Photofacts.nl
17 oktober 2008, 00:03 | | 11061x gelezen

Veel informatie over de Canon 5D mark II

Waarschijnlijk is dit wel herkenbaar; als je een bepaalde camera op het oog hebt, dan lees je alles wat je erover kunt vinden. Zelf zit ik al een tijdje te wachten op de opvolger van de 5D, dus nu de nieuwe Canon 5D mark II aangekondigd is ben ik alle fora en sites aan het afstruinen. Mocht je nu zelf de 5D mk2 overwegen; dan vind je hieronder een overzicht van wat ik gevonden heb..

Waarschijnlijk heb je de indrukwekkende film Reverie gemaakt door Vincent Laforet met de Canon 5D mark II al bekeken. Hij kreeg onverwachts de beschikking over de camera en draaide in 72 uur tijd een indrukwekkende film in elkaar. De beelden uit de film zijn onbewerkte ruwe beelden; geen nabewerking (behalve het monteren en verkleinen natuurlijk). Ook is er een Making of beschikbaar.

Het Canadese Bebb Studios kreeg als één van de eerste de mogelijkheid de Canon 5D te reviewen. Deze high-end bruidsfotografen zijn erg te spreken over de 5D mark II. Zie ook onderstaande video.


Bebbs - Canon 5D Mark II review door StillMotion via Vimeo


Op het bekende DPReview is een preview van de Canon 5D mk2 te vinden. Fotograaf Bruno Vitanza somt voor en tegens van de nieuwe camera op en ook Digital Camera Review komt met een eerste indruk. De website What Digital Camera maakte een video van 8 minuten op de Photokina en op Arnie's Blog is er een eerste indruk te lezen, eveneens vanaf de Photokina.

In Belgie ontvingen veel bloggers vorige week een 4 GB compactflash kaart met daarop de uitnodiging om de Canon 5D mark II eens te komen proberen. Vanavond was het zover. Tot dus ver is er al te lezen over deze probeer-avond op het weblog van Pieter Baert, Serge, Michel, Bruno, Thomas, Bert, Pieter, Ake en Karel

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nog niet echt iets negatiefs heb gelezen, voornamelijk veel enthousiaste verhalen. Dat belooft natuurlijk veel goeds. Zelf wacht ik nog even rustig af totdat Canon me een exemplaar ter review op stuurt. Daarna zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat ik zelf een bestelling plaats. Stiekum is misschien het wachten op de nieuwe camera wel leuker dan 'm dadelijk daadwerkelijk bezitten.

En nog meer..
- DPhoto Journal
- Ken Rockwell
- Preview door Camera Labs
- Preview door Fotoapparatuur.nl
- Luminous Landscape

delen!

reacties (55)

 • tonv
  Profiel tonv | vrijdag 17 oktober 2008, 07:57Het gonst al bijna een jaar van de geruchten over een 5D MKII en nu is ie er dan eindelijk. Het is wel een kanon van een camera geworden! Ik was het wachten beu en heb voor de 'time being' een 40D aangeschaft maar die schijnt nu na een jaar alweer antiek te zijn als ik al die specs lees. In Beijing (waar ik woon) heb je al een 5D MKII voor rond de 1800 euro terwijl ie in Nederland rond de 2300 euro kost.Ik wacht nog een half jaar zodat ie straks voor 1500 euro de mijne is.
 • Peter
  Profiel Peter | vrijdag 17 oktober 2008, 15:58De camera springt er natuurlijk wel uit door zijn HD video feature, maar ik neem aan dat je hem vooral wilt kopen om foto's te maken! Want uiteraard heeft hij op dat vlak ook buitengewoon goeie specs. 21 MP (geen idee wat ik er mee zou moeten maar een 1x1 m foto op hoge resolutie is wellicht een keer leuk knipoog..) En hoge iso mogelijkheden met hopelijk minstens zo goede noise verhouding als zijn voorganger.

  Al met al een erg leuke/luxe feature dat HD gedoe, maar mensen die echt films willen maken kopen alsnog een filmcamera en mensen die foto's maken een fotocamera en dit blijft natuurlijk nog zijn hoofddoel :D

  Laat maar komen die review
 • Rick
  Profiel Rick | vrijdag 17 oktober 2008, 16:14Ik ben stiekem ook wel benieuwd. Eerst een 70-200 aanschaffen en daarna misschien een 5DII als hij wat goedkoper is geworden. Als ik dan mijn 10-22 kan omruilen voor een 17-40 met gesloten beurzen ben ik tevreden en heb ik het bereik dat ik interessant vind afgedekt.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 17 oktober 2008, 16:23@Peter; De videofunctie is een leuke optie die ik ook vast wel eens ga gebruiken, maar ik koop een spiegelreflex natuurlijk om foto's te maken. Mijn belangrijkste redenen zijn de full-frame sensor en de ruisarme hoge ISO's.

  Uit de previews blijkt dat in elk geval tot 3200 ISO geschoten kwan worden zonder angst voor ruis. Bij mijn huidige camera moet ik bij 800 ISO al aardig op gaan passen. Het lijkt me ideaal om met de 5D mk2 bij een bruiloft in een kerk te fotograferen..

  @Rick; Glas is wat mij betreft nog steeds belangrijker dan het camera model. Dus heb je de volgorde goed! Ik ga na aanschaf van de 5D mk2 ook eens kijken of er nog een 17-40 of een 16-35 bij gaat komen. knipoog
 • Peter
  Profiel Peter | vrijdag 17 oktober 2008, 17:38Ahhrrggg..!!... Ik dacht laat ik thuis nog even het filmpje bekijken... Allemaal leuk en aardig om wat over die 5d Mk.II te weten te komen, maar wat zijn die Bebbs ontzettend irritant!..... Or is it me? Al vanaf het begin hoe ze zich voorstellen... "We're the bebbs!... whaahaha.." Nou leuk hoor.

  Sorry voor deze offtopic post, maar ik moest het even kwijt
 • Charles
  Profiel Charles | vrijdag 17 oktober 2008, 21:07Peter, die Blebbs zijn Amerikanen die zich redelijk normaal gedragen. Ik vond het wel aardig en informatief.
 • Charles
  Profiel Charles | vrijdag 17 oktober 2008, 21:46Wordt deze bruid hierboven al genoemd? Foto's zo uit de mark II.

  Elja, je loopt straks met de allerbeste DSLR camera ter wereld rond, om deze site op te fleuren. Dat belooft wat!
 • Dr. Hook
  Dr. Hook | zaterdag 18 oktober 2008, 08:30@ Charles
  De originaliteit en inhoud van de foto zegt of een foto je aanspreekt of niet, of het nu gemaakt is met Lomo of Hasselblad zegt dan niets.
 • Charles
  Profiel Charles | zaterdag 18 oktober 2008, 23:40@ Dr. Hook
  Fotografie omvat denk ik meer dan enkel de beoordeling van foto's.
 • Henri
  Profiel Henri | zondag 19 oktober 2008, 14:51Inmiddels heb ik hem besteld: alleen al dat ingebouwde "stoffer & blik" lijkt mij een zegen. En slechter dan zijn al niet verkeerde voorganger zal hij ook wel niet zijn, ze hebben er bij Canon immers royaal de tijd voor genomen....
  (Aangezien mijn India vakantie van 12 oktober door omstandigheden moest uitgesteld kan ik dan in januari in elk geval met een MkII op pad)
 • Henri
  Profiel Henri | zondag 19 oktober 2008, 14:55P.S:
  Hier overigens een interessante prijsvergelijker, voor wie hem niet kent.
 • Charles
  Profiel Charles | zondag 19 oktober 2008, 16:39Henri, heb je ook een indicatie gekregen wanneer hij wordt bezorgd?
 • Henri
  Profiel Henri | zondag 19 oktober 2008, 17:10@Charles;
  Geen flauw idee: kreeg te horen "kan een week, kan een maand zijn".....
 • EdC
  Profiel EdC | zondag 19 oktober 2008, 20:55Er waren berichten over een eerste levering de afgelopen week, maar het oorspronkelijk persbericht heeft het over eind november. Ik sluit niet uit dat de eerste levering inderdaad heeft plaatsgevonden, maar dan beperkt en alleen voor Canon-intern en enkele vakbladen per land. Over een paar weken moeten die immers 'vol' staan met berichten over deze camera. Zonder zo'n levering kunnen de bladen pas ergens in december hun bevindingen publiceren en dat kan Canon te laat vinden. Het is PR-logica, waarvan ik aanneem van het Europees hoofdkantoor in Amstelveen ook wel kaas heeft gegeten. Maar dezelfde logica is ook dat geen camera's worden uitgezet als er nog enkele problemen zijn op te lossen, of als de productie om andere reden niet in staat is eind november de eerste batches te verschepen.
 • Henri
  Profiel Henri | vrijdag 24 oktober 2008, 15:13Vandaag een vraag & antwoord van Adobe gevonden op het ACR forum die doen vrezen dat upgraden naar de 5D MkII tevens met zich mee brengt dat voor RAW ondersteuning we ook moeten upgraden naar Photoshop CS4...

  Enfin, gezien de huidige economie moeten we geld flink laten rollen om de BV Nederland overeind te houden!
 • Charles
  Profiel Charles | vrijdag 24 oktober 2008, 22:18Volgens Rockwell is dit het moment om de handleiding van de 5d mark II vast door te nemen.
 • Henri
  Profiel Henri | woensdag 29 oktober 2008, 11:37Het is mij niet om de video functie te doen maar ik sta toch ff te kijken van de kwaliteit... Wow!

  Zie: Nachtfahrer
 • Charles
  Profiel Charles | donderdag 6 november 2008, 17:10De Canon 5D mark II heeft dus zoals te verwachten was geen draaibaar LCD-schermpje. Rond de tijd dat Elja de camera hier introduceerde, stond in mijn krant een foto van een net geopend gebouw. De fotograaf had zijn camera op de grond gezet wat een prachtig perspectief opleverde. De architectuur leende zich bij uitstek voor het lage standpunt maar ik vermoedde dat het de fotograaf een vuile broek had opgeleverd. Dat doe ik handiger, dacht ik toen nog, want mijn Powershot A620 heeft een draaibaar schermpje.

  Met de nieuwe Canon straks schieten mijn te krap aangemeten nekspieren subiet in een kramp als ik in dergelijke omstandigheden mijn schermpje helemaal wil zien. Daarom heb ik op voorhand al een klein formaat zakspiegeltje gekocht. Ik plaats het spiegeltje straks schuin tegen de achterwand van de camera en het probleem is opgelost.

  Vincent Laforet is fotograaf bij de New York Times en schoot onder bijzondere cameraposities het inmiddels beroemde videofilmpje met de Canon 5D mark II. Een fotograaf die het werk van Vincent bewondert, realiseerde zich bij het bekijken van de ‘making of’ van dat filmpje dat in de filmwereld men niet alleen handheld-camera’s en camera’s op statieven gebruikt, maar ook kranen, steadycams, gyro-gestabiliseerde statieven en andersoortige mechanische toestellen om beelden te maken die het verhaal mee helpen vertellen.

  Voor een camerabeweging in de nieuwe Bondfilm werd de lucht boven een dorp zelfs met 2300 meter staaldraden bekabeld... Ondertussen neigt menig professionele fotograaf ertoe om een draaibaar LCD-schermpje, voor een creatief shot, op zijn fototoestel al te veel van het goede te vinden! Misschien hadden die de Bondset in dat dorp moeten bezoeken. Hun collega-setfotograaf had zijn fotocamera voor de afwisseling onder die, op 50 meter hoogte, vliegende filmcamera gemonteerd.

  De volgende 5D-generatie zal een draaibaar schermpje hebben. Zolang moet ik mijn spiegeltje heel zien te houden om ook onder moeilijke posities mijn hele LCD-beeld te kunnen beoordelen. Nou ja, voor 98 procent dan, maar dat kan mijn spiegeltje niet helpen!
 • Henri
  Profiel Henri | donderdag 6 november 2008, 17:58@Charles;
  Kleine tip;
  Er bestaat ook nog zoiets als een hoekzoeker........
 • Charles
  Profiel Charles | donderdag 6 november 2008, 19:25@Henri;
  Ik dacht al, iemand zal wel met een alternatief komen. Even kijken, een hoekzoeker moet op de zoeker en heeft een vaste hoek van 90 graden? Iets voor duikers die fotograferen. Je moet je oog er wel vlak voor houden neem ik aan. Als de camera op de straatstenen staat is dat nog steeds een hele oefening.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 6 november 2008, 20:22@Charles; Wat dacht je van een Zigview?

  Los daarvan denk ik dat een uitklapbare LCD best een aanvulling zou kunnen zijn nu fotografen steeds meer zullen wennen aan het werken met de LCD in plaats van de zoeker.
 • Charles
  Profiel Charles | donderdag 6 november 2008, 22:39@Elja; ja natuurlijk, dat is de oplossing.
 • Henri
  Profiel Henri | vrijdag 7 november 2008, 09:58De Zigview ken ik wel, maar ik heb gelezen dat de kwaliteit niet echt top is en het is toch een prijzig ding. Vandaar dat ik hem niet heb vernoemd.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 7 november 2008, 23:31In Canada is de verkoopprijs van de nieuwe 5D mark II met een paar honderd Canadese dollars gestegen vanwegen de koersstijgingen van de dollar.
 • Charles
  Profiel Charles | donderdag 13 november 2008, 13:27Vanmiddag 15.00 uur Nederlandse tijd presenteert RED een nieuwe camera, de 5D markII-killer wordt hij al door iemand genoemd...
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 13 november 2008, 13:47@Chales; Er is al het een en ander over bekend. Zo op het eerste gezicht niet direct concurrentie voor de 5D mark II; niet op het gebied van prijs in elk geval.
 • Henri
  Profiel Henri | donderdag 13 november 2008, 13:59@ Elja & Charles;
  Niet echt een 5DII killer die RED's Digital Still and Motion Camera System.
  Ik zie me daar zo één, twee, drie niet mee rondlopen.....

  Waar blijft die nieuwe 5D nou eigenlijk: het is allang november...... (en ja, het blijft nog 17 dagen november)
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 13 november 2008, 14:03@Henri; Het laatste dat ik gehoord heb is dat de 5D mk2 begin december in de winkels komt.
 • Charles
  Profiel Charles | donderdag 13 november 2008, 16:54Henri; 5 december, Sinterklaas neemt hem voor je mee!

  Ik heb de RED ONE (de videocamera uitvoering) als potentiele candidaat ter vervanging van mijn huidige videocamera op het oog. Als ik er met wat knutselwerk ook een DSLR van kan maken... dan zou dat, althans voor mij, een optie zijn. De ontwikkelingen zijn echt niet meer bij te benen!
 • EdC
  Profiel EdC | donderdag 13 november 2008, 17:44Je kunt de Canon 5D mkII tegen die tijd waarschijnlijk afhalen als je uiterlijk 13 nov met aanbetaling de order hebt bevestigd. Canon zou op 14 nov de balans opmaken voor de toedeling aan winkels in Europa. Anders wordt het mogelijk volgend jaar en dan zou de prijs wel eens hoger kunnen uitvallen. Een snelle prijsverlaging zou er dit keer niet inzitten.
  Of het speculaties zijn, of heel of half waar, dat weet ik niet, maar ik kreeg gisteren wel een briefje van een winkel onder ogen waarin het voorstel voor een aanbetaling werd gedaan.
 • Henri
  Profiel Henri | vrijdag 14 november 2008, 11:415D MKII Nieuws!
  Demodag bij Foto Konijnenberg met Sinterklaas
 • Charles
  Profiel Charles | vrijdag 14 november 2008, 16:58Wel, dat is opmerkelijk, dat ik het donderdag al over Sinterklaas had. Het Foto Konijnenberg-bericht meldt overigens niet duidelijk dat we door de 5D mark II met Sinterklaas vereeuwigd worden. Overdag is helaas een beetje lastig voor mij.
 • Henri
  Profiel Henri | zondag 16 november 2008, 17:01Zelfs op YouTube krioelt op momenteel van filmpjes over de Canon 5D. Hier een bespreking van zo'n 9 minuten.

  De zoekterm Canon 5D MK II intoetsen levert al aardig wat op.....
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | woensdag 19 november 2008, 12:10Op Digital ProTalk staat nog een preview van de Canon 5D mark II.
  De accessoires schijnen overigens erg prijzig te worden met als voorbeeld de grip voor een bedrag van tegen de 400 euro!
 • Charles
  Profiel Charles | donderdag 20 november 2008, 11:42Hier foto's en een leuk filmpje van de 5D mark II. De toekomst ziet er mooi uit!
 • Charles
  Profiel Charles | vrijdag 21 november 2008, 15:12Ik zie tot mijn verbazing dat op de Japanse website van Canon het aantal fotosamples inmiddels van 2 naar 4 gegroeid is... (!) Wel erg mooi, vooral de derde foto.
 • Hidde
  Profiel Hidde | dinsdag 25 november 2008, 20:30Ik was vanmorgen bij de Canon Pro Days in Roosendaal (ETB). Er was de mogelijkheid om enkele prints te laten maken (in groot formaat), je sensor te laten reinigen én om wat met de 5D Mark II te goochelen. Man, wat een apparaat. Je zou er een cursus bij moeten krijgen. Filmen heb ik er niet mee gedaan (secundair voor mij als beroepsfotograaf), maar fotograferen met ISO-waarden (6400) en dan praktisch geen ruis waar te nemen, heeft veel indruk op me gemaakt. O ja, er werd me verteld dat de eerste serie vandaag is verzonden naar de detailhandel. Let the fun begin...
 • Charles
  Profiel Charles | dinsdag 25 november 2008, 21:55@Hidde; heb je er zelf ook een in bestelling?
 • Henri
  Profiel Henri | dinsdag 25 november 2008, 23:03Waar ik al bang voor was wordt bewaarheid: Adobe brengt een update uit voor Camera RAW met toevoeging van de 5D MkII. Maar wel voor CS4 en niet voor CS3.....

  Dat maakt aanschaf van de nieuwe 5D wel extra duur of het is een uitnodiging maar eens op de diverse torrent sites rond te struinen....
  Een vreemde politiek van Adobe om klanten die in het verleden hun zuur verdiende centjes uitgaven aan een duur Adobe product zo in de kou te laten staan. En dat alleen voor één kleine update!
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | dinsdag 25 november 2008, 23:23@Henri; Inderdaad een slordige actie van Adobe.
  De updates in CS4 zijn niet echt een prijzige upgrade waard, maar je wordt er nu wel echt toe 'gedwongen' als je met een 5D mark II wilt werken.
 • Charles
  Profiel Charles | zaterdag 29 november 2008, 18:16Op pbase staan eindelijk ook wat meer 5D mark II foto's, overigens wel op de verkeerde plaats. Foto's zijn genomen in Japan. Goed is te zien dat na de Olympics de lucht- en daarmee ook de lichtkwaliteit weer bijzonder beroerd is.
  Maar er zitten toch nog een paar (!) foto's tussen die alvast ietsje laten zien van wat het, met beter licht, gaat worden.
  http://www.pbase.com/lecter/2008_nov_5d_mark_ii_samples
 • Charles
  Profiel Charles | zaterdag 29 november 2008, 18:22Misschien toch maar gewoon even doorklikken naar Flickr.
  http://www.flickr.com/groups/canoneos5dmarkii/
 • Henri
  Profiel Henri | vrijdag 12 december 2008, 20:08Inmiddels is er een vergelijking geplaatst tussen foto's op hoge ISO tussen de 5D MkII en de 1Ds MkIII;

  http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-5D-Mark-II-DSLR-Digital-Camera-Review.aspx

  En een review van de 5D MkII.

  http://www.digitalrev.com/en/canon-eos-5d-mark-ii---hands-on-review-3819-article.html

  De reviews zijn beter "leverbaar" dan de camera in kwestie.......
  En hopelijk worden de gemelde aanloopproblemen snel opgelost.
 • EdC
  Profiel EdC | vrijdag 12 december 2008, 21:49Ik blijf me afvragen hoe het blad Focus met alleen een camera uit een voorserie en zonder al te veel testmogelijkheden het predicaat 'Super' kon uitdelen.

  Canon: "Er zijn nog honderden wachtenden voor u."
 • Henri
  Profiel Henri | zaterdag 13 december 2008, 10:39@EdC;

  Van Konijnenberg gisteren een mailtje ontvangen dat ik mijn gereserveerde exemplaar kon komen ophalen! Maar gezien de problemen en het prijsverschil wacht ik toch nog even geduldig af... (Konijnenberg berekent € 2499,- www.speedtronic.nl berekent 2199,-!) Dan maar wat langer wachten.

  Heeft iemand ervaring met Speedtronic? Als iets op tweakers.net staat geeft dat wel wat vertrouwen, maar ik ga ervan uit dat de prijs wel overal zal zakken zodra iedereen voorraad heeft...
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zaterdag 13 december 2008, 10:58Iedereen kan een prijs op Tweakers plaatsen, maar als de winkelbeoordeling positief is zit het meestal wel goed.
  Wanneer had je een reservering geplaatst?
 • EdC
  Profiel EdC | zaterdag 13 december 2008, 11:09@Henri, als je de camera niet voor een reis nodig hebt, kun je misschien beter wachten totdat het vraagstuk van de zwarte pixels is verholpen.

  Wat de prijs aangaat: iemand die hem aanbiedt voor een lage prijs biedt niet de garantie dat hij ook op korte termijn leverbaar is. Ik zag ook een goedkope aanbieder die de prijs inmiddels heeft verhoogd (vraag en aanbod). Het is helemaal de vraag wat de prijzen gaan doen. Transport vanuit Azië is goedkoper geworden (brandstofkosten en overcapaciteit in de containervaart. Aan de andere kant kunnen fabrikanten, importeurs en verkopers door de kredietcrisis waarschijnlijk niet te veel aan marges sleutelen.

 • Henri
  Profiel Henri | zaterdag 13 december 2008, 16:03@Elja;
  Ik heb hem een paar weken voor mijn geplande reis naar India besteld, dus dat was 27 september. Nu gaan we waarschijnlijk pas in april of mei, dus ik kan wel wat wachten. Toch kriebelt het om alvast met dat moois te gaan werken. Als hij tenminste 100% O.K. is!
  @EdC;
  In het begin zijn het inderdaad degenen die niet kunnen leveren die met de prijs stunten. Vroeg of laat zullen Kamer Express en Konijnenbergen toch mee moeten... En die hectische belangstelling wordt ook minder op termijn.
  Kijk op de pricewatch maar eens naar de 1Ds MkIII, die is inmiddels ook al aardig gezakt. Die zit nu al onder de € 6000,- zoals ik een half jaar geleden al had voorspeld.....
  (Dat maakt het er voor de D3x ook niet gemakkelijker op)

  http://tweakers.net/pricewatch/162548/canon-eos-1ds-mark-iii.html
 • Charles
  Profiel Charles | vrijdag 9 januari 2009, 14:52Oke, volgens Rockwell heeft de Nikon D3X aanmerkelijk meer detail dan de Canon 5D mark II. Zie zijn test. Dat was tussen de oude 5D en de D3 wel anders.
 • Charles
  Profiel Charles | woensdag 14 januari 2009, 13:28Voor wie het nog niet gezien heeft, Rockwell neemt de duurdere Canons en Nikons op de korrel (op de ruis, zouden we moeten zeggen, maar dat klinkt niet echt). Zie zijn vergelijk hier.

  Dat de dure Nikon D3X wint is geen verrassing, maar dat de Nikon ook een mooiere, natuurlijke tint (buiten) heeft dan de Canons is wel een beetje verrassend. Zelf denk ik dat de witbalans daar mischien een beetje debet aan is. En zolang je ze niet naast elkaar plaatst is er niets an de hand. Het artikel suggereert dat het terugschroeven van de Canon 5D mark II naar 10MP (!) misschien wel een interessant experiment is.
 • EdC
  Profiel EdC | vrijdag 30 januari 2009, 20:27Een korte update na een maand werken.

  . LCD-scherm achterop is lekker groot en duidelijk. Maar mijn wang laat er vetvlekken op achter en dat maakt het beeld weer minder.

  . Een kraakje bij het vasthouden doet afbreuk aan de solide indruk. Het kraakje zit onderaan het handvat, bij het deurtje van de batterij.

  . De zeer hoge ISO-waarden heb ik nog niet gebruikt. ISO tot 6400 is een geweldige vooruitgang en alleen dat al maakt deze camera voor veel werk inzetbaar. Ik had niet verwacht dat ik zo vaak voor deze instelling zou kiezen.

  . Het feit dat alleen de EX-II generatie van Canon-flitsers echt compatibel is, is een minpunt. Een beetje reportagefotograaf moet een nieuwe flitser kopen.

  . Batterij is tot nu toe sneller leeg dan Canon beweert. Net tweehonderd, in plaats van ruim 700 beelden per batterijlading. Zonder energieverslinderd gebruik van de movie- of liveview-functie. Dat kan na herhaald opladen mogelijk verbeteren. Het kan ook zijn dat het energieverbruik hoger is door het vele gebruik van hoge ISO-waarden en een flink aantal tijdopnamen. Het koude weer buiten is ook niet bevorderlijk voor een maximaal aantal opnamen.

  . Dat je gedwongen bent om de nieuwste generatie van Adobe-spul aan te schaffen en misschien ook een nieuwe, snelle computer met extra opslagcapaciteit, dat is Canon niet aan te rekenen. Maar je moet er wel rekening mee houden bij je financiële planning (en bij de exploitatie ook al al weer bij de planning van de toekomstige vervanger, want dan gaat zoiets waarschijnlijk ook weer spelen).


  . De kunde van het scherpstellen is niet het sterkste punt van Canon en dat geldt (dus) ook voor deze camera. Er moet voldoende contrast zijn in het onderwerp en je moet vooraf goed nadenken over de AF-instelling. Een macro-opname kun je heel goed manueel scherpstellen.

  . De spiegel veroorzaakt een stevige trilling bij op- en neerklappen. Gebruik van de functie 'spiegel opklappen' (en afstandbediening) is bij tijdopnamen noodzakelijk.

  Het is overigens een plezier om met deze stevige camera te werken.
 • EdC
  Profiel EdC | zondag 1 februari 2009, 00:09Ik constateer dat de retailprijzen voor Canon-objectieven de afgelopen maand met 20 tot 100 euro zijn gestegen.
 • Charles
  Profiel Charles | maandag 2 februari 2009, 19:58Rockwell heeft onlags de duurdere digitale camera's vergeleken met 35 mm filmcamera's. Beetje schokkend is het wel om te zien hoe weinig digitaal registreert.
 • EdC
  Profiel EdC | maandag 2 februari 2009, 20:40@Charles. Ik blijf het lastig vinden om tuin- en landschapsfoto's van Ken Rockwell te intepreteren. Ik vind ze nooit scherp, waarmee hij ze ook maakt.

  Voor mij is de vergelijking een gepasseerd station. Er is nauwelijks nog een tijdschrift dat analoog materiaal accepteert. En films scannen, waar ik tot 3,5 jaar geleden nog veel succes mee boekte, biedt mij nu minder kwaliteit dan ik met de Canon 20D of 5D2 kan bereiken.

  Scherpte is een lastig onderwerp, vind ik. Vroeger had je een 13x18 of 20x30 foto voor je en die zag je als totaalbeeld. Op een scherm kijk ik toch anders.
 • Charles
  Profiel Charles | dinsdag 3 februari 2009, 12:28@EdC. Uiteraard is teruggaan naar film voor vrijwel iedereen een onpraktische situatie (geworden). Rockwell heeft een adres waar na ontwikkeling van zijn film meteen ook hoogwaardige scans worden gemaakt.
  Ik kan me niet voorstellen dat Rockwell zijn fotos niet voldoende scherp zijn, zoals je zegt, voor zover we dat op internet kunnen beoordelen, waarvan we rustig kunnen stellen dat dat niet kan.

  Rockwell noemde laatst nog de nodige magazines op die ALLEEN maar foto's op de cover en deels binnenin hadden die met filmcamera's genomen waren. Het is nog niet over. Naarmate er weer meer mogelijkheden komen om film makkelijker te verwerken blijft het nog wel even bestaan.

  Bij speelfilm is wel discussie te horen over dit probleem. Kijk maar naar de laatste StarWars films die digitaal gedraaid zijn en daardoor een stukje goedkoper waren. Publiek ziet het niet maar het plaatje heeft kraak nog smaak, vind ik en velen in de branche. Het is geen film, het is geen video, het is... ja wat is het eigenljk... we hebben er in ons brein nog geen referentie voor ontwikkeld. Gelukkig doen jonge generaties niet zo moeilijk als wij.

  Een punt waar subjectiviteit geen rol bij speelt, zijn de kosten van digitale fotografie. Het is een dure hobby geworden, zeker als je als amateur toch een beetje de scherpte en detail van film wilt hebben. Eigenlijk onbetaalbaar!

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Artistiek naakt workshop fotografie met model in een verlaten nonnen klooster
Gevorderdenworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 125.00

Artistiek naakt workshop fotografie met model in een verlaten nonnen klooster

Artistieknaakt workshop fotografie met model(len) in een verlaten nonnen klooster in Limburg.

» lees verder

Top artikel

18 manieren om geld te verdienen met fotografie

Als (hobby)fotograaf wil je wellicht graag een centje bijverdienen om je dure apparatuur terug te kunnen verdienen. Of wellicht pak je het serieuzer aan en zoek je als professioneel fotograaf nieuwe manieren om extra inkomsten te krijgen. In dit artikel 18 manieren om geld te verdienen aan jouw fotografie.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord