Photofacts.nl
17 februari 2008, 15:19 | | 17232x gelezen

Preset maken met Adobe Lightroom

Adobe Lightroom is een fotobewerkingsprogramma dat kan werken met presets. Dit zijn een verzameling instellingen die je in één keer kan toepassen op één of meerdere foto's. In dit artikel staat een beschrijving hoe we een preset maken. Luie mensen scrollen in één keer naar beneden en downloaden de preset, maar als je slim bent lees je even mee zodat je ook kan zien wat er gebeurt en je dus ook in de toekomst een eigen preset kan maken (en delen!).

Allereerst wat extra info. De foto die ik gebruik in dit voorbeeld is gemaakt op ISO 800, 11mm, f7.1 en 1/60 seconden. Gebruikte Lightroom versie is 1.2. De bewerking is losgelaten op een RAW file van Canon, oftewel een .CR2 en dus niet op een .jpg. Als we zo dadelijk de onbewerkte jpeg gaan bewerken zal er iets anders uitkomen dan wanneer we mijn originele .CR2 gaan bewerken. Dit laatste is echter geen optie want deze is 12,2 MB en de onbewerkte jpeg is 1 MB. Het originele bestand bevat dus veel meer informatie en daarom zal er iets anders uitkomen. Kwaliteit van de jpeg bij exporteren staat op 100%.

Ik raad iedereen aan om de onbewerkte jpeg nu te downloaden voordat we gaan beginnen. Ga even lekker zitten, pak wat drinken en een beetje nootjes en start Lightroom. Ik geef alleen dingen aan die we veranderen, als er dus over een bepaalde instelling niets staat betekend dit dat deze onveranderd is gebleven.

Basic settings aanpassenBasic:
- Exposure +0.33
- Recovery 20
- Fill light 40
- Blacks 50
- Brightness +45
- Contrast +73
- Vibrance +40
- Saturation -70

Tone Curve:
- Lights +2
- Darks -2
- Shadow +8

Split toning
- Highlights: hue 55 en saturation 31
- Balance +53
- Shadow: hue 55

Lens correction
- Lens vignetting: amount -100 en midpoint 20

Preset opslaan
De instellingen opslaan als preset


En het is klaar. Deze instellingen slaan we op door Develop -> New Preset (CRTL - SHIFT - N) te drukken. Deze instellingen zijn waarschijnlijk ook toe te passen in andere bewerkingssoftware. Probeer het, schuif gewoon eens met wat knopjes, je zal verbaasd zijn wat er met nabewerking mogelijk is.

Voor en na het uitvoeren van de Preset
Het resultaat van de bewerking.
Beweeg met de muis over de foto om het origineel te zien


Als laatste zal ik nog even uitleggen aan de hand van deze foto waarom ik in RAW schiet. Als we de 2 foto's na bewerking vergelijken zien we dat de .jpg gemaakt uit de RAW foto er beter uitziet als de .jpg gemaakt uit de .jpg van het voorbeeld. De bewerking is echter precies hetzelfde en ook het exporteren is precies hetzelfde gegaan. Daarom schiet ik altijd in RAW tenzij ik op vakantie ben en misschien niet genoeg opslagruimte bij me heb.

Voor en na het uitvoeren van de Preset
Het verschil tussen RAW en Jpeg
Beweeg met de muis over de foto om het de Jpeg variant te zien te zien


Je kunt de preset die we in deze tutorial aangemaakt hebben ook direct downloaden.

Zet de preset in de volgende map:
- Windows XP gebruikers: Documents and Settings$usernameApplication DataAdobeLightroomDevelop Presets
- Windows Vista gebruikers: Users$usernameAppDataRoamingAdobeLightroomDevelop Presets
- Mac gebruikers: ~/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Develop Presents/User Presents/

 • Rick Vermue

  Over de auteur; Rick Vermue
  Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

delen!

reacties (8)

 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zondag 17 februari 2008, 15:24Nu we de originele jpeg ook kunnen zien is pas zichtbaar hoe vet je bewerking daadwerkelijk is! vrolijk Bedankt voor deze uitleg over je bewerking op de foto die je ook eerder liet zien.
 • Nikonlover
  Nikonlover | zondag 17 februari 2008, 18:37Leuke tutorial, rick

  Op de site Inside Lightroom waar onder andere deze 300-preset staat, zijn nog wel meer heel mooie presets te vinden. Absoluut de moeite waard om even te checken.
 • Martijn
  Martijn | zondag 17 februari 2008, 18:55Je kunt ook presets importeren (dan hoef je ze niet handmatig in de directory te zetten): rechtermuisknop in de preset-area -> import.
 • Robert
  Robert | maandag 18 februari 2008, 07:39Mooie tutorial en ook erg leuk geschreven! Nootjes zijn opgegaan!
 • René
  Profiel René | maandag 18 februari 2008, 23:11Ja, daar heb ik wat aan. Goed en duidelijk uitgelegd.
  Ook ik wil niet anders meer dan RAW maar onder de motorkap van Lightroom zitten nog veel verscholen mogelijkheden, die ik moet ontdekken. Bedankt voor deze bijdrage.
 • Charles
  Profiel Charles | zaterdag 23 februari 2008, 11:08Dag,
  Adviseren jullie om met Lightroom te gaan werken en niet met Paint Shop Pro Photo X2. Ondanks het "Pro" in de titel zou het voor amateurs zijn, lees ik ergens. Ik heb nog geen van beiden of ervaring met beeldbewerking. Familie in Canada roept dat je met Lightroom ook met 1 klik je foto op je website kunt zetten.
  Is er ook software in het Nederlands over dit soort zaken?
 • Rick
  Profiel Rick | dinsdag 26 februari 2008, 22:15Ik ken Paint Shop Pro Photo X2 niet en ik weet ook niet hoe duur het is. Het is niet al te moeilijk om lightroom door te hebben maar het vraagt wel enige studie. Lightroom kost 296.31 euro. Verder moet je je afvragen of je veel gaat bewerken, als je dit niet leuk vind is lightroom wellicht teveel van het goede.
 • sparkone
  Profiel Twitter sparkone | donderdag 22 mei 2008, 15:09Heel erg mooi, kun je ze ook gebruiken in CS3?

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop portretfotografie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 129.00

Workshop portretfotografie

Hoe maak ik een aansprekend portret van iemand? Welk standpunt kies ik? Welk objectief gebruik ik? Welke hulpmiddelen zijn er? Welke lichtopstelling werkt het beste?

» lees verder

Top artikel

Bijzondere effecten in je foto zonder Photoshop

Veel fotografen kunnen tegenwoordig niet meer zonder Photoshop. Ook zonder speciale fotobewerkingsoftware kun je echter bijzondere foto's maken. Vaak eenvoudiger en sneller dan het gebruik van de Photoshop trukendoos. Om je op weg te helpen hierbij een aantal bruikbare voorbeelden en methoden.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord