
Een kritische noot over de nieuwe landschapsmaskers in Lightroom
zaterdag 3 mei 2025, 20:10 door Nando Harmsen | 173x gelezen | 1 reactieDe laatste update van Lightroom (voorjaar 2025) heeft landschapsmaskers toegevoegd. Er worden automatische maskers gemaakt aan de hand van de inhoud van je foto. Ze zijn niet beperkt tot landschappen. Hoe goed bruikbaar zijn ze?
Lightroom leest de foto, en maakt maskers op basis van wat er in de foto herkent wordt. Er zijn zeven verschillende objecten die herkend kunnen worden. Zie het als een variant op de automatische maskers voor personen.
Personen zijn vaak redelijk eenvoudig in een foto te herkennen, net als haren, ogen, gezicht, enzovoort. Dat is voor een landschap niet altijd zo voor de hand liggend. Met name atmosferische omstandigheden kunnen de grens tussen het een en het ander vervagen.

Niet alleen de atmosferische omstandigheden spelen een rol in de moeilijkheid van de selectie. Het verschil tussen verschillende elementen zien kan lastig worden omdat er vrijwel nooit een scherpe scheidingslijn bestaat.

Door de bank genomen laat de software een indrukwekkend resultaat zien. Ook in situaties waarvan ik niet verwachtte dat het goed zou gaan. Het gaat echter ook vaak fout. Soms levert het zelfs onbruikbare resultaten op.
Ik heb een voorbeeld van een landschap met een rivier, bergen, bebouwing en wat voorgrond vegetatie. Wij zien het verschil tussen de bergen en de vegetatie op de voorgrond duidelijk. Lightroom kan er minder goed mee omgaan. Met name het verschil onderscheiden tussen bergen en natuurlijke grond wordt lastig.

Ironisch genoeg, als je naar het masker natuurlijke grond kijkt, worden de bergen geselecteerd, net als de velden. Bovendien hebben de maskers bergen en natuurlijke grond onderling veel overlap.

Er is een ander aspect om rekening mee te houden. De selecties zijn vaak scherm omlijnd, waardoor er in de maskers abrupte overgangen zijn. Die zijn in veel gevallen niet wenselijk bij landschappen. Er is geen duidelijke scheidingslijn.

De scherpe overgangen zorgen voor een onrealistische bewerking van de foto, wat vaak bij overgangen van lucht naar begroeiing heel duidelijk wordt. Bovendien zijn de overgangen zelden nauwkeurig genoeg zodat er overloop ontstaat (bleed).

Natuurlijk is het belangrijk om de overgangen heel geleidelijk te laten gaan. Dat levert veel realistischere resultaten op. Het is dan ook belangrijk om maskers aan te passen, en daar waar nodig te corrigeren. Maskerdoorsnedes maken is een effectief gereedschap daarvoor.

Bedenk dat de maskers die Lightroom voor je maakt in sommige gevallen een uitstekend startpunt kunnen vormen. Ze zijn echter niet af, en het aanpassen van de maskers tot ze wel kloppen wordt heel belangrijk in je workflow.

Gebruik je de automatische landschapsmaskers in je bewerking, zorg dat je ze corrigeert en aanpast. Echter, pas op dat je niet meer werk kwijt bent in het corrigeren. Kost dat teveel tijd, dan was een normaal handmatig toegepast masker misschien veel beter.
Wat vind jij van de nieuwe landschapsmaskers in Lightroom, Lightroom Classic en Adobe Camera Raw? Heb je ze al gebruikt, en zo ja, wat vind je ervan? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
1 reactie
-
Donald Willemsen schreef gisteren om 23:36 | reageer
Adobe is veel te laat op de kar van de Ai gesprongen en hinken nu achterop vergeleken bij sommige andere bewerkingssoftware die al veel eerder het pad van de Ai hebben gekozen. Al die verschillende automatische maskers zijn gebaseerd op Ai modellen. Adobe probeert nu de achterstand, die het heeft, in te halen en komt te snel met updates die nog niet goed functioneren.
Als je al veel moet gaan corrigeren aan die automatische maskers verlies je veel tijd. Het analyseren van je foto door Adobe kost ook de nodige tijd en die tijd had je ook kunnen gebruiken om zelf een masker te maken van het deel in de foto wat je wilt bewerken. Adobe maakt immers maskers aan voor alle onderdelen in de foto tijdens de analyse.
Deel jouw mening
Ook interessant
-
Eenvoudig een tatoeage weghalen met AI in Lightroom Classic
door Elja Trum
-
Low-key is een bewerking, geen onderbelichting
door Nando Harmsen
-
Foto's bewerken mag geen haastklus zijn
door Nando Harmsen
-
Wel en geen verhoging kosten Adobe Creative Cloud
door Nando Harmsen
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.717 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
