Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Tethertools RapidMount Q20 en SLX

vrijdag 5 augustus 2016, 13:31 door | 4.939x gelezen | 0 reacties

Met de RapidMount van TetherTools kun je jouw flitser, GoPro, LED lamp, of soortgelijke apparatuur eenvoudig tegen een muur, raam of ander oppervlak bevestigen. Hierdoor heb je geen statief of assistent meer nodig. Wij kijken hoe deze hulpmiddelen in de praktijk bevallen.

RapidMount systeem


De RapidMount Q20 en de RapidMount SLX zijn twee nieuwe toevoegingen aan het RapidMount systeem. Dit zijn de eerste RapidMount producten die werken op basis van plakstrips.

De SLX is een houder die specifiek bedoeld is voor opzetflitsers. De Q20 heeft een statiefaansluiting en kan zo voor vrijwel alle producten die je normaal op een statief zet ingezet worden.

Beide producten plak je met behulp van een plakstrip tegen een oppervlakte aan. Dit geeft je dus toegang tot de kleinste hoekjes waar je vaak onopvallend je apparatuur kwijt kunt. Na gebruik trek je de houder weer los en verwijder je de plakstrip.

Voor elke keer dat je de Q20 of de SLX bevestigd heb je een nieuwe plakstrip nodig (een RapidStrip). Bij de RapidMount producten worden 10 strips meegeleverd. Extra strips moet je los aanschaffen.

In onderstaande productvideo van TetherTools wordt het systeem ook toegelicht:


In de praktijk


Het RapidMount systeem werkt goed in de praktijk. In het begin moet je even vertrouwen opbouwen dat alles ook echt blijft hangen, maar het is bij mij nog niet voorgekomen dat er iets van de muur viel.

De stickers plakken goed, maar ze zijn toch ook telkens weer gemakkelijk los te trekken (in een soort van rollende beweging). De stickers beschadigen de ondergrond niet.

Hoewel het slim is om een glad oppervlak te gebruiken blijven de rapidstrips ook goed plakken op bijvoorbeeld een muur met een beetje structuur. In de foto hieronder zie je de Q20 met daarop een Godox LED170 waarin acht penlites zitten. Best een gewicht (meer dan een kilo), maar het bleef goed hangen op de muur.

RapidMount op muur


Aangeraden wordt om na gebruik telkens een nieuwe strip te gebruiken, maar in de praktijk kun je de strips best een paar keer hergebruiken. Doe dit niet als de apparatuur die je erop hebt zitten erg prijzig is, maar ik durfde het wel aan om mijn ledlamp zo een paar keer te verhangen.

De stickers hoef je uiteraard niet alleen te gebruiken in combinatie met het RapidMount systeem. Je kunt ze ook gebruiken om andere dingen op te hangen. Hang bijvoorbeeld je telefoon tijdens een Facetime call even aan je monitor.

Ik vond het RapidMount systeem vooral handig wanneer je vooraf een goed idee hebt van waar je iets wilt ophangen en dat het er dan ook een tijdje kan blijven hangen.

Tijdens een shoot met mijn opzetflitser vond ik het in de praktijk uiteindelijk toch gemakkelijker om mijn flitsers op statief te hebben staan. Bij zo'n shoot verplaats ik namelijk regelmatig mijn flitsers (zeker in het begin) om exact het licht te krijgen wat ik wil. In zo'n situatie is het loshalen en verplaatsen van de flitser minder handig.

Ook ben je daarbij beperkt tot een muur of ander oppervlak. Bij een statief kun je de flitsers in drie dimensies verplaatsten in plaats van in twee. De RapidMount is natuurlijk wel weer handig op alle plekken waarbij een statief snel in de weg staat, zoals bij een receptie op een bruiloft.

Prijs


De TetherTools RapidMount Q20 kost 36 euro. Voor de RapidMount SLX ben je 30 euro kwijt. Op zich geen rare prijzen dus. De kosten kunnen hem gaan zitten in de RapidStrips. Een pakket van 30 stuks kost 17,95 euro en voor 59,95 euro heb je 120 strips.

Per strip betaal je -bij aankoop van 120 stuks- dus vijftig cent. Prima als je er een paar op een dag gebruikt. Als je grootverbruiker bent kan het natuurlijk wel oplopen in de kosten.

Rapidmount q20

Conclusie


De RapidMount is in mijn ogen geen vervanging van een statief. Het beperkt je immers in de twee dimensionale ruimte van een oppervlakte, zoals een muur.

Het is echter wel een mooie aanvulling. Zeker voor plekken waar een statief voor gevaarlijke situaties kan zorgen of wanneer er gewoon geen ruimte is om een statief goed neer te kunnen zetten.

Ook kun je er originele standpunten mee bereiken die normaal lastig te behalen zijn. Voor een creatieve fotograaf is het RapidMount systeem dus zeker een aanvulling.

Zelf vond ik de RapidMount Q20 nuttiger en veelzijdiger dan de SLX. Je kunt hier immers ook heel eenvoudig een flitser (voorzien van compacte adapter) op zetten.

De prijs zijn in mijn ogen netjes en met een pakket van 120 stickers kun je maanden, zo niet jaren, vooruit.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.085 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord