Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Adobe Photoshop CS3 Beta review

zondag 17 december 2006, 01:03 door | 20.608x gelezen | 3 reacties

Afgelopen vrijdag heeft Adobe een beta versie beschikbaar gesteld van Photoshop CS3. De uiteindelijke versie van het programma wordt in maart verwacht. Omdat dit artikel de beta versie beschrijft kunnen er in de definitieve versie van het programma nog dingen gewijzigd zijn.

De beta van Photoshop CS3 is gratis te downloaden bij Adobe Labs (zie ook het bericht van afgelopen vrijdag). In tegenstelling tot wat ik in dat bericht melde is het volgens mij ook gewoon mogelijk de Beta 30 dagen op proef te proberen. Je bent dus niet gelimiteerd tot 2 dagen wanneer je geen officiele Photoshop CS2 code hebt.

Het eerste dat opvalt wanneer je Photoshop CS3 opstart is de aangepaste interface. De veranderingen zijn niet heel schokkend, dus je voelt je er al snel vertrouwd mee. De tweeregelige 'tools'-balk is nu een éénregelige balk geworden. Wel zo handig, want persoonlijk gebruikte ik die ruimte onder de balk toch nooit. Ik heb liever meer ruimte voor de afbeelding die ik bewerk. Overigens is de balk met 1 klik weer in de vertrouwde staat te krijgen.

Alle blokken zijn overigens in deze nieuwe versie veel flexibeler. Een pallet kan zelfs de afmeting van een icoontje gemaakt worden. Met 1 klik open je dan het gewenste pallet. Handig voor pallets die je regelmatig gebruikt, maar waar je geen ruimte meer voor hebt op je scherm.

Ook is er de mogelijkheid dat je foto automatisch de maximale grote aanneemt. Wanneer je een pallet opent wordt de weergeven foto kleiner en wanneer je het scherm weer wegklikt wordt de vrijgekomen ruimte weer ingenomen door de afbeelding.

Quick selection toolQuick Selection
Met behulp van de Quick selection tool wordt het vrijmaken van een object van de achtergrond nog eenvoudiger. Wanneer je met de cursor binnen een afbeelding kiest zoekt de tool automatisch de bijbehorende randen op.

Met behulp van de 'refine edge' knop zie je direct het resultaat op een neutrale achtergrond (verschillende kleuren) en kun je met een aantal parameters je selectie nog wat verfijnen. Bij een te gedetailleerde afbeelding zul je nog steeds wel tegen grenzen oplopen, maar het is een handige extra hulp bij veel selecties.

Curves
De Curves tool is reeds een handige tool die al door veel fotografen actief gebruikt wordt. Adobe heeft echter ook hier een paar handige verbeteringen weten door te voeren. Zo zie je nu het originele histogram in de achtergrond en dat geeft aardig aan waar je het best aan de curves kunt gaan lopen trekken. Ook kun je een aantal vooraf ingestelde preset gebruiken en uiteraard je eigen vaak gebruikte curves opslaan. De nieuwe clipping checkbox helpt bij het vinden van de uitgebeten (en onderbelichte) delen van je afbeelding tijdens het bewerken.

afbeelding
Het vernieuwde Curves venster


Smart filters
Misschien wel de bruikbaarste vernieuwing in CS3, de mogelijkheid voor Smart filters. Dankzij deze nieuwe optie kun je niet-destructief filters uitvoeren op je foto. Zo kun je bijvoorbeeld een blur uitvoeren op een achtergrond, later besluiten die blur aan te passen of gewoon helemaal weg te halen.
Ook kun je over een smart filter nog meer filters uitvoeren. Ook deze filters zijn dan weer achteraf aan te passen.

Volgens mij kan deze mogelijkheid een hoop werk versnellen doordat je een filter simpelweg kunt aanpassen wanneer je de instellingen toch niet goed vond. Je hoeft niet eerst de filter ongedaan te maken en dezelfde bewerking (aangepast) op nieuw uit te voeren.

Tevens geeft het de mogelijkheid na het bewerken van een afbeelding toch te besluiten dat de foto beter werkte zonder al die ingewikkelde filters die je er op losgelaten hebt.

Bridge
Qua snelheid lijkt Bridge op mijn computer nog niet veel verbeterd. Het goed tonen van een paar honderd afbeeldingen in een map neemt nog steeds veel tijd in beslag. Wel moet ik daarbij toegeven dat mijn computer hard aan vervanging toe is (nog even wachten totdat Vista beschikbaar is).

De thumbnails worden sneller getoond, maar zijn van slechte kwaliteit. Je moet ze niet te groot willen weergeven. In de oude Bridge werden de afbeeldingen dan opnieuw berekend en kreeg je een strakke thumbnail van groot formaat te zien. Wellicht dat dit in de definitieve versie nog wel verbeterd (EDIT: Onder 'settings' is de kwaliteit in te stellen, standaard staat deze op laag).

De preview van de afbeelding wordt echter wel vlotjes getoond. In deze preview kun je overigens ook de nieuwe vergrootglas-tool gebruiken. Wanneer je met je muis over de preview gaat wordt het vergrootglasicoon getoond. Door te klikken toont het vergrootglas een uitvergroting van de plek waar je geklikt hebt. Handig om even te controleren of de foto goed scherp is.

afbeelding
Adobe Bridge


Grappig detail; de manier waarom de metadata wordt getoond (zie linkerkant, halverwege).

Camera Raw
Veel van de verbeteringen die opgenomen zijn in Adobe Lightroom (beta) zijn ook terug te vinden in de Camera Raw die met Photoshop CS3 wordt meegeleverd. Zo kun je ook hier zien welke kleur je aanpast wanneer je de kleurtemperatuur en de tint aanpast.

Camera Raw bevat tevens een aantal extra mogelijkheden zoals '(exposure) recovery' en 'Vibrance'. Met de eerste kun je bij een verhoogde belichting nog eenvoudig je uitgebeten hoge lichten terug schroeven, zonder dat je hierbij het beoogde effect van de verhoogde belichting weer teniet doet (ideaal!). De Vibrance slider is een verbeterde variant van saturation (verzadiging).

Wat ook een opvallende verbetering is, de mogelijkheden van Camera Raw zijn niet langer alleen geschikt voor RAW bestanden. Ook gewone Jpegs en Tiffs kun je onder handen nemen op een manier die je gewend bent met je RAW opnamen.

Zoomify Export
Aangezien Adobe tegenwoordig ook eigenaar is van Flash zien we nu ook Flash gebruik. Zo is er de mogelijk te exporteren naar de zogenaamde Zoomify-tool. Hiermee kun je een hoge resolutie afbeelding op het internet vertonen waarbij de bezoeker zelf kwan bepalen in hoevere hij de afbeelding inzoomt.

Wellicht werkt een voorbeeld beter dan erover schrijven..


Indien bovenstaande versie niet werkt; klik hier.


Al verwacht ik niet dat dit een heel vaak gebruikte optie gaat worden is het toch leuk meegenomen.
Een dergelijke tool is natuurlijk wel erg geschikt voor grote (panorama) opname.

Conclusie
Uiteraard heb ik nog lang niet alle vernieuwingen door kunnen nemen, maar wat ik tot zover gezien heb is veelbelovend. Photoshop CS3 heeft weer een flink aantal nuttige verbeteringen die het leven van de digitale fotograaf opnieuw een stuk vergemakkelijken. Helaas zal er, zoals altijd, wel weer een flink prijskaartje aan al dit moois hangen. Het is uiteraard even afwachten wat de uiteindelijke (upgrade)kosten zullen zijn.

Photoshop CS2 is ook reeds een overcompleet pakket voor de doorsnee fotograaf. In veel gevallen zal een upgrade dus niet logisch te beredeneren zijn. Adobe Photoshop CS3 belooft desondanks weer een topper te worden.

Meer info
Scott Kelby (en een aantal andere experts) hebben reeds een aantal video's online staan waarin de opvallendste vernieuwingen ook besproken worden. Zeker de moeite om door te nemen.

Andere sites:
- Digit Online: Hands on CS3
- Uwe Steinmuller's Workflow Technique #111
- Daillo CS3 weblog
- Video tutorials door Rusell Brown
- CS3 Beta preview door Layers Magazine

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

  1. stolie
    stolie schreef op donderdag 4 januari 2007 om 08:05  | reageer

    mooi artikel, handig om al wat vernieuwingen te lezen, i.p.v. ze zelf te moeten zoeken. !

  2. Laurien
    Laurien schreef op vrijdag 5 januari 2007 om 23:06  | reageer

    Ik heb photoshop cs2 gekopieerd gekregen maar er zit geen code bij. Kan iemand mij helpen??

    Laat een berichtje achter, ik kijk in de volgende dagen of er iets staat. dankje.

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 6 januari 2007 om 00:09  | reageer

    @Laurien; Een code kun je krijgen door het pakket te kopen bij Adobe. Het is niet de bedoeling dat hier illegale codes uitgewisseld worden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord