Photofacts.nl
10 april 2007, 23:58 | | 6966x gelezen

Fotografie podcasts; luisteren naar tips en meer

Podcasts zijn hot. Wie heeft tegenwoordig geen iPod of een of andere MP3-speler? Voor de meeste mensen is zo'n apparaat inmiddels gemeengoed. Voor enkele tientjes heb je reeds een MP3-speler en voor enkele honderden euro's een iPod. En alles wat daartussen ligt.

Podcasting staat, in de meest strikte zin, voor een systeem waarin podcasters audiobestanden (MP3) met discussies, radioshows, muziekprogramma's enzovoort beschikbaar stellen via internet. Daarvan wordt tevens een news feed in RSS-formaat gecreŽerd, die een verwijzing bevat naar de MP3-bestanden en automatisch verwerkt kan worden door podcast-aggregators of podcatchers. Deze laatste downloaden die audiobestanden dan automatisch en kopiŽren ze onmiddellijk naar een MP3-speler of melden aan de gebruiker dat hij ze op de pc kan beluisteren.

In de breedste zin staat podcasting voor het verspreiden van digitale bestanden die door speciale programma's afgehaald worden om ze later te gebruiken. Dus dit kan audio zijn (MP3, Windows Media, Real Media), video (MPEG, DivX, QuickTime, enzovoort) of software.

Vele (radio)uitzendingen zijn momenteel beschikbaar als podcast. Het gemak hiervan is dat je elke voor jou interessante uitzending kunt beluisteren op een moment dat jou goed uitkomt.

De fotografie komt er wat dat betreft maar bekaaid af. Voor zover ik weet zijn er sowieso weinig podcasts beschikbaar. In het Nederlands in ieder geval nog geen. Een gat in de markt?

Inmiddels zijn er wel een aantal Engelstalige podcasts beschikbaar. Ik heb er een aantal voor je opgezocht: Nikonians, Tips from the Topfloor, The Candid Frame, The Radiant Vista, Martin Bailey Photography, Camera Position, Flickschool, Light Source Studio Lighting, 2 Minute Photoshop Tricks, Photoshop Wednesdays, The Digital Story, The Digital Photography Show, Better Photo, Allen Rockwell, Popphoto, Photo Walkthrough, Simple Photo Life en Creative Photoshop.

Bovenstaande links verwijzen naar vele verschillende podcasts. Dit biedt voldoende voor ettelijke uren luister- en/of kijkplezier. Dus pak je iPod of MP3-speler, download de boel en luisteren maar!

Sweex MP3 speler


 • Peter van Veen

  Over de auteur; Peter van Veen
  Peter is Moor Fotografie. Ik help mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

delen!

reacties (4)

 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | woensdag 11 april 2007, 00:13Oei, een mooi lijstje podcasts, Peter!
  Veel uren luisterplezier inderdaad..

  Hoog tijd dat ik ook eens zo'n strakke iPod aanschaf. vrolijk
  Volgens mij kun je die apparaatjes vaak tevens gebruiken als opslag van je foto's op vakanties en dergelijke..

  Nog een nuttige aanvulling; onze vrienden van DSLR.nl hebben een Nederlandstalige podcast over fotografie.

 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | woensdag 11 april 2007, 07:49Oeps, die van DSLR.nl heb ik dus helemaal over het hoofd gezien...
  (sorry Brian!)
 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | donderdag 12 april 2007, 11:00Whahaha... Geeft niet Peter.
  Die van ons staat ook nog in de kinderschoenen hoor. Wij zijn bezig met het bespreken van interviews met een paar fotografen, en op zijn tijd spreek ik zelf een podcast in, maar echt groot zijn we er zeker nog niet in.
 • Michelle&Kim
  Profiel Michelle&Kim | donderdag 12 april 2007, 11:25vrolijk

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Jonge wilde zwijntjes fotograferen
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 99.00

Jonge wilde zwijntjes fotograferen

Eind maart worden de jonge biggetjes geboren, een uitgelezen moment voor een workshop wildfotografie dus!

» lees verder

Top artikel

10 tips voor het fotograferen van de maan

De maan is een typisch voorbeeld van een object dat bijna elke fotograaf wel eens probeert vast te leggen. Het is gelukkig ook helemaal niet zo moeilijk als het misschien op het eerste gezicht lijkt. In dit artikel een aantal tips om mooie foto's van de maan te maken!

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord