0 reacties

Kies je voor een voorgrond in je landschapsfoto? Ga dan ook nadenken over de plek waar je de aandacht op wil vestigen. Is het de achtergrond, of toch de voorgrond. Er is geen goed en fout, alleen een keuze.

Een voorgrond kan veel dynamiek en diepte aan een foto toevoegen. Bekijk de onderstaande foto maar eens. Het is een prachtig landschap, maar niet zo spannend. In feite geeft het niet het werkelijke landschap weer.

Nando voorgrond gebruiken

Het landschap in de foto was in het echt veel mooier. Een welbekend probleem.

Door een voorgrond in de foto mee te nemen krijg je de kans om het werkelijke landschap weer te geven. In dit geval stonden er boterbloemen op de voorgrond.

Omdat deze foto met een lang brandpunt is gemaakt, wordt het niet mogelijk om zowel voorgrond als achtergrond scherp in beeld te krijgen. Je moet een keuze maken. Of de achtergrond scherp, of de voorgrond.

Nando voorgrond gebruiken 4

De achtergrond scherp en een onscherpe voorgrond. Er is een herhaling van de kleur geel. De onscherpe bloemen voorin, en de geeltint van de bloemen in de achtergrond.

Je kan de achtergrond scherp houden, zoals ik dat in de foto met het landschap zonder voorgrond ook gedaan heb. De aandacht komt op de achtergrond te liggen, en de voorgrond is een doorkijkje geworden.

Nando voorgrond gebruiken 2

Door juist de voorgrond scherp te houden worden de boterbloemen het onderwerp. Ze staan in het landschap dat in de achtergrond aanwezig is.

Je kan ook de voorgrond scherp weergeven. Dan wordt de voorgrond het onderwerp. Je laat de boterbloemen in het landschap zien. De aandacht in de foto verschuift.

Er is hierin geen goed of fout, alleen een keuze. Maak die keuze bewust als je ter plekke bent. Weet je niet wat het mooiste uitvalt, maak ze dan beiden. Speel bovendien met je scherptediepte. Het is vaak beter om echte onscherpte te hebben, dan iets bijna scherp.


Cursus Compositie in landschapsfotografie


Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.


Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel en mede de Compositiebijbel geschreven heeft.

» Cursus Compositie in Landschapsfotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Bekijk ons reactiebeleid.

Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.533 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord