Photofacts.nl
23 oktober 2009, 20:20 | | 6895x gelezen

De Beercan, oude rot uit 1985

Soms heb je van die dingen die een ware status hebben, terecht of niet. Een Ferrari uit de jaren 50 gaat tegenwoordig voor nog meer geld de 'showroom' uit dan een nieuwe en zo zijn er ook lenzen die qua prijs altijd dezelfde waarde blijken te houden. Zo ook de fameuze Beercan, bekend in Sony-kringen, geliefd door Minoltians en gewaardeerd door velen.

Waarom? Omdat de Beercan die typische Minoltakleuren heeft, oersterk gebouwd is en een fijne bokeh bezit. Althans, zo wordt beweert op Marktplaats en Ebay, de enige 'internetwinkels' waar de lens nog te verkrijgen is.

Oude Ferrari
Ik wist van het bestaan af van deze oude 'Ferrari' en aangezien mijn body een Sony A300 is kon ik wel vriendjes worden met een Beercan. Daarbij kwam nog dat mijn budgetlens van Tamron (70-300mm) het begeven had afgelopen zomer. Des te meer reden om eens rond te snuffelen op Marktplaats.

Na twee keer geboden te hebben en n keer bijna een deal te hebben gehad zag ik opeens een mooie advertentie van iemand uit Soest. De lens zag er goed uit op de foto's, het verhaal kwam geloofwaardig over en Soest ligt op een steenworp afstand. Al snel had ik een deal met deze man waarna ik op een woensdagavond naar Soest reed om de lens te testen.

De man had er zelfs twee en hij vertelde me vooraf al dat ik mocht kiezen. De twee exemplaren stonden al op tafel bij binnenkomst. Na wat geneuzel kwam ik erachter dat beide lenzen in uitstekende staat waren. Geen krassen op het glas, geen olie op de bladen en geen schimmel. Slechts wat gebruikssporen op het metaal wat niks af doet aan de fotokwaliteit. Mijn voorkeur ging uit naar de ene omdat de andere een wat fragiele zoomring had.

De Beercan


Testbank
Eenmaal thuis was ik van plan om de lens snel te testen. Met een bereik van 70 tot 210mm was het even wennen aangezien ik gewend was aan de 300mm van de Tamron. Het constante diafragma van f/4 is een groot pluspunt. Bij de Tamron zat ik al snel aan f/5.6 rond de 200mm.

Vergeleken met de Tamron 70-300mm is de Beercan al een stuk scherper. De koper, waarmee ik een fijn gesprek voerde waarin hij mij enkele tips gaf, adviseerde mij de lens 'dicht te draaien' tot f/4.5 om ng scherper beeld te krijgen. En hij heeft gelijk, de scherpte bij een diafragma van f/4.5 is een stuk beter dan bij f/4.

Ook ben ik zeer te spreken over de bouw van de lens. Tamron gebruikt meer plastic dan nodig is en dat komt de bouw van de lens niet ten goede. De Beercan is door Minolta gefabriceerd met een stevige metalen omhulsel. Het geheel voelt erg solide en stevig aan. Hierbij komt wel een zwaarder gewicht om de hoek kijken maar zo heb je wel het gevoel dat er tenminste 'iets' aan je camera hangt. De kleurweergave is prachtig, de bokeh des te mooier.

Minolta Beercan


Na enkele weken de lens gebruikt te hebben is er van spijt zeker geen sprake. Elk weekend gebruik ik de lens voor voetbalfotografie en daarnaast is de lens ook erg geschikt voor portretfotografie. Het kleine zusje van de Beercan, de Minolta 35-70mm f/4, kocht ik tegelijkertijd (niet van dezelfde aanbieder) en is een mooie aanvulling. Scherper dan de kitlens (18-70mm) maar een veel korter bereik. De prijs was er ook wel naar: 40 euro.

De Beercan zelf is echter een aanrader. Het verlies van 90mm in tele merk ik nauwelijks, de scherpte is uitstekend en voor de prijs hoef je het al helemaal niet te laten. De meeste Beercans zijn voor bedragen rond de 100 en 150 euro te koop. Mochten mensen zich afvragen waarom de lens in vredesnaam Beercan genoemd wordt: de lens heeft de typische vorm van een halve liter bierblik, vandaar dus Beercan.

 • Casper de Graaf

  Over de auteur; Casper de Graaf
  Casper is een enthousiaste amateurfotograaf en vormgever, die naast zijn werk als communicatiemedewerker graag de wereld om hem heen portretteert en omschrijft. Hij heeft een zwak voor zwartwit fotografie, heeft onlangs zijn website vernieuwd en is ook te volgen op Twitter!

delen!

reacties (10)

 • Lucien
  Profiel Lucien | vrijdag 23 oktober 2009, 20:39Hm..

  Heb je nog meer tips voor oude ferrari lenzen?
  35mm, 50mm, groothoek?

  Mijn dank is groot! vrolijk
 • Ruud
  Profiel Ruud | vrijdag 23 oktober 2009, 21:46Ik ben ook in het bezit v.d. beercan, de echte met f4 over het hele bereik. Er zijn ook varianten van 75-300mm met f4-f5.6.Iets minder maar ook kwalitatief goed.

  Mijn ervaring met oude minolta lenzen is over het algemeen goed tot vrij goed.
  Heb ook al jaren lang een 50mm/f1.4 ( maxxum ), en die wil ik niet meer kwijt.
  Jammer genoeg verder niets uit de jaren '80 over gehouden, behalve mijn voorliefde voor minolta glas.
  De 28-135mm/ f4-f4,5 heb ik ook weer op de kop kunnen tikken, wordt soms ook wel de kleine beercan genoemd.

  Michael Hohner heeft dacht ik zo'n beetje alles op een rijtje staan wat lenzen bodie's e.d. van Minolta en Sony. Met name het glaswerk uit de jaren '80 is goed.
 • Ruud
  Profiel Ruud | vrijdag 23 oktober 2009, 22:37Schoot mij net nog te binnen Sony/Minolta AF lens price guide, weet je ongeveer waar je aan toe bent qua prijzen.
 • Lucien
  Profiel Lucien | zaterdag 24 oktober 2009, 07:38Heb gehoord dat sommige oude lenzen de spiegel kunnen blokkeren. Had je daar geen problemen mee?
  Of is dat misschien alleen bij EOS bodies.

  Ik heb een 40D, volgens mij kan ik daar alleen Minolta MD lenzen met adapter op zetten.
 • Ruud
  Profiel Ruud | zaterdag 24 oktober 2009, 08:51@ Lucien,

  Is mij wel eens ter ore gekomen bij andere merken idd, maar voor Minolta/Sony nooit iets over gehoord en/of gemerkt.

  Over adapters moet ik je een antwoord schuldig blijven, totaal géén ervaring mee.
 • Johan
  Johan | zaterdag 24 oktober 2009, 11:32Heb zelf ook de beercan en geeft echt mooie volle kleuren. Het enige minpuntje is de autofocus, die is nl. wat traag. Maar verder gaat deze echt niet weg!

  Ben daarnaast ook nog erg fan van de 50mm/1.7. Superscherp!

  @lucien: Ik zou geen MD lenzen van minolta aanschaffen. Glas is prima, maar is handmatige focus.
 • Lucien
  Profiel Lucien | zaterdag 24 oktober 2009, 20:20Bedankt voor de info.
  Machtig mooi dat ouwe spul. Ik zoek een leuke 35 of 50mm.
  Handmatige focus vind ik geen probleem, wordt niet gebruikt voor actiefoto's.

  Heb een lijstje samengesteld met namen als, Takumar, Yashica, Industar, Jupiter, Zeiss. Als ik 2e hands iets leuks kan krijgen is het altijd mooi meegenomen. Bij russische lenzen schijnt men geluk te moeten hebben.

  In ieder geval veel plezier met de 'beer'.
 • tonv
  tonv | zondag 25 oktober 2009, 06:14@Lucien
  De Zeiss Contax 35-70 f/3.4 schijnt een weergaloze lens en is vaak voor weinig geld te koop. Op www.16-9.net kun je een vergelijkingstest vinden waaruit blijkt dat deze lens superieur is t.o.v. top primes.
 • Lucien
  Profiel Lucien | zondag 25 oktober 2009, 08:24Thx ton.

  Die ene Zeiss planar 50mm is op dit moment mijn favoriet, maar 500 euro is een flinke pil. Natuurlijk wel zn geld waard.
  De contax 35-70 is erg indrukwekkend. Scherper dan een prime, wie had dat gedacht. Zo is maar weer te zien dat die duitsers aan de top horen kwa bouwtechniek.

  Dinsdag is het salaris er, dan maak in mijn beslissing.
 • tonv
  tonv | zondag 25 oktober 2009, 09:45@Lucien
  Hier in Beijing worden op internet enkele Zeiss Contax 35-70 lenzen aangeboden voor zo'n 300 euro. Dat lijkt me voor een lens met een dergelijke performance geen geld. Natuurlijk weet ik niet wat de lens in Nederland kost. Misschien dat er op E-bay betaalbare exemplaren worden aangeboden.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Stapfoto Vakgroep Fotografie
workshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 495.00

Stapfoto Vakgroep Fotografie

Deze vakgroep is bedoeld voor ervaren, ambitieuze fotografen die bij Stapfoto (of elders) al een fotografiecursus voor gevorderden hebben gevolgd, de Fotovakschool deden of door ervaring het niveau van gevorderd fotograaf hebben bereikt. De deelnemers willen meer verdieping in hun fotografie, willen groeien.

» lees verder

Top artikel

8 tips voor een perfecte achtergrond bij portretten

Een bekend probleem bij veel (beginnende) fotografen zit niet zozeer in het hoofdonderwerp, maar juist in wat daar omheen gebeurt: door de compositie staat je model te centraal, of de omgeving leidt te veel af. Daarom: een aantal tips voor een perfecte achtergrond bij je portretten!

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord