Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Arthur Wittendorp

African Wildlife; fotograferen in Afrika

dinsdag 3 juni 2014, 23:00 door | 8.828x gelezen | 4 reacties

In mijn vorige blog over studio fotografie in Afrika had ik het al even aangestipt. De dierenwereld die Afrika rijk is. Dit was natuurlijk het voornaamste doel van deze reis naar Namibië & Botswana. Op fotosafari naar Afrika.

Apparatuur


Na de hele reis uitgestippeld en geregeld te hebben was de belangrijkste vraag; welke apparatuur neem ik mee. Ik werk met een Canon EOS 5D mark III met een Canon 24-105mm f/4.0L IS USM en de EF 70-200mm f/2.8 IS USM II objectief. Buiten Europa neem ik zelden mijn 'professionele' apparatuur mee op reis, maar voor deze keer wilde ik daar wel een uitzondering op maken.

Een docent op de Fotovakschool, die zelf regelmatig fotoreizen begeleid, maakte mij er attent op dat ik met een 70-200mm objectief toch wel wat 'lengte' te kort kom voor wildlife fotografie in Afrika.

Voor mijn 70-200mm f/2.8 heb ik de EF 2x III Extender gekocht om het zoom bereik uit te breiden naar 140-400 f/5.6. Weliswaar met twee stops lichtverlies, maar voor mij een veel beter te betalen alternatief als een EF 400mm objectief kopen.

Met een laptop en externe opslag en alle randzaken was er ook niet meer ruimte om mee te nemen in de fototas omdat deze al ruim over maximale toegestane gewicht heen was voor handbagage in het vliegtuig.

01 Sossusvlei Zandduinen 105mm 1 30 f11 ISO 250
Sossusvlei Zandduinen, 105mm, 1/30s, f/11, ISO 250

Gouden uurtje


Wellicht een open deur voor veel natuur-, wildlife-, en portretfotografen, maar zeker in Afrika is het in de gouden uurtjes, 's ochtends vlak na zonsopkomst en 's avonds vlak voor zonsondergang, het mooiste om te fotograferen. Zo rond zes uur 's ochtends komt de zon op en rond half zeven 's avonds gaat deze weer onder.

Vanaf een uur half negen staat de zon al zo hoog dat deze alleen nog maar hard en vlak licht geeft. Na half vier 's middags komt de zon weer lager te staan waardoor het weer mooier fotograferen wordt. De meeste foto's zijn dan ook in deze periode geschoten!

De foto in de Sossusvlei is ongeveer een uur na zonsopkomst gemaakt. Omdat de zon nog zo laag staat ontstaan de lange schaduwen met de mooie contrasten op de zandduinen.

02 Oryx 400mm 1 125 f5.6 ISO 1000
Oryx, 400mm, 1/125s f/5.6, ISO 1000

Gelukkig zijn de meeste dieren het actiefst tijdens deze 'gouden' periodes. Vooral de grote roofdieren (katachtige) zijn in de vroege ochtend actief. De kans om deze dieren spotten is dan het grootst. Als de zon te hoog komt te staan zoeken ze verkoeling in de schaduw en komen ze voorlopig niet tevoorschijn.

De foto's van de Gemsbok (Oryx) en het Jachtluipaard (Cheeta), dit is één van de weinige katachtige die overdag jaagt, zijn beide ongeveer een half uur tot een kwartier voor zonsondergang geschoten.

03 Cheeta 200mm 1 1000 f2.8 ISO 250
Cheeta, 200mm, 1/1000s, f/2.8, ISO 250

Werken met beperkingen


Soms ontkom je er niet aan om met hard zonlicht te fotograferen. Zo kwamen wij vlak voor het heetst van de dag een uiterst zeldzame en ernstig met uitsterven bedreigde Zwarte 'Puntlip' Neushoorn (Black Rhino) tegen. Omdat deze dieren nooit lang op dezelfde plek blijven 'moet' je gelijk je foto's maken omdat je anders je kans gemist kunt hebben.

04 Black Rhino 400mm 1 1250 f 5.6 ISO 250
Black Rhino, 400mm, 1/1250s, f/5.6, ISO 250

Helaas heb je niet altijd invloed op de manier waarop je kunt fotograferen. Vanuit een rijdende auto of een auto met draaiende motor is het, zeker met teleobjectieven, lastig om goede en scherpe foto's te maken. Als je zelf rijdt kan je natuurlijk altijd stoppen en de motor afzetten.

Ben je met gidsen en/of rangers op pad vraag dan altijd als je iets bijzonders ziet of ze willen stoppen en de motor af zetten. Mijn ervaring is dat ze dit eigenlijk altijd doen. Ik had zowel enkel als driepoot statief en een rijstzak bij mij maar ik heb eigenlijk alles uit de hand gefotografeerd.

05 Hippo 400mm 1 250 f5.6 ISO 800
Hippo, 400mm, 1/250s, f/5.6, ISO 800

Soms heb je wel het geluk dat je invloed hebt op de manier waarop je fotografeert. Het Nijlpaard (Hippo), met afstand het gevaarlijkste dier van Afrika, heb ik vanaf een bootje gefotografeerd. Ik had de bestuurder gevraagd of hij de boot zo kon manoeuvreren dat ik de Hippo met tegenlicht kon fotograferen.

Er was enigszins geduld nodig voordat het Nijlpaard zijn bek lostrok. Het leverde wel deze geweldige plaat op. De Stokstaartjes zijn uiterst nieuwsgierige beestjes die zich heel gemakkelijk laten fotograferen. Hier had ik alle tijd om, om de diertjes heen te lopen en de juiste plek te zoeken om de mooiste foto's te maken.

06 Meerkat 200mm 1 1250 f2.8 ISO 250
Meerkat, 200mm, 1/1250s, f/2.8, ISO 250

Lokale bevolking


Uiteraard zijn de locale bevolking ook geweldig om te fotograferen. Volken als de Himba's, Bushmen en de San People kan je zonder problemen fotograferen. Ook de Herero vrouwen met hun bijzondere kledij zijn een attractie op zich. Sommige willen uiteraard wel een 'tip' hebben nadat je ze gefotografeerd hebt.

07 Himba Vrouw 70mm 1 640 f2.8 ISO 250
Himba Vrouw, 70mm, 1/640s, f/2.8, ISO 250

Reizen naar (zuidelijk) Afrika is niet goedkoop. Was het, het geld waard? Zeker! Na vier weken reizen door Namibië & Botswana ben ik thuis gekomen met ruim vijfduizend foto's, veel souvenirs en een fantastische Afrikaanse ervaring.

Alhoewel ik nog lang niet alle foto's heb uitgezocht ben ik dik tevreden met het resultaat. Nog even lekker na genieten en dan eens gaan bedenken waar we een volgende keer naar toe op (foto) reis gaan. Want dat we een volgende keer gaan dat is zeker!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Arthur Wittendorp

Over de auteur

Arthur Wittendorp heeft de vakopleiding fotografie gevolgd aan de fotovakschool in Apeldoorn. Hij richt zich nu met name op bedrijfsportretten en porfielfoto-fotografie. Daarnaast is hij getrouwd, vader van een dochter en reist hij graag de wereld over wat hij dan ook weer met zijn camera vastlegd.

4 reacties

  1. leo
    Profiel leo schreef op woensdag 4 juni 2014 om 18:13  | reageer

    Schitterend.

  2. Yves
    Profiel Yves schreef op donderdag 5 juni 2014 om 20:26  | reageer

    Mooi artikel Arthur. Ik heb een vraagje. Je gebruikt een 5D III icm een 70-200mm IS II, nu gebruik ik dezelfde combinatie. Hoe is je ervaring op het gebied van scherpte, autofocus (zowel snelheid, tracking en nauwkeurigheid) en andere lenseigenschappen met deze combinatie en de 2X extender? Ik wil namelijk graag iets meer bereik maar een extra lens erbij lijkt me niet handig. Als ik de reviews over de 70-200mm II met de 2X extender lens dan zijn sommige mensen heel positief en andere negatief.

  3. Arthur Wittendorp
    Profiel Arthur Wittendorp schreef op donderdag 5 juni 2014 om 21:39  | reageer

    @Yves
    Ik ben overwegend positief over de EF 70-200 f/2.8l IS USM II in combinatie met EF 2x Extender III. Alle 61 AF punten zijn beschikbaar in de combinatie. Ook alle cross-type AF punten zijn beschikbaar. Ik heb niet het gevoel dat de AF met extender trager is dan zonder.

    Qua scherpte vind ik deze combinatie uitstekend presteert. Bijna alle foto's zijn scherp. Alleen met bewegende objecten (meestal rennende dieren of vogels) had ik wat meer moeite. Maar dat komt ook omdat ik panning niet helemaal goed in de vingers heb.

    Ik heb geen vergelijkingsmateriaal met bijvoorbeeld een EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM, EF 400mm f/5.6L USM of een EF 400mm f/2.8L IS II USM. Maar gezien het prijsverschil en de kwaliteit die de EF 70-200 f/2.8l IS USM II van zichzelf al heeft lijkt het mij geen slechte investering.

    Maar misschien zijn er anderen op dit forum die hun ervaring met (super) teleobjectieven willen en kunnen delen?

  4. Yves
    Profiel Yves schreef op vrijdag 6 juni 2014 om 15:05  | reageer

    @ Arthur
    Bedankt voor uw reactie. Goed om te horen dat u de extender goed bevalt. Ik denk dat ik de extender toch maar eens moet gaan huren, want ik fotografeer ook wel eens motorsport en dan is het tracken van de autofocus bij het pannen van belang.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord