Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Foto's stapelen in Lightroom

woensdag 17 augustus 2011, 22:39 door | 13.287x gelezen | 11 reacties

Het grootste vraagstuk wat ik keer op keer naar voren zie komen als het gaat over Lightroom, is hoe je nu het beste je fotostroom in de Bibliotheek kunt organiseren. Natuurlijk kun je her en der wel informatie vinden over de workflow en het gebruik van sterren en vlaggen en kleuren. Wat ik echter niet vaak tegenkom is het gebruik van stapels.

Lightroom stapels is -ben ik bang- een behoorlijk onderbelichte functie in Lightroom. Geen idee waarom, maar het heeft mij erg geholpen om mijn Bibliotheek op orde te houden. Zeker toen ik me meer ging toeleggen op HDR fotografie, waarbij voor één eindresultaat minstens drie tot soms wel negen onderliggende foto's zijn. Door al deze foto's te stapelen reduceer ik mijn zoektijd in de Bibliotheek aanzienlijk. Er staan gewoon minder foto's in beeld.

Wat zijn stapels in Lightroom?


De eenvoudigste manier om dit te visualiseren is dit: zoals je vroeger blokken opstapelde en alleen de bovenste kon zien, zo geldt dat ook voor stapels in Lightroom. Je legt als het ware virtueel een aantal foto's op een stapel, waarbij alleen de bovenste foto zichtbaar is. Resultaat: het neemt minder visuele ruimte in (dus beter doorzoekbaar) en toch blijven de foto's gewoon beschikbaar in je Bibliotheek.

Nu vraag jij je misschien af hoe je dat dan in de praktijk moet zien. Ik gaf hiervoor al het voorbeeld van HDR fotografie. Maar ook bij een portretsessie is dit uitstekend toepasbaar, of landschapsfotografie. Eigenlijk bij alle vormen van fotografie wel, als er meerdere vrijwel gelijke opnames gemaakt worden.

Werk je net als ik, dan gaan al je foto's als eerste Lightroom in om de juiste mappenstructuur te behouden. Het kan zomaar zijn dat je terugkomt van een fotosessie met tweehonderd afbeeldingen van twintig verschillende settings. Dan maakt wel of niet stapelen een groot verschil in de overzichtelijkheid van je Bibliotheek.

Misschien denk je "wat een onzin allemaal, zoveel foto's maak ik niet", maar pas dit eens een tijdje toe en je kunt je niet voorstellen dat je dit niet eerder hebt gedaan.

Hoe werkt stapelen


In het voorbeeld hieronder heb ik zeven foto's van dezelfde setting tijdens een fotoshoot met Hetty. Deze zeven selecteer je door met de CTRL-toets ingedrukt elke foto individueel aan te klikken. Je kunt ook -en ik vind dat gemakkelijker- de eerste foto aan te klikken; SHIFT-toets indrukken en op de laatste foto klikken. Dan heb je ook alle zeven foto's geselecteerd.

Foto's stapelen in Lightroom

Er zijn een paar manieren om te stapelen:
  • Rechtsklikken op één van de geselecteerde foto's en kiezen voor Stapelen -> Groeperen in Stapel
  • De sneltoets CTRL - G gebruiken
  • Via het menu aan de bovenkant: Foto -> Stapelen -> Groeperen in Stapel
Je ziet dan de selectie inklappen tot één thumbnail met linksboven het aantal foto's in de stapel.

Foto's stapelen in Lightroom

Bang dat je nu je onderliggende foto's kwijt bent? Of niet meer kunt zien? Valt allemaal mee... Klik maar op het getal linksboven en de stapel zal weer uitklappen, zodat alle foto's uit de stapel zichtbaar zijn. Weer inklappen? Zelfde verhaal: klik op het getal en de stapel klapt weer in. Ook hier is weer een sneltoets: de toets S doet exact hetzelfde. Simpel allemaal toch?

De bovenste foto


Maar nu het volgende: standaard zet Lightroom de eerste foto uit de selectie bovenaan de stapel en dat wordt dus de zichtbare thumbnail. Grote kans dat jij net een andere foto wilt zien. Gelukkig heeft Adobe daar ook aan gedacht en hierin voorzien. Rechtsklik op de gewenste foto en kies Stapelen -> Boven op Stapel plaatsen.

Foto's stapelen in Lightroom

Uiteraard kan het op meerdere manieren:
  • Hou je net als ik van sneltoetsen? Selecteer de gewenste foto en klik op SHIFT - S om de foto boven op de stapel te plaatsen
  • Foto's in de stapel verplaatsen? Met SHIFT - ] en SHIFT - [ kun je één of meerdere geselecteerde foto's verplaatsen in de stapelvolgorde
  • Met de muis zijn de foto's ook de verschuiven, naar de eerste positie om als thumbnail te fungeren, of gewoon in de stapelvolgorde
Er is echter één beperking die Lightroom heeft als het over stapelen gaat. Stapelen kan alleen met foto's die in dezelfde map staan. Zelf heb ik daar praktisch nooit hinder van; ik maak per jaar een nieuwe map waarin alle foto's van dat jaar komen. Maar het is wel iets om even te onthouden.

De workflow die je hierbij kunt hanteren is afhankelijk van je eigen voorkeur. Zelf stapel ik achteraf nadat de foto's bewerkt zijn. Maar het kan ook vooraf, dat je na het importeren al foto's van dezelfde setting gaat stapelen. Dat is puur je eigen keuze.

Kortom, stapel je nog niet? Probeer het dan eens een tijd. Je zult zien dat je Bibliotheek meer overzicht heeft. En dat komt de snelheid van je workflow alleen maar ten goede!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

11 reacties

  1. walburgis
    Profiel  walburgis schreef op woensdag 17 augustus 2011 om 23:01  | reageer

    Dag Peter, heel verhelderend!
    Ben net met Lightroom aan het kennismaken. Volgde Photofacts al via twitter.
    Dank Walburgis

  2. Nicole
    Nicole schreef op woensdag 17 augustus 2011 om 23:43  | reageer

    Hey Peter,

    Heel helder en duidelijk uitgelegd Stapelen in LR. Mijn boek over lr van Scott is dit onderwerp nog niet ter sprake gekomen.
    Bedankt.
    Mijn mapoen sla ik per jaar op. Daarin de maanden. In de maanden de dagen op
    Datum met een korte omschrijving.

    Gr. Nicole.

  3. gast schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 00:14  | reageer

    Die beperking qua mappen heb je natuurlijk niet als je met selecties of smartselecties werkt. Maar meestal komt uit een stack maar één foto in een collectie bij mij.

    (overigens zijn collecties voor mij belangrijker qua organisatie dan stacks, maar voor vrijwel identieke foto's zijn ze wel onmisbaar)

  4. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 08:40  | reageer

    @Walburgis: dank voor je compliment. Er staat je nog veel moois te wachten, want Lightroom is een prachtig pakket!

    @Nicole: dank voor je compliment. Maar waarom maak je in de mappen nog eens een onderverdeling in maanden en dagen met omschrijving? Dat kun je toch veel beter in de trefwoorden regelen?

    @gast: daar heb je gelijk in. (smart) Selecties kunnen wel over de mappenstructuur heen werken. Stapels zijn vooral handig om de ruis in het totaaloverzicht te verminderen.

  5. tk-photography
    Profiel  tk-photography schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 11:20  | reageer

    Bedankt voor deze tip Peter. Met name voor HDR is dit natuurlijk ideaal. Evenals voor nabewerkingen in PS.

    Ik pas inderdaad ongeveer dezelfde structuur toe als Nicole, per jaar en dan per datum - omschrijving. Vind ik persoonlijk prettiger werken omdat je maar een kleinere selectie ziet.

  6. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 11:29  | reageer

    @tk-photography: dat is natuurlijk ook waar, je ziet een kleine selectie. Wil je dat, dan is het een handige manier. Zo heeft ieder toch weer z'n eigen voorkeur.

  7. FrankT
    FrankT schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 22:42  | reageer

    Dank, klinkt als een goede tip! Ik ben zelf nu -eindelijk- mijn archief eens goed aan het opzetten, en herken erg de zoektocht naar de prettigste en makkelijkste ordening. En ook om mn workflow beter en overzichtelijker in te richten. Heb nu voor elk jaar een map, met daarin submappen ('filmrollen') met een oplopend nummer gevolgd door de naam vh event of de shoot. Dus 2011/001_ardennen en daarin de .nef bestanden. Ik overweeg nog om een tweede catalogus te maken met werk onderhanden. (een tip van een collega).
    Waar ik nog niet uit ben is de samenwerking met iPhoto, dat we gebruiken voor het maken van fotoalbums bijvoorbeeld. Dat wil ik eigenlijk blijven doen. Maar liefst door iPhoto te koppelen aan de Lr-bibliotheek zodat je niet alles dubbel of driedubbel opslaat. Iemand hier ervaring daarmee of tips?

  8. AnneCHPostma
    Profiel AnneCHPostma schreef op dinsdag 23 augustus 2011 om 10:46  | reageer

    Dacht dat ik al veel wist van Lightroom, maar deze tip kende ik nog niet! Komt overigens wel op een erg goed moment. Ik was net van plan om mijn HDR en Time-Lapse foto's in subfolders te gaan plaatsen, maar door gebruik te gaan maken van stapels hoeft dat nu niet meer.

  9. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 31 augustus 2011 om 16:25  | reageer

    Ik gebruik de stapels wel, maar werk steeds meer en vaker met de collecties. Een stuk overzichtelijker en ik weet daardoor ook beter wat ik al afgewerkt heb voor klanten en wat niet. De gewone mappen hou ik daarbij als basisarchief (inderdaad met mappen op jaar/maand en dag). Maar daarin kunnen stacks zeker goed werken. Goed verhaal dus!

  10. Edwin van de Graaf
    Profiel  Edwin van de Graaf schreef op zaterdag 1 oktober 2011 om 15:29  | reageer

    Peter, wat een top-tip, en weer een zeer heldere uitleg van een ontbrekend stukje kennis!
    foto groet uit groningen

  11. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 3 oktober 2011 om 07:39  | reageer

    FrankT, Anne, Erik en Edwin: dank voor jullie reactie! Fijn dat ik iets heb kunnen toevoegen. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord