Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Fotograferen van vogels in vlucht

dinsdag 20 juli 2010, 17:53 door | 17.958x gelezen | 11 reacties

Het is allemaal natuurfotografie, maar toch zit er een enorm verschil in het fotograferen van landschappen, zoogdieren of bijvoorbeeld bloemen en het fotograferen van vogels in vlucht, het maken van zogenaamde 'vluchtbeelden'. Gaat het bij de eerste drie vooral om het hebben van oog voor compositie en het hebben van (veel!) geduld, bij de vluchtbeelden spelen ook heel andere factoren een rol.

Zoals ik het ervaren heb, lijkt het maken van vluchtbeelden nog het meest op jagen (misschien is dat de reden dat ik altijd als enige vrouw tussen vogelfotografen sta knipoog). Het is erg spannend of de vogel op de koers blijft vliegen die jij denkt (en waar je dus op anticipeert), of hij dan niet net z’n kop de andere kant op draait, zijn vleugels in de juiste stand heeft, enzovoorts. Dat zijn allemaal factoren waar je geen invloed op hebt. Het hebben van geluk speelt dus een grote rol bij deze vorm van natuurfotografie.

Stern in tegenlicht


Maar 'geluk' is niet het enige wat je nodig hebt als je vliegende vogels wilt fotograferen. Bij geen enkele andere vorm van natuurfotografie speelt het hebben van de juiste apparatuur zo'n grote rol. Natuurlijk heb je een telelens nodig, maar met een prachtige telelens op een 'langzaam' toestel begin je nog weinig.

Wat is dan van belang bij de aanschaf van een camera voor het maken van vluchtbeelden? Ten eerste een snelle en accurate autofocus. Ten tweede veel beelden per seconde kunnen maken (vergelijk D3: negen beelden per seconde). Ten derde een buffer die groot genoeg is om al die beelden tijdelijk op te slaan (ik liet de buffer van mijn camera 'opwaarderen' naar 39 beelden).

Puffin


Naast het hebben van snelle apparatuur, moet je fysiek in staat zijn om uit de hand te fotograferen met een camera met een zware telelens erop (ik leende de 600mm van Nikon van ruim vijf kilogram). Geen enkel statief (ook de schommelkop niet) biedt voldoende bewegingsvrijheid voor het maken van vluchtbeelden. Na een half uur fotograferen, kon ik de camera met deze teletoeter er op nog maar met moeite optillen. Gelukkig zit er een VR (beeldstabilistatie) op!

Stern Glenbrittle

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

11 reacties

  1. Edward
    Profiel  Edward schreef op dinsdag 20 juli 2010 om 18:46  | reageer

    Liesbeth die eerste foto is echt geweldig. De andere zijn ook mooi maar de eerste greep me gelijk. Ik heb zelf ook eens zo'n shot kunnen maken van een geweldige meeuw in San Francisco.
    Overigens 600mm uit de hand lijkt me echt een zware klus.

  2. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 20 juli 2010 om 19:26  | reageer

    De eerste foto is een knaller, de andere twee zijn beduidend minder. Makkelijk gezegd natuurlijk want ik besef terdege wat voor inspanning zulke shots kosten. Het wordt tijd dat Nikon naast VR ook serieus werk maakt van GR ofwel 'Gravity Reduction'. Ik vind het knap dat je zulk zwaar werk doet Liesbeth!

  3. edak
    Profiel edak schreef op dinsdag 20 juli 2010 om 19:46  | reageer

    Schitterend vooral de eerste, wat een pracht plaat, de complimenten, je staat je mannetje wel vrolijkvrolijk gr. anja

  4. Rob
    Profiel Rob schreef op dinsdag 20 juli 2010 om 22:21  | reageer

    Om te oefenen kun je natuurlijk beginnen met de "makkelijke" vogels... Er is altijd wel een plek te vinden waar zich wat meeuwen of duiven ophouden die altijd bereid zijn te poseren in de ruil voor wat brood!

    afbeelding

    Deze is gemaakt met een 40D en 24-105, 1/8000 op F4. Enkele andere shots zijn te vinden in deze Flickr set.

    Hoe denken jullie over de staart rechtsboven in de foto? Eruit photoshoppen of erin laten?

  5. Arno
    Profiel  Arno schreef op woensdag 21 juli 2010 om 00:48  | reageer

    @Rob: staart eruit photoshoppen.

  6. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 21 juli 2010 om 05:55  | reageer

    @Rob
    Verwijderen die staart boven in het kader. Daarnaast de staart onderin wat meer lucht geven; is te krap aangesneden.

  7. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 21 juli 2010 om 13:00  | reageer

    Sinds ik een 'snellere' camera met 'trackingfocus' heb en een AFS-telelens ('slechts' 200mm op FullFrame)van Nikon, waag ik me ook wel eens aan dit soort uitdagingen. Niet makkelijk, maar wel leuk en lukt inderdaad pas goed met dit soort apparatuur.
    Ik zie dat smaken verschillen binnen fotografen; ik vind de tweede foto ongelofelijk grappig (zo'n zware vogel en dan zo'n enorme vleugelslagfrequentie om omhoog te blijven!). Maar de eerste foto is ook fantastisch!

    @Rob; ik vind die staart van die tweede duif juist fascinerend en mooi gevangen; niks meer aan doen! knipoog

  8. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 21 juli 2010 om 21:41  | reageer

    @Liesbet: de eerste lijkt me de ultieme plaat om nog eens 1,5 stop op te trekken? Dan krijg je zo'n prachtig grafische high-key, ik vind deze wat grauw eerlijk gezegd.

  9. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 22 juli 2010 om 10:41  | reageer

    @ Rob, ik zou de staart bovenin er zeker inhouden, anders wordt het een saaie en registratieve plaat! Als je op mijn site de Schotlandfoto's bekijkt, dan zie je daar een foto "er hangt iets in de lucht". Ook hier zijn bewust de poten van een andere vogel in beeld gelaten. Mijn inziens maakt dat het beeld interessanter om naar te kijken.

    @ Henk, ik probeerde inderdaad de vogel eens anders dan beeldvullend in beeld te brengen (dat vind ik al gauw te registratief en dus saai). De een vindt dat niks, de ander vindt dat prachtig. Inderdaad: smaken verschillen. Zie ook de verschillende meningen over "de poten van Rob" (sorry voor deze omschrijving Rob knipoog). En dat is maar goed ook, anders maakte iedereen dezelfde foto's!

  10. Jac Trum
    Profiel  Jac Trum schreef op donderdag 22 juli 2010 om 17:59  | reageer

    Een relatief makkelijke manier van het fotograferen van vogels in volle vlucht is het wanneer je op een boot (een veerpont bijvoorbeeld) zit. Schepen worden vaak gevolgd door vogels, die er achter blijven hangen en dus relatief weinig bewegen. Vanaf het achterdek van een schip kun je zo prima foto's maken van vogels in volle vlucht.

  11. Margo
    Profiel Margo schreef op dinsdag 3 augustus 2010 om 20:07  | reageer

    Wat een mooie foto's weer Liesbeth! De bovenste is top, maar die eronder met de lichtdoorlatende rode poten en bewogen vleugels doet me ook wel wat. Die van Rob ook prachtig met die mooi uitwaaierende staart. Ik zou dat stukje van die andere vogel er zeker inlaten, zo is het juist interessant en dynamisch!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord