Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ellen Reus

Hoe koop ik veilig tweedehands lenzen

woensdag 23 mei 2012, 20:27 door | 47.256x gelezen | 23 reacties

Hoe koop ik veilig tweedehands lenzen? Dit is een vraag die ik regelmatig tegenkom. Niet alleen bij mijn cursisten, maar ook op de diverse fotofora lees ik vaak dat mensen toch erg huiverig zijn om tweedehands lenzen te kopen, aangezien ze bang zijn om de befaamde 'kat in de zak' te kopen. Eigenlijk is die angst helemaal niet nodig, zolang je maar weet waar je op moet letten. Vandaar dat ik het tijd vind worden om dat eens duidelijk op te schrijven.

Canon EF 70-200mm f/2.8


Allereerst ga je natuurlijk uitzoeken welke lens je precies wilt hebben. Zodra je dat weet, kun je gericht gaan zoeken naar een tweedehands lens. Het is natuurlijk mogelijk om tweedehands te kopen bij een fotozaak. Dit raad ik echter ten zeerste af! Vaak kun je daar niet eens zo uitgebreid testen als bij een particulier en zelfs wanneer dat wel kan, zul je altijd duurder uit zijn. Dat is ook logisch, want de particulier wil een bepaald bedrag voor zijn lens ontvangen en hem maakt het niet uit of hij dat van een winkel ontvangt of van jou.

De winkel is echter geen liefdadigheidsinstelling en wil ook winst maken. Die winst is het bedrag dat jij dus meer betaald wanneer je bij een winkel koopt in vergelijk met direct bij de particuliere verkoper. Om die reden raad ik dus aan om op de diverse internetsites te gaan kijken. Voorbeelden van internetsites waar tweedehandslenzen te koop zijn: Marktplaats, Tweedehandsnet, Fotoapparatuur en Speurders.

Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere opties, maar alles vermelden lukt mij toch niet, vandaar slechts deze vier als voorbeeld.

Eerste contact


Wanneer je een lens hebt gevonden, kun je gaan bieden of direct contact opnemen met de verkoper. Uit zo'n eerste contact kun je meestal al wat afleiden. Is de verkoper erg kortaf en is er weinig ruimte om vragen te stellen (zonder dat hij daar een goede reden voor geeft), dan krijg je zelf meestal al geen goed gevoel. Luister naar je gevoel! Meestal is je eerste indruk wel juist en wanneer je geen goed gevoel bij een verkoper hebt, kun je beter verder gaan zoeken.

Persoonlijk afhalen


Wanneer echter alles positief klinkt en je de lens wilt gaan kopen. Ga dan altijd de lens zelf afhalen en controleer/probeer de lens zo uitgebreid mogelijk. Wanneer de verkoper je dat niet toestaat, moet je de lens NIET kopen, want dan is er hoogst waarschijnlijk een reden waarom hij niet wil dat je controleert. Je wilt niet na je koop er achter komen wat die reden was!

Uiterlijke controle


Je begint de lens eerst visueel te controleren, dus voordat je hem op de camera hebt gezet. Je kijkt of je geen beschadigingen ziet aan de buitenkant, dus krassen of deuken. Zie je die, dan is er waarschijnlijk niet al te voorzichtig omgesprongen met de lens. Natuurlijk hoeft het niet meteen in te houden dat de lens dan niet meer goed werkt, maar je moet wel wat meer op je hoede zijn en je kunt dit ook gelijk gebruiken om nog even extra over de prijs te onderhandelen.

Het glas moet je heel goed controleren op krassen. Is het glas aan de kant van de camera beschadigd, dan moet je de lens simpelweg NIET kopen. Is het glas aan het andere uiteinde beschadigd, dan hoeft dit niet per definitie een probleem te geven.

Deze frontlens is veel minder belangrijk, aangezien je een kras op deze kant namelijk niet altijd terugziet in je foto. Dus let er wel op en houd goed in de gaten of je de kras terugziet op de foto's. Wanneer je de kras niet terugziet op de foto, gebruik je de kras alleen als extra onderhandelingspunt voor een lagere prijs.

Contactpunten


De contactpunten aan de kant van de camera (die metalen puntjes rond het glas) moeten absoluut onbeschadigd en schoon zijn. Zitten hier beschadigingen, dan heb je kans dat de lens niet goed meer 'communiceert' met je camera. De automatische functies, zoals lichtmeting en autofocus, werken dan niet meer goed. Uiteraard moet je de lens dan NIET kopen.

Contactpunten objectief

Ook wanneer deze punten duidelijk vies zijn, zou ik zelf de lens niet kopen. Dit is natuurlijk schoon te maken, maar het is een onderdeel dat gewoonweg niet vies hoort te worden, dus ik zet in dat geval zelf vraagtekens bij hoe er met de lens is omgegaan.

Soepelheid mechaniek


Vervolgens ga je aan alles draaien waar je aan kan draaien en schuiven waar je aan kan schuiven. Dit doe je om te voelen of het allemaal soepel gaat (maar niet TE soepel) en vooral om te controleren of er geen zand en dergelijke tussenzit. Zijn er hier problemen, dan moet je de lens NIET kopen.

Geur


Het volgende punt is iets waarbij de meeste mensen in de lach schieten als ik het noem of mij heel ongelovig aan gaan kijken. Je moet namelijk aan de lens gaan ruiken! Dat klinkt maf, ik weet het, maar wanneer je een muffe lucht ruikt, dan weet je dat de lens nat is geweest. In dat geval is het
wederom simpel: je moet de lens dan NIET kopen.

Geluid


Na al deze visuele en fysieke controles, is het belangrijk dat je de lens op je eigen camera zet. Dan weet je namelijk hoe die combinatie samenwerkt. Controleer eerst hoe de lens klinkt wanneer je scherpstelt in de autofocus-stand. Maakt hij erg veel herrie of klinkt het gewoonweg niet goed, dan zou het kunnen dat de motor niet meer in orde is. Dit is natuurlijk ook een reden om de lens NIET te kopen.

Belangrijk is wel dat je een idee hebt hoe deze lens normaal hoort te klinken. Je kunt dit van te voren testen in een fotozaak. De ene lens maakt namelijk standaard meer geluid dan de andere afhankelijk van welke soort motor er in zit.

Testfoto's maken


Verloopt de scherpstelling goed en zonder rare geluiden, dan maak je in ieder geval vier foto's. Namelijk twee op de minimale zoomstand (brandpuntsafstand) en twee op de maximale zoomstand. De eerst van die twee is met het kleinste diafragmagetal (bijvoorbeeld f/2.8) en de tweede met het grootste diafragmagetal (bijvoorbeeld f/22).

Wanneer de verkoper je meer tijd geeft, moet je daar zeker gebruik van maken om meer foto te maken in tussenliggende standen. De gemaakte foto's moet je niet op de camera willen beoordelen. Je schermpje is daar gewoonweg te klein voor en te onnauwkeurig. Veel beter is het wanneer de verkoper zo vriendelijk is om zijn computer ter beschikking te stellen en je het op een grote monitor kunt bekijken (dit zou ik wel van te voren vragen!).

Vind je dit vervelend om te vragen en je hebt geen eigen laptop of tablet die je mee kunt nemen,
probeer dan van iemand anders even een laptop of tablet te lenen, want de controle op een groot scherm is echt belangrijk! Zien de foto's er niet goed uit, dan moet je de lens NIET kopen. Zien de foto's er wel goed uit, dan kun je rustig tot de koop overgaan, je hebt dan namelijk getest wat je testen kan en het eindresultaat (de fotokwaliteit) is ook naar wens, dus waarom dan niet tweedehands kopen? Het scheelt je doorgaans een hoop geld!!

Nieuwprijs


Nog een laatste tip: controleer wel altijd de nieuwprijs, want er zijn nog altijd verkopers die voor hun tweedehands lens meer vragen dan de huidige nieuwprijs en dan heb je pas echt een kater wanneer je daar thuis achter komt na de koop..

Samenvattend


De samenvatting van wanneer je de lens dus NIET moet kopen:

1. Wanneer je geen goed gevoel bij de verkoper hebt.
2. Wanneer je niet mag testen van de verkoper.
3. Wanneer het glas aan de kant van de camera beschadigd is.
4. Wanneer de contactpunten beschadigd zijn.
5. Wanneer het draaien en schuiven problemen oplevert (zand o.i.d.).
6. Wanneer de lens muf ruikt.
7. Wanneer de scherpstelling vreemde geluiden maakt of niet goed gaat.
8. Wanneer de foto's na controle op een monitor er niet goed uitzien.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ellen Reus

Over de auteur

Ellen is professioneel fotograaf en gespecialiseerd in dierfotografie. Ellen verzorgt met grote passie diverse workshops fotografie in de vorm van workshops, cursussen, privé-lessen en fotoreizen. Uiteraard houdt zij zich ook nog met veel plezier bezig met fotograferen.

23 reacties

  1. fotojan
    fotojan schreef op woensdag 23 mei 2012 om 21:37  | reageer

    Leuk artikel alleen niet voor de hardwerkende middenstander die zijn brood in deze moeilijke tijden in zijn fotowinkel moet verdienen. voordeel als je bij een gerenommeerde zaak koopt dat je nooit een kat in de zak koopt. hoef je ook niet snuffelend, loerend en lenend het land door te trekken om tien procent voordeel te halen.

    Als mevr Reus de details van haar fotoreizen even online zet kunnen we gewoon zelf via booking.com op zoek naar de goedkoopste hotelletjes voor een vriendenprijsje.

    Oh ja, ik werk niet in een fotozaak maar hoor te vaak dat mensen het toch zo jammer vinden dat hun lokale fotozaak verdwenen is. ja,ja

  2. LJB Fotografie
    Profiel LJB Fotografie schreef op woensdag 23 mei 2012 om 21:50  | reageer

    Mooi artikel. Even alle feiten op een rij. Dat is wel makkelijk. Wil er nog wel een tip aan toe voegen. Kijk of je externe flitser (als je die hebt natuurlijk..) mee zoomt, als je met de lens in of uit zoomt. Dan weet je zeker dat de contactpuntjes goed werken. Communicatie tussen de lens en de flitser is van belang als je TTL-flitst!

    En ter aanvulling voor het maken van testfoto's. Kijk naar de scherpstel-snelheid. Stel bijvoorbeeld scherp op een voorwerp ver weg, en dan op een onderwerp dichtbij. Dan kun je 'meten' hoe lang dat duurt, en dan weet je of je lens snel genoeg is voor het doel, waarom je hem koopt. Bij sport-fotografie is een snelle focus van belang, om maar een voorbeeld te noemen.

    Enne, fotojan, je bent een dief van je eigen portemonnee, als je een lens op marktplaats goedkoper kan kopen, als in een winkel. En al moet ik daarvoor naar Groningen rijden, geen probleem. Als ik er maar geld mee bespaar. Je zou gek zijn, als jet niet deed! En weet je hoeveel middenstanders er op marktplaats actief zijn? Daar schrik je nog van.

    Het is een tijd van online kopen en vergelijken. Een goede, wijze middenstander speelt daar op in! Kijk bijvoorbeeld naar CameraTools. Doen zeer veel online, maar hebben nog steeds een winkel. Het kan dus wel. Maar je moet het slim spelen! En daar ben je zakenman voor, of niet!

  3. Erik
    Profiel Erik schreef op woensdag 23 mei 2012 om 22:19  | reageer

    Goed artikel!

    Ik snap de reactie van fotojan ook niet helemaal. Het is maar waar je voor kiest, of een wat scherpere prijs dan de gemiddelde fotozaak of garantie op je product. Garantie moet nu eenmaal betaald worden. Een fotozaak verdwijnt m.i. niet door advertenties op Marktplaats, maar door niet bij de tijd zijn qua prijzen, aanbod en service.

  4. Arno
    Profiel  Arno schreef op woensdag 23 mei 2012 om 23:13  | reageer

    Zie je het al voor je: iemand die aan een lens gaat ruiken... lachwekkend vrolijk

  5. Jan Harm
    Jan Harm schreef op donderdag 24 mei 2012 om 00:42  | reageer

    Kijk ook of het zoommechanisme bij handmatig draaien soepel loopt, evenals het handmatig scherpstellen.
    Kijk of de zonnekap er goed op (en af) kan, zit er niet teveel speling in en zwabbert hij niet op als deze op de lens zit.
    En vergeet bij sommige, vaak de betere lenzen zoals de L-lenzen van Canon, ook niet de rubber afdichtringen te controleren. Ben ik zelf een keer mee in de boot gegaan, is vaak bij een goede reparateur (zoals Rofarepair) voor een paar tientjes te maken maar als je die in je zak kunt houden is dat altijd beter voor de portemonnee.

  6. jeroendehaan
    Profiel  jeroendehaan schreef op donderdag 24 mei 2012 om 11:42  | reageer

    ...rubber afdichtringen... Vertel, waar zitten die?

  7. Hugo
    Hugo schreef op donderdag 24 mei 2012 om 15:33  | reageer

    Afraden om een lens in een fotozaak te kopen is iets waar ik nogal mijn bedenkingen bij heb. Al was het maar omdat een goede fotozaak ook waarborg geeft (wat hier al aangehaald werd). En de prijzen willen voor hetzelfde materiaal ook al eens verschillen tussen fotozaken, vergelijken loont dus ook bij de aankoop van tweedehandsmateriaal. Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat materiaal kopen van een particulier in se een slechte zaak zou zijn.

    Verder vind ik het een beetje verontrustend dat Mevr. Reus één belangrijke tip niet vermeld voor de aankoop van een particulier. Vraag de verkoper even om zijn aankoopfactuur, ja? Dan weet je tenminste dat je geen materiaal koopt dat gestolen werd. Want daar worden alleen dieven en helers beter van. En die zitten er ook genoeg op online zoekertjessites.

  8. gast schreef op donderdag 24 mei 2012 om 15:39  | reageer

    Volens mij bedoel hij waterdichte huizen.of de sunsil fotocamera's uit de vorige Eeuwe.

  9. Casper
    Casper schreef op donderdag 24 mei 2012 om 17:49  | reageer

    Ik vind het een goed artikel en geeft de lezer aan waar ze bewust van moeten zijn als ze een 2e hands lens kopen. Ik kan niet uit het verhaal opmaken dat ze aangeeft dat je de winkel moet vermijden, maar juist aangeeft dat deze het niet voor niets doet en je uiteraard extra kosten maakt die je misschien niet hebt en waarschijnlijk ook niet kan onderhandelen. Nogmaals goede BLOG!

  10. Wolves fotografie
    Profiel  Wolves fotografie schreef op donderdag 24 mei 2012 om 18:26  | reageer

    @ fotojan: mevr. Reus, zeg maar Ellen hoor, heeft de details van haar fotoreis al online staan. En wie een hotelletje in de buurt zoekt, om zelf daar te gaan fotograferen, kan ik zelfs een heel leuk huisje aanraden waar mijn man en ik als we samen gaan ook altijd heen gaan. Andere tips wil ik trouwens ook best geven. Mijn fotoreizen zijn namelijk alleen bedoelt voor mensen die juist meer zoeken dan alleen een overnachting en een mooie foto-omgeving. Ze zijn bedoelt voor de deelnemers die tijdens de reis extra informatie omtrent het fotograferen willen krijgen. Die vragen willen stellen als het even niet lukt met de instellingen en tips willen krijgen over compositie en instellingen en wat er verder allemaal komt kijken bij het maken van een mooie foto. Ik heb er helemaal geen problemen mee als mensen daar geen behoefte aan hebben en gewoon zelf willen gaan.

    Ik ben er vanuit gegaan dat mensen die tweedehands lenzen willen kopen dit eigenlijk alleen doen om te besparen op de aanschafprijs. Vandaar dat ik de winkel afraad, omdat een extra schakel tussen koper en oorspronkelijke eigenaar de lens duurder maakt. Natuurlijk raad ik fotozaken in het algemeen niet af, ik koop daar zelf ook mijn (nieuwe) apparatuur, mocht dit verkeerd zijn overgekomen, mijn excuses, het afraden is dus puur gebaseerd op de prijs!

    @ LJB Fotografie: bedankt voor de mooie aanvulling. Met name je tip van de flitser vind ik ook erg goed!

    @ Jan Harm: inderdaad bij de "weather sealed" lenzen is het ook van belang om de afdichtingsring te controleren!

    @ jeroendehaan: deze rubberen ring zit bij de vatting om te zorgen dat daar geen (spat!) water de lens in kan komen, maar bevindt zich alleen op de duurdere lenzen die "weather sealed" (dus stof- en spatwaterdicht) zijn.

    @ Hugo: Ik heb je tip van de aankoopfactuur niet genoemd, aangezien er ook genoeg hele eerlijke verkopers zijn die geen factuur hebben. Zo hebben verkopers die de lens zelf tweedehands hebben gekocht vaak geen factuur om te laten zien en ook een derdehands lens kan verder nog een prima lens zijn om te kopen. Tevens zijn er genoeg mensen die een factuur na het verstrijken van een garantieperiode weggooien en om die reden geen factuur meer kunnen laten zien. Helaas zijn er online ook altijd oplichters en helers actief, dat is een feit. Oplichters filter je er meestal uit op het moment dat je de apparatuur zelf ophaalt en wilt testen, maar bij helers ligt dat iets moeilijker. Het enige dat je kunt doen ter controle of de lens niet gestolen is, is het serienummer van de lens controleren. En dat is misschien een tip die ook aan het stukje had kunnen toevoegen.

  11. Wolves fotografie
    Profiel  Wolves fotografie schreef op donderdag 24 mei 2012 om 18:28  | reageer

    @ Casper: dank je wel!!

  12. leo
    Profiel leo schreef op donderdag 24 mei 2012 om 21:03  | reageer

    Uit ervaring weet ik dat op Canon lenzen er een code opstaat, met de plaats van fabricatie én de datum. Zelfs als er een aankoopbon bij zit altijd aardig deze code te checken. Bij andere merken weet ik het niet.

    Een leuk topic dit, met vele goede tips. Zeker het gevoel bij een koper is voor mij persoonlijk veelzeggend. Het kan ook een leuke ontmoeting zijn, fotografen praten graag over hun hobby. Er zijn ook particuliere handelaren die er echt hun handeltje van gemaakt hebben, die laat ik links liggen. Een telefonisch contact vooraf is prettig.

    Let er ook op dat alles wat bij de lens zat bij aankoop, ook wordt verkocht. Zonnekap, pouch, handleiding, e.d. Is dat niet het geval, kun je daar met de onderhandeling rekening mee houden. Een originele zonnekap kost je zo 50 euro. Ook een uv filter is een fijne accessoire en een goede kost je ook behoorlijk wat .

    Wat een complete onzin overigens dat dit artikel slecht zou zijn voor de sappelende middenstander. Ik heb zelf een gesprek gehad bij een grote webwinkel, waarbij mij werd aangeraden een lens beter zelf te particulier te kopen of te verkopen. En het feit dat er gestolen spullen circuleren, geloof me, dat zegt je gevoel en verstand direct hoor.

  13. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op vrijdag 25 mei 2012 om 09:24  | reageer

    Mooi artikel en evenzo belangrijke reactieaanvullingen. Ik zou altijd om een factuur vragen en het liefst ook nog de aankoop factuur. Als je reizen gaat maken via Schiphol en je komt via de douane terug dat is in het kader van de omgekeerde bewijslast belangrijk dat jij kan aantonen dat de lens in NL is gekocht anders: invoerrechten en BTW.
    Een nieuwe lens is dan voordeliger!

  14. leo
    Profiel leo schreef op vrijdag 25 mei 2012 om 12:52  | reageer

    @eduardvanmil, ik ben met je eens dat een aankoopfactuur belangrijk is en je daar altijd om moet vragen.

    Maar over een aangeschafte lens van 10 jaar oud, dat is ook zonder bon aan te tonen, daar zal geen enkele douaneambtenaar moeilijk over doen. Het staat de mensen vrij spulletjes van elkaar te kopen.

    Met de huidige mirroless camera's is het zelfs mogelijk meer dan 50 jaar oude lenzen te gebruiken op je geweldige digitale cameraatje en daar zit begrijpelijkerwijs meestal geen aankoopbonnetje meer bij. En dat is leuk fotograferen! En erg leuk onderling uit te wisselen, niets ruikt zo lekker als een fraai oud lensje vrolijk

  15. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op vrijdag 25 mei 2012 om 15:20  | reageer

    @leo, als je kan aantonen dat de lens ouder is dan zal de douane ambtenaar zeker niet moeilijk doen, maar hoe toon je dat aan? Alleen met een bon tenzij hij verstand van fotozaken heeft echter die kans acht ik niet zo groot!
    Kortom bon vragen en bij het reizen meenemen!

  16. leo
    Profiel leo schreef op vrijdag 25 mei 2012 om 16:03  | reageer

    @eduardvanmil, in mijn eerste post staat een hyperlink naar "code checken" en daar staat hoe je kunt checken hoe oud Canon EF (s) lenzen zijn. Voor andere merken weet ik dat niet. En natuurlijk heb je helemaal gelijk, een aankoopbon is ook voor meerdere zaken van belang, zeker als het wat duurdere en ook nieuwere lenzen betreft. Reparatie, zelfs nog garantie en dat soort zaken. Het is zeker belangrijk daar om te vragen en bij twijfel niet tot koop over te gaan. Het geeft je zonder meer houvast. Belangrijker dan "nieuw in de doos". Maar is het nu een lensje van 100 euro, och dan zou ik het wel wagen. En echt oudere lenzen dan. Die zijn vaak nog heel erg goed, kennen geen motor. Beetje op stof letten in de lens, voelen of de ringen soepel lopen (uitgedroogde smering) en ruiken is helemaal niet zo gek. Zelf vind ik het leuk hoor, al dat gesnuffel naar een leuke lens. En als je verzamelhobby ineens weer tot leven wordt gebracht door één adapter is dat kicken.

  17. Agnes
    Profiel Agnes schreef op dinsdag 29 mei 2012 om 11:36  | reageer

    Net zaterdag mijn eerste objectief via marktplaats gekocht, zonder dit artikel te kennen.
    Ik zou er zelfs nog twee dingen aan toe willen voegen:
    De foto, die de verkoper bij zijn artikel plaatst, laat vaak ook zien of de apparatuur goed verzorgd werd tijdens het gebruik.
    En (Ja, misschien is het een vooroordeel, maar toch.) de persoon en de wijk waar hij in woonde maakte gelijk een schone, verzorgde indruk op me. Een kwestie van indrukken verzamelen en optellen.

    Arno quote: "Zie je het al voor je: iemand die aan een lens gaat ruiken... lachwekkend"
    Schimmel kun je ruiken voordat die zichtbaar wordt!
    En ik zou geen apparatuur willen waar schimmel in zit.

  18. Photomad2010
    Profiel Photomad2010 schreef op dinsdag 29 mei 2012 om 11:44  | reageer

    Mooi bewaar-topic, ik heb al veel lenzen tweedehands gekocht en verkocht maar er zaten toch tips bij waar ik nooit aan gedacht heb. Misschien is dit ook een tip voor mensen die net als ik zelf hun sensor reinigen: ik neem altijd de Visible Dust sensorloupe (vergrootglas met ledlicht) mee waardoor ik de kleinste beschadigingen in het glaswerk makkelijk kan opsporen. Dat heeft me al een paar keer voordeel opgeleverd omdat ik daarmee krasjes of schimmel ontdekte die de verkoper zelf niet gezien had. Omdat je het dan ter plekke kan aantonen, krijg je er achteraf geen vervelende discussie over.

  19. leo
    Profiel leo schreef op dinsdag 29 mei 2012 om 12:32  | reageer

    Er komen steeds waardevolle tips bij, leuk is dat! Zeker met de prijzen vandaag de dag wordt het ook steeds aantrekkelijker tweedehands te gaan "winkelen".
    Wat je ook vaak ziet als er een update van lenzen beschikbaar komt, de "oude" versies veel vaker worden aangeboden. Een "oude" Canon 24-70L f2.8, 70-200L IS F2.8 bijvoorbeeld, worden behoorlijk onder de originele prijs aangeboden. De verschillen tussen de nieuwe geupdate versies zijn dan echt enorm, soms meer dan de helft.

  20. klutie
    Profiel  klutie schreef op woensdag 30 mei 2012 om 10:47  | reageer

    Hele goede tips, waarvoor mijn dank.
    Het blijft altijd een keuze tussen aankoop bij een particulier en een fotozaak. Bij fotozaken kun je doorgaans reclameren, maar ook daar gaan diverse handelaren niet altijd op een prettige manier mee om, zeker bij 2e hands spullen.
    Om bij een particulier niet het risico te lopen om gestolen spullen te kopen geeft een te tonen aankoopfactuur al wat meer zekerheid.
    Kijk ook naar de prijs, vaak is het zo dat "te mooi om waar te zijn", ook uiteindelijk niet waar is en je achteraf van een koude kermis thuis komt.
    Zelf adviseer ik ook steeds om dit soort spullen ter plekke op te gaan halen, maar neem dan in je overweging ook de reiskosten en reistijd mee in de afweging of iets wel/niet goedkoper is dan elders, zeker gezien de huidige brandstofprijzen.
    Verder een heel goed artikel, ook de tip van de muffe geur: top.
    Met vriendeCLICKe groet
    Frenk Kluijtmans
    Click-Art Fotografie
    www.click-art.nl

  21. osten
    Profiel osten schreef op woensdag 30 mei 2012 om 15:16  | reageer

    Hallo
    Dit was een intersante uitleg over de lenzen.
    Grt.
    G.Osten

  22. Crowdedhousenl
    Profiel Crowdedhousenl schreef op dinsdag 30 juli 2013 om 09:20  | reageer

    Grappig verhaal....

    Het is toch zo dat na ruim 15 jaar internet, marktplaats, eBay etc etc er voldoende ervaring is met het kopen van gebruikte spullen, dus ook lenzen.
    En meestal gaat dat goed. Sites als eBay geven met '*' aan hoe betrouwbaar de verkoper en ook de koper is.
    Dat er desondanks zeperds zijn, lui die de zaak bedonderen is net als het vroegere 'particulier' kopen via een advertentie, vrij normaal

    Ik ben instrumentmaker in de Fotografie geweest en kan behoorlijk goed inschatten wat de staat is van een Lens of Camera. Maar de apparatuur van de laatste 10 jaar bevat veel electronica die soms kuren vertonen na enige tijd en niet bij het testen.

    Kopen bij een Foto-zaak, Handelaar is daarom vaak wat duurder, maar geeft je ook extra zekerheid. Ik koop vaak bij een Handelaar in Belgie en die geeft gewoon 6 maanden garantie.

    Er is niets zo vervelend als je iets koopt en het werkt niet na enige tijd, het is nog vervelender als je geen enkele verantwoordelijkheid hiervoor kan delen.

  23. Bert
    Profiel Bert schreef op dinsdag 12 november 2013 om 12:16  | reageer

    Welke handelaar is dat als ik vragen mag

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord