Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Hoe ga je om met foto's op je fotoreis

maandag 18 maart 2024, 20:02 door | 1.510x gelezen | 13 reacties

Wanneer je op fotoreis bent wil je zorgen dat je foto's heelhuids thuis komen. Er zijn veel manieren om hiervoor de zorgen. Er is waarschijnlijk niet één goede manier, maar meer manieren om dit te doen. Ik vertel hoe ik met mijn foto's op reis om ga.

Onlangs was ik weer op Lofoten, Noorwegen om een aantal fotografen te begeleiden. Zoals altijd krijg ik de vraag hoe je dan met de foto's die gemaakt zijn om moet gaan. Hoe zorg je dat er niets gebeurd met al die mooie beelden die gemaakt worden?

Nando uttakleiv

Een selfie op het strand van Uttakleiv op Lofoten.

Het antwoord op die vraag komt neer op het maken van een backup. Zorg dat je foto's niet op één enkele plek staan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel, erg moeilijk hoeft dat niet te zijn.

Omdat ik camera's gebruik die twee geheugen-slots hebben, kan ik de foto's die gemaakt worden naar twee geheugenkaartjes tegelijkertijd schrijven. Kortom, op het moment dat de foto gemaakt wordt heb ik een backup.

Bedenk dat je op beide kaartjes dezelfde bestanden moet laten schrijven. Een JPEG-bestand als backup voor een RAW-bestand is geen backup. Schrijf in dat geval naar beiden een RAW-bestand.



Voor mijn drone is dit niet mogelijk, aangezien die maar één geheugenkaart heeft. Dat betekent dat ik de foto's sowieso nog op een andere locatie moet opslaan. Daarvoor kan je een losse harde schijf met een geheugenkaart-slot kopen, maar een laptop is een betere keuze.

Door alle foto's dagelijks naar de laptop te kopiëren heb je een extra backup voor je camera. Laat de foto's dan nog wel op de geheugenkaartjes staan. Formateer de kaartjes absoluut niet. Kom je geheugen tekort, koop dan extra kaartjes of zorg voor kaartjes met meer opslagruimte.

Nando twee kaartjes tegelijkertijd

Twee geheugenkaartjes waar de foto's opgeslagen worden. Dit is een real-time backup en dat is wel zo prettig.

Een laptop is handig, en biedt nog extra voordelen. Je kan al foto's in Lightroom zetten, of in het bewerkingsprogramma dat je gebruikt. Je kan ze bekijken, of bewerken. Dat is ideaal op avonden dat je niet op pad gaat, of tijdens de wachttijd op de luchthaven.

Nando laptop in de fototas

De meeste fototassen hebben een compartiment voor de laptop. Ik maak daar geen gebruik van, en gebruik een aparte laptoptas op reis.

Ik maak een aparte Lightroom Classic catalogus aan voor mijn reis, aangezien mijn werk-catalogus thuis op een losse SSD schijf staat. Die neem ik namelijk niet mee. Ik neem ook geen externe harde schijf mee, want dat is alleen maar extra volume en gewicht. Daar is de laptop immers voor.

Heb ik mijn foto's in de reis-catalogus gezet, dan kan ik deze reis-catalogus thuis overzetten naar de computer die je altijd gebruikt. Bij mij is dat dezelfde laptop. Ik open mijn werk-catalogus en importeer de foto's uit de reis-catalogus. Zo hou alle bewerkingen, verzamelingen, en andere informatie intact.

Dit werkt perfect voor mij. Het is flexibel, en biedt veel voordeel. Het is echter niet de enige manier om met je foto's om te gaan tijdens een fotoreis. Hoe doe jij dat? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

13 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op maandag 18 maart 2024 om 21:29  | reageer

    Ik heb geen laptop om budgettaire redenen. Bovendien vind ik een laptop niet geschikt voor het bewerken van foto's. Een laptop ontwikkelt tijdens de afwerking van foto's zoveel warmte dat de laptop te warm wordt en dan trager gaat werken. Zeker nu er ook AI gebruikt wordt in Lightroom, Photoshop en bijvoorbeeld Luminar Neo. Ik gebruik daarvoor een pc die veel beter gekoeld kan worden. Bovendien is de hardware van een pc veel gemakkelijker aan te passen en dus ook goedkoper.
    Op reis neem ik voldoende SD kaarten mee om elke dag te kunnen wisselen.

  2. Mac
    Mac schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 09:34  | reageer

    Ik gebruik vrij kleine geheugenkaarten, dus moet redelijk vaak verwisselen. Dus als er 1 stuk gaat, dan zijn het niet zoveel foto's die weg zijn.

    En wat weg is, tja, das dan een keer pech hebben

  3. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 13:52  | reageer

    Dat werkt natuurlijk ook. Ik heb zelf een hekel aan veel losse kaartjes gebruiken, zeker als je ook nog alles naar twee kaarten wegschrijft.
    Vervang je de kaartjes ook regelmatig?

  4. Bart
    Bart schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 12:21  | reageer

    Als je gebruik maakt van een laptop en je beschikt op de locatie over wifi dan zou je ook nog kunnen overwegen je foto's te uploaden naar een cloudservice

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 13:50  | reageer

    Hallo Bart,
    Dat is een goede optie.
    Helaas zijn internetverbindingen meestal traag, zeker als ze gedeeld worden met alle andere gasten.
    Een aantal gigabyte aan bestanden overzetten via dat soort verbindingen is meestal niet werkbaar, of er is te weinig tijd voor beschikbaar.

  6. Lodewijk Thiriart
    Lodewijk Thiriart schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 12:56  | reageer

    Beste Nando
    's avonds als ik in het hotel kamer kom, zet ik mijn foto's op een bestand op mijn laptop en op een externe SSD schijf, nooit geen problemen gehad.

  7. Paulus van Aken
    Paulus van Aken schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 14:46  | reageer

    Dag Nando,
    Ik doe het eigenlijk net als jij, dubbel in de camera, daarna zo snel mogelijk een kopie op een externe schijf ( m'n reislaptopje heeft niet veel plaats, maar wel meerdere usb poorten) en ik houdt altijd het origineel, is m'n kaartje vol, wordt ie vergrendeld, voorzien van sticker wat er op staat, en gaat in het archief. Kaartjes zijn goedkoop, en gaan met velen in een klein doosje.
    Heb zodoende m'n eerste kaartje uit 2007 nog beschikbaar, helemaal onaangetast.....

  8. Henk Heijnen
    Henk Heijnen schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 14:51  | reageer

    Ik gebruik een oplossing die lijkt op die van Lodewijk.

    Mijn lichte (formaat en rekenkracht) Laptop(MacBook) gebruik ik om mijn foto's op een compacte externe SSD(Sandisk) te zetten. Ik kan ze dan al gelijk in een aparte Lightroom catalogus binnen halen en ook al vast bekijken sorteren als ik tijd heb. Vaak gebruik ik dan nog een 2e compacte externe SSD om daarop een kopie te maken van het bestand op die andere SSD. De compacte SSD's zijn zo klein dat ze in bijna elke jas zak kunt mee nemen. Zo heb ik mocht ik mijn laptop kwijt raken mijn foto's en eventuele werk altijd veilig bij me..

    Thuis plug ik de SSD dan gewoon op mijn iMac in en kan er zo aan verder werken...

    Ik had gehoopt dat deze werkwijze ook met een iPad(pro) zou werken maar die versie van LR werkt 'liever' 'in de cloud'

  9. Stefanie
    Profiel Stefanie schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 15:17  | reageer

    Ik heb helaas onderweg geen echte backup, ik gebruik ook niet al te grote kaartjes voor het geval er een defect raakt en via de app van mijn cameramerk kan ik de toppertjes wel overzetten op m'n telefoon en evt meteen naar de cloud zetten maar dat is ook geen echte oplossing aangezien dat enkel jpegs kan overzetten, maar goed, als er onderweg iets gebeurt zijn jpegs altijd nog beter dan niks

  10. Liesbeth Verkade
    Profiel Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 19 maart 2024 om 19:06  | reageer

    Ik neem wel een externe harde schijf mee op vakantie om mijn foto's op te zetten. Mijn man neemt altijd zijn, intussen redelijk antieke, laptop mee. Die heeft niet heel veel geheugenruimte. Via die laptop zet ik elke avond de foto's van die dag op de externe harde schijf die niet veel ruimte inneemt in mijn cameratas. Mijn eigen laptop is veel te groot en te zwaar om me te nemen. Een dunne lichtgewicht aanschaffen voor dit soort doeleinden is me nog wel een beetje prijzig en deze oplossing voldoet al jaren prima. De kaartjes worden allemaal zorgvuldig bewaard. Intussen een archief van bijna 20 jaar.

  11. ronald Maas
    ronald Maas schreef op donderdag 21 maart 2024 om 01:00  | reageer

    Zolang als ik digitaal fotografeer ( >15 jaar) heb ik nog nooit problemen met kaartjes gehad. Mogelijk omdat ik nadat de foto's thuis op een Pc gezet zijn, ik altijd de kaartjes opnieuw formateer.

  12. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 21 maart 2024 om 09:59  | reageer

    Ik heb al eens iemand dit ook horen zeggen. Tot het moment dat er wel iets gebeurde. Toen was het te laat.

  13. Stefanie
    Profiel Stefanie schreef op donderdag 21 maart 2024 om 10:30  | reageer

    Defecte kaart heb ik vrij snel bij mijn 1e digitale camera al eens gehad, gelukkig toen ook al gedacht om niet op 1 kaartje te wedden dus kaartje wisselen en later kijken wat er nog te redden was (niet zo heel veel helaas), dan leer je het wel om rekening te houden met defecten

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.164 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord