Photofacts.nl
5 januari 2011, 18:51 | | 15760x gelezen

Rekenmodel voor de kostprijs van een fotograaf

Fotograaf Ron Rutgers heeft een rekenmodel opgezet waarmee je als fotograaf redelijk eenvoudig kunt berekenen wat je nu eigenlijk voor een opdracht moet vragen. Op basis van je onkosten en het aantal uren dat je per week in betaalde opdrachten kunt stoppen kun je de bijpassenden uurprijs berekenen.

Ron stelt het Excel bestand gratis ter beschikking op zijn website. Kijk hiervoor onder het menu-item 'Documenten'. Zeker voor beginnende fotografen is dit een handige manier om nu eens werkelijk te berekenen welke tarieven ze moeten hanteren om winstgevend te kunnen zijn.

Je hoeft alleen de gele velden in te vullen. In het blauwe vlak verschijnt dan het bijbehorende uurtarief. Voor de meeste invoervelden is nog een korte uitleg beschikbaar. De kans is groot dat je schrikt van de uitkomsten. Wellicht een reden om je tarieven te heroverwegen.

Rekenmodel voor fotografen


delen!

reacties (16)

 • EdC
  Profiel EdC | woensdag 5 januari 2011, 20:06Als je daar de marktprijzen tegenover zet, dan zou je mogelijk tot de conclusie kunnen komen dat je fotografie beter niet als beroep kunt kiezen. Maar onmogelijk is het niet om er een goed inkomen mee te verwerven. Minstens zo belangrijk als zo'n kostenberekening is het formuleren van een realistich ondernemersplan.
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | woensdag 5 januari 2011, 20:17Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat dit topic een levendige discussie gaat brengen en een veel gelezen artikel gaat worden! vrolijk
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | woensdag 5 januari 2011, 20:18Het is wel een mooi stukkie werk van Ron en ik ga hem zometeen eens invullen. Eerst even een afspraak met een klant.
 • stefansegers
  Profiel stefansegers | woensdag 5 januari 2011, 20:27grappig, ik had deze vorige week online gevonden in Amerika

  Check de video.. erg leerzaam! Daarnaast verteld hij over het rekenmodel dat in dit artikel is vermeld
 • EdC
  Profiel EdC | woensdag 5 januari 2011, 21:31@Stefan. Een investering van 17 minuten die zeer de moeite waard is.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | woensdag 5 januari 2011, 22:32Ik ben wel benieuwd op welke kostprijs mensen uitkomen wanneer ze deze Excel invullen? Bereid dat te delen? En of het een beetje in lijn is met de prijzen die je nu rekent..
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | donderdag 6 januari 2011, 02:11Ik heb een poging gedaan en kwam op een uurprijs van 265 Euro per uur. Tja. een zolderkamerartiest uurtariefje want ik ben uiteraard meer waard vrolijk De realiteit zegt echter dat er aan het invullen van deze Excel wel wat haken en wat ogen zitten en dat je het een en het ander zoals belastingtechnische afspraken, versnelde afschrijvigen, belastingaftrek enz. niet mee kunt nemen in deze module.

  Het rekenmodel voor een fotograaf is ook een rekbaar begrip want ben je meer ondernemer of puur fotograaf. Ben je puur het laatste dan kun je invullen wat je wilt maar uiteindelijk ben op een paar succesvolle fotografen na ten dode opgeschreven in de huidige en toekomstige marktontwikkelingen. Ben je fotograaf maar ook een goede ondernemer dan weet je de kansen goed in te schatten en aan te pakken en hoef je je geen zorgen te maken over de toekomst en kan het hele Excel formuliertje van tafel.

  Cijfers cijfers en nog eens cijfers en dan ook nog eens prijzen daar gaan op dit moment hele felle discussies over. De tijd is aan het veranderen en de klanten ook dat kan niemand meer terugdraaien. Het is een kwestie van goed ondernemen, je kansen zien en aanpakken en dan zul je succesvol zijn, doe je dit niet en blijf je in de oude anologe economie denken dan kun je beter je camera op marktplaats zetten en ander werk gaan zoeken!
 • foto-concept
  Profiel Twitter foto-concept | donderdag 6 januari 2011, 11:45Even een reactie van mijn kant.
  Het rekenmodel is een eenvoudige tool welke een redelijke indicatie geeft welk uurtarief je als fotograaf zou moeten hanteren om op een financieel verantwoorde wijze je activiteiten uit te voeren.

  Iedereen die foto's maakt mag zich fotograaf noemen. Fotograaf is een vrij beroep. Dit betekend echter niet dat iedereen zomaar fotografische diensten kan gaan aanbieden. Op het moment dat je diensten gaat aanbieden ben je ondernemer en zijn er dus regels aan verbonden. Of je dit nu fulltime of in deeltijd doet maakt niet uit.

  Fotografeer je dus vanuit een hobby heb je niets van doen met tarieven, bied je je diensten aan derden aan ben je feitelijk ondernemer en zul je je ook als zodanig moeten opstellen.

  Indien uit het rekenmodel een uurtarief komt welke in jouw ogen niet correct is, veel te laag of enorm hoog, kijk dan eens goed naar de loon wens, de declarabele uren of de kosten.

  Het is heel aannemelijk dat een deeltijd ondernemer uitkomt op een hoger uurtarief. Hij heeft per slot van rekening minder declarabele uren. Ik wil hierbij benadrukken dat declarabele uren iets anders is als beschikbare uren.

  Belastingaftrek is inderdaad bewust niet meegenomen in deze tool. Een uurtarief baseren op mogelijk aftrek (iets wat per jaar kan veranderen) lijkt mij geen goede basis. Dat is het zelfde als een top hypotheek nemen gebaseerd op dubbel inkomen en maximale belasting aftrek. 1 kink in de kabel en je hebt een probleem.
  Versnelde afschrijvingen kun je wel opvoeren, gewoon bij afschrijven of onder overig.

  Het blijft een leidraad welke voor een ieder anders kan uitpakken en los staat van overige eventuele toeslagen zoals b.v. gebruik, levering enz.
  Realiseer je ook dat wanneer je nu uitkomt op b.v. een uurtarief van 65 euro, omdat je b.v. (nog) weinig kosten maakt je volgend jaar moeilijk ineens naar 100 euro per uur kunt gaan indien je kosten (door b.v. investeringen) zijn gestegen. Bestaande klanten zullen hierdoor afhaken.
  Een realistisch ondernemers plan, het is al gezegd, is dus minstens zo belangrijk.
  Goed ondernemen staat en valt bij visie en cijfers.

  Dat de markt veranderd is een feit.
  Feit is echter ook dat de markt veranderd door het aanbod, en het aanbod zijn wij zelf. Indien wij elkaar op prijzen bevechten kunnen we over een paar jaar geld meebrengen om ergens te mogen fotograferen.
 • Hans
  Profiel Hans | donderdag 6 januari 2011, 17:47Het prettige van zo'n rekenmodel is dat je je er van bewust wordt wat de werkelijke kosten zijn van het maken van een goede foto. Er wordt teveel oneerlijke concurentie gepleegd door fotografen die hun vaste lasten gedekt zien door een andere bron van inkomsten. Op die manier wordt fotografie letterlijk waardeloos. Het zal hier wel vloeken in de kerk zijn, maar ik vind dat voor goede foto's goed betaald dient te worden.
 • Webdesigner met Camera
  Webdesigner met Camera | vrijdag 7 januari 2011, 08:39Voor het bepalen van een uurtarief heb ik best veel op internet gezocht, voor fotografie, maar met name voor webdesign (waar vaak fotografie bij komt kijken).

  Dit reken Excelsheet is een hele mooi overzicht. Maar met verschillende overzichten die ik op internet heb gevonden, heb ik even iets in elkaar gedraaid wat ik nu zelf gebruik voor het maken van offertes. Voor iedereen te gebruiken:

  Allicht draagt het bij aan de discussie. berekenjeuurtarief.nl
 • Benny van de Werfhorst
  Benny van de Werfhorst | vrijdag 7 januari 2011, 17:13Hoi,

  Mijn zelf berekende € 86,00 per uur ex btw, komt zeer goed overéén met de berekenmodule.

  hans, eens!

  Benny
 • bertspiertz
  Profiel Twitter bertspiertz | vrijdag 4 februari 2011, 10:13Een uurtarief berekenen is een lastige zaak. Dat is iets anders dan de manier waarop een bakker uitrekent hoeveel zijn broodjes moeten kosten. Die berekent zijn winstdoelstelling en telt daar de kosten bij op. Doe je dat als fotograaf dan kom je al gauw heel hoog uit als je je reële kosten plus winst deelt door het aantal uren dat je werkelijk in opdracht fotografeert. De meeste fotografen zijn zeer veel tijd kwijt met archiveren,administratie,acquisitie,laat staan de tijd dat je je opnamen selecteert, bewerkt,beschrijft etcetera.
  Daa

 • wendy
  Profiel wendy | zondag 14 juli 2013, 23:32hallo,

  wie kan me even vertellen waar ik dat excel bestand kan terugvinden?
  ik heb op de site gekeken, maar ik zie nergens documenten staan :-/

  alvast bedankt
  groeten
  wendy
 • foto-concept
  Profiel Twitter foto-concept | maandag 22 juli 2013, 16:51Voor iedereen die het reken model nog zoekt...
  Hij staat niet meer zichtbaar op mijn site, maar ik krijg nog regelmatig een e-mail met de vraag of het rekenmodel nog beschikbaar is.
  En natuurlijk is deze nog beschikbaar, alleen niet direct zichtbaar.
  De reden hiervoor is dat sommige mensen de uitkomst niet zo leuk vonden en het vervolgens nodig vonden om mij voor rotte vis uit te maken.

  Middels deze link kun je hem nog steeds vinden. (In de hoop dat de negatieve reacties nu achterwege blijven)

  Vriendelijke groet en succes!
  Ron Rutgers
 • wendy
  Profiel wendy | donderdag 1 augustus 2013, 23:40hallo,

  ik heb het kunnen downloaden, mercikes hiervoor vrolijk
  ik ben een beginnende fotografe, dus heb het nu nog niet direct nodig,
  maar dan kan ik het al eens bekijken voor als ik het in de toekomst nodig zou hebben.
  en dan zie ik ook al waar ik overal rekening mee moet houden knipoog
  alvast bedankt!

  groeten
  Wendy
 • Jan
  Profiel Jan | maandag 7 oktober 2013, 13:17Het rekenmodel is helaas niet meer te vinden. Kan een link worden vrijgegeven voor een download svp?

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop compositie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Workshop compositie

"Een foto maken" klinkt zo simpel. Maar in de praktijk wordt aan vele interessante onderwerpen voorbij gelopen omdat de fotograaf ze gewoon niet "ziet". En door de fotograaf die de onderwerpen wel ziet, wordt helaas regelmatig voor een standpunt, compositie en opnametechniek gekozen die tot tegenvallende eindresultaten leidt.

» lees verder

Top artikel

18 manieren om geld te verdienen met fotografie

Als (hobby)fotograaf wil je wellicht graag een centje bijverdienen om je dure apparatuur terug te kunnen verdienen. Of wellicht pak je het serieuzer aan en zoek je als professioneel fotograaf nieuwe manieren om extra inkomsten te krijgen. In dit artikel 18 manieren om geld te verdienen aan jouw fotografie.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord