Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Studenten fotograferen de aarde vanuit de ruimte

zondag 22 maart 2009, 22:12 door | 16.868x gelezen | 5 reacties

Doorgaans kost een foto vanuit de ruimte al snel enkele miljoenen. Ten eerste moet je apparatuur bestand zijn tegen de omstandigheden in de ruimte en daarnaast moet je het nog de ruimte in krijgen ook. Toch hebben een paar Spaanse studenten laten zien dat je op een relatief simpele en goedkope wijze mooie foto's van grote hoogtes kan krijgen. Ze hebben een 60 euro kostende Nikon digitale camera aan een latex weerballon gebonden met geweldige resultaten.

De horizon vanuit hogere sferen
De horizon vanuit hogere sferen


Het Meteotek team van de IES La Bisbal school in het Spaanse Catalonia hebben aan het eind van vorig jaar hun experiment voltooid. Onder leiding van hun leraar Ordi Fanals Oriol hebben ze geheel eigenhandig de apparatuur en de ballon gefabriceerd om te kijken of ze zelf de atmosferische condities van de aarde in kaart konden brengen. Sensoren in het apparaat verzonden met behulp van radiosignalen informatie door over de vlucht. De studenten konden de ballon hierdoor volgen in Google Earth.

De payload van de weerballon
De payload van de weerballon


In de ochtend hebben ze de 1,5 kilogram wegende ballon gevuld met helium om de eveneens 1,5 kilogram wegende payload (sensoren en camera) te laten opstijgen. Een kritisch punt was of de ballon hoger zou komen dan 10.000 meter wat de vlieghoogte van de lijnvluchten is. Maar met wat hulp van atmosferische drukverschillen kwam de ballon tot in de stratosfeer, een hoogte van 30.000 meter, waar de ballon leeg liep en terugkeerde naar aarde. Een klein tripje van 10 kilometer naar de landingsplaats ballon bewees dat de sensoren en camera de zware omstandigheden hadden doorstaan.

Op 30 kilometer bevindt de ballon zich nog niet in de ruimte, deze begint op een hoogte van 100 kilometer. Het is echter wel dichtbij de hoogte van de professionele weerballonnen (50 kilometer). En dat van een budget van een paar honderd euro en zonder professionele hulp. Het is dan ook niet vreemd dat de studenten met dit project al zijn opgemerkt door de Universiteit van Wyoming in Amerika.

De aarde vanaf 30km hoogte
De aarde vanaf 30 kilometer hoogte


Bron: Daily mail.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

5 reacties

  1. Rob
    Profiel Rob schreef op zondag 22 maart 2009 om 22:27  | reageer

    Meerdere foto's zijn te vinden op The Big Picture.

    Mooi voorbeeld van aerial photography! Zag dit weekend nog een paar mensen met een zeppelin van zo'n twee meter lengte door de stad lopen met een Nikon eronder...

  2. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 22 maart 2009 om 22:59  | reageer

    Mooi onderzoek. Ik verwacht nog wel meer mogelijkheden. In een blad van TU Delft las ik net een stuk over inzet van onbemande ultra lichte vliegtuigen voor 3D-beelden voor landmeten. Een camera aan een stevige vlieger kan ook, zie vliegerfoto.nl. Mooi werk is ook te vinden Luchtfoto Multiflight.

  3. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op maandag 23 maart 2009 om 10:45  | reageer

    Landmetingen en 3D beelden worden doorgaands inderdaad vanuit vliegtuigen gedaan. En om dit onbemand te doen is zeker een veel onderzochte methode om het geheel makkelijker en goedkoper te maken. Het leger gebruikt die dingen al een tijdje voor verkenning.
    maar bedenk dat de ballon op een hoogte van 3 maal de hoogte van het vliegverkeer is gekomen. Dat haal je doorgaans niet met een (on)bemand vliegtuig of vlieger. En het zijn ook nog studenten, hoewel slim maar doorgaans niet de ervaring en resources voor zo'n succes.

    Richard

  4. Cor Jexo
    Profiel  Cor Jexo schreef op maandag 23 maart 2009 om 21:28  | reageer

    Een goede referentie voor de camera ook trouwens, dat hij onder deze omstandigheden nog goed functioneert!!

  5. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op dinsdag 24 maart 2009 om 11:20  | reageer

    Het is ook niet voor niks dat NASA de D2X gebruikt voor fotografie in en om het ruimtestation ISS. En de D300 is uitvoerig getest tijdens een expeditie in antartica.

    Als je voor fotograferen op extreme locaties gaat is Nikon duidelijk HEt merkvrolijk

    Richard

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord