Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Meer informatie over de Lytro Lightfield camera

donderdag 26 januari 2012, 23:29 door | 8.321x gelezen | 4 reacties

In oktober vorig jaar werd de Lytro Lightfield camera aangekondigd. Inmiddels verschijnen de eerste reviews op internet en deze week bleek ook dat Steve Jobs van Apple ooit besprekingen heeft gehad met de oprichter van Lytro. Reden genoeg om nog eens een blik te werpen op deze bijzondere camera.

Lytro's eerste lichtveld camera

Wat is lichtveld fotografie


Lichtveld fotografie wordt ook wel plenoptische fotografie genoemd. In plaats van de gebruikelijke twee dimensies met een normale camera, leg je bij lichtveld fotografie bij elke opname direct vier dimensies vast. Niet alleen de positie en de intensiteit van een lichtstraal op de beeldsensor worden opgeslagen, maar ook de richting vanwaaruit het licht is ingevallen. De camera kan dit vastleggen dankzij een raster van microlenzen voor de sensor. Meer (technische) details over lichtveldfotografie vind je op Wikipedia.

Wat zijn de voordelen van lichtveld fotografie


Dankzij lichtveld technologie kun je achteraf bepalen waar je de scherpte in een foto wilt leggen. Met de software die Lytro nu aanbiedt kun je foto's online vertonen waarbij degene die de foto bekijkt door een klik de foto kan scherpstellen op een ander punt.

Doordat je niet langer scherp hoeft te stellen bij het maken van een foto kun je deze zonder vertraging nemen. De vertraging die nu ontstaat terwijl de camera scherp stelt kun je overslaan. De foto wordt dus direct gemaakt zodra je op de knop drukt.


Probeer het zelf; klik met je muis in bovenstaande foto om op dat punt scherp te stellen

De voordelen van de lichtveld technologie houden niet op bij het achteraf kunnen scherpstellen. Dezelfde beeldinformatie kan ook gebruikt worden om 3D foto's te maken. Hoewel dit momenteel nog niet met de software mogelijk is kunnen ook foto's die nu al met de Lytro camera gemaakt worden in de toekomst nog omgezet worden naar 3D. De benodigde informatie van de sensor is gewoon aanwezig.

In de toekomst kan deze techniek ook gebruikt worden voor video. Hierbij wordt het dus mogelijk om achteraf te kiezen voor de scherptediepte in de video; de plek waarop scherpgesteld wordt en wel of geen 3D. Je zou dit dan als kijker kunnen bepalen, maar het kan natuurlijk ook in de nabewerking door de maker van de video bepaald kunnen worden.

Met behulp van firmware updates kan video ook nog achteraf aan de eerste versie van de Lytro camera worden toegevoegd.

Wat zijn de nadelen van lichtveld fotografie


Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen te benoemen. Een belangrijk nadeel is momenteel dat er veel informatie wordt vastgelegd, terwijl de uiteindelijke foto relatief klein is. De sensor van de eerste Lytro camera beschikt over 11 'megarays'. Dit wil zeggen dat er 11 miljoen lichtstralen vastgelegd worden. De resolutie per afbeelding is uiteindelijk veel lager (circa 2 megapixel) terwijl een een foto gemaakt wel een lichtveldcamera wel erg groot is (circa 23 megabyte).

Lytro camera


Lytro's eerste camera heeft een bijzondere vormgeving; het is een compact staafje waar op het eerste gezicht geen knoppen op lijken te zitten. Wanneer je beter kijkt vind je aan de onderkant een aan/uit knop en een micro-usb poort. Aan de bovenzijde zit de ontspanknop om de foto te maken. Ook vind je hier een rubberen randje waarmee je in en uit kunt zoomen.

Op het 3,7 centimeter grote touch-screen display kun je foto's terugkijken. Dit is wel een behoorlijk klein schermpje vergeleken met de schermen die je achter op de gemiddelde camera vind. Op dit schermpje kun je gemaakte foto's ook al direct achteraf scherpstellen door op een plek in de foto te klikken die je scherp wilt hebben.

Proefexemplaren schijnen ook te beschikken over een 'Advanced Light Field Mode' waarmee het schermstelpunt dichterbij te halen is dan de standaard 10 centimeter. Een soort macrostand dus. Wanneer je foto's in deze stand maakt kun je echter niet meer tot oneindig scherpstellen. Omdat deze modus wellicht verwarring kan opleveren bij consumenten is de kans goed aanwezig dat de uiteindelijke versie van de camera niet over de 'advanced' modus beschikt.

In onderstaande video wordt de werking van de camera gedemonstreerd.


Apple


Wijlen Steve Jobs van Apple wilde drie dingen nog opnieuw uitvinden, aldus zijn eind vorig jaar verschenen biografie: studieboeken, televisie en fotografie. De eerste stap voor de heruitvinding van studieboeken is deze maand gezet. Met het nieuwe, gratis beschikbare, iBook Author kan iedereen (met een paar uur oefening) eenvoudig interactieve eBooks maken en publiceren.

Over de Apple televisie gaan geruchten dat deze eind dit jaar beschikbaar komt en zou beschikken over bediening via stem en handgebaren. Wellicht dat zijn plan voor fotografie de bijzondere techniek van Lytro gaat gebruiken.

Lytro zei tegen DP Review over de besprekingen: 'We have always admired Apple and share their dedication to innovation. It's in that spirit that we had the pleasure to meet with Mr. Jobs prior to his passing and to show him what Lytro was working on as a result of his interest in the technology. We cannot provide comment on any past, existing or pending business relationships.'

Beschikbaarheid en prijs


De Lytro camera is vooralsnog alleen als pre-order te bestellen op de website van het bedrijf. Ze verwachten volgende maand te starten met de leveringen (maar alleen binnen Amerika). Ook verwachten ze dat de camera in de komende maanden ook beschikbaar zal komen via andere (web)winkels.

Een Lytro camera gaat 399 dollar kosten. Je krijgt dan een versie met 8 gigabyte intern geheugen waarmee je zo'n 350 lichtveld foto's kunt vastleggen. Voor 100 dollar meer kun je de 16 gigabyte versie aanschaffen. Hierop kun je circa 750 foto's opslaan.

De software is in eerste instantie alleen geschikt voor het Mac OS X besturingssysteem, maar een Windows programma om de foto's te bekijken en te publiceren moet snel volgen.

Meer informatie


- Lytro hands-on preview door Fotovideo.nu (Nederlands)
- Lytro preview door DP Review

Lytro in de hand

Lichtveld technologie de toekomst?


Zelf heb ik eigenlijk best hoge verwachtingen van de lichtveld technologie. Oke, deze eerst Lytro is vooral een speeltje die leuk is voor gadget freaks en early adopters, maar volgens mij zit er veel potentie in lichtveld camera's.

Dat een uiteindelijke Jpeg nu nog een lage resolutie heeft zal in de toekomst zeker opgelost worden, maar ook het nut van een dergelijke foto wordt volgens mij in de toekomst groter. Het gaat niet alleen om achteraf opnieuw te kunnen scherpstellen; de meeste fotografen willen dat waarschijnlijk het liefst nog zelf in de hand houden.

Ik verwacht dat we binnen een jaar of vijf lichtveld camera's gaan zien die wel door veel fotografen als interessant worden aangemerkt. Ik ben benieuwd naar jouw mening over deze ontwikkeling. Laat het vooral even weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op donderdag 26 januari 2012 om 23:45  | reageer

    haha, mooie reclame praat: "We hebben besprekingen gehad met Steve Jobs"
    Maar op zich lijkt het me wel heel interessante techniek. Het zal nog verder ontwikkeld moeten (gaan?) worden en de toekomst zal uitwijzen of het wat is.
    De huidige specs gebruiken om het principe af te kraken of in de hemel te prijzen lijkt me wat voorbarig. We mogen dus lekker op z'n Hollands de kat uit de boom gaan zitten kijken vrolijk Maar wel met grote belangstelling.

  2. Jack van Dalen
    Profiel Jack van Dalen schreef op vrijdag 27 januari 2012 om 13:33  | reageer

    Razend interessant. Ik zal de ontwikkelingen op de voet volgen, maar voorlopig: nee bedankt. Als het aanslaat wordt wellicht de tweede of derde generatie echt interessant. Dan zijn wellicht ook de prijs behoorlijk gezakt. Wat betaalden we niet voor de eerste videorecorder en dergelijke?

  3. wimfoto
    Profiel  wimfoto schreef op vrijdag 27 januari 2012 om 16:31  | reageer

    Ja, dat klopt, als je de eerste ben betaal je de hoofdprijs en als fotograaf in deze tijd duurt het langer om het terug te verdienen,maar met een prijs van $300,-valt het nog mee, vergeleken in 1988 toen ik voor het eerst de camera van Nikon vast hield dat 60.000 gulden moest kosten,om een foto door te sturen (digitaal) naar de krant.
    Ik zie hier een hele grote toekomst voor deze camera, software matig moet dit geen probleem zijn video 3D,misschien zelfs 3D holografie, maar ergonomisch kan ik er (zo te zien)geen kant op.

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 27 juli 2012 om 09:20  | reageer

    Deze week heeft Lytro ook de komst van de software voor het Windows platform aangekondigd. Een Lytro is nu dus niet langer alleen voor Apple gebruikers.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord