Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Een betere fotograaf dankzij een klein lijstje

maandag 13 januari 2014, 22:48 door | 12.255x gelezen | 6 reacties

Bij een fotoshoot gaat vaak veel tijd zitten in de voorbereiding; het model uitzoeken, een mooie locatie, de kleding van het model, de apparatuur die je gaat gebruiken, enzovoorts. Er is echter nog een puntje waar je beter vooraf wat tijd in kunt stoppen: welke foto's wil je gaan maken.

Dat klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar bij de meeste shots die ik gedaan heb dacht ik hier vooraf amper over na. Als de model de de setting geregeld was keek ik op de locatie op dat moment wel welke foto's ik ging maken. Geen probleem; het lukt altijd wel om een paar mooie foto's te maken tijdens zo'n sessie. Efficiënt is het echter niet. En dat is zonde, na zoveel moeite.

Een tijdje terug heb ik het eens anders aangepakt. In plaats van simpelweg op te dagen op de dag van de fotoshoot en ter plekke maar te kijken wat we gingen doen had ik vooraf een simpel lijstje gemaakt met foto's die ik graag wilde hebben.

Mijn lijstje was simpelweg een paar woorden per foto waarmee ik mezelf duidelijk maakte wat ik wilde met de foto. Het kan helpen om de foto's die je voor ogen hebt ook nog uit te tekenen. Dan kun je jouw tekening bijvoorbeeld ook even aan het model laten zien om je intentie te verduidelijken.

Annefleur

Het lijstje bleek een handig houvast tijdens de fotosessie. Handiger dan ik gedacht had zelfs. Eén blik op het lijstje was voldoende om direct weer verder te kunnen met een volgend shoot. Ook prettig voor het model; een fotograaf die duidelijk weet wat hij wilt en niet staat te twijfelen 'wat zullen we nu nog eens even doen'.

Wanneer ik met een specifieke opstelling bezig was liet ik het lijstje overigens meestal even voor wat hij was. Gewoon lekker fotograferen met wat in je opkomt. Zodra je even niet direct een idee hebt voor wat je wilt veranderen voor de volgende foto pak je het lijstje weer en kun je weer concreet aan de slag.

Aan het eind van de dag had ik hierdoor niet alleen een aantal prima bruikbare foto's die ik kon gebruiken bij meerdere (Photofacts) artikelen (het doel van de shoot), ik had ook veel meer afwisseling zitten in de verschillende foto's dan bij een gemiddelde shoot. Doordat je vooraf bepaalde situaties en lichtopstellingen bedacht hebt, ben je meer bezig met je opstellingen dan wanneer je jezelf concentreert op het model.

Vergeet voor je volgende fotosessie dus niet een lijstje met de foto's die je wilt maken. Het helpt je om tijdens een shoot niet zonder ideeën te zitten én je eindresultaat zal een stuk beter worden!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

  1. Huubke3
    Profiel Huubke3 schreef op dinsdag 14 januari 2014 om 11:18  | reageer

    Voor mij een heel bekend verhaal, al houd ik me er niet altijd aan. Waar ik verder veel gemak van heb is een lijst waarop de benodigde apparatuur staat voor een bepaald soort foto! Dit bespaart me misgrijpen en veel ergenis.

    Groet,

    Huub van Beurden

  2. Jo
    Jo schreef op dinsdag 14 januari 2014 om 12:16  | reageer

    Het is ook handig om vooraf enkele foto's te zoeken op internet die je bedoeling benaderen, zoals houding, emotie, kleding e.d. Deze kun je aan het model laten zien, zodat deze weet wat er verwacht wordt.

    Jo

  3. John Bornemann
    John Bornemann schreef op dinsdag 14 januari 2014 om 13:19  | reageer

    Ik maak meestal een klein draai boekje dat ik samen met het model samenstel. Zo weet je wat je kunt verwachten en wie voor welke spullen zorgt.
    Een moodboard is en handig hulpmiddel.

    Begon met de foto's die je echt graag wilt doen en vergeet de hele lijst als het spontaan opeens heel anders gaat.
    www.johnbornemann.com

  4. Willy van Dreumel
    Profiel Willy van Dreumel schreef op dinsdag 14 januari 2014 om 14:52  | reageer

    Ik maak ook vaak voor bruids-, familie- en jubileumreportages een lijstje met foto's die ik per sé wil hebben (must-have foto's). Op dat lijstje staan meestal 5-20 foto's. Zo had ik afgelopen vrijdag een 50-jarig huwelijk te fotograferen, men wilde graag wat familiefoto's vooraf. Dan is het handig om vast te leggen welke mensen je wilt fotograferen. Zeker in zo'n geval van een 50-jarig huwelijk wil je natuurlijk niet alleen foto's van het gouden paar, maar ook van kinderen, kleinkinderen etc. Op mijn lijstje staat dan exact wie met wie op de foto gaat. En aangezien meestal de tijd beperkt is, helpt het lijstje mij met de planning.
    Met de rest van zo'n feest fotografeer ik graag de spontane en onverwachte gebeurtenissen, dat valt toch niet gedetailleerd in te plannen.

  5. Henk V
    Profiel Henk V schreef op dinsdag 14 januari 2014 om 18:08  | reageer

    Moodboard maken, ook heel handig! Voor jezelf maar ook voor het model (wat is de fotograaf (ongeveer) van plan, welke stijl en sfeer ed.)

  6. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 14 januari 2014 om 20:33  | reageer

    Ik blijf even hangen bij de eerste alinea van je stukje.
    Is het juist niet andersom?
    De locatie, kleding, apparatuur etc worden toch juist gekozen naar aanleiding van de foto die je wilt gaan maken?
    Zo onvoorbereid naar een fotosessie gaan is wat mij betreft alleen maar van toepassing op z.g. fotodagen waarbij je van tevoren niet weet welke omstandigheden en welke modellen je zult vinden. En het kan ook ontzettend leuk zijn om juist onder die omstandigheden je creativiteit te laten werken om dan toch nog met fatsoenlijke platen naar huis te kunnen gaan.
    Ik moet dan wel uit ervaring zeggen dat zulke fotodagen mij nooit de resultaten hebben gegeven die m'n van tevoren uitgewerkte één op één sessies wel geven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.112 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord