Photofacts.nl
19 mei 2010, 22:12 | | 5311x gelezen

Gelegenheidsmodellen fotograferen; overal modellen; deel 4

In een aantal reacties op deel 3 werd de vraag gesteld waarom de omgeving van de geportretteerden niet meer in beeld wordt gebracht. Wel, om de eenvoudige reden dat die soms niet interessant genoeg is. Vaak schiet ik portretten louter om het gelaat van een persoon te laten spreken. Dat neemt niet weg dat ik net zo goed mensen fotografeer in hun omgeving die iets vertelt over de geportretteerde persoon. Voor dit blog heb ik er een aantal geselecteerd.

Ze zijn allemaal op verschillende tijdstippen en plaatsen gemaakt tijdens mijn reizen door China. Wat ze gemeen hebben met elkaar is dat het ongekunstelde foto's zijn. Persoonlijk ben ik niet vies van een vleugje humor dus heb ik bepaalde beelden een hilarisch tintje gegeven.

Verkeersregelaar


Balende politieagent
Begin vorig jaar zat ik een paar dagen in Hefei (Provincie Anhui) waar ik op een grijze maandagmorgen vroeg uit de veren was om foto's in de binnenstad te maken. Op een druk kruispunt was deze politieagent in de weer om het chaotische verkeer te regelen. Met mijn Canon EF 200mm f/2.8L had ik een mooi bereik en wachtte net zolang totdat ik op een gegeven moment dit shot kon maken. Zijn gelaatsuitdrukking in combinatie met de bus op de achtergrond was exact wat ik voor ogen had.

Verkoper


Bij gebrek aan klanten
In het antieke vestingstadje Pingyao (Unesco werelderfgoed) kom je erg markante figuren tegen. Op het eind van een warme zomerdag zat deze oude man voor z’n winkeltje af te wachten of er nog toeristen trek hadden in een ijsje of wat frisdrank. De desolate omgeving vormt een schril contrast met de mierzoete, kitscherige reclame op de koelkast en de poster. Het gegroefde gelaat en de kleurloze kleding van de man lijken haast te vervloeien met de totale entourage.

Meisje


Dat is even schrikken!
In hetzelfde stadje was dit meisje laat in de namiddag ingedommeld aan haar tafeltje nadat ze slaperig was geworden van het lezen. Toen ik dat tafereeltje wilde fotograferen werd ze plots wakker en keek me verschrikt aan. Even later zag ze er zelf ook wel de humor van in. Dat moment van verbazing op haar gelaat vind ik de kracht van dit portret. De foto is gemaakt met de EF 17-40mm f/4L op 21mm. Het groothoekeffect geeft in dit geval wel een meerwaarde aan het portret.

Koddig soldaatje


Koddig soldaatje op Tiananmen
Op het Tianmenplein ofwel Plein van de Hemelse Vrede in hartje Beijing paraderen de godsganse dag strak in het uniform gestoken soldaten. Ze worden streng geslecteerd, naar het schijnt zelfs op uiterlijk en lengte. Ze zien er doorgaans fier uit maar dit soldaatje vond ik daarentegen iets koddigs hebben. Ik heb bewust met een groot diafragma (f/3.2) gefotografeerd om de achtergrond te vervagen zodat de nadruk op het ventje ligt. Let vooral op de blik in zijn ogen.

Dutje


Even een dutje doen
Chinezen hebben de gewoonte 's zomers overal een dutje te doen. Op de Beijing Panjiayuan markt had deze marktkoopman er al een dag opzitten en wilde dus ook even een dutje doen. Hij past met zijn torso mooi tussen de twee rekken in zijn minuscule stalletje met tweedehands boeken. En wanneer er toevallig een klant geintereseert is in mijn handelswaar maakt ie me vast wel even wakker, moet hij gedacht hebben. Het is een van mijn grappigste portretfoto's.

Meisje


Vindt je me niet mooi?
Tijdens een wandeling in de oude buurten van Qingdao (vroegere Duitse kolonie in China) kwam ik een groepje spelende kinderen tegen voor een oud flatgebouw waar ze woonden. Dit in het rose gestoken meisje wilde best even voor me poseren. Zonder enige regie maakte ze zich mooi lang en keek zelfbewust in de lens. De achtergrond met het verweerde beton, graffiti en verroeste hekwerk vormen in mijn optiek een mooi contrast met haar tot in de puntjes verzorgde uiterlijk.

Meestal beperkt ik me tot een serie van vier maar omdat ik zoveel beeldmateriaal heb krijgt deze serie met portretfoto's nog een vervolg, althans als jullie het nog niet beu zijn natuurlijk..

 • Ton Vingerhoets

  Over de auteur; Ton Vingerhoets
  Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

delen!

reacties (21)

 • joopvisbeek
  joopvisbeek | woensdag 19 mei 2010, 23:06mooie post weer hoor!
  'even een dutje doen' is echt hilarisch!
 • EdC
  Profiel EdC | woensdag 19 mei 2010, 23:19Wil je omgeving zien, of meer China, dan krijg je bij Ton omgeving te zien. knipoog Foto 1, 4 en 5 zijn vandaag mijn favorieten door het standpunt dat je hebt ingenomen.

  Ik vraag we af wat je bedoelt met jouw uitspraak bij de balend politieagent dat je dit voor ogen had. Ik zou zelf alleen hopen op dit resultaat en ik zou er dan waarschijnlijk op anticiperen: camera in de aanslag houden. Maar je had het ook kunnen treffen dat de gezichtsuitdrukking verdwenen was op het moment dat de bus passeerde.
 • tonv
  Profiel tonv | donderdag 20 mei 2010, 00:06@EdC
  Bedankt voor je reactie. De politieagent stond er een beetje verloren bij en miste duidelijk autoriteit. Dat gaf zo nu en dan grappige situaties. Ik wilde dat in m'n beeld vangen en had het gevoel dat me dat was gelukt met deze foto.
 • Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof | donderdag 20 mei 2010, 00:43Mooi Ton! Met mijn vorige opmerking doelde ik inderdaad op 'dit soort' portretfotografie.
  En het lijkt me dat China hier zich bij uitstek voor leent.
  Ik weet niet waarom, maar het 'koddige soldaatje' springt er voor mij ietsje bovenuit.
 • Edward
  Profiel Twitter Edward | donderdag 20 mei 2010, 06:04Hoi Ton! Het soldaatje is ook bij mij de favoriet. Het lijkt of hij het uniform van zijn vader heeft geleend om een dagje in te vallen.
  De oude man is ook heel leuk en herkenbaar voor ons. Dat veel mensen vaak op de onmogelijke plaatsen liggen te slapen is ons ook vaak opgevallen.
 • Niels
  Profiel Twitter Niels | donderdag 20 mei 2010, 07:50Leuk vervolg weer op je serie. Kom maar op met de volgende vrolijk.
  Het soldaatje en de slapende man zijn inderdaad erg goed.
 • Jack
  Jack | donderdag 20 mei 2010, 12:20Deze foto's spreken me meer aan.
  Vooral 3 en 6, omdat je bij deze contact hebt met je onderwerp.
  4 en 5 zijn ook sterk.
 • Ron
  Ron | donderdag 20 mei 2010, 13:35Kijk, dit zijn nu foto's die mij wel boeien. Eindelijk. Ik kom op dit forum wat mij betreft echt veel te veel gefreak tegen. Een techniek gebruiken vanwege de techniek en niet vanwege wat je wil laten zien (eindeloze hoeveelheden macro gedoe, strobisten flauwekul enz.)
  Nu nog even wat taalfouten in je blog wegwerken Ton, niet alle d's en t's kloppen vrolijk
  Nogmaals: echt boeiende foto's. Meer graag.
 • Thomas Dral
  Profiel Twitter Thomas Dral | donderdag 20 mei 2010, 16:50Weer een hele mooie post erg leuk om dit zo te zien benieuwd naar de volgende serie, ik ben het iiv nog niet zat
 • tonv
  Profiel tonv | donderdag 20 mei 2010, 17:40@Ron
  Bedankt voor je compliment. Ik ga even met de bezem door de tekst. Vijf jaar China eist z'n tol wat m'n Nederlands betreft...
 • Johannes Klapwijk
  Profiel Twitter Johannes Klapwijk | donderdag 20 mei 2010, 19:18Ik vind ze allemaal wat hebben...

  De koddige uitdrukking van de soldaat spreekt bij mij nog het meeste aan. Vooral de blik van 'help, wat doe ik hier' maakt hem helemaal
 • ImgSensors
  Profiel ImgSensors | donderdag 20 mei 2010, 19:38Mooie serie! Stuk voor stuk boeiende portretten.
 • Jeroen Cox
  Profiel Twitter Jeroen Cox | donderdag 20 mei 2010, 22:34Leuk verhaal bij je foto's, die soldaat en die man bij de boeken zijn echt geniaal!!
 • Lucien
  Profiel Lucien | donderdag 20 mei 2010, 22:50Weer een prachtige serie.
  Foto 5 lijkt wel een beetje op mijn vader (is Indonees).

  Maar die soldaat, moet hij daar de hele dag blijven staan op zo'n verhoging?
  Arme kerel.. :(
 • tonv
  Profiel tonv | vrijdag 21 mei 2010, 02:30@Lucien
  Inderdaad, arm soldaatje. Ze worden regelmatig afgelost maar staan zeker een aantal uren snaarstrak in het gelid. Tijdens warme zomerdagen (35-40 graden) lijkt me dat toch een uitputtingsslag. Een echte kadaverdiscipline!
 • Carlo
  Carlo | vrijdag 21 mei 2010, 12:50Knappe foto's die de waarheid getrouw weergeven!
  Misschien ligt het hier aan je selectie, maar ik vind persoonlijk wel dat de onderwerpen keer op keer in het midden van de foto, al na een vijftal foto's een beetje statisch overkomen. Varieer je soms ook in compo's als je mensen in hun omgeving fotografeert?

  Verder vraag ik me af hoe mensen - zeker in China - reageren als je hn zo vastlegt? Met een 200mm valt dit niet echt op, maar met een groothoek toch wel...
 • tonv
  Profiel tonv | vrijdag 21 mei 2010, 14:36@ Carlo
  Het was me nog niet opgevallen maar je merkt terecht op dat ik m'n onderwerp bijna automatisch centreer. De komende tijd ga ik zeker experimenteren met variatie in composities. Bedankt voor de bruikbare aantekening!

  Om mensen in China te portretteren maak ik meestal eerst contact zoals foto 5 laat zien. Soms is het een momentopname (foto 3) en moet je intuïtief handelen. Met een 200mmm heb je afstand maar men heeft het toch wel door. Wanneer men het onverhoopt niet op prijs stelt verwijder ik de foto maar dat komt sporadisch voor. Over het algemeen vinden Chinezen het best leuk gekiekt te worden. Als ze email hebben stuur ik ze steevast de bewerkte foto's.
 • PehrG
  PehrG | vrijdag 21 mei 2010, 17:21@Carlo en TonV. Ik heb de indruk dat de fotograaf sterk is beïnvloed door zijn designers-verleden. Ook in zijn architectuurfotografie zie je een grote belangstelling voor centreren. Bij architectuur geeft dat een stevige indruk van het gebouw, bij het portretteren kan dat gaan vervelen. Bij de stadsfotografie van Ton zie ik dat niet. Bij het soldaatje vind ik de centrale positie heel goed passen. Het benadrukt het formele karakter van het kindsoldaatje.
 • tonv
  Profiel tonv | vrijdag 21 mei 2010, 19:36@PehrG
  Mijn designachtergrond speelt nog steeds een grote rol. Wellicht verklaart dat m'n voorliefde voor centreren. Ook heeft het te maken met de snelheid van werken dat vaak geboden is om een portret te schieten. Wanneer je meer tijd hebt (studio) kun je uiteraard meer aandacht schenken aan compositie.

  Hoe dan ook, het is een aandachtspunt want op den duut kan het centreren eentonigheid veroorzaken wat je werk niet ten goede komt. Daarom ga ik de komende tijd onderzoeken hoe ik variatie kan brengen in m'n portretten.
 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | zondag 23 mei 2010, 00:22@Ron: strobist = flauwekul... Ik denk toch dat er teveel liefhebbers van zijn om dat zo maar op deze manier af te serveren. Maar goed, ieder zijn meug, zullen we maar zeggen.
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | zondag 23 mei 2010, 00:55Erg leuke foto van die slapert tussen zijn boekjes vrolijk

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Plonsfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 47.50

Plonsfotografie

Tijdens deze spetterende workshop gaan we aan de slag met rook, water en flitslicht. Na een stukje theorie over plons en rookfotografie, gaan de handen uit de mouwen!

» lees verder

Top artikel

Statiefgebruik; zo krijg je altijd scherpe foto's

Bij de aankoop van je eerste fotografie apparatuur is een statief waarschijnlijk niet direct iets wat boven aan je lijstje staat. Toch kan een statief je uitstekend helpen betere en bijzondere foto's te maken. In deze basiscursus laten we je graag zien wat de voordelen van het gebruik van een statief zijn en hoe je hier zo optimaal mogelijk gebruik van kunt maken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord