Photofacts.nl
24 januari 2008, 22:34 | | 48987x gelezen

Preview: Canon 450D

Vanmiddag was Photofacts aanwezig in het DSB Stadion te Alkmaar bij de persbijeenkomst over (onder andere) de nieuwe Canon 450D. Na een smakelijke lunch en het verplichte marketing praatje konden we een pre-productie model van de 450D uitproberen. Uiteraard hebben we de camera even uitgebreid bekeken en kunnen je nu onze eerste bevindingen delen.

Let op:
Naast deze preview hebben we inmiddels ook de complete review van de Canon 450d beschikbaar.


De specificaties van de camera waren vanochtend al bekend, maar we zullen ze nog even kort samen vatten. De Canon 450D beschikt over een 12,2 megapixel CMOS sensor. Dankzij de Digic III processor kan de camera 3,5 foto's per seconden vastleggen in 14 bits RAW formaat. Vorige modellen beschikten over 12 bits RAW formaat, in vergelijking met deze toestellen kan de 450D meer kleurgradaties vastleggen (iets wat je in de praktijk overigens niet tot nauwelijks zult kunnen zien).

De body is lichtjes verandert ten opzicht van de Canon 400D. Er is gebruik gemaakt van een type kunststof op de grip waardoor deze net een klein beetje prettiger in de hand ligt dan zijn voorganger. Het blijft echter een kleine camera en aankoop van de optionele battery-grip is wellicht aan te raden.

Een paar punten die ons opvielen belichten we hier even extra:

SD geheugen
De Canon 450D is de eerste digitale spiegelreflex van Canon die gebruik maakt van SD(HC) geheugen. Vervelend voor mensen die overstappen van een ouder model. Hun huidige geheugenkaarten kunnen de prullenbak in. Gelukkig zijn geheugenkaarten tegenwoordig zo goedkoop dat dit nauwelijks een belemmering mag vormen bij de keuze om over te stappen. Voor amper 10 euro koop je al 1 gigabyte SD geheugen.

Menustructuur
Canon 450D; menu layoutDe menustructuur die eerder gebruikt werd op de 1D(s) mark III en de Canon 40D is nu ook overgenomen op het instapmodel. Dat is mooi, want deze opbouw van het menu werkt erg prettig en duidelijk.

Het grote verschil zit 'm vooral in het gebruik van meerder 'tabbladen' zodat je niet langer in een pagina hoeft te scrollen. Daardoor zie je direct of het gezochte menu item onder het betreffende tabblad te vinden is.

Ook prettig is de manier om door het menu te navigeren. Waar je bij de 400D eerst naar het tabblad moet navigeren om over te schakelen naar het volgende tabblad kan dit nu rechtstreeks. Een kleine verbetering die in de praktijk tijdens een shoot kostbare seconden kan schelen. Om nog meer tijd te besparen kun je veel gebruikte menu instellingen ook in een persoonlijk menu plaatsen zodat je er snel en gemakkelijk bij kunt komen zonder lang te moeten zoeken.

Canon 450D; weergave instellingen
Weergave van de instellingen is licht aangepast


Live view
De Canon 450D is de eerste Canon digitale spiegelreflexcamera met een scherpstelling functie tijdens het gebruik van Live-view waarbij het niet nodig is om de spiegel eerst neer te klappen. Er wordt gebruik gemaakt van contrast detectie om scherp te stellen, zoals ook bij compactcamera's gebeurd. Nadeel van deze methode is de snelheid van het scherp stellen; deze is namelijk nogal laag. In de praktijk duurt het gauw 2 tot 4 seconden voordat het gewenste punt scherp is.

Gelukkig is tevens de op de Canon 40D gebruikte methode beschikbaar. Hierbij klapt de spiegel weer naar beneden en wordt er op de traditionele manier scherp gesteld. Zodra je de knop weer los laat klapt de spiegel weer ophoog en verschijnt er weer beeld op het scherm. Wanneer je Live-view geactiveerd hebt druk je op de * knop om scherp te stellen. De gewenste methode kun je in het menu opgeven.

Vooral overstappers van compactcamera's zullen blij zijn met deze verbeterde Live-view. Het lijkt tenslotte sterk op de wat je gewend bent bij een compact camera. Ik kom nog steeds mensen tegen die raar opkijken wanneer ze horen dat je bij mijn digitale spiegelreflexcamera niet op het LCD scherm je compositie kunt bepalen. Bij de Canon 450D kan dit dus wel.

Overigens zou ik niet aanraden om op deze manier je spiegelreflex te gebruiken, je mist behoorlijk wat stabiliteit waardoor je foto's snel onscherp kunnen worden. Daarbij is het ook niet de snelste manier van werken. Live-view blijft echter handig voor bijvoorbeeld product- en macrofotografie.

Canon 450D Live view
De Live-view functie


Zoals hierboven te zien is kun je tijdens Live-view ook direct een histogram van de opname bekijken. De kleine vierhoek in het midden van het scherm geeft de plek aan waar scherpgesteld wordt (contrast AF mode). Je kunt deze rechthoek met behulp van de pijltjestoetsen over het gehele beeldvlak bewegen en zo precies bepalen waar er scherpgesteld moet worden. Zodra de rechthoek groen wordt is de scherpstelling voltooid (normaal is de rechthoek wit).

Spotmeting
Canon 450D; spotmetingEen functionaliteit waarvan ik blij ben dat hij eindelijk toegevoegd is aan de instapreflex reeks is de spotmeting. Tot dusver was deze belichtingsmeting methode alleen voorbehouden aan de hogere modellenlijnen. Met spotmeting kun je een klein gebied in het midden van het zoekerbeeld gebruiken om het licht te meten op een specifieke plek.

Bijvoorbeeld een persoon die in het donker voor een fel verlicht raam staat. Wanneer je een algehele lichtmeting uitvoert zal de opname verkeerd belicht worden en waarschijnlijk zowel het raam overbelicht als de persoon onderbelicht zijn. Door een spotmeting uit te voeren op de persoon gebruikt de camera de correcte lichtinformatie om ervoor te zorgen dat de persoon goed belicht is (en het raam overbelicht).

ISO instellen
Nu ook hoge ISO waarden zorgen voor ruisarme beelden kun je deze lichtgevoeligheidsinstelling steeds meer gaan zien als een derde waarde in de camera instellingen voor een juiste belichting. Je bepaald een correct belichte opname namelijk door een combinatie van sluitertijd en diafragma. Wanneer je de lichtgevoeligheid mee neemt in deze berekening kun je nog ruimer omgaan met de benodigde sluitertijd en diafragma.

Het is daarom prettig dat de Canon 450D een nieuwe specifieke ISO knop heeft die handig onder handbereik is geplaatst. Je kunt de ISO nu snel aanpassen zonder dat je ogen van de zoeker hoeft te halen. Aangezien de ISO nu ook weergeven wordt in het zoekerbeeld wordt het kinderspel de ISO in luttele seconden aan te passen.

Canon 450D; ISO instelling bij de hand
ISO instelling bij de hand


Conclusie (voorlopig)
Zo op het eerste gezicht lijkt de Canon 450D weer een uitstekende opvolger in de lijn van instapreflexen. Op bijna alle punten zijn verbeteringen doorgevoerd en de 450D is geenzins meer het kreupele kleine broertje die de 300D ooit was. Met spotmeting, live-view en een 12,2 megapixel sensor zijn er nog maar weinig redenen om te kiezen voor zijn grotere broer, de Canon 40D. Canon zet met de 450D weer een uitstekende camera neer!

Vanaf maart 2008 zal de 450D in de winkels beschikbaar komen.
De Canon 400D blijft overigens voorlopig nog gewoon te koop naast de nieuwe Canon 450D.

Meer informatie:
- Canon 450D microsite
- Kort filmpje over de auto-lighting-optimizer
- Canon productpagina
- DPReview; overzicht van de veranderingen

delen!

reacties (61)

  • Willy van Dreumel
    Profiel Willy van Dreumel | donderdag 24 januari 2008, 23:07Zo te zien op DPreview is de 450D gelukkig wat groter geworden dan de 400D. Met name de grip onder de ontspanknop lijkt wat groter. Elja, jij hebt 'm inmiddels in je handen gehad (lucky dog knipoog ), kun je dat bevestigen, dat -ie dus iets makkelijker vast te houden is dan de 400D?
    Dat vind ik namelijk één van de grootste minpunten van de 400D: Die takke-kleine grip. Voor mij is de 450D nog even geen optie, de 400D voldoet nog prima (als ik tenminste niet m'n 40D gebruik). Ook zijn andere accessoires (accu, grip) niet uitwisselbaar met de 400D waardoor een upgrade mij waarschijnlijk te duur wordt.
  • Richard de Klein
    Richard de Klein | donderdag 24 januari 2008, 23:07Elja, je maakt het me met je review niet makkelijker. Toch denk ik dat ik voor de 40D kies. Vooral vanwege zijn robustere uiterlijk en de beschikbaarheid. Spotmeting is trouwens bij beide een goede toevoeging.
  • Michael
    Profiel Twitter Michael | donderdag 24 januari 2008, 23:11Wow, wat een geweldige camera! Misschien dat ik mijn 350D toch maar een keer inruil. T.o.v. de 400D vond ik de verschillen nog niet zo spannend. Met de 450D toch echt wel! Ga ik toch nog over op SD geheugen knipoog
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 24 januari 2008, 23:18@Michael; Vanaf de 350D is het zeker een upgrade waard. Vooral het 3 inch grote scherm zal je goed bevallen.

    @Willy; Ik had het ook gelezen op DPReview, maar ik moet eerlijk zeggen dat mij het verschil niet goed is opgevallen. Het blijft erg klein. Wanneer ik 'm ter review heb zal ik beide eens goed met elkaar vergelijken, maar dat zal nog wel een paar weken/maanden duren.

    @Richard; Sorry. vrolijk
    Inderdaad, op de Canon 450D moet je toch nog zo'n 2 maanden wachten. In die tijd kun je een boel mooie foto's maken! De Canon 40D is in elk geval een uitstekende camera. Voor jou is het wellicht ook nog leuk mijn review erover te lezen.
  • Derk
    Profiel Derk | vrijdag 25 januari 2008, 09:55Mmm, die spotmeting, die zat al op mijn simpele Sony P100 compact (2004) en de Sony H5 (2007) Ik wist niet eens dat dit op de Canon er niet op zat?
  • Peter van Veen
    Profiel Twitter Peter van Veen | vrijdag 25 januari 2008, 10:04@Derk: daar heb ik me nu ook altijd al over verbaasd. Ik dacht altijd dat dat op vrijwel elke camera (DSLR) zat. Maar dat blijkt niet zo te zijn!
  • Mike
    Mike | vrijdag 25 januari 2008, 10:08De vraag is nog maar of deze camera even ruisloze beelden als de 40D maakt op hogere ISO en lage belichting...
  • Derk
    Profiel Derk | vrijdag 25 januari 2008, 10:51Zit er trouwens ook zo'n top display op met de instellingen etc.? Lijkt me wel handig.
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 25 januari 2008, 10:56@Derk; Nee, er zit geen top-display op. Dat is inderdaad iets wat wel lekkerder werkt en dat is dan gelijk een extra pluspuntje voor de Canon 40D. Er moet wel verschil blijven he. knipoog

    @Mike; In maart komen ook de review exemplaren beschikbaar. In de loop van die maand zullen er dus ongetwijfeld de nodige reviews verschijnen die zich ook richten op de ruis.
  • Shane Vandewalle
    Shane Vandewalle | vrijdag 25 januari 2008, 11:50De canon 40D mag je echt niet vergelijken met de 450D. Er zijn zoveel meer voordelen en redens om de 40D te kopen (buiten zen robustheid) dan om te gaan voor de 450D!
  • zonnevogeltje
    zonnevogeltje | vrijdag 25 januari 2008, 14:15Je boft maar weer dat je er zo snel bij mag zijn. Het lijkt me een leuk toestel. Een hele vooruitgang dat ie nu spotmeting heeft en dat er in het menu gebruik wordt gemaakt van tabbladen. Blijft wel jammer van de ongelukkige positie van het instelwiel en het ontbreken van de top LCD. Persoonlijk vind een 3" schermpje ook wat groot, maar daar valt wel mee t e leven.
  • Ramon
    Profiel Ramon | vrijdag 25 januari 2008, 18:04Elja, wat is jouw mening over het gebruik met betrekking tot SD kaarten bij de nieuwe 450D ? Zelf vindt ik de 450D er goed uitzien, ik heb alleen nog een puntje wat ik zelf persoonlijk wel jammer vindt is dat op deze nieuwe 450D SD kaarten op toegepast hebben en geen CF kaart. Persoonlijk vindt ik SD kaarten gevoeliger voor storingeen en of defecten.
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 25 januari 2008, 19:46@Ramon; Ik heb eigenlijk weinig ervaring met SD kaarten, ik gebruik tenslotte al jaren naar volle tevredenheid CF kaarten. Er zijn me eigenlijk geen echte negatieve verhalen of het formaat bekend. Vroeger was het duurder en langzamer, maar dat is al lang achterhaald. Persoonlijk geef ik nog de voorkeur aan de wat handzamere CF geheugenkaarten, maar ik snap de keuze voor SD van Canon.

    @Shane; Natuurlijk mag je de 40D en de 450D wel vergelijken. Sterker nog, dat lijkt me erg verstandig. Met een prijsverschil van zo'n 200 euro is het alleen maar een goede zaak om de twee goed naast elkaar te zetten en de voor- en nadelen te vergelijken (waarbij het erg verstandig is om beide camera's, voordat je er een aanschaft, eens in je handen gehad te hebben).
  • Ed Coenen
    Ed Coenen | vrijdag 25 januari 2008, 20:51Misschien tegen beter weten in, maar toch blijf ik er ergens nog rekening mee houden dat Canon op de PMA met een opvolger van de 5D komt. Als Nikon zijn nieuws heeft gehad. Vorig najaar was het Nikon die met de D3 en D300 Canon het nakijken gaf. Canon kan dat nucompenseren. Overigens geldt voor elke Canon nu de vraag: hoe goed is de autofocus (Die van mijn 20D is ook niet super)
  • Jeroen
    Jeroen | zondag 27 januari 2008, 11:53Heeft iemand een (exacte) releasedatum van de 450D. Ik wil deze graag kopen voordat ik naar NY ga: dat is op 20 maart... Hopelijk ligt ie dan al in de winkel.
  • Dirk
    Profiel Twitter Dirk | zondag 27 januari 2008, 12:58Elja, ik heb een tip voor je. Met de "Jump" knop kan je bij de 400D van tabblad wisselen als je al in een tabblad naar beneden bent gescrolld. En dat is inderdaad zeer handig.

    Welke lens stond er op de 450D, toen je die vasthad? De 18-55 IS? Hoe is die lens in vergelijking met de vorige kitlens?
  • Charles
    Profiel Charles | zondag 27 januari 2008, 14:14Elja, is je idee voor een nieuwe 5D (voorlopig) in stof opgegaan nu Canon in Vegas alleen 4 compact en 1 SLR presenteert?


  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | zondag 27 januari 2008, 14:21@Charles; Nouja, geeft me mooi een extra half jaar om er voor te sparen. vrolijk
    Ik vermaak me nog wel even met mijn 400D.

    @Dirk; Bedankt, bruikbare tip!
    De 18-55 IS kit lens zat er inderdaad op. Over de kwaliteit kan ik eigenlijk niks zeggen, zo lang heb ik er niet mee gewerkt en ook mochten we geen foto's opslaan.
  • Charles
    Profiel Charles | zondag 27 januari 2008, 14:53Elja; ja, dat lijkt me wel een legitiem antwoord (ik ben ook nog niet zo ver).
  • Suzan
    Suzan | zondag 27 januari 2008, 15:32Hele bruikbare review. Bedankt daar voor! Ik zat namelijk eerst sterk aan de 400D te denken.
    Ik wacht denk ik nog even tot de zomer (geeft me tijd om te sparen) tot het kopen van de 450D, hopelijk is hij dan ook nog een beetje in prijs gezakt (hoewel de voorspelling van de prijs al niet eens zo knetterhoog ligt).
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | zondag 27 januari 2008, 16:11@Jeroen; Volgens mij is de exacte datum nog niet bekend gemaakt, maar op 20 maart heb je goed kans dat ie al te krijgen is. Wellicht moet je 'm dan wel vast ergens reserveren.

    Je kunt natuurlijk ook overwegen hem in Amerika te kopen, aangezien je daar toch heen gaat. Daar is ie namelijk stukken goedkoper met de huidige lage dollar. Bij B&H Photo bijvoorbeeld, die winkel is sowieso een bezoekje waard.. knipoog
  • martijn
    martijn | maandag 28 januari 2008, 11:14Als beginner kan ik denk ik veel beter kiezen voor de 450D dan de 40D, of niet?
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | maandag 28 januari 2008, 11:26@Martijn; Ik zou ze beide eens in je handen houden (of nu eventueel nog even de 400D proberen) om te voelen wat je het meeste aanspreekt. Qua prijs/kwaliteit verhouding is de 450D natuurlijk een uitstekende keuze, maar de 40D heeft ook voordelen. Als je nog niet zeker weet of fotografie jouw ding is zou ik kiezen voor de 450D en als je erg veel fotografeert kun je altijd later nog gaan voor een Canon 50D (of wat er tegen die tijd uit komt).
  • martijn
    martijn | maandag 28 januari 2008, 11:58@Elja

    Bedankt voor je snelle antwoord.

    Ik heb het toestel nodig voor mijn opleiding waarvoor ik goede, high.res. afbeeldingen nodig heb. Het is niet zo dat het instapniveau van de 40D voor een leek te hoog is?

  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | maandag 28 januari 2008, 13:38@Martijn; Wat betreft functionaliteiten zijn de camera's grotendeels gelijk en het instapniveau is eigenlijk gelijk voor beide camera's. Bij de 40D krijg je vooral wat extra stevigheid en wat meer bouwkwaliteit.
  • Richard de Klein
    Profiel Richard de Klein | maandag 28 januari 2008, 22:46Joepie. Ik heb vandaag de 40D gekocht. Ten eerste omdat ik niet wilde wachten op de 450d en omdat de stevige body mij wel aanspreekt. Net even een beetje uitgeprobeerd met mijn tamron 18-200 objectief. Ligt lekker stevig in de hand. Reageert beter op prefocus dan mijn 350d en de spotmeting is toch echt een verbetering. Alleen valt mij nu op dat bij het flitsen met de buildin flash er een onnatuurlijk wit ontstaan. Waarschijnlijk heb ik nog instellingen verkeerd staan. Elja kun je me wat "insider" tips geven voor de instellingen van de 40D.
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | maandag 28 januari 2008, 23:03@Richard; Mijn mening over die ingebouwde flits: Nooit gebruiken! vrolijk
    Maar serieus.. Eigenlijk heb je voor fatsoenlijke flitsfoto's een opzetflitser nodig, bijvoorbeeld de Canon Speedlite 430 EX.

    Gefeliciteerd met je aankoop!
    Absoluut een mooie camera.
  • MR.T
    Profiel MR.T | donderdag 31 januari 2008, 18:36Hallo,
    Echt fijn al deze informatie. Ik was aan het overwegen de 400D te kopen, maar ik denk te wachten op de 450D. Zelf heb ik nog geen ervaring met fotografie, maar wil er graag mee beginnen. Lijkt me een geweldige hobby.
    Graag wil ik een of enkele cursussen gaan volgen als ik een nieuwe camera heb.
    Kan iemand van jullie mij advies geven wat ik het beste kan doen? waar enz!

    Verder ben ik er nog niet 100% over uit welke camera ik daadwerkelijk ga kopen, dat komt door mijn gebrek aan kennis. mij voorkeur gaat nu uit naar de 450D, is dat verstandig?
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 31 januari 2008, 20:18@Mr. T; De Canon 450D is een prima camera om mee te beginnen. Eigenlijk kun je weinig mis doen op dat gebied, ook de Nikon D60 of Sony a200/a300/a350 zullen uitstekende camera's zijn voor een betaalbare prijs.

    Als je meer wilt weten over fotografie is het eerste dat je moet doen natuurlijk dagelijks Photofacts lezen! knipoog
  • Jeroen
    Profiel Jeroen | vrijdag 1 februari 2008, 08:20Bedankt voor je reactie en de tip Elja!

    P.s. mooi portfolio op je website!!
  • MR.T
    Profiel MR.T | zaterdag 2 februari 2008, 09:11@ Elja,
    Bedankt, alleen is het een heel moeilijke keuze voor mij. 450D / D60. Als ik ze vergelijk zie ik het verschil van type sensor CCD/CMOS en het formaat ervan. In hoeverre is dat belangrijk? Wat zijn belangrijke verschillen (voor mij) tussen deze twee? en waar kan ik zo'n camera het beste kopen. Gezien de pijsverschillen. Moet ik gaan voor de aller goedkoopste winkel, of juist een met betere service? wat zijn jullie ervaringen? Zo is internet stukken goedkoper dan bv de Media Markt. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, zodat ik een goede keuze maak. En geen 1000,- ga verprutsen of ergens spijt van ga krijgen.
  • Ramon
    Profiel Ramon | zaterdag 2 februari 2008, 15:38@Mr.T; Ik zelf, persoonlijk heb ik goede ervaringen bij www.digitalstreet.nl je kunt zelf ook naar hun winkel in Beuningen gaan om de spullen zelf te gaan bekijken of ophalen.
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | maandag 4 februari 2008, 16:06@Mr. T; Zoals ik al eerder aangaf zul je van alle drie de merken waarschijnlijk geen spijt krijgen. Zelf zou ik gaan voor de Canon 450D, maar dat heeft veel te maken met mijn huidige camera (de Canon 400D). De Nikon D60 vind ik eerlijk zegt wat matig qua specificaties. De Sony's klinken erg interessant, Sony is echter wel een nieuwkomer maar timmert hard aan de weg en zal waarschijnlijk ook een belangrijke speler worden.

    Wat betreft het aankopen, Digital Street is inderdaad prima, maar ook Foto Konijnenberg, Kamera Express en CameraNu zijn winkels waar je voor een betaalbare prijs je apparatuur kunt halen. Over al die (internet)winkels zijn hoofdzakelijk positieve verhalen te vinden.
  • Derk
    Profiel Derk | woensdag 6 februari 2008, 14:31Heb ook goede ervaringen met digitalstreet, maar ik ga er altijd vanuit dat de service overal te wensen overlaat.... Ook bij dure zaken kan de service tegenvallen als het erop aan komt!
  • martijn
    Profiel martijn | vrijdag 8 februari 2008, 11:51@Elja: Jij hebt de 450D inmiddels in handen gehad. Is deze geschikt voor iemand met grote handen?
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 8 februari 2008, 13:03Hij is niet echt groter dan de 400D, dus niet echt geschikt voor iemand met grote handen. Met grip gaat het wellicht al wat beter, maar waarschijnlijk ligt de 40D beter in je hand.
  • MR.T
    Profiel MR.T | vrijdag 8 februari 2008, 18:04Ik denk dat ik voor de 450D ga als hij uit is. Maar nu heb ik nog een vraag mbt de lenzen. Wat kan ik het beste doen als iemand die nog niets heeft. Een standaard kit pakken (18-55) of alleen de body kopen en los kijken voor lenzen (misschien 2e hands) of is dit niet aan te raden? Graag zou ik beschikken over redelijk wat zoombereik. ( vergelijkbaar met 10/12X optische zoom van een compact camera) Kan iemand mij helpen... (of heeft iemand goede lenzen in de aanbieding nahnah )
    BVD.
  • EdC
    Profiel EdC | vrijdag 8 februari 2008, 22:21Ik zie regelmatig de vraag wat nu een goede keus is, de 450D of de 40D. Ik ben zelf een gebruiker van de 20D die ik bijna drie jaar geleden kocht an vergelijking met de de 350D. Mijn argumenten toen: een X-contact voor mijn studioflitsers en de oude Metz staafflitser. Een plus vond en vind ik ook de opklapbare spiegel in de 20D, eventueel te gebruiken met een 2 sec. timer. Maak ik nog altijd gebruik van bij tijdopnamen, het laatste jaar met de afstandbediening. Ik neem aan dat die verschillen ook terugkomen bij de 40D en 400/450D.
  • Monibro
    Profiel Monibro | maandag 11 februari 2008, 15:16Ook ik ben een overstapper van compact naar spiegelreflex en heb écht geen verstand van zulke toestellen. Ik wacht op de 450D, maar heeft het zin om zo'n toestel in Duitsland te kopen ?
  • Jeroen Cox
    Profiel Jeroen Cox | maandag 11 februari 2008, 18:02@ Monibro
    Weet u wel wat gaat kopen als je zegt dat je er echt geen verstand van hebt.
    Misschien is het raadzamer om te zorgen dat je wel verstand krijgt van een spiegelreflex voordat je er een aanschaft.
    Het zou zonde zijn als je de mogelijkheden niet weet te benutten.

    Dat is mijn advies
  • Monibro
    Profiel Monibro | maandag 11 februari 2008, 18:43Ik heb al wel héél veel gelezen, boeken over digitale fotografie, ZOOM gekocht, op een forum ben ik actief(lees foto's kijken en reacties lezen).
    Ik maak al jaren vele foto's en vindt het nu toch wel eens tijd worden voor iets anders.
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | maandag 11 februari 2008, 18:59@Monibro; Als ik jou was zou ik tegen de tijd dat de camera uit komt de prijzen vergelijken. Waarschijnlijk is het de moeite niet om 'm in Duitsland te halen, maar wellicht valt er zo toch wel wat te besparen.
  • Richard de Klein
    Profiel Richard de Klein | maandag 11 februari 2008, 19:03Monibo, Ik werk al jaren in Duitsland en volg ook daar de prijzen. Deze zijn zeker NIET goedkoper dan in NL. Zelfs op Ebay zijn de nieuwe cameras duurder dan bij bijv Konijnenberg. Ook lijkt het mij handiger mbt garantie enzo om in NL een camera te kopen. Mijn advies: voor een paar euro verschil beter zo dicht mogelijk in de buurt kopen
  • Charles
    Profiel Charles | maandag 11 februari 2008, 19:29Elja: idiote vraag, maar kun je je ook weer afmelden voor het ontvangen van nieuwe reacties voor een bepaald artikel...
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | maandag 11 februari 2008, 19:34@Charles; helemaal geen rare vraag, maar momenteel is dat inderdaad nog niet mogelijk. Ehm, ik ga proberen het er op korte termijn in te bouwen.
  • Monibro
    Profiel Monibro | maandag 11 februari 2008, 19:56Bedankt voor de reacties.
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | maandag 11 februari 2008, 20:05@Charles; Je hebt geluk, vanaf nu kun je de reactie e-mails voor een bericht uitschakelen vanuit je profiel.
  • Charles
    Profiel Charles | maandag 11 februari 2008, 20:37Elja; ik ga het meteen uitproberen!

  • MR.T
    Profiel MR.T | dinsdag 12 februari 2008, 19:54@ Elja ( of anderen die dit weten)
    Ik denk dat ik voor de 450D ga als hij uit is. Maar nu heb ik nog een vraag mbt de lenzen. Wat kan ik het beste doen als iemand die nog niets heeft. Een standaard kit pakken (18-55) of alleen de body kopen en los kijken voor lenzen (misschien 2e hands) of is dit niet aan te raden? Graag zou ik beschikken over redelijk wat zoombereik. ( vergelijkbaar met 10/12X optische zoom van een compact camera) Kan iemand mij helpen... (of heeft iemand goede lenzen in de aanbieding )
    BVD.
  • EdC
    Profiel EdC | dinsdag 12 februari 2008, 21:19MR.T. De vraag is wat je wilt fotograferen. De nieuwe kitlens is nooit weg, maar als je vogels wilt fotograferen, dan heb je er weinig aan. Ga je voor macro, let dan eens op de iets duurdere 40D met de mogelijkheid van opklapbare spiegel.
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | woensdag 13 februari 2008, 00:12@Mr.T; Ik zou in elk geval de kit-lens nemen als je begint met het fotograferen met een spiegelreflex. Het is voor het geld een uitstekend lensje. Daar kun je dan eventueel nog een extra telezoom bij nemen om wat meer dichter bij te kunnen halen.

    EdC heeft echter gelijk; welke objectieven je neemt is er afhankelijk van wat je wilt gaan fotografen. Veel beginnende fotografen willen graag dat grote bereik, maar in veel gevallen heb je dat niet echt nodig. Doorgaans is het net zo makkelijk om gewoon wat dichterbij te gaan staan.
  • Jan Lacet
    Profiel Jan Lacet | vrijdag 15 februari 2008, 00:13Ik heb sinds ruim drie jaar een Canon 300D met grip. Daarbij een 430EX flitser, sinds ± een jaar een Canon EF 70-300 f4-5.6 IS USM en sinds eind vorig jaar een Canon EFS 17-55 f2.8 IS USM en heb daar met veel plezier al heel veel fantastische foto's mee gemaakt!
    Wat mij verbaasd is dat ik lees dat de 350D en 400D blijkbaar geen spot meeting hebben. Dat heeft de 300D wel! Ook het "nieuwe" menu met tabs in de 450D en 40D zit / zat al in de 300D. Het lijkt er dus op dat men na de 300D wat gedown grade heeft om er nu vervolgens weer op terug te keren. Daarbij wordt het als nieuw / een verbetering gepresenteerd, ook door de recensenten.......!?
    @Elja: Daarom heb ik dus ook duidelijk moeite met de degenerende opmerking / conclusie dat de 300D een kreupel klein broetje is! En klein is hij zeker niet! Hij is juist duidelijk groter dan de, voor mij te kleine, 350D en 400D. Hij komt qua formaat overeen met een 40D, en is daarmee veel beter hanteerbaar! Zeker met de grip die ik erop heb zitten die ik niet meer zou willen missen.
    Ook heb ik tot nu toe geen echte gemis ervaren met "maar" 6,3 M-pixels! Met goede lenzen kom je met de de 300D eigenlijk niets tekort!
    Echter na de investering in "goed glas" en daarbij de keuze om niet naar een full frame te willen gaan (fantastische EFS lens), wil ik nu de overstap maken naar een betere body, een 40D dus!
    Maar ik wacht nog even op het uitkomen van de 450D. Ik wil ze dan toch nog even naast elkaar vasthouden, maar verwacht dat ik de 450D wel te klein zal vinden.
    Daarnaast trek me het semi profesionele karakter en de kwaliteit van de 40D om een echte stap vooruit te maken t.o.v. mijn 300D.
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 15 februari 2008, 00:53@Jan; De Canon 300D is inderdaad fysiek groter dan zijn jongere broertjes. Hij beschikt echter niet (echt waar) over spotmeting; alleen over evaluative, partial en center weighted. Daarnaast heeft de camera geen mirror-lockup functie, geen flitsbelichtingcompensatie en geen fatsoenlijke AI Focus stand.

    Vergeleken met zijn jongere broertjes is hij ook traag (3 seconden opstart tijd) en kan hij slechts 4 opname maken waarna de camera even niet meer te gebruiken is.

    Reden voor mij om hem toch als het kreupele broertje te zien. Los van die benoeming is het wel een prachtige camera (zeker voor zijn tijd) waar ik zelf ook ruim drie jaar met plezier mee gewerkt heb. vrolijk

    Ik ben het overigens met je eens dat beter glas belangrijker is dan een nieuwere body.
  • martijn
    Profiel martijn | vrijdag 15 februari 2008, 11:43De site van Konijnenberg meldt overigens dat de 450D pas vanaf april leverbaar is.
  • Jan Lacet
    Profiel Jan Lacet | zaterdag 16 februari 2008, 19:25@Elja, OK het is inderdaad geen echte spotmeeting maar met 9% in het midden (deelmeting) kan ik in de praktijk prima uit de voeten.
    Een aantal van de door jou genoemde extra's heb ik tot nu toe niet echt gemist.
    Maar goed, als ik een 40D heb en daarmee extra functies, dan wil ik ze waarschijnlijk (ook) niet meer kwijt. :>knipoog
  • MR.T
    Profiel MR.T | vrijdag 4 april 2008, 20:38@ Elja,
    Even gericht op dit artikel. Ik was bij een foto zaak aan het spelen met de 450D (omdat ik hem overweeg te kopen) daar de verkoper mij zei dat het scherpstellen NIET kan tijdens live view. eerst kon ik kijken, dan beeld uit en scherpstellen, dan weer kijken en foto maken. In dit artikel schrijf je dat het wel kan."De Canon 450D is de eerste Canon digitale spiegelreflexcamera met een scherpstelling functie tijdens het gebruik van Live-view waarbij het niet nodig is om de spiegel eerst neer te klappen" Hoe zit dat nou? Weet die verkoper (en ik) iets niet, wat jij wel weet? of begrijp ik er gewoon niets van?
    Ik hoop dat je mij kunt helpen, nog steeds heb ik geen keuze kunnen maken.

    Groet!
  • Jeroen
    Profiel Twitter Jeroen | vrijdag 4 april 2008, 21:13@Mr.T. De camera is nog zo nieuw dat de verkoper het blijkbaar niet door had. Het kan wel, maar die optie moet wel eerst aangezet worden in het persoonlijke voorkeuze menu (er zijn twee verschillende varianten). Waarom Canon 'm standaard uitzet weet ik ook niet...
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 4 april 2008, 23:34Zoals Jeroen al aangeeft, het kan dus wel. Je weet toch dat ik veel betrouwbaarder ben dan een willekeurige verkoper. knipoog
    Over ongeveer een week verwacht ik overigens een complete review van de Canon 450D te kunnen plaatsen. Dan zal ik ook de live-view functionaliteiten verder toelichten.

    De andere methode (met de spiegel neerklappen) is overigens wel een snellere methode om scherp te stellen.
  • Emerik
    Profiel Twitter Emerik | zaterdag 5 april 2008, 23:32Als ik het goed heb heeft de 400D de mogelijkheid om het stof van z'n sensor te schudden, en deze 450D niet. Is dit volgens jullie een groot gemis?
  • frank2you
    Profiel frank2you | zondag 6 april 2008, 05:15Voor diegenen die prijzen willen vergelijken... tweakers.nl of in Duitsland Idealo.de. Internetshops zijn een stuk goedkoper maar er zijn ook nadelen....zo kwam ooit een camera die ik bestelde niet aan en verdween ergens onderweg tussen leverancier en ondergetekende. Het koste me maanden om vergoeding te krijgen. Ook kloppen de levertijden vaak niet.
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | woensdag 16 april 2008, 00:36Ook onze uitgebreide review van de Canon 450D is inmiddels beschikbaar.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop portretfotografie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 129.00

Workshop portretfotografie

Hoe maak ik een aansprekend portret van iemand? Welk standpunt kies ik? Welk objectief gebruik ik? Welke hulpmiddelen zijn er? Welke lichtopstelling werkt het beste?

» lees verder

Top artikel

Landschappen in zwart-wit fotograferen

Bij portretten zie je het regelmatig; gebruik van zwart-wit in de foto in plaats van de variant met kleur. Bij landschappen zie je dit lang niet zo vaak. Ook voor landschappen is het echter uitstekend mogelijk om prachtige landschappen in zwart-wit vast te leggen. Bij het gebrek aan kleur is je foto aangewezen op compositie, vorm en lichtval; terug naar de essentie van fotografie.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord