
Stromend water realistisch fotograferen
dinsdag 6 mei 2025, 19:19 door Nando Harmsen | 116x gelezen | 1 reactieWie stromend of bewegend water gaat fotograferen kan dat op verschillende manieren doen. Maar wat is nu een realistische manier? Moet je een snelle sluitertijd kiezen, of juist niet? Is er wel eenduidig antwoord mogelijk?
Ik fotografeer graag met lange sluitertijden. Soms extreem lang om een minimalistisch of zelfs een soort fine-art uitstraling te krijgen. Soms relatief kort om de dynamiek van het water te vangen. Of is een extreem snelle sluitertijd nodig?

Een extreem snelle sluitertijd zal de beweging van het water bevriezen. Dat kan zo snel, dat elke druppel niet alleen zichtbaar is maar ook zonder bewegingsonscherpte. Sommigen vinden dat de juiste manier van water fotograferen.
Ik gaf ooit een presentatie/college over het fotograferen van water. Onder de aanwezigen was iemand die vond dat je een snelle sluitertijd moest hebben om het realistisch te maken. Lange sluitertijden was niet de werkelijkheid.

Anderen uit de zaal gaven als antwoord dat 'bevroren' water ook niet realistisch was. Druppels hangen niet in de lucht. Er is beweging, dus het in de foto bevriezen daarvan is ook geen werkelijkheid.
Wat is dan de juiste manier om bewegend water te fotograferen? Moet je de beweging bevriezen, of juist niet? Ik denk dat er geen eenduidig antwoord op deze vraag is. Alles hangt af van wat je wilt laten zien.

Soms wil je de dynamiek vastleggen. De weg die het water aflegt tussen rotsen en over het land. Je kiest dan een sluitertijd die dit mogelijk maakt. Je laat de beweging van het water zien.
Soms wil je juist geen beweging laten zien. Dat kan op twee manieren. Door een extreem lange sluitertijd die alle beweging eruit haalt. Of door een extreem korte sluitertijd om elke druppel te laten zien.

Je kan zeggen dat het in beide gevallen niet de werkelijkheid is. Water is niet bevroren in tijd, of zonder zichtbare beweging. Misschien dat een sluitertijd die er tussenin zit de werkelijkheid het dichtst benadert.
Wat vind jij de juiste manier van het fotograferen van water? Bevroren in tijd, of juist niet? Of hangt het van de situatie af? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
De cursus Fotograferen met Lange Sluitertijden
Wil je alles weten over het fotograferen met lange sluitertijden en ND filters? Bekijk dan de cursus 'Fotograferen met Lange Sluitertijden' op Photofacts Academy. Ontdek alle geheimen over het maken van de mooiste foto's met ND filters.

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
1 reactie
-
Donald Willemsen schreef gisteren om 19:33 | reageer
Een tof artikel, Nando. In grote lijnen ben ik het met je eens. Ik was vorige maand in Monschau waar het riviertje de Roer door stroomt. Ik heb wat foto's gemaakt met 1/15sec. Het resultaat wat het water betreft, was ik best tevreden. Het kan natuurlijk altijd beter. Oefening baart kunst.
Ik heb ook eens foto's getrokken aan de Atlantische oceaan in Portugal. Daar sloegen de golven tegen de rotsen en spatten uiteen. Daar gebruikte ik een snelle sluitertijd om het moment van uiteenspatten vast te leggen.
Het ligt dus een beetje aan de situatie en wat je wilt laten zien.
Met extreem lange sluitertijd vind ik ook mooi, maar met water nog nooit gedaan. Zo ik er nu over denk, lijkt me een goede (minimale) compositie heel belangrijk zoals bijvoorbeeld bij de Zeelandbrug.
Ik ga meer doen met dit onderwerp.
Dank voor dit mooie artikel.
Deel jouw mening
Ook interessant
-
Straatfotografietip: Onscherp is niet altijd slecht!
door Michiel Heijmans
-
Video: Onderwaterfotografie zonder water
door Elja Trum
-
Bijzondere portretfoto's met een watershoot
door Elja Trum
-
Rust in een landschap met lange sluitertijden
door Nando Harmsen
-
Waarom de vraag naar Exif data zinloos is
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.692 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
