Photofacts.nl
10 mei 2011, 19:24 | | 3600x gelezen

Macrofotografie: de eerste pogingen van dit seizoen

Het seizoen is voor de echte macrofotograaf al in volle gang, voor mij was vandaag de eerste poging van dit seizoen. Alle begin is toch weer moeilijk, zeker bij macrofotografie waar ook nog eens een extra portie geduld om de hoek komt kijken.

Vorige week stond er eigenlijk een sessie op de agenda, maar vanwege de harde wind ging dit niet lukken. Ik ben nog wel op pad gegaan, maar ik heb het na een half uur (heel verstandig) toch maar opgegeven.

De wind maakte het gewoon simpelweg niet mogelijk een foto te schieten zonder bewegings-onscherpte, en ook de onderwerpen (vlinders, et cetera) zijn vanwege de wind lastig te vinden, die hebben dan een lekker plekje uit de wind opgezocht.

Vanmorgen heb ik een nieuwe poging gedaan, en deze is een stuk beter uitgepakt. Er was namelijk bijna geen wind aanwezig, en er was genoeg (mooi) licht. Een mooie dag dus om weer de eerste macrofoto's van het seizoen te maken.


Foto 1 - f/4.5, 1/100Foto 2 - f/7.1, 1/200Foto 3 - f/2.8 , 1/25

Persoonlijk ben ik best tevreden over mijn eerste poging, het blijft een enorme leuke tak van fotografie. De goede jaargetijden zijn weer aangebroken, dus ik ga dit zeker nog dunnetjes overdoen de komende tijd.

Mocht je de naam/soort van de eerste twee foto's weten, ik houd me aanbevolen..

 • Niels van der Perk

  Over de auteur; Niels van der Perk
  Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

reacties (8)

 • Casper van Waasdijk
  Casper van Waasdijk | dinsdag 10 mei 2011, 19:39De vlinder is in ieder geval een zwartsprietdikkopje dat weet ik wel, de libel weet ik niet.
 • Bjorn Seigers
  Bjorn Seigers | dinsdag 10 mei 2011, 19:42Mooie foto's Niels!
  Zelf ben ik niet zo bezig met macro fotografie, maar af en toe probeer ik het wel eens.
  Ik kijk al uit naar je volgende foto's!
 • Johannes Klapwijk
  Profiel Twitter Johannes Klapwijk | dinsdag 10 mei 2011, 19:44Geen slecht begin Niels! Ik vind het licht op nr 1 nog wat hard. Het is geen zwartsprietdikkopje, maar een groot dikkopje. De staande uitsnede en compositie vind ik wel erg goed.

  De libel is een viervlek (libellula quadrimaculata) en vind ik het mooist vanwege de heldere kleuren. De compositie vind ik persoonlijk minder sterk, ik zou de libel iets meer ruimte in de kijkrichting hebben gegeven.

  Bij de bloem twijfel ik wat over de onscherpe bloem er achter.
 • Erik
  Profiel Erik | dinsdag 10 mei 2011, 21:28Zoals Johannes al aangeeft is het licht bij foto 1 wat hard, het zou ook mooier zijn als de vlinder helemaal vrij zou zitten.

  Bij foto 2 was ik wat dichter bij gaan zitten of de F waarde omlaag zodat de viervlek ook wat meer uitgelicht wordt.

  Foto 3 is me wat te onscherp allemaal.
 • onem
  Profiel Twitter onem | dinsdag 10 mei 2011, 21:44Ik vind foto 1 wel heel erg mooi. Het licht is heel natuurlijk en prettig. Ik denk dat dit veel met smaak te maken heeft. De uitsnede en profiel zijn ook zeer goed. Van foto 2 had ik deze ook anders genomen, maar ja soms kan dat gewoon niet vrolijk
 • EdC
  Profiel EdC | dinsdag 10 mei 2011, 23:59Foto 1 is top door de stand van het dikkopje (dank, Johannes). Daardoor zit er diepte in het diertje. Jammer dat er teveel licht op de blad valt, maar dat is in post-processing misschien nog wat te corrigeren.

  In foto 2 trekken drie lancetvormige bladeren net even te vel aandacht.

  @Johannes: correct geschreven is het dan een Libellula quadrimaculata (naam van een genus begint met een hoofdletter) vrolijk. De Nederlandse naam lijkt me een letterlijke vertaling van de door Linnaeus in 1758 gegeven soortnaam. Maar ik dwaal nu af van de fotografie.
 • tonv
  Profiel tonv | woensdag 11 mei 2011, 04:29Ziet er zonovergoten uit Niels! Het licht is aan de harde kant in Foto 1; met wat kleine ingrepen moet dat aanzienlijk te verbeteren zijn. Foto 2 mag naar mijn gevoel een flinke crob hebben en foto 3 lijkt me overgesatureerd. Al bij al een veelbelovende start van het nieuwe macroseizoen!
 • Niels
  Profiel Twitter Niels | woensdag 11 mei 2011, 08:41@iedereen: alvast bedankt voor jullie reacties, tips en benamingen!

  Ik zal eens kijken of ik de licht situatie kan verbeteren in de nabewerking. (dat moet geen probleem zijn. vrolijk)

  Ter info: De libel zat op een takje wat op de grond lag. Ik ben op mijn buik steeds dichterbij gekropen, en toen ik van "compositie" wilde gaan veranderen (en nog dichterbij wilde komen..) was de libel gevlogen.

  Ik deel wel jullie mening dat de compositie sterker kan, hopelijk krijg ik die kans nog eens.. knipoog

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Flitsen bij natuurfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Flitsen bij natuurfotografie

De term "strobist" is bij portretfotografie al aardig ingeburgerd. Het gaat dan om flitsen met de flitser los van de camera. Maar deze techniek kan natuurlijk ook in de natuur toegepast worden!

» lees verder

Top artikel

Scherpte versus onscherpte; spelen met scherptediepte

Een foto waar alles van voor tot achter scherp is, wordt snel saai of rommelig. Door met de scherpte te spelen kun je een foto een stuk interessanter maken. Er zijn verschillende manieren waarop je scherpte (of juist onscherpte) in je voordeel kunt gebruiken. Een belangrijke manier is het gebruik van scherptediepte.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord