Photofacts.nl
20 juli 2009, 18:58 | | 6836x gelezen

Camerasensor schoonmaken met de Air Rocket

De blauwe luchten bevatten UFO's, gezichten zitten onder de vegen en egale achtergronden bevatten vlekken. Oftewel: het is tijd om je sensor schoon te maken. Dit klinkt erg eng maar met wat voorbereiding en inlezen moet je een eind kunnen komen.

Canon 400D sensor reiniging


Ondanks de sensorreiniging die ingebouwd zit bij de Canon 400D kreeg ik toch wat vlekken. Bij normaal gebruik van het diafragma was het nog niet te zien, maar vanaf f/11 kwam er toch iets tevoorschijn. Voor landschappen gebruik ik deze diafragma waarde vrij vaak en dus werd het tijd om de boel schoon te maken. Waar Elja het door een professioneel bedrijf liet doen, heb ik het zelf geprobeerd. Ik vind het wel leuk om zelf een beetje te pielen en na wat voorbereiding en inlezen heb ik het geprobeerd met een zogenaamde Air Rocket.

Giotto rocket air


Het bovenstaande apparaat is eigenlijk niets meer als een handpompje. Je knijpt in de rubberen bal en de lucht komt samengeperst uit het rode tuitje. Deze luchtstroom zorgt ervoor dat stofdeeltjes op je sensor er af gaan. Bij de eerste twee keer blazen zag ik de stof er uit vliegen. Als je de camera met de opening naar beneden houdt kan het losgekomen stof er uit vallen.

Natuurlijk is dit geen goede methode om alles schoon te maken. Hardnekkig vuil blijft gewoon op de sensor zitten. Voor mij voldeed het echter prima, op f/11 tot f/16 ziet het er weer goed uit. Het test shot op f/32 was nog steeds erg vlekkerig maar met deze diafragma waarde maak ik nooit foto's. Een prima investering dus, voor nog geen 10 euro heb je al een Air Rocket. Ze zijn er zelfs in mooie kleuren.

Als je dit nu zelf ook wilt doen, lees je dan goed in. Dit artikel is geen handleiding en elke camera is weer anders. Alles is dus geheel op eigen risico.

 • Rick Vermue

  Over de auteur; Rick Vermue
  Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

delen!

reacties (11)

 • Rob
  Profiel Rob | maandag 20 juli 2009, 19:45Wel opletten op het vliegveld met deze Air Rocket.

  Je leest op internet de wildste verhalen n.a.v. bagagescans... knipoog
 • Charles
  Profiel Charles | maandag 20 juli 2009, 20:03Erg toepasselijk die Air Rocket vandaag de 21ste juli. Nog 2 uur en 15 minuten en ze landen op de maan.... 'live' te volgen op internet. http://wechoosethemoon.org/

  Ik gebruik hetzelfde blaasbalgje nog steeds dat ik in 1975 kocht voor het binnenwerk van een 8mm camera!
 • Jeroen Cox
  Profiel Twitter Jeroen Cox | maandag 20 juli 2009, 21:25deze heb ik zelf ook werkt goed, maar echt brandschoon krijg ik hem er niet mee.
  maar als ik alleen op f22 iets zie is voor mij de nood nog niet zo hoog om het om de zoveel tijd door een bedrijf te laten doen.
  dat doe ik dan wel iets minder frequent!
 • Evert
  Evert | dinsdag 21 juli 2009, 09:19zo'n air rocket is voor het grovere werk prima. Voor de rest doe ik alles zelf met eclipse reinigingsvloeistof. Voor 15 euro heb je vloeistof en steriele pads; een spatel kun je zelf makkelijk fabriceren. Het reinigen is een fluitje van een cent en doe ikzelf maandelijks. Reken uit mijn winst knipoog
 • Rick
  Profiel Rick | dinsdag 21 juli 2009, 10:09@Rob: haha, ik zal er op letten, even schoonmaken voor de vakantie dus.
  @Charles: die toepasselijkheid is toeval. Mooi om te lezen dat ze lang mee gaan.
  @Jeroen Cox: precies, ik maak me er ook niet druk om. Bij f11 vond ik het wel lastig worden.
  @Evert: daar moet ik ook nog eens naar kijken. Ik werk op een laboratorium dus steriele spatels/swabs/pads en vloeistof moet geen probleem zijn. Ik weet alleen niet wat voor vloeistof het is.
 • Michiel
  Michiel | dinsdag 21 juli 2009, 10:26Vind dat deze dingen gewoon het stof doen rondblazen in je body. Ben er niet echt tevreden over...
 • Rick
  Profiel Rick | dinsdag 21 juli 2009, 16:26@Michiel: dat klopt natuurlijk, maar als je ze rond kan blazen kan je ze er ook uit blazen natuurlijk, het duurt misschien alleen wat langer.
 • Rolograaf
  Rolograaf | dinsdag 21 juli 2009, 18:36Hé ik heb ook zo'n ding van hetzelfde merk, de mijne heet alleen Q.ball. En het blaaspijpje kan scharnieren naar opzij. Heb er niet zoveel succes mee, uiteraard blazen met de body naar beneden wijzend, zodat alles eruit valt. Heb mijn sensors toen maar laten reinigen bij ROFA in Den Haag, kost wel €25 maar daar maken ze professioneel en gegarandeerd helemaal schoon. Zit liever zelf niet met swabs aan mijn sensor, ben meer gerust als een bedrijf dit voor me doet.
 • RobertW
  Profiel RobertW | dinsdag 21 juli 2009, 18:57Ik ben niet zo'n fan van deze blaasgevallen. De kans dat je stof blaast op plekken waar je het zeker niet wilt hebben is levensgroot. Ik gebruik 'm alleen om de buitenkant schoon te blazen. De sensor zelf reinig ik met de Arctic Butterfly van VisibleDust. Nat cleanen doe ik pas als er een groot aantal stofjes zitten die niet los willen laten.
 • Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] | dinsdag 21 juli 2009, 19:12Even een klein natuurkundig weetje: Als je lucht langs een oppervlak blaast, wordt dit oppervlak statisch geladen. Een statisch geladen oppervlak trekt stof aan. Wil je veel stof aantrekken op je sensor, gebruik dan vooral een blaasbalg.
 • Robbie Veldwijk
  Profiel Twitter Robbie Veldwijk | dinsdag 21 juli 2009, 19:17Ik heb altijd al zitten te denken om zo'n ding aan te schaffen voor mijn Eos 40D maar zolang ik er nog geen last van heb doe ik het denk ik nog niet.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Flitsen bij natuurfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Flitsen bij natuurfotografie

De term "strobist" is bij portretfotografie al aardig ingeburgerd. Het gaat dan om flitsen met de flitser los van de camera. Maar deze techniek kan natuurlijk ook in de natuur toegepast worden!

» lees verder

Top artikel

Aan de slag met HDR fotografie

Uit een eerdere bespreking van een website vol met prachtige HDR opnamen bleek dat er veel interesse was voor deze bewerkingsvorm binnen de fotografie. Vooral de tonemapping bewerking die nodig is om een HDR goed te kunnen weergeven kan hierbij voor een surrealistisch effect zorgen. Persoonlijk vind ik dit prachtig en dus had ik een goede reden om opnieuw met High Dynamic Range aan de slag te gaan.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord