Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

8 tips: Hoe word je rijk als fotograaf

maandag 1 januari 2018, 14:41 door | 22.484x gelezen | 24 reacties

Bijna iedereen wil het: rijk worden. Ook fotografen. En volgens mij kan ook iedereen het. In dit artikel geef ik je acht tips die jou helpen rijk te worden als fotograaf.

Money, money, money


1. Wat is rijk?


Je eerste stap naar rijkdom is om te kijken wat jij 'rijk' vindt. Ik houd het even bij financiële rijkdom in dit artikel. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om een rijk leven te hebben, maar laten we wel wezen: dat is het makkelijkste als je er financieel goed bij zit.

In mijn ogen ben je rijk op het moment dat je lekker kunt leven zoals je dat wilt én alsnog jaarlijks een mooi bedrag overhoudt.

Wanneer je rijk bent volgens die definitie hangt uiteraard af van wat jij graag wilt in je leven. Als je in een dikke villa met een mooie bolide voor de deur wilt wonen en vijf keer per jaar op vakantie wilt, dan zal je iets harder (of slimmer) moeten werken voordat je jezelf rijk kunt noemen.

Zijn jouw eisen wat lager, dan wordt het ook eenvoudiger om rijkdom te bereiken. Het is slim om voor jezelf vast te stellen wanneer je vindt dat je rijk bent. Dan wordt het een concreet doel om te behalen.

2. Bouw je vermogen maandelijks op


Ja, je kunt natuurlijk in één klap rijk worden door de loterij te winnen. In de praktijk is die kans echter erg klein. In één klap rijk worden is vrijwel nooit realistisch. Rijk worden is een kwestie van constant en geleidelijk opbouwen van je vermogen.

Een goede manier om rijk te worden is door maandelijks 10 tot 20 procent van je inkomsten apart te zetten. Hoe meer je kunt missen, hoe sneller je financieel vrij zult zijn.

Tien procent van je inkomen, dat zou je altijd wel ergens moeten kunnen besparen. Verderop in dit artikel komen alvast wat tips voorbij, maar het belangrijkste is dat je ervoor moet zorgen dat je gewoon elke maand wat overhoudt om weg te zetten en te laten groeien.

3. Start met je basisvermogen


Begin met het opbouwen van je basisvermogen. Een bedrag op je spaarrekening waarmee je het probleemloos een half jaar uit kunt houden zonder dat er ook maar een cent inkomsten binnen komt.

Wat dat bedrag is, is natuurlijk afhankelijk van je uitgavenpatroon. Stel dat je maandelijks 2.000 euro uitgeeft, dan is je basisvermogen dus zes maal tweeduizend euro: 12.000 euro.

Dit bedrag wil je op een spaarrekening hebben staan waar je vrijwel direct bij kan. Spreek dit bedrag niet aan voor willekeurige uitgaven, maar houd het gereserveerd voor noodgevallen.

Op het moment dat je geen werk hebt is het je buffer om rustig op zoek te gaan naar nieuw werk. Gaat de wasmachine kapot, dan staat er zonder problemen snel een nieuwe. Of begeeft je auto het dan kun je die reparatie ook betalen als de rekening hoog uit valt.

Wat je trouwens zal ontdekken is dat je basisvermogen een belangrijke buffer is die je rust zal geven. Je hoeft je niet direct druk te maken als de inkomsten een maandje wat minder zijn of als er onverwachte kosten opduiken.

Het geeft je ook de rust om nee te zeggen tegen een opdracht die je minder aanspreekt of juist tijd te stoppen in dingen die je niet direct op de korte termijn geld opleveren.

4. Laat je vermogen voor je werken


Als je eenmaal je basisvermogen op orde hebt stop je uiteraard niet. Nu wordt het namelijk pas echt leuk. Je kunt het geld boven je basisvermogen gebruiken om rijker te worden. Je laat je geld voor je werken.

Op je spaarrekening werkt je geld momenteel in elk geval niet voor je. Als je daarop 0,2 procent rente krijgt heb je al een goede spaarrekening te pakken. Dat is niet voldoende groei om überhaupt de inflatie van je geld bij te benen. Feitelijk wordt het geld op je spaarrekening elk jaar minder waard.

Je kunt je vermogen voor je laten werken door het slim te investeren. Daarbij kun je uiteraard zelf bepalen hoeveel risico je wilt nemen. Bijvoorbeeld erg veel door in Bitcoin te beleggen of juist relatief veilig met aandelen en/of obligaties.

Maar je kunt ook investeren in vastgoed of een start-up. Eigenlijk geldt altijd: hoe groter de risico's hoe groter de potentiële opbrengsten. Maar ook: hoe groter de kans dat je vermogen afneemt.

5. Gebruik indexfondsen


Nog veiliger en in mijn ogen de slimste keuze is beleggen in indexfondsen. Bij een indexfonds beleg je niet in één bedrijf, maar direct in een heleboel. Zo spreid je de risico's. Bij een indexfonds moet je erg letten op de kosten die je betaalt. Die moeten namelijk zo laag mogelijk zijn, want die eten keihard van je winsten.

Mijn advies zou zijn om de Vanguard S&P 500 ETF indexfonds te nemen. Deze heeft lage kosten en een mooi rendement (over meerdere jaren).

Als je kijkt naar de afgelopen honderd jaar dan maakt het niet uit wanneer je ingestapt bent (ook al is het vlak voor een beurscrisis). Over een beleggingsperiode van 10 jaar haalde je altijd zo ongeveer 7 procent rendement per jaar.

Het komt er op neer dat als je nu een bedrag in zo'n indexfonds stopt je, met wat geluk, over 10 jaar je inleg verdubbelt hebt. Dat is in elk geval ontzettend veel meer dan je in diezelfde 10 jaar met je spaarrekening zal halen.

Er is dus een reden waarom ik je aanraad eerst een basisvermogen op te bouwen: geld dat je op deze manier belegt kan mogelijk op korte termijn minder waard worden. Je moet het dus niet opeens zomaar nodig hebben, dan kan het je geld kosten.

Een interessante manier om met indexfondsen aan de slag te gaan is Binck Fundcoach. Hierbij kun je tegen lage kosten maandelijks een vast bedrag inleggen in indexfondsen. Een goede manier om over de loop van tijd een flink vermogen op te bouwen.

Maandelijks inleggen is slim, want je spreid zo je aankoopmoment. Op die manier zul je gemiddeld op momenten kopen dat de beurs relatief hoog staat en op momenten dat de beurs relatief laag staat.

Het timen van het juiste instapmoment blijkt dusdanig moeilijk, dat gespreid inleggen slim is. Door bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in een indexfonds te beleggen spreid je de gemiddelde aankoopprijs en heb je minder last van op het verkeerde moment instappen.

Disclaimer
Ik ben geen financieel expert. Ik raad je aan altijd zelf onderzoek te doen naar de risico's en potentiële opbrengsten. Uiteraard is het jouw geld en speel je hiermee op eigen risico. In dit artikel mijn adviezen op basis van mijn persoonlijke kennis en onderzoek in dit vlak.

Ik heb geen connectie met, of vergoeding gekregen van, Binck. Er zijn vast prima alternatieven, maar ik gebruik toevallig Binck zelf.


6. Beperk je uitgaven


Natuurlijk kun je proberen je inkomsten te verhogen zodat je geld overhoudt, maar er is natuurlijk ook een andere manier: kosten besparen. Denk eens goed na bij alle uitgaven die je doet. Hoe belangrijk is het echt?

Stel dat je van die 2.000 euro maandelijkse kosten die ik eerder noemde 1.800 kunt maken. Dat levert je elke maand weer 200 euro extra op waarmee je jouw vermogen kunt laten groeien.

Het is slim om een goed overzicht van je uitgaven te maken, zodat je goed kunt zien waar je kosten kunt besparen. Je hoeft van mij niet als een vrek te gaan leven, maar vrijwel iedereen kan relatief eenvoudig tientallen euro's per maand besparen door even goed naar zijn uitgaven te kijken.

7. Beperk je (nieuwe) apparatuur


Voor fotografen is het erg verleidelijk om telkens nieuwe apparatuur te blijven kopen. Er komen zeer regelmatig nieuwe camera's, objectieven en randapparatuur uit die telkens net weer wat voordelen geven te opzichte van je huidige model.

Er gaat echter ook ontzettend veel geld zitten in die nieuwe apparatuur. En eerlijk: hoe hard heb je het nu echt nodig om betere foto's te maken?

Canon EF 70-200mm f/2.8 L II

Een goede manier om snel geld te besparen is door langer met je huidige apparatuur te blijven werken. Koop in plaats van jaarlijkse eens tweejaarlijks een upgrade; dat bespaart je al de helft van het geld dat je uitgeeft aan apparatuur.

Een andere valkuil voor fotografen is dat ze simpelweg teveel apparatuur hebben. Vaak kun je met wat creativiteit veel verder komen dan met extra apparatuur. En al die apparatuur moet je ook telkens weer mee slepen; minder apparatuur scheelt je dus niet alleen geld, maar ook een pijnlijke rug.

7. Investeer slim


Bepaalde uitgaven zijn slimmer om te doen dan anderen. Je geld geef je slim uit op het moment dat een uitgave je in de toekomst geld gaat besparen of opleveren.

Denk bijvoorbeeld aan educatie, bijvoorbeeld een boek over fotografie of een fotografie cursus. Dat kost je geld, maar als het goed is leer je er dingen van die je helpen om betere foto's te maken waardoor je jouw foto's en diensten beter aan de man kunt brengen.

Een andere slimme investering zijn bijvoorbeeld zonnepanelen. Je geeft eenmalig een bedrag van circa 5.000 euro uit, maar de komende twintig jaar betaal je veel minder aan stroomkosten. Die investering verdient zichzelf in een jaar of zeven terug waarna het je alleen maar geld oplevert.

En het lekkerste is dat je direct per maand bespaart op je stroomkosten terwijl je die eenmalige investering al snel weer vergeten zult zijn. Daarnaast wordt je bewuster van je stroomverbruik door je zonnepanelen en bespaar je zo nog meer.

Een andere goede investering is natuurlijk een investering in je eigen bedrijf. Als je iets koopt waarmee je jouw werk slimmer, sneller of beter kunt doen is dat ook wat waard. Zeker als die investering je ook helpt je bedrijf in de toekomst wellicht te verkopen.

8. Zorg voor terugkerende inkomsten


Kijk waar je terugkerende inkomsten kunt opbouwen. Bijvoorbeeld mee doen aan stock programma's (zoals die van Adobe). Hoe meer beelden je daar hebt staan hoe groter je inkomsten - zonder extra werk.

Verminder 'uurtje factuurtje' werk; werk waarbij je jouw tijd inruilt voor geld. Je kunt immers maar zoveel uur per week werken. Natuurlijk kan je uurtarief omhoog, maar ook daar zit een limiet aan.

Zoek dus naar werk dat je eenmalig kunt doen en waaraan je in de toekomst nog geld kunt blijven verdienen. Ook wanneer je zelf bijvoorbeeld op vakantie bent (of ziek in bed ligt).

Als fotograaf kun je bijvoorbeeld een prachtige serie foto's maken. Die kun je vervolgens als boek uitbrengen of in een galerij hebben hangen (waar ze verkocht worden).

Ja, je moet flink wat tijd in je foto's stoppen, maar dat is toch wat je leuk vindt? Het is niet gemakkelijk om dit soort terugkerende inkomsten (ook wel 'passief inkomen' genoemd) op te bouwen. Het is echter ook niet erg als dit langzaam gaat, want het blijft telkens bij elkaar optellen.

Stel dat je continue jouw beste foto's aanlevert bij stockbureau's. En dat je elke maand 10 euro meer verdient aan die foto's. Dan krijg je na een jaar werken al 120 euro per maand binnen, dat blijft ook doorlopen als jij ziek op bed ligt.

Ik zeg niet dat stockbureau's voor jou de oplossing zijn. Zoek vooral naar een goede manier om die terugkerende inkomsten op te bouwen. Dat is op de langere termijn zo ontzettend veel waard.

Wat zijn jouw tips om een rijke fotograaf te worden?


Wellicht waren dit niet de tips die je voor ogen had toen je dit artikel begon te lezen, maar volgens mij zijn het wel de beste tips voor iedereen die er financieel beter voor wilt komen te staan. En het grote voordeel: je kunt er direct mee aan de slag.

Je hoeft dus niet eerst die beroemde fotograaf te worden om daarna pas rijk te worden. Neem vandaag jouw eerste stappen om er voor te zorgen dat je financieel helemaal vrij wordt.

Heb jij nog goede tips om financieel rijk te worden?
Laat het vooral weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

24 reacties

  1. 100
    Profiel 100 schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 03:08  | reageer

    Aardig artikel op zich met goede tips voor mensen die meer verdienen dan ze nodig hebben voor het normale levensonderhoud. De kunst is wel om eerst zover te komen dat je 10 tot 20% van je inkomsten apart kunt zetten.
    Wel heb ik wat kanttekeningen naar aanleiding van het onderstaande citaat:

    “Het komt er op neer dat als je nu een bedrag in zo'n indexfonds stopt je vrijwel zeker weet dat je over 10 jaar je inleg verdubbelt hebt.”

    Klinkt mooi en is haalbaar maar “vrijwel zeker” lijkt me iets te rooskleurig. Natuurlijk, de laatste 10 jaar geeft een mooi rendement, maar dan vooral omdat we in 2008 een crisis hadden. De S&P 500 is pas in 2015 voor het eerst weer boven het niveau van 1999 uitgekomen. Kijk je bijvoorbeeld naar de AEX dan is het beeld nog veel somberder. In september 2000 stond de AEX op 703 punten, dat is 150 punten meer dan nu en 500 punten meer dan in 2008.
    Als je op het hoogtepunt een AEX ETF had genomen was je geld niet verdubbeld na tien jaar, maar meer dan gehalveerd.

    20 jaar geleden, 2 januari 1998 stond de AEX op 420 punten, nu staan we op 545, dat is maar een kleine 30% meer.
    De inflatie over de laatste 20 jaar was gemiddeld 2,3% per jaar (= 57% over 20 jaar), dus in werkelijkheid was je vermogen alleen maar afgenomen als je een index tracker had genomen. Ter vergelijk, de gemiddelde spaarrente over de laatste 20 jaar was 2,5% per jaar.

    Komt je vermogen boven de 25.000 pp uit (2017) dan komt de belastingdienst om de hoek kijken en kun je ook nog eens 1,2% van het vermogen boven de vrijstelling afdragen, ongeacht je werkelijk gerealiseerde rendement, dus ook als je verlies lijdt blijf je betalen.
    Inflatie + vermogensrendementsheffing zorgen er dus voor dat je werkelijke jaarlijkse nettorendement tot 3,5% lager is dan je gerealiseerde fondsrendement.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 10:05  | reageer

    @100; Waarschijnlijk heb je gelijk dat 'vrijwel zeker' te rooskleurig is (ik heb het aangepast in het artikel). En het is goed als mensen zich er juist ook zelf in verdiepen. Volgens mij vergeet je in jouw berekening rekening te houden met dividendrendement (die je herbelegd).

    Hier is een mooi artikel over die 7 procent rendement.

    In 2018 geldt de vermogensbelasting pas vanaf 30.000 euro. Als je een fiscale partner hebt zelfs 60.000. En het gaat over 30 procent belasting over 4 procent rendement (in 2017). In 2018 zijn deze regels gunstiger bij relatief lagere vermogens.

    Voor wat betreft de kunst om eerst 10 to 20 procent van je inkomen apart te houden. Volgens mij moet bijna iedereen die 10 procent kunnen halen, op wellicht de armste Nederlanders na.

    Ik denk dat teveel mensen kijken naar de korte termijn en het wel makkelijk vinden om dan excuses te bedenken waarom ze iets nu moeten.

    Die sigaret waar je nu toch wel erg trek in hebt, die extra paar schoenen die zo goed staan, die vakantie omdat je er toch echt even uit moet.

    Het is jouw keuze wat belangrijker is: korte termijn plezier of comfortabel leven over tien jaar. Mensen zijn erg slecht in vooruit denken, ze kijken liever naar het nu.

    En als je dan echt niet kunt (of wilt) besparen, dan kun je wellicht wel tijd steken in extra inkomen. In plaats van 's avonds achter de televisie hangen kun je ook met je fotografie bezig zijn om iets op te bouwen.

    Bij voorkeur natuurlijk iets met terugkerende inkomsten (zoals ik in het artikel noem), maar desnoods neem je een krantenwijk en verdien je zo een paar honderd euro extra per maand om apart te zetten en je vermogen op te bouwen.

  3. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 11:25  | reageer

    Ook ben je vergeten, dat je een commerciële doelstelling kunt verpakken in een ander jasje!

  4. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 11:39  | reageer

    Beste Elja, allereerst voor jou en de lezers de allerbeste wensen voor 2018.
    Maar nu een reactie op jouw artikel. Het is een illusie dat je rijk kunt worden met fotografie. Daarvoor zijn er teveel kamers op de kust onder de amateurfotografen, die denken dat ze zo goed zijn dat ze beter kunnen en goedkoper zijn dan beroepsfotografen die vaak ook een gedegen opleiding hebben genoten. Zelf ben ik ook een amateurfotograaf en ik pretendeer niet dat ik een goede fotograaf ben, laat staan een topfotograaf. Rijk worden van fotografie is enkel weggelegd voor de happy few.
    Ik ben al heel blij, heel af en toe eens een foto te kunnen verkopen of er een prijs mee kan winnen of met een publicatie in een tijdschrift.
    Laat mij dan maar rijk van geest zijn. Dat levert mij veel meer op dan enkel een dikke portemonnee. Elke fotograaf amateir of professional die denkt snel veel geld in de knip te hebben is binnen de kortste keren een illusie armer.

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 13:25  | reageer

    @Donald; In het artikel heb ik het er juist vooral over hoe je rijk kunt worden onafhankelijk van hoe hoog je inkomsten zijn. Volgens mij kun je zo ook als fotograaf rijk worden. Het hangt natuurlijk ook wel af van wat jouw definitie van rijk is.

    @Geer; Dat klinkt als marketing. Ook belangrijk. knipoog
    Of denk je dat er achter dit artikel een commerciële doelstelling zou zitten? Dat is namelijk in zijn geheel niet het geval.

  6. Theotje
    Profiel Theotje schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 13:31  | reageer

    De aanschaf van gereedschap voor het uitoefenen van een beroep is wat het vak van fotograaf betreft de minst verstandige investering. Als je een timmerman,loodgieter of kapper zou vertellen wat de kansen op werk zijn in dit vak en dan vertelt wat je allemaal aanschaft, dan is de kans groot dat men over de grond rolt van het lachen en de eerste uren niet meer bij komt. groeten Theo

  7. Don
    Don schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 13:43  | reageer

    Iedere beginnende belegger leert dat beleggingen gespreid moeten worden. Het door jou geadviseerde indexfonds belegt in aandelen van bedrijven in de VS. Met ene Trump aan de macht is dat niet zo’n doordachte keuze. Ken je dat spreekwoord van die schoenmaker en zijn leest?

  8. Berend
    Berend schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 13:55  | reageer

    Beste Elja, ik heb waardering voor eerdere blogberichten die ik af en toe geïnteresseerd lees. Maar gaat het "grootste weblog van Nederland over fotografie" zich nu begeven op het pad van de financiële advisering? Valt daarmee meer te verdienen dan met de fotografie? vrolijk. Of is er een andere reden hiervoor? Groet en beste wensen voor 2018, Berend

  9. Gea
    Gea schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 14:14  | reageer

    Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat dit met fotografie te maken heeft. Wat mij betreft ongepast Ik houd me met fotografie bezig ben. Niet met rijk worden. Dat ben ik al in veel andere opzichten. Een zeer algemeen artikel tenzij er voor de auteur zelf voordelen mee te behalen zijn.

  10. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 14:36  | reageer

    @Elja: Droom rustig verder Elja, maar als je wakker wordt niet klagen hè vrolijk

  11. Ria scheewe
    Ria scheewe schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 14:36  | reageer

    Het is een mooi en duidelijk verhaal. Maar ik verwachtte meer tips, hoe en waar ik mijn foto's kan neerzetten, zodat ik daar iets aan kan verdienen.
    Op dit moment zet ik ze wel op een site, waar andere mensen leuke reacties op geven. Ik fotograaf kinderen op school bij allerlei activiteiten. En soms wordt mijn foto geplaatst in de Telegraaf als dagfoto. Of in het plaatselijke suffertje..

  12. Evert
    Evert schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 14:48  | reageer

    Even heel eenvoudig, allemaal de beste wensen. Ik verdien geen geld, ik spaar van ieder verjaardag geld mijn camera spullen bij elkaar en doe er jaren over voor ik een nieuwe lens heb. 6 jaar gespaard voor een goede camera en 3 jaar gespaard voor een goede lens. mijn laptop is oud, en ik wil niet klagen maar heb nu geld gespaard voor een cursus. wat mij betreft, hoezo geld achteruit leggen? ik verdien toch immers niks? maar ik ben gelukkig met mijn camera en hoop er ooit iets mee te verdienen.

    Het wordt vast weer een mooi jaar met veel mooie foto's ik doe mijn best weer u ook? knipoog

  13. Peter
    Peter schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 15:49  | reageer

    @100: vergeet toch niet dat je bij de evolutie van de index ook nog de netto-dividenden moet tellen, die je dan natuurlijk weer belegt. Bovendien zorg je voor een gespreide (maandelijkse of trimestriële) investering dat je het nadeel van een slechte timing opheft.
    @Donald : als fotograaf kan je je ook op de (voorlopig nog) lucratieve markt van de workshops gooien. Je beperkt het aantal deelnemers, zodat je snel volgeboekt geraakt. Hierdoor wordt de drang van de kandidaat-deelnemer om op jouw volgende workshop zeer snel in te schrijven alleen maar groter. Bovendien haken toch heel wat mensen af voor de start van de eigenlijke workshop en je algemene voorwaarden voorzien dan natuurlijk geen refund, maar met wat geluk staan er nog wat mensen op de wachtlijst dit (eventueel zelfs met een korting) nog warm kunnen gemaakt worden om toch in te schrijven. Geen haan die er naar kraait.
    Bovendien kan je gemakkelijk de workshop die je geeft, verschillende malen herhalen en de eenmalige kosten zijn er zo uit gehaald. Vergeet niet dat heel wat mensen best bereid zijn om geld te investeren in hun hobby, maar vervolgens ook om wat bij te leren om de apparatuur goed te kunnen gebruiken.
    Je kan ook buitenlandse workshops of fotoreizen organiseren, waarbij in elk geval jouw voorbereidende reis volledig in de kostprijs verwerkt zit.
    Maar wees snel, want ik zie het aanbod van workshops en fotoreizen alleen maar toenemen.

  14. Edwin
    Edwin schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 16:20  | reageer

    Ja , ik heb een geweldig idee . maak een account in www. Oypo .nl
    En laat bij Vista print deze visite kaart maken. U BENT OP DE Foto GEWEEST . U kunt de foto's BEKIJKEN en bestellen via www.oypo.nl / je naam of bedrijf

  15. Robert
    Robert schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 16:36  | reageer

    Zoals Annie Leibovitz zegt: It's just work. En zo is het ook. Het klinkt wel heel romantisch om jezelf fotograaf te noemen (of ieder ander zelfstandig beroep) maar je bent het wel 24 uur per dag. Zorg voor je apparatuur, contact met je klanten, facturen maken en je boekhouding bijhouden, de belasting invullen en o ja: je moet ook nog fotograferen en slapen. Ziek zijn? Dat kan natuurlijk niet. Slik maar paracetamol en ga door. Het is gewoon vreselijk hard werken en het duurt zeker 10 jaar voordat je de vruchten een beetje gaat plukken van je arbeid. Om een beroep als dit uit te oefenen heb je veel meer nodig dan alleen technische kennis of het kunnen maken van leuke foto's.

  16. kok.f@ziggo.nl
    Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 17:12  | reageer

    Een oude uitspraak: “Als je van je hobby je werk maakt, is het je hobby niet meer”. Ik fotografeer omdat ik er immaterieel rijk (en gelukkig) van wordt.
    Voor een gemiddelde pro is nauwelijks nog brood te verdien en die moet zich verdiepen in alternatieve verdienmodellen zoals workshops e.d.
    Als dit een website is voor hobbyisten, stop dan met dit soort dagdromerij. Wees blij als je af en toe een spierinkje vangt en bijvoorbeeld een lens kan kopen van die opbrengsten. Al dit hitserige gedoe over rijk gaat voorbij aan het rijke leven dat we hier sowieso al hebben in het westen.
    Een vorig artikel over fotografie maakt gelukkig raakte voor mij veel meer de kern van rijk.

  17. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 17:33  | reageer

    @Theotje; Inderdaad, vandaar ook mijn tip om je in te houden op het gebied van apparatuur. Al snap ik hoe verleidelijk het is. knipoog

    @Don; De Amerikaanse aandelenbeurs presteert wel het beste van alle beurzen wereldwijd. En een indexfonds is juist per definitie gespreid belegen.

    Maar kies gerust een ander fonds als je daar veiliger bij voelt. Of bewaar je geld lekker op je spaarrekening. Mijn advies is om vooral zelf na te denken en dingen uit te zoeken voordat je iets doet.

    @Berend; De reden is dat ik zelf probeer lekker te leven van mijn werk (voornamelijk Photofacts en Photofacts Academy) en ik denk dat veel anderen baat kunnen hebben bij wat ik geleerd heb de afgelopen jaren. Ik verdien helemaal niks aan dit specifieke artikel, maar ik hoop juist mensen te inspireren slim aan de slag te gaan met hun geld.

    @Gea; Niet elk artikel is voor iedereen. Maar voor sommigen is fotografie hun (bij)beroep en zeker dan is het handig om slim met je financiën om te gaan. Maar volgens mij kan iedereen er baat bij hebben.

    @Donald; Vooralsnog klaag ik helemaal niet. knipoog

    @Ria; Wellicht kunnen we daar in de toekomst nog artikelen aan besteden. Dit is meer het algemene verhaal over slim met je geld om gaan. We kunnen meer uitdiepen, maar in de reacties kunnen anderen wellicht ook al goede tips geven!

    @Evert; Jij ook de beste wensen voor het nieuwe jaar met mooie foto's.

    @Peter; Met workshops is wellicht nog geld te verdienen als je het goed doet. In mijn ogen kom je verder als je juist wel netjes om gaat met afzeggingen en dergelijke. Ook weer een kwestie van lange termijn denken.

    @Robert; Inderdaad, fotograaf zijn is heel hard werken.

    @F. Kok; Er komen zowel amateurs als (werkzame) pro's op Photofacts. Maar tips om slim met je geld om te gaan zijn volgens mij voor iedereen nuttig! vrolijk

  18. Theotje
    Profiel Theotje schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 17:34  | reageer

    Als je een bekende nederlander bent maak je wel wat meer kans om er geld mee te verdienen. Dus eerst BNer worden lijkt me. Maar dan ben je inmiddels al rijk haha

  19. Noor
    Noor schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 17:42  | reageer

    Wie rijk wil worden moet zich onderscheiden in het fotowerk.
    Kom met wat anders dan we doorsnee zien.
    Creatieve geesten zullen altijd een streepje voorlopen.
    Maar als je echt wilt, zul je er aan moeten werken. Keihard!!!!
    En dan nog is het geen garantie te komen waar jij graag wilt.
    Geluk is ook een factor.


  20. Berend
    Berend schreef op woensdag 3 januari 2018 om 00:32  | reageer

    @Elja, mijn reactie was ook een beetje ironisch bedoeld m.b.t. het 'verdienen'. Maar los daarvan, ik zou het logischer vinden als ik, onder deze titel op dit blog, iets zou lezen over rijk worden door fotograferen ipv rijk worden door speculeren en beleggen. Daarnaast kan ik me natuurlijk ook afvragen waar ik me eigenlijk mee bemoei.

  21. 100
    Profiel 100 schreef op woensdag 3 januari 2018 om 02:28  | reageer

    @Elja
    Klopt, (herbelegd) dividend zat niet in de berekening en dat hoort er wel in.
    In de volledige berekening moeten ook de kosten meegenomen worden en in het geval van aandelen in andere valuta heb je ook nog te maken met valutaschommelingen (in 1999 kreeg je 1,175 dollar voor een euro, in 2008 was dat 1,604 dollar en nu is dat 1,206). Verder heb je bijvoorbeeld bij genoemde Vanguard S&P 500 ETF volgens mij ook nog te maken met buitenlandse dividendbelasting. Enfin, de werkelijke berekening is redelijk complex.

    Wat de 7% jaarlijks rendement op aandelen betreft, dat klopt wel, maar dat moet je denk ik wel in een bredere context zien. Zo is de gemiddelde hypotheekrente over de afgelopen 50 jaar bijvoorbeeld ook 7%, maar in de afgelopen 25 jaar is de rente gedaald van ruim 9% naar een gemiddelde van 3% en je kunt op dit moment al een hypotheek afsluiten voor een rente rond de 1,5%. Rentedalingen hebben doorgaans een positief effect op aandelenkoersen, rentestijgingen een negatief effect. Met de historisch lage rente op dit moment is (statistisch gezien) de kans op rentestijging hoger.
    Enfin, dit was een lange zin die je kunt samenvatten met: “resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst” knipoog
    Zoals je zelf al aangeeft is het belangrijk dat mensen zich verdiepen in de materie voor ze met beleggen beginnen en met name ook in de risico’s.

    Ik ben het met je eens dat geld opzijzetten een kwestie is van keuzes maken en/of prioriteiten stellen, maar denk wel dat het bijvoorbeeld voor jonge mensen lastig(er) is. Ik stam nog uit de tijd dat je niet hoefde te lenen voor een studie maar een beurs kreeg, tegenwoordig beginnen veel mensen aan hun werkzame leven met een studieschuld. Starters op de woningmarkt hebben het moeilijk, zeker in de randstad dus zit je al snel met een huur of hypotheek die een grote aanslag doet op je inkomen en dan is geld opzij zetten misschien nog steeds wel mogelijk, maar niet makkelijk.

  22. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 3 januari 2018 om 10:05  | reageer

    @100; Volgens mij zijn we het met elkaar eens. knipoog
    Voordat je iets met beleggen doet: verdiep je er in en wees je bewust van de risico's.

    Vandaar overigens ook mijn advies om eerst een fatsoenlijke buffer op te bouwen gewoon op je spaarrekening. Pas daarna kun je met extra geld (dat je niet per direct nodig zult hebben) gaan beleggen, of andere investeringen mee gaan doen.

    En inderdaad; het is lastig om geld opzij te zetten. Maar als je eenmaal die omslag in het denken hebt gemaakt dat het slim is om geld opzij te zetten dan is de praktijk makkelijker.

    Sla eens een jaar (of een tweede jaar) de aankoop van een nieuwe smartphone over. Dan bespaar je al snel 800 euro die je op je spaarrekening kunt laten staan. Ja, inderdaad, dan loop je er even wat minder hip bij dan iedereen met de nieuwste iPhone X. Maar je kunt nog steeds bellen, appen, mailen, Netflixen en dergelijke. knipoog

    Woningmarkt moeilijk? Dat klopt, maar wellicht moet je dan eens buiten Amsterdam of de randstad gaan wonen. In Groningen zijn de huizen een stuk goedkoper en er is ook meer dan voldoende werkgelegenheid. Ik zeg niet dat het makkelijke keuzes zijn, maar waarschijnlijk wel hele slimme.

    Ik fotografeer nog met de 5D mark III. Een uitstekende, en nog steeds prijzige, camera. Ik heb er voor gekozen de 5D mark IV over te slaan. Mede doordat de camera ook weer 1.000 euro duurder was dan zijn voorganger. Daarmee heb ik 4.500 euro uitgespaard. Ik denk niet dat mijn foto's er slechter door worden.

    Als starter is het inderdaad lastiger, zeker als je inkomen lager is. Dan lijkt een besparing ook niet direct veel te doen.

    Er is volgens mij echter een groot verschil in hoe 'rijk' je jezelf voelt op het moment dat je een paar duizend euro op je spaarrekening hebt staan versus mensen die elke maand maar moeten zien of ze aan het einde van de maand nog wel geld hebben om boodschappen te doen.

    Ik denk dat er teveel mensen (en zeker onder fotografen) in Nederland zijn die zich elke maand druk moeten maken over geld. Ik hoop dat dit artikel een paar van die mensen helpt om uit die zorgen te komen. Volgens mij kan dat door slimmer met je geld om te gaan.

    @Berend; Je hebt gelijk, de titel is (bewust) wat misleidend. Ik hoop juist dat lezers zich beseffen dat 'rijk worden' voor niemand onbereikbaar is. Ook niet als je met je fotografie nog niet zoveel verdiend. Je hoeft geen topfotograaf te worden om goed te kunnen leven van je fotografie. Je moet slim omgaan met het geld dat je nu al verdient en nog slimmer om gaan met hoe je in de toekomst nog meer geld gaat verdienen.

    Je noemt het 'rijk worden door beleggen', maar dat is slechts 1 van de 8 punten die ik noem in het artikel. Ik vind het prima als je die helemaal naast je neer legt en je focust op de overige 7 punten. Dan kom je er zeker ook.

    @Noor; Inderdaad, hard (en slim) werken is een belangrijk onderdeel. Geluk is in mijn ogen een kleinere factor. Maar dat kan zeker helpen.

    @Theotje; Als jij jezelf op een bijzondere manier neer zet als fotograaf is 'bekende fotograaf' worden volgens mij haalbaar. Vanuit daar kun je door stomen naar 'bekende Nederlander'. knipoog

  23. Georges Phlippeau
    Georges Phlippeau schreef op woensdag 3 januari 2018 om 12:54  | reageer

    Beste Elja,
    Ik lees altijd en doorgaans met plezier de nieuwsbrief. Het ligt niet zo in mijn aard om ook overal op te reageren. Nu had ik die behoefte wel.
    Na alle reacties op je inzending over "rijk worden" wil ik je toch een hart onder de riem steken. Ik waardeer zeer je poging om, ook al is het misschien een zijweg, dit onderwerp eens in de spotlights te zetten. Wij zijn er over het algemeen zeer bedreven in om te reageren vanuit onze eigen belevingswereld en neigen dan om vaak de negatieve kant te kiezen. Ik ben een (oudere jongeling) die het van zijn AOW-tje en een zeer miniem pensioentje moet hebben. Soberheid troef dus. Maar desondanks heb ik veel gelukkige momenten en zeker door het fotograferen. Jouw artikel maakt dat ik toch weer eens ga nadenken over of die uitgaven nou echt wel zo nodig zijn en wellicht verstandiger, als is het maar dat tientje, op mijn spaarrekening kan zetten. Wat ik eigenlijk wil zeggen is: laten we elkaars goede bedoelingen ook positief verwelkomen ook al is het niet meteen in ons eigen straatje. Wat mij betreft hoeft de nieuwsbrief ook niet altijd zo rigide enkel maar over fotografie te gaan. Ook fotografie heeft net als het leven vele facetten en daar heeft iedereen ook weer direct een (goedbedoelde vakkundige) mening over. Ik wens ieder een zelfbezinnend en inspirerend 2018 toe. Rijkelijk voorzien van veel creatieve fotomomenten.
    Met vriendelijke groet,
    Georges Phlippeau

  24. Wim
    Wim schreef op zondag 7 januari 2018 om 11:10  | reageer

    Een gezond leven dat is pas een rijk leven

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.164 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord