100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 tips voor onderwaterfotografie

maandag 16 juli 2012, 21:20 door | 13.503x gelezen | 4 reacties

Vorige week zag ik bij Editie NL een stukje over onderwaterfotografie. Zij probeerde een aantal onderwaterhoesjes en camera's uit om te kijken wat welke het beste zou zijn voor onderwaterfotografie. Dat is immers een leuk onderwerp om op vakantie eens te proberen. In dit artikel een aantal tips om met betere onderwaterfoto's thuis te komen.

In het item bij Editie NL kwamen de Seashell universele behuizing en de Olympus Tough het beste uit de test. Tenzij je heel specialistisch aan de slag wilt gaan zou ik persoonlijk kiezen voor zo'n Olympus Tough camera. Voor zo'n 150 euro heb je dan een prima compactcamera die zo mee het water in kan en ook daarbuiten prima foto's maakt.

1. Fotografeer van dichtbij


Water is meestal niet heel helder. Hoe meer water er tussen jou en je onderwerp in zit, hoe meer kans dat het beeld troebeler wordt. Wanneer je vissen wilt fotografen kan het wellicht wel wat lastig zijn om dichtbij genoeg te komen.

Underwater in Egypt
Foto door Ronald Hole

2. Beweeg rustig


Het helpt daarbij om rustig te bewegen in het water. Zo jaag je eventuele vissen niet al te snel weg en voorkom je gelijk dat je het water troebel maakt door deeltjes die bij je beweging loskomen van de grond. Het is daarom ook slimmer om te zwemmen dan door het water te waden. Bij het aanraken van de bodem zul je veel troep omhoog laten komen.

3. Fotografeer omhoog


Lichtbreking in het water is vaak prachtig. Vergeet dus vooral niet om ook omhoog te fotograferen. Bijkomend voordeel is dat je direct meer licht beschikbaar hebt en dus minder snel met bewogen foto's zult zitten.

Underwater landscape
Foto door Tiziano Ciccone

4. Ga niet te diep


Hoe dieper je in het water gaat, hoe donkerder het wordt. De mooiste foto's zul je daardoor waarschijnlijk vlak onder het wateroppervlak maken. Je kunt daarom ook prima al snorkelend foto's maken; je hoeft niet altijd direct een duikpak aan. Ook gewoon vrij duikend kun je wat dat betreft foto's maken, maar met een snorkel heb je wat meer tijd om rustig je foto te maken. Die rust is belangrijk om bewogen foto's te voorkomen.

Verschillende kleuren licht gaan op verschillende manieren door het water. Hoe dieper, hoe minder kleur. Eerst verdwijnt rood, dan oranje, dan geel. Groen en blauw blijven het langst zichtbaar (vanaf zo'n 40 meter heb je alleen nog blauw over) . Hoe dieper je gaat, hoe minder kleuren je dus over houdt.

Diver photographing corals at Gota Abu Ghusur Reef, Red Sea, Egypt #SCUBA #UNDERWATER #PICTURES
Foto door Derek Keats

5. Fotografeer in RAW


Omdat kleuren al snel verdwijnen is de kans groot dat je achteraf nog het nodige aan je foto's wilt verbeteren. Het is dan slim om in het RAW formaat van je camera (indien beschikbaar) te fotograferen. Je houdt dan meer beeldinformatie over om je correcties op uit te voeren.

Heb je geen RAW dan heeft je camera mogelijk wel een 'onderwater'-stand. In deze stand houdt de camera zelf al rekening met de afwijkende kleursituatie. Direct onder het wateroppervalk kun je anders je witbalans instellen op daglicht. Ga je dieper dan vijf meter dan is 'bewolkt' een betere stand voor je witbalans. In RAW kun je deze instelling achteraf nauwkeuriger uitvoeren.

Overigens kun je ook met zo'n goedkope analoge onderwatercamera aan de slag als je het gewoon eens wilt proberen zonder veel geld te investeren. Die kun je voor circa 10 euro kopen. Het is wel lastig fotograferen met zo'n camera en de kwaliteit is erg matig, maar je kunt er uiteraard alsnog best creatieve foto's mee maken. Onderstaande foto is ook met zo'n camera gemaakt.

my blurred and distorted underwater view
Foto door Brana Raucci

6. Pas op met flitslicht


Wanneer je de ingebouwde flitser van je camera onder wat gebruikt zullen alle rondzwevende deeltjes in het water fel oplichten. Dat staat garant voor een mislukte foto. Flits dus alleen wanneer je de flitser los van je camera gebruikt. Doorgaans is dit alleen weggelegd voor fotografen met de betere onderwater uitrustingen.

Gebruik je wel een flitser, houdt er dan rekening mee dat je onder water circa de helft van de normale lichtsterkte beschikbaar hebt. Je bereik is dus een stuk beperkte dan je wellicht gewend bent.

7. Maak veel foto's


Onderwater zul je zeker niet zoveel geslaagde foto's maken als normaal. Maak dus extra veel foto's. Er zijn veel extra variabelen die ervoor kunnen zorgen dat je foto minder goed uit de verf komt. Ook kun je onder water op je schermpje doorgaans minder goed beoordelen of de foto gelukt is. Zeker wanneer je een onderwater behuizing gebruikt om je camera te beschermen.

Owh, en je onderwatercamera is ook heel geschikt om boven water foto's te maken! Vlak boven, of half in, het water. Vanaf een boot of in het zwembad. Maakt er gebruik van dat je camera wat meer kan hebben dan normaal.

Untitled
Foto door Luis Hernandez

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

  1. laurazwaneveld
    Profiel  laurazwaneveld schreef op maandag 16 juli 2012 om 21:47  | reageer

    Ik heb paar weken terug de nikon coolpix s30 gekocht voor 89 euro. Kwaliteit is absoluut niet slecht. Onder andere dit maakte ik er mee http://www.lauranet.nl/onderwater/ Enige nadeel is dat het klepje waarachter batterijen en geheugenkaart zit niet makkelijk open en dicht gaat.

  2. gast schreef op maandag 16 juli 2012 om 22:13  | reageer

    Ik heb ook de Nikon S30 gekocht. Ik heb hem meegenomen naar de Antillen en ik ben tevreden over de kwaliteit, zeker gezien de prijs. Ik heb een paar mooie foto's van een schildpad mee gemaakt tijdens het snorkelen. Ik ben er blij mee!

  3. Rudy Rosman
    Rudy Rosman schreef op dinsdag 17 juli 2012 om 08:23  | reageer

    7 goede tips. Ik wil er één aan toevoegen:
    Als je de mogelijkheid hebt om de witbalans handmatig in te stellen, doe dit dan iedere 3 meter dat je dieper gaat. Dit levert een beter resultaat op dan de onderwaterstand.

  4. Brian
    Brian schreef op dinsdag 17 juli 2012 om 23:34  | reageer

    Goeie tips Elja,
    Voor de duikers onder ons die met perslucht werken, let goed op je ademhaling zodat je geen luchtbellen in je lens laat komen. Dit is mij meerdere keren gebeurt en ik heb hierom zelfs een andere ademautomaat gekocht.

    Verder is het mooi om met continue licht te werken als je dieper gaat. Niet alleen haal je hiermee weer wat kleuren terug, maar vissen reageren hier ook erg leuk op. Meermaals heb ik meegemaakt dat vissen op de lampen af kwamen waardoor ik ze mooi en recht van voren kon fotograferen.

    Oh ja, en als laatste toevoeging, als je ook een filmstand heb, gebruik deze dan ook. Foto's zijn gaaf, maar filmpjes zeer zeker ook.

    Leuk artikel Elja !!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord