Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Review: draadloos fotograferen met de Eyefi Mobi Pro

zondag 23 augustus 2015, 13:57 door | 10.757x gelezen | 8 reacties

Draadloos je foto's van je camera versturen naar je computer, smartphone of tablet: steeds meer camera's hebben Wifi-connectiviteit. Een alternatief daarvoor is een wifi-SD-kaartje. Eyefi kwam eerder dit jaar met de Eyefi Mobi Pro: een 32Gb SD-kaart met wifi-functionaliteit én raw-ondersteuning. Photofacts probeerde hem uit.

De Eyefi Mobi Pro beschikt ten opzichte van de reguliere Mobi-serie over een aantal extra features, die met name op professionele/serieuzere fotografen gericht zijn, namelijk:

  • Ondersteuning van het draadloos versturen van raw-bestanden;
  • Selectieve overdracht van foto's;
  • Ondersteuning van een netwerkmodus (naast het directe overbrengen).

Daarnaast is de Pro-versie van het kaartje alleen in 32Gb-formaat verkrijgbaar, in tegenstelling tot de Mobi-serie die ook in 8 en 16 Gb verkrijgbaar is.

Gebruik


Het gebruik van de kaart is heel eenvoudig. De Eyefi-kaart zelf schuif je gewoon in het kaartslot van de camera. Daarna hoef je alleen nog maar de draadloze instelling aan te zetten en foto's te maken. Op je tablet of desktop is het zaak de app te installeren en daarin het serienummer van de kaart in te voeren.

Zeker weten dat je camera overweg kan met de Eyefi Mobi Pro? Check dan op de site van Eyefi de compatibiliteit.

Het duurde bij mij aanvankelijk even voordat de kaart en de computer elkaar de eerste keer 'gevonden' hadden. Met een (geleende) iPad had ik datzelfde probleem, maar een Android-tablet en telefoon maakten beiden wel relatief snel (binnen 5 seconden) een ad hoc-verbinding. Later bleek dat overigens prima en acceptabel te verlopen.

Instellingen


Om de instellingen van de Eyefi-kaart te wijzigen, zul je de kaart in de computer moeten steken. Dat kan eventueel met de handige meegeleverde, compacte usb-kaartlezer. Dan kun je naar de geavanceerde instellingen. Daar kun je bijvoorbeeld de default folder aanpassen waar je foto's worden opgeslagen of welk wifi-netwerk je wilt gebruiken.
Eyefi Mobi Pro 2

Als je de Eyefi Mobi Pro aanschaft, ontvang je het SD-kaartje zelf, een usb-kaartlezer én een kaart met daarop de code die je moet gebruiken om de kaart te kunnen koppelen.

Netwerkondersteuning


Eyefi-kaartjes maken in principe via een rechtstreekse wifi-verbinding contact met een ander apparaat, zoals een smartphone, tablet óf desktop computer. Dat kan de Eyefi Mobi Pro ook nog steeds. Handig, want het betekent dat je ook zónder de aanwezigheid van internet of een aanwezig draadloos netwerk toch foto's kunt overzetten van je camera naar een extra opslagpunt.

Je kunt de kaart óók koppelen aan een bestaand wifi-netwerk. In een fotostudio of thuis kun je dus direct verbinding maken met je bestaande draadloze netwerk. Bijkomend voordeel daarvan is dat de internetverbinding van je tablet of pc niet verbroken hoeft te worden om beelden binnen te halen.

Draadloos raw versturen


De netwerkondersteuning, gecombineerd met het draadloos versturen van raw-bestanden, maakt het voor (studio)fotografen mogelijk om nog terwijl ze bezig zijn de raw-bestanden naar de computer te laten zenden. Door zelf een slimme automatische import aan te maken kun je dan direct in Lightroom je beelden importeren.

Selectieve overdracht


Niet elke fotograaf zal tijdens het fotograferen zijn raw-bestanden meteen naar de computer willen sturen. Uitermate handig als je in de studio werkt. Maar op locatie zul je die toepassing minder vaak gebruiken. In combinatie met een andere nieuwe feature kan dat echter wel handig zijn: selectieve overdracht.

Niet meer 'alles of niets', maar gericht foto's selecteren om door te sturen. De foto's die je wilt doorsturen moet je 'locken' op je camera. Om veel foto's door te sturen is dat misschien wat omslachtig. Maar om even een paar foto's te delen met een opdrachtgever of om een foto op social media te plaatsen, is de functie natuurlijk wél heel erg handig!

Directe preview


Natuurlijk kun je de Eyefi-kaart ook gebruiken om direct foto's te kunnen tonen op het grotere scherm van bijvoorbeeld een tablet als preview voor jezelf of een klant. Zelf gebruik ik een Canon 5DmkIII, die over een CF- én een SD-slot beschikt. De raw-bestanden gaan dan naar de CF-kaart, kleinere jpg-kopieën laat ik op de SD-kaart opslaan.

Eyefi zorgt overigens voor de juiste afmetingen van jpg's op mobiele devices, maar door dat in de camera al te doen kun je ze sneller doorsturen (omdat de bestanden die toch alleen als preview gebruikt worden dan kleiner zijn).

Eyefi preview functie 2.JPG


Scrollen


Wat ik zelf dan weer als een klein nadeel ervaar aan het direct in de app previews bekijken: hij toont niet automatisch de laatst gemaakte foto. De foto's komen keurig in chronologische volgorde binnen en de meest recente foto's staan vooraan. Daarmee hou je zeker het overzicht op je gemaakte foto's. Maar heb je een klant of cursist die op groot scherm meekijkt met wat je doet, zul je de laatst gemaakte foto steeds zelf groot moeten maken.

Het is niet onoverkomelijk, maar wellicht iets wat in een volgende versie wel aan te schakelen is, zodat je het scherm van een tablet echt als 'live preview' kunt gebruiken.

Automatische backupmogelijkheid


Wat voor veel fotografen een uitermate nuttige toepassing kan zijn is het automatisch versturen van je foto's naar een computer of tablet. Als je de Eyefi-kaart gebruikt, worden je beelden standaard naar een mobiel apparaat of computer gestuurd voor backup. Heb je behoefte aan nóg veiliger opslag? Dan kun je de Eyefi Cloud gebruiken om een extra backup te maken. Op die manier hoef je je geen zorgen meer te maken over te weinig geheugen, kapotte kaartjes of gestolen apparatuur: je foto's zijn veilig in de cloud. Erg handig op reis of op vakantie.

Cloud screenshot


Eyefi Cloud


Want wie de kaart koopt, krijgt tevens een jaar lang onbeperkte cloudopslag (voor fotobestanden) in de Eyefi Cloud. Na dat eerste jaar kost een dergelijk abonnement 49,99 euro. Onbeperkte cloudopslag van fotobestanden voor net onder 50 euro is op zich een koopje.

Via app.eyefi.com kun je vervolgens overal je foto's benaderen. Ook is het mogelijk om bestaand materiaal te uploaden naar de cloud, zodat je daadwerkelijk je hele archief er in onder kunt brengen. Daarbij hoef je je, in tegenstelling tot services als Dropbox of Google Drive, geen zorgen te maken over de omvang, aangezien je onbeperkte opslag tot je beschikking hebt.

Gebruik cloud


Voor die functie, het online backuppen van een grote hoeveelheid beeld, werkt de Eyefi Cloud prima. Onbewerkte beelden kun je rechtstreeks laten synchroniseren en zijn vervolgens doorzoekbaar op datum, ze zijn te taggen en te sorteren en de exif-data kun je uitgebreid analyseren, iets wat tot nu toe met nog geen enkele andere cloudoplossing mogelijk is. Daarnaast biedt Eyefi de mogelijkheid om foto's te laten 'auto-taggen': de software scant foto's en voegt automatisch tags toe, waarop je je archief ook weer kunt doorzoeken.

Verder kun je – wederom via de desktopapplicatie – zogenoemde 'watched folders' aangeven: mappen op je computer die automatisch ge-upload worden, dus ook als er nieuwe foto's in terechtkomen.

Screenshot discover Eyefi


Eyefi heeft onlangs de Discover feature toegevoegd aan de Eyefi Cloud, die het mogelijk maakt om op basis van exif-data je hele fotocollectie te analyseren.

Al met al kan de Eyefi Cloud dus zeker een interessante, eenvoudige cloudoplossing zijn voor fotografen, zeker gezien het bescheiden bedrag, waarvoor je wel onbeperkt raw-materiaal kunt opslaan.

Wat ik zelf wel lastig vind aan de Eyefi Cloud: in de browser zelf kun je minder doen. Om gemakkelijk meerdere foto's te kunnen downloaden of om te uploaden zul je de desktop app moeten gebruiken. Die is in een handomdraai geïnstalleerd, maar op een 'vreemde' computer is dat misschien niet altijd wenselijk. In dat geval kun je natuurlijk altijd nog uploaden via je eigen tablet of smartphone.

De Eyefi Cloud is op het oog met name gericht op het mooi kunnen presenteren van fotocollecties, het relatief eenvoudig automatisch uploaden en het gemak dat je er overal bij kunt, vanaf verschillende apparaten. En dat werkt prima. Eyefi wil de Cloud echt positioneren als tool voor professionelere fotografen, in de toekomst levert dat mogelijk nog meer features op die de Cloud nog bruikbaarder zullen maken.

Conclusies


De Eyefi Mobi Pro maakt waar wat hij belooft. Draadloos jpg's of raw-bestanden naar je computer of – als je dat wilt – een tablet of smartphone transporteren. Voor jpg's gaat dit aardig snel. Raw-bestanden hebben, zoals je zou verwachten, wat meer tijd nodig. Als je toch bezig bent met fotograferen hoeft dat geen probleem te zijn. En zolang je gaat voor gemak en het feit dat je je kaart niet meer uit de camera hoeft te halen, is dat handig. Zelf zal ik niet vaak op die manier mijn raw-bestanden binnenhalen, maar het is wél prettig om die mogelijkheid te hebben.

Het feit dat je in de studio tijdens de shoot al direct de raw-bestanden naar je netwerk kunt sturen zal ook niet altijd en voor iedereen noodzakelijk zijn, maar het is mooi meegenomen voor de prijs. De kwaliteit van de verbinding is heel oké. Een enkele keer wil de verbinding wel eens haperen, maar hij komt over het algemeen vrij snel weer terug.

Voor de bijbehorende Eyefi Cloud geldt eigenlijk hetzelfde: met net geen 50 euro per jaar (en het eerste jaar dus 'gratis' bij aanschaf van de kaart!) krijg je zeker waar voor je geld: onbeperkte opslag (van foto's, maar ook raw) én de mogelijkheid je foto's overal te benaderen en te delen met anderen. Prima dus.

Aanvankelijk was ik sceptisch over de cloud-service. Vooral omdat de perfecte cloud-opslag voor fotografen in mijn ogen nog niet bestaat. En Eyefi Cloud heeft ook wel wat onvolkomenheden in het gebruiksgemak. Maar Eyefi zet daar wel wat heel belangrijke pluspunten tegenover: onbeperkte opslag én het automatisch backuppen van bestanden uit je bestaande lokale archief.

Wat dat betreft kan Eyefi Cloud een prima aanvulling zijn op je bestaande backupstrategie. Zeker aangezien er op het moment nog weinig cloudoplossingen zijn die onbeperkte backup bieden voor een acceptabele prijs, zoals de Eyefi!

De Eyefi Mobi Pro 32Gb is te koop voor ongeveer 80 euro (inclusief één jaar gratis Eyefi Cloud).

Eyefi aanbieding!


Interesse in de Eyefi? Voor de bezoekers van Photofacts hebben we een speciale aanbieding kunnen regelen. In plaats van de normale prijs van 81,95 euro, kun je de Eyefi Mobi Pro 32 gigabyte nu aanschaffen voor slechts 69,99 euro!

Om gebruik te maken van deze kortingsactie moet je jouw Eyefi bestellen bij CameraNU.nl en de actiecode EYEFIPROMO gebruiken. De actie loopt vanaf vandaag tot en met zondag 6 september 2015.

» Bestel de Eyefi Mobi Pro 32 GB

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

8 reacties

  1. fratab2009
    fratab2009 schreef op zondag 23 augustus 2015 om 15:49  | reageer

    Zou mooi zijn als ook mensen die Windows gebruikers zijn dit ook willen delen.

  2. FrankT
    FrankT schreef op maandag 24 augustus 2015 om 22:04  | reageer

    Wat is het gebruiksverschil tussen de Pro versie en de (kleinere) gewone versie? (los van de opslag natuurlijk). Die laatste zijn flink goedkoper en komen voor mij dan dichter bij knipoog Zou dat werken met een Nikon D80 icm. een ipad ?

  3. Falcon
    Falcon schreef op dinsdag 25 augustus 2015 om 14:10  | reageer

    kijk even op eyefi.com/products voor de verschillen.

  4. Paul
    Paul schreef op dinsdag 25 augustus 2015 om 15:41  | reageer

    Is het ook mogelijk hiermee foto's direct naar een portable printer (bijvoorbeeld de Fuji Instax printer SP-1) te sturen en af te drukken? Of toch eerst via tablet of smartphone en dan naar de printer?

  5. Jan
    Jan schreef op woensdag 26 augustus 2015 om 08:21  | reageer

    Je hebt het Eyefi appje nodig om de foto's te ontvangen op smartphone, tablet of PC. Zal niet rechtstreeks naar printen kunnen gaan lijkt me.

  6. MH Nieuwenhuis
    MH Nieuwenhuis schreef op woensdag 26 augustus 2015 om 20:43  | reageer

    Heeft de schrijver van het artikel dit onafhankelijk geschreven of stond hier een beloning tegenover?

  7. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 27 augustus 2015 om 09:11  | reageer

    @MH; Erik mocht het kaartje houden. Verder was er geen vergoeding.

  8. Fon
    Fon schreef op vrijdag 28 augustus 2015 om 10:34  | reageer

    ".......(en het eerste jaar dus 'gratis' bij aanschaf van de kaart!)....."

    Een jaar gratis Cloud? Een maand waarschijnlijk?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord