Elja Trum

Rekenmodel voor de kostprijs van een fotograaf

woensdag 5 januari 2011, 18:51 door | 16974x gelezen | 16 reacties

Fotograaf Ron Rutgers heeft een rekenmodel opgezet waarmee je als fotograaf redelijk eenvoudig kunt berekenen wat je nu eigenlijk voor een opdracht moet vragen. Op basis van je onkosten en het aantal uren dat je per week in betaalde opdrachten kunt stoppen kun je de bijpassenden uurprijs berekenen.

Ron stelt het Excel bestand gratis ter beschikking op zijn website. Kijk hiervoor onder het menu-item 'Documenten'. Zeker voor beginnende fotografen is dit een handige manier om nu eens werkelijk te berekenen welke tarieven ze moeten hanteren om winstgevend te kunnen zijn.

Je hoeft alleen de gele velden in te vullen. In het blauwe vlak verschijnt dan het bijbehorende uurtarief. Voor de meeste invoervelden is nog een korte uitleg beschikbaar. De kans is groot dat je schrikt van de uitkomsten. Wellicht een reden om je tarieven te heroverwegen.

Rekenmodel voor fotografen

delen!
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, auteur van een boek over zwart-wit fotografie en schrijft regelmatig voor fotomagazine Zoom.nl. Naast zijn passie voor fotografie werkt hij als e-business consultant bij Directshop.
Elja twittert, is getrouwd en vader van Mika en Vera.

Photofacts Academy Online Cursus Macrofotografie

16 reacties

  1. EdC
    Profiel EdC schreef op woensdag 5 januari 2011 om 20:06

    Als je daar de marktprijzen tegenover zet, dan zou je mogelijk tot de conclusie kunnen komen dat je fotografie beter niet als beroep kunt kiezen. Maar onmogelijk is het niet om er een goed inkomen mee te verwerven. Minstens zo belangrijk als zo'n kostenberekening is het formuleren van een realistich ondernemersplan.

  2. Arno
    Profiel  Arno schreef op woensdag 5 januari 2011 om 20:17

    Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat dit topic een levendige discussie gaat brengen en een veel gelezen artikel gaat worden! vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijke gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

25.373 fotografen ontvangen de nieuwsbrief al!
Meer over de nieuwsbrief. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

25.373 fotografen ontvangen onze nieuwsbrief al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.

inschrijven    ➨