Photofacts.nl
3 juli 2007, 22:49 | | 21975x gelezen

Digitale spiegelreflex of goede compactcamera?

Net terug van vakantie uit Frankrijk. Het aantal mensen met een spiegelreflexcamera op de buik tijdens de vakantie is weer behoorlijk gestegen, viel mij op. Bij enkele fotograferende vakantiegangers vraag ik me toch echt af of ze niet beter een goede compactcamera hadden moeten kopen. Wellicht is bovenstaande vraag voor de vaste bezoekers van dit weblog minder relevant, maar als je hier terechtkomt omdat je een antwoord zoekt, dan moet je zeker even verder lezen.

Vorig jaar interviewden wij (HetBesteProduct) de professionele fotograaf Marc Pluijm met als belangrijkste thema; wanneer kies je nu voor een dSLR of compact? Hij sloeg volgens mij de spijker op de kop:

"Je hebt mensen die een dure spiegelreflexcamera aanschaffen, maar alleen snapshots maken van de kinderen in en rond huis en op vakantie. Dat is absoluut onnodig. Ik heb de indruk dat ze meer zo'n camera kopen om erbij te horen dan dat ze 'm nodig hebben. De compact camera's van tegenwoordig zijn voor deze mensen goed genoeg, daar kun je prachtige foto's mee schieten. De mensen die alleen kiekjes maken, gebruiken de spiegelreflexcamera vaak ook als een compact camera; ze zetten hem op automatisch en drukken alleen de knop in. Ze missen de kennis en de vaardigheid om de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera te benutten. En dan vinden ze het nog vreemd, dat ze slechte foto's maken. 'Dat moet toch niet kunnen met zo'n dure camera', zeggen ze dan. Je hebt niks aan een dure camera als je er niks mee kunt. Vergelijk het maar met iemand die twee linkerhanden heeft. Als je hem het duurste gereedschap geeft, mag je blij zijn dat hij zijn vingers er niet afzaagt, maar een mooie kast krijg je nooit. Daarentegen kan een timmerman met gouden handjes ook met oud en minder gereedschap prachtige dingen maken. Zo is het ook met fotograferen."

Hij gaf aan dat de meerwaarde er wel is als je perfecte controle wilt en je nu ook al veel speelt met de (beperkte) instelmogelijkheden van je compactcamera. Daarnaast is de flexibiliteit een belangrijk voordeel door de verwisselbaarheid van de lens. Een hobby kan ook doorslaggevend zijn zoals sportfotografie (een dSLR heeft nauwelijks een afdrukvertraging) en macro-fotografie (fotograferen van bijvoorbeeld insecten).

Zelf heb ik ook overwogen om een spiegelreflexcamera te kopen omdat ik dacht daar wel aan toe te zijn. Na dit interview was het mij volstrekt duidelijk dat ik meer had aan een compactcamera. Dat heeft me een hoop geld gescheeld en wellicht frustratie. Het hele artikel Digitale spiegelreflex of compact camera kopen is inmiddels een halfjaartje oud maar nog altijd bijzonder actueel.

Toerist met camera


delen!

reacties (14)

 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | dinsdag 3 juli 2007, 23:00Waarschijnlijk zou bijna elke beginnende fotograaf eerst een tijdje met een compactcamera moeten fotograferen. Wanneer je dan tegen de beperkingen van de camera aanloopt dan zit je op een mooi punt om naar een spiegelreflex te gaan kijken.

  Overigens zijn compactcamera's juist voor macrofotografie ook erg nuttig. Door de kleine sensor heb je namelijk een enorme scherptediepte (iets wat je bij macrofotografie goed kunt gebruiken). Vaak kunnen compactcamera's ook al scherpstellen vanaf 1 a 2 centimeter afstand tot het object.
 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | woensdag 4 juli 2007, 06:35Wat ook vaak opvalt in diverse fora: mensen die 'net met fotograferen begonnen zijn' wel met een Nikon D200, Canon 30D of dat soort materiaal rondlopen maar bijvoorbeeld niet eens weten wat nu de functie van een diafragma, sluitertijd of ISO is. En al helemaal niet wat de relatie daartussen is. Dan vraag ik me weleens af: wat doe je eigenlijk met zo'n camera? Die heb je vast niet aangeschaft omdat je met je compactcamera uitgegroeid bent. Nee, als reden wordt dan vaak aangegeven dat het 'de beste camera van dat moment is'. Tja....
 • Johanna L
  Johanna L | woensdag 4 juli 2007, 09:41Om bovenstaande redenen had ik dan uiteindelijk toch maar een high-end camera gekocht zoals dat heet. Veel uitgeprobeerd met allerlei standen, maar zeer teleurgesteld in de snelle hoge ruis en niet zo geweldige groothoek. Het is het dan toch net niet, en toch nu al vrij snel over op een spiegelreflex. Wat betreft het geld wel spijtig, want dan had ik die kosten niet gehad, maar ik zit nu eenmaal in de voorzichtige hoek. Je zult altijd mensen houden die op de manier zoals jullie beschrijven met een spiegelreflex omgaan, omdat er nu eenmaal altijd 'gewichtig doende' mensen zullen blijven bestaan. Toch is er ook een grote groep die echt geïnteresseerd is, en je kunt het nu eenmaal het beste leren door gewoon te doen. Aangemeld bij de nikon-club wachtte daar weer een koude douche, want je wordt niet voor vol aangezien met een D40 en men vind daar dat je beter gelijk moet over stappen op een D80 of hoger. Verschillende reacties nogal dus van allerlei kanten. Uiteindelijk zal er hoop ik toch een grotere groep over blijven die het fotograferen met een spiegelreflex goed zal bevallen, en dat is alleen maar leuk lijkt me. Groet, Johanna
 • Wilma
  Wilma | woensdag 4 juli 2007, 13:01Bedankt; leuk om te lezen. Nu is maar weer eens bevestigd dat ik de goede keuze gemaakt heb. Een compacte met veel mogelijkheden; als ik wil is alles handmatig in te stellen, en met 12x zoom kom ik ook goed weg. En toch niet zo'n grote, die moeilijk te hanteren is met drie jonge kinderen om je heen...
 • PSpotter
  PSpotter | woensdag 4 juli 2007, 19:01In het algemeen is met een Dslr veel sneller te werken. Mijn ervaring, enkele jaren terug, met compact camera's was vaak dat het onderwerp al ruimschoots uit beeld was wanneer de camera eindelijk kon afdrukken.
  Het is echter niet altijd even handig met een (grote) spiegel reflex te fotograferen.
 • leon
  leon | woensdag 4 juli 2007, 21:26ik ben het eens met PSpotter wat betreft de snelheid van een dslr. Ik vind dat mensen met kinderen juist wel meer aan een dslr hebben, vanwegen het missen van de grote shutterlag waar tot nu toe een compactcamera nog steeds mee kampt.
 • san.salpeter
  san.salpeter | donderdag 5 juli 2007, 08:18Na jaren met een analoge spiegelreflex gefotografeerd te hebben. Kwam ik niet meer los van mijn digitale compactcamera. Als nadeel ondervond ik toen de afdrukvertraging, kleine zoeker, lage max. ISO met veel ruis, middelmatige kwaliteit van de lens, zeer beperkte mogelijkheid met scherpte diepte te kunnen spelen. Als voordeel licht, penlite batterijen, makkelijk in de broek of jaszak en goedkoop onderwaterhuis. Nu ik een klein meisje heb, heb ik digitale spiegelreflex aangeschaft. Ondanks de vele mogelijkheden tot instellen, maken we voor het gemak ook regelmatig gebruik van de automatische stand om even snel een plaatje te schieten. Onlangs een tweetal foto's van dezelfde vakantie scene van DSRL en compact naast elkaar gelegd. Mijn tip is: nooit doen, dan zie je het verschil namelijk niet!
  Uiteindelijk geldt je moet doen/kiezen waar je zelf tevreden mee bent.
 • judith
  judith | vrijdag 6 juli 2007, 13:32hey
  Het kan idd wel kloppen wat je zegt. Maar wat raad je de mensen dan aan om te kopen? Er zijn zoveel toestellen, weet echt niet welk ik het best zou kopen. Ik heb nu een gewone canon ixus 50, maar daar kanje niets speciaals mee doen. Kwil graag een toestel waar je echt mee in detail kunt trekken en met die sluitertijd kunt werken.
  groetjes
 • Eric
  Eric | zaterdag 7 juli 2007, 11:24Sluitertijden aanpassen kan ook met een Samsung S600, een camera van iets meer dan 100 euro. Dus als dat het enige is hoef je nog steeds geen spiegelreflexameria te kopen.
  Wil je je storten op fotografie en ben je bereid om meer te leren over de technische kant van foto's maken, dan zou ik zeker een DSLR nemen. Maar dan wel gewoon een instapmodel van Canon, Nikon of een ander bekend merk.
 • Derk
  Derk | donderdag 12 juli 2007, 20:42Een tussenvorm kan ook.

  Heb een tijdje terug de SONY DSC-H5 gekocht. Kan bijna alles dat een spiegelreflex kan (handmatige instellingen) behalve uiteraard het wisselen van de lenzen. Ik kwam van een compact, zit nu op een superzoom en wellicht in de toekomst op een SLR. Die vond ik voor nu net even te zwaar, te duur en te lastig qua verwisselen van lenzen. Bovendien kun je met de huidige generatie prima çreatieve foto's schieten, alleen de sensor is kleiner, dus hoge ISO's is een issue, maar goed, hoe vaak gebruik je dat nu echt?

  Het gevaar van een SLR is natuurlijk dat ik zou blijven kopen...

  Lens, filter, accu, flitser etc. etc.
 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | donderdag 12 juli 2007, 21:11@Derk: het gevaar dat je daar benoemt is zeer zeker aanwezig. Sterker nog, ik ken maar weinig mensen die er geen last van hebben. Voor de Nikonians is er zelfs een uitdrukking voor: NAS, oftewel het Nikon Aquisition Syndrome, hiern in den lande Nikon Aankoop Syndroom genoemd. Ben er zelf ook niet helemaal vrij van, moet ik bekennen...
 • san.salpeter
  san.salpeter | vrijdag 13 juli 2007, 08:10Ha, en vlak LBA (Lens Buy Addiction) niet uit. Door de relatief lage prijzen van pentax, schijnen vooral pentax gebruikers er last van te hebben. Vooral als de lens van het type Limited is. Voor mij is het makkelijk. Ik wil nog een nieuwe PC voor RAW processing (lukt niet echt met een pentium II), een P-TTL flitser en misschien een BIGMA (sigma 50-500) lens, maar heb gewoon geen geld meer.
 • Jan
  Jan | zaterdag 14 juli 2007, 14:25"Aangemeld bij de nikon-club wachtte daar weer een koude douche, want je wordt niet voor vol aangezien met een D40"

  So what? Een camera koop je toch voor jezelf? Ik zie op bijvoorbeeld Flickr met zowel compacts als dslr's geweldige foto's. De camera is zeker niet meer dan 20% van het eindresultaat, en een goede fotograaf kent de beperkingen van zijn of haar camera.
 • marcedwin
  Profiel Twitter marcedwin | dinsdag 17 juli 2007, 17:48Goed artikel, maar het is ook maar hoe je het bekijkt en waar je je lekker bij voelt. Heb zelf een Pentax k110d aangeschaft. Na veel wikken en wegen. Twijfelde tussen een bridge (s9600 Fuji of misschien zelfs de s6500).

  Voor mij was de doorslag dat een SLR veel sneller reageert (ik wil o.a. [auto]sport fotograferen) en dat je er meer mee kan. Je kan uitbouwen zeg maar.

  Maar zoals al gesteld, je verkijkt je wel op de kosten. Koop je een body met kitlens 18-55, koop je er al snel een Tamron 70-300 bij. Een tas, een flitser staan op de lijst. En ik zie nu al de beperkingen van die lenzen, dus een dure hobbie word het wel knipoog.

  Maar ja, als je maar schik hebt.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop portretfotografie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 129.00

Workshop portretfotografie

Hoe maak ik een aansprekend portret van iemand? Welk standpunt kies ik? Welk objectief gebruik ik? Welke hulpmiddelen zijn er? Welke lichtopstelling werkt het beste?

» lees verder

Top artikel

Tien redenen om een spiegelreflex te kopen

De keuze voor een spiegelreflex is niet altijd vanzelfsprekend. Een dergelijke camera is toch een stuk groter, zwaarder en duurder dan een digitale compactcamera. Daarnaast ben je niet klaar met alleen de camera; mooie bruikbare objectieven en andere accessoires lonken. De aanschaf van de body is bij veel fotografen het begin van een collectie materiaal dat de prijs van de body in waarde al snel overstijgt. Wat zijn nu de voordelen van een digitale spiegelreflex camera?

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord