
Alles in beeld brengen is bijna nooit nodig
donderdag 8 mei 2025, 17:17 door Nando Harmsen | 127x gelezen | 0 reactiesJe kan de wereld om je heen op twee manieren in beeld brengen. Of je legt alles vast, in zijn geheel, of je duikt in op een of meerdere elementen binnen dat geheel. Je legt dan niet alles vast, maar alleen dat wat jij interessant vindt om te laten zien.
Alles in beeld brengen is eenvoudig. Je neemt voldoende groothoek en zorgt dat je omgeving helemaal binnen het kader van de foto past. De bomen, inclusief de topjes. De koetjes in de weide (daar waar ze nog zijn) of het pad langs het riviertje.

Je maakt in feite een momentopname, een herinnering aan hoe het was doen je daar stond. Meestal kom je er later achter dat de foto toch niet zo interessant is als je gehoopt had. Zelfs niet met de regel van derden of de lijnen waar je 'aan voldaan' hebt.
Wat je waarschijnlijk gedaan hebt is het vastleggen wat je zag, zonder een verhaal of beeldopbouw die de foto spanning geeft. Het is een weergave van de werkelijkheid geworden, die niets aan de verbeelding overlaat.
Je hoeft niet alles in beeld te brengen. Dat is bijna nooit nodig. Kies iets uit de omgeving dat je aanspreekt en zet die in een mooie compositie. Kies een plek in het beeldvlak, lijnen die erheen lopen, wees kritisch wat je van de achtergrond laat zien.

Daarmee wordt de foto spannender, het prikkelt de verbeelding. Het is niet erg als een boom niet volledig in beeld staat. Of dat er een deel van de omgeving buiten beeld valt. Is daar ook iets wat je wilt laten zien, maak dan liever een tweede foto.
Een 'kille' registratie van de wereld om je heen hoeft niet verkeerd te zijn. Natuurlijk niet. Het leidt echter zelden tot een sprekend beeld. Maar het levert wel een mooi achtergrondbeeld voor jezelf op, zodat je zelf terug kan zien waar je stond.
Hou die overzichtsfoto dan wel alleen voor jezelf, als herinnering. En laat de wereld alleen die mooie, tot de verbeelding sprekende foto's zien.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Ook interessant
-
Compositie tip: Plaats je onderwerp niet in het midden
door Elja Trum
-
Kies voor een goede balans in de foto
door Nando Harmsen
-
Zet de wereld op zijn kop
door Nando Harmsen
-
Vijf tips voor het kiezen van een voorgrond
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.687 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
