Photofacts.nl
30 juni 2007, 22:56 | | 17713x gelezen

Eindelijk weer een topper van Pentax: K10D

De DSLR-markt wordt gedomineerd door twee grote spelers: Canon en Nikon. Samen verdelen deze twee topmerken 80 procent van de markt. Anderen, waaronder Pentax met iets meer dan 5 procent, volgen op grote afstand. Maar Pentax komt met een sterk alternatief voor de twee marktleiders: de K10D. Eerder kreeg Pentax de handen niet op echt elkaar voor bijvoorbeeld de K100D, *IST DL en IST DS. De Europese vakbladen vonden die camera's niet slecht, maar Canon en Nikon hadden steevast een beter alternatief in huis.

Met de K10D ligt dat anders. In vergelijking met zijn directe rivalen in de hobby-/amateurklasse - de Nikon D80 en de Canon EOS 400D - scoort de K10D goed. Sterker nog: Het Nederlandse Chip foto-video slaat de K10D hoger aan en het zeer kritische ColorFoto uit Duitsland en het Franse Reflex Numerique vinden de K10D evengoed als de Nikon en Canon.

Qua beeldkwaliteit kan de K10D niet tippen aan de Nikon D80. De deskundigen zijn unaniem dat de D80 de beste kwaliteit levert en steevast de minste ruis. De K10D maakt vooral indruk op de experts door zijn vele extra's. Zo heeft de Pentax-camera antistofmaatregelen die de Nikon D80 ontbeert. De Canon 400D heeft deze handige optie ook, maar mist net als de D80 een ingebouwde beeldstabilisator. In tegenstelling tot de concurrenten is de K10D ook nog eens stof- en spatwaterdicht. Een kwaliteit die tot voor kort enkel was voorbehouden aan de professionele spiegelreflexcamera's. Tevens heeft de K10D handige extra's, zoals een knopje op de body om direct het RAW-formaat te selecteren en twee instelwieltjes om snel en nauwkeurig het diafragma en de belichtingstijd in te stellen. Redacteuren roemen al deze extra's die op geen enkele camera in deze prijsklasse te vinden zijn.

Op HetBesteProduct.nl, waar testen uit Europese vakbladen zijn samengevoegd, scoort de Nikon D80 door zijn sublieme beeldkwaliteit iets beter dan de Canon EOS 400D en de Pentax K10D.

Dan is er nog de prijs. De body van de Pentax K10D en de EOS 400D vind je voor ongeveer 800 euro, de Nikon kost 200 euro meer. Maar dan de lenzen. Voor de Canon- en Nikon-camera's zijn die, met beeldstabilisatie, per stuk zo een paar honderd euro duurder dan voor de Pentax. Tel je alles bij elkaar op, dan kun je met een volledige Pentax-set wel eens het goedkoopst uit zijn. Neem daarbij de vele extra's en een beeldkwaliteit die de Nikon D80 benadert en je kunt niet anders concluderen dan dat de Pentax K10D een waardige blik verdient van de hobby/amateur-fotograaf.

pentax K10D


delen!

reacties (9)

  • Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) | zondag 1 juli 2007, 02:10Ehh, ik begrijp dit artikel niet zo goed, en al zeker de kop niet.
    De Pentax K10D is er al weer bijna een jaar en heeft inderdaad zeer lovende kritieken gehad op het gebied van prijs/prestatie verhouding.

    Op dit moment echter is het nieuws vooral gericht op een heel andere camera van Pentax die net is uitgekomen, de K100D-Super. Dit is net als de oude K100D een 6 megapixel camera maar nu uitgerust met beeldstabilisator en anti stof filter. Er zijn nog wat andere veranderingen t.o.v. de K100D en dit is, zeker gezien de verwachte prijs, ook weer een camera met mooie specificaties tegen een zeer gunstige prijs. Het is nog afwachten hoe goed deze camera zal zijn, maar daar zullen we over een paar weken achter komen als we de eerste test exemplaren mogen verwachten.

    Ik verwacht dus eigenlijk achter de kop "Eindelijk weer een topper van Pentax" geen berichten over de K10D maar over de nieuwe aanwinst, de K100D-Super.
  • Niels Willems
    Profiel Niels Willems | zondag 1 juli 2007, 21:41@Brain. Daar heb je een punt. De K10D is natuurlijk niet nieuw maar op dit moment wel de meest relevante dSLR van Pentax. Als blogger ben ik nieuw en ik heb nog wat postings in mijn hoofd zitten van zaken die mij de laatste maanden opvielen. De goede recensies voor de K10D was er één van. Uiteraard volgen er ook postings van wat me de laatste dagen opviel.
  • Gerrit B.
    Gerrit B. | dinsdag 3 juli 2007, 13:45Inderdaad niet de laatste Pentax op de markt. Toch een kleine aantekening wanneer we het over prijzen hebben. De D80 wordt momenteel voor € 819 euro aangeboden bij een grote zaak als Kamera Express, tegen de K10D voor € 789. Dat is een verschil van 30 en geen 200 euries. De 400D is overigens nog goedkoper. Verder kun je discussiëren over alle details als stabilisator en stofverwijdering, maar dat gebeurt op zoveel andere forums al genoeg/te veel. Vind ik allemaal weinig relevant. Dat de Pentax spatwater dicht is, vind ik duidelijk wel een plus. Desalniettemin blijft de D80 mijn favoriet.
  • gast | dinsdag 3 juli 2007, 17:17@Gerrit, je hebt gelijk; prijsverschil in body is inderdaad kleiner dan 200. Bij de aanschaf van een "kit" zie je dat het verschil al weer snel oploopt richting de 200 euro, maar dat is niet wat hierboven staat. De D80 levert de beste beeldkwaliteit in deze klasse, daar is volgens mij iedereen het wel over eens. Maar veel (beginnende) fotografen hechten veel waarde aan de handige extra’s die bijvoorbeeld een K10D biedt. Misschien dat er daarom ook wel zoveel over wordt gesproken, ook de door de vakbladen. Je hebt toch het idee dat je meer krijgt voor minder. Wellicht genoeg om de (iets) mindere beeldkwaliteit te compenseren.
  • ZigDaP
    ZigDaP | woensdag 4 juli 2007, 13:08"Qua beeldkwaliteit kan de K10D niet tippen aan de Nikon D80."
    "Wellicht genoeg om de (iets) mindere beeldkwaliteit te compenseren."

    Dan moeten jullie toch eens heel goed kijken naar het verschil tussen de D80 en de K10D wat betreft RAW images.
    Kijk hier maar eens, en je zal zien dat de K10D zeker niet moet onderdoen voor de D80 en ook niet voor de Canon 30D. Ik zou zelfs zeggen dat de K10D iets beter is.

    En wat ruis betreft is er slechts een marginaal verschil met de Nikon D80.
    De Canon 30D scoort hier wel iets beter...

    Z.
  • ZigDaP
    ZigDaP | woensdag 4 juli 2007, 13:11En nog een review:

    "Review uit CHIP FOTO-VIDEO digitaal 06/2006

    De nieuwe digitale spiegelreflex K10D van Pentax verslaat in onze test de Nikon D80 en de Canon EOS400D. Hij komt binnen op nummer één in de klasse tot 1000 euro. Terwijl marktleiders Canon en Nikon respectievelijk hun EOS 400D en D80 aan het publiek presenteerden, stal Pentax de show met de introductie van de K10D. Veel fotografen hebben met smart op deze bijzonder goed uitgeruste camera gewacht."

    Dus "de deskundigen" zijn helemaal niet unaniem dat de D80 beter is.
    Indien je zoiets beweert, kan je er toch best je bronnen bijzetten want anders slaat zo'n bewering op niets...

    Z.


  • Niels Willems
    Profiel Niels Willems | woensdag 4 juli 2007, 14:26@ZigDap. We hebben een uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste digitale spiegelreflexcamera's op HetBesteProduct waar we ook alle bronnen vermelden. Chip Foto-Video slaat de D80 op het gebeid van beeldkwaliteit ook hoger aan: Nikon D80 93 punten, Pentax K10D 90 punten. De Pentax gaat uiteindelijk met de winst aan de haal omdat ze op de uitrusting meer punten haalt (86 versus 73).
  • ZigDap
    ZigDap | donderdag 5 juli 2007, 16:05@Niels :
    Mja, 93/100 t.o.v. 90/100, en dan schrijven jullie
    "Qua beeldkwaliteit kan de K10D niet tippen aan de Nikon D80."
    Da's dus wel een overstatement.
    En ook in jullie onderzoek zie ik dat weeral de standaard JPEG settings gebruikt zijn (dat zie je dadelijk aan de kwaliteit van de testfoto's)
    in plaats van RAW beelden te vergelijken. Dit is absoluut fout vind ik.
    Verder schrijven jullie in dat onderzoek ook :
    "Sommige deskundigen slaan de beeldkwaliteit van met name de Pentax zelfs hoger aan."
    terwijl hierboven in deze review hetvolgende staat :
    "De deskundigen zijn unaniem dat de D80 de beste kwaliteit levert en steevast de minste ruis."

    Wat de ruis betreft, daar zijn de meesten het trouwens eens dat niet Nikon, maar Canon de minste ruis heeft. Lees bijvoorbeeld deze bevindingen van deze ervaren D80 (of D200 ik weet het niet meer goed) gebruiker maar eens : http://www.pietel.be/archives/2801.
    Niet dat ik moeilijk wil doen vrolijk, maar het is precies moeilijk om een volledig objectieve review te vinden...

    De enige correcte beelden die ik op het internet vind, staan dus op http://www.dpreview.com/reviews/PentaxK10D/page21.asp, en daar moet Pentax qua beeldkwaliteit zeker niet onderdoen voor Nikon. Op gebied van ruis is de D80 inderdaad ietsje beter, en de Canon nog beter (zeker wat chroma-noise betreft).
    Dat is duidelijk te zien op deze pagina : http://www.dpreview.com/reviews/PentaxK10D/page23.asp (K10D - 30D - D80)
    of op deze pagina :
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/page27.asp (400D - D80)

    Groeten,

    Z.
  • Niels Willems
    Profiel Niels Willems | donderdag 5 juli 2007, 22:39Oké ZigDap. Unaniem is ook wel heel erg strikt. Je merkt gewoon dat als je veel testen leest dat de dSLR's van Nikon steevast goed scoren op beeldkwaliteit en ergonomie, maar vaak wat punten laten liggen als het gaat om de uitrusting. Uiteraard ben ik het helemaal met je eens dat de Pentax K10D een goede camera is, en 'een goede koop'.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop fotograferen met lange sluitertijden: seascapes
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 125.00

Workshop fotograferen met lange sluitertijden: seascapes

Fotograferen met lange sluitertijden is hot! Steeds vaker zie je deze foto's op Flickr en Facebook verschijnen. Water wat er uit ziet als mistige melk, luchten met wolkenvegen.

» lees verder

Top artikel

Download gratis Lightroom 5 sneltoetsen cheatsheet

Op de Professional Imaging beurs kon je op onze stand gratis een A5 flyer afhalen met daarop sneltoetsen voor Lightroom 5. De flyer werd door veel mensen meegenomen en we kregen er enthousiaste reacties op. Het leek ons daarom leuk de deze flyer ook als digitale versie aan te bieden. Je kunt hem hier gratis downloaden.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord