Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Profielpagina's voor fotografen: nuttig of overbodig?

maandag 18 februari 2013, 20:19 door | 8.555x gelezen | 14 reacties

Als fotograaf vindbaar zijn op internet is zo ongeveer een must tegenwoordig. Talloze initiatieven spelen daarop in: ze bieden een profielpagina om jezelf als fotograaf te presenteren - en voor klanten om een fotograaf te zoeken. Op talloze plekken online kun je jezelf dus vindbaar maken. Noodzakelijk, nuttig of overbodig?

Onlangs kwam ik in aanraking met de nieuwste loot aan deze boom: Fotograaf Huren. Dat dit niet het eerste initiatief in deze vorm is, wist ik al wel. Maar toen ik besloot een blog te wijden aan dit fenomeen had ik ook weer niet durven vermoeden dat er zo enorm veel pagina's zijn waar je als bedrijf of particulier een fotograaf kunt zoeken... even zoeken op 'fotograaf gezocht' en enkele aanverwante zoektermen levert een fiks aantal sites op. Een kleine en allesbehalve complete bloemlezing:

  • Fotograaf-gids.nl
    Aanmelden als fotograaf is gratis. De site toont daarvoor adresgegevens en wat genre-vermeldingen.

  • Fotograaf-zoeken.nl
    Ook hier kun je je gratis aanmelden en heeft naast adresgegevens nog de mogelijkheid om een korte biografie in te vullen. Saillant detail: potentiële klanten hebben hier de mogelijkheid om hetzelfde mailtje met een offerte- of informatieverzoek naar meerdere fotografen tegelijk te sturen...

  • Fotografengids.nl
    Beschikt naast een gratis vermelding ook over betaalde accounts. Eigenlijk moet je het omdraaien: een gratis account op deze pagina is volkomen waardeloos. Je kunt geen website, geen mailadres én geen telefoonnummer opnemen bij je gegevens. Een betaalde account heb je hier vanaf 8 euro per maand. Een pluspunt (?) is dat deze site deel uitmaakt van Fotoapparatuur.nl en dus wel gevestigde naam heeft... Onder fotografen weliswaar, dus wat je daar aan hebt naar klanten toe, mag ieder voor zich bedenken.

  • Fotograaf-info.nl
    Voor 29,95 per jaar krijg je hier een vermelding met contactgegevens en genrevermeldingen. De site heeft daarnaast een sectie met 'artikelen' over fotografiegerelateerde onderwerpen.

  • Zoekeenfotograaf.nl
    Deze site ziet er over het algemeen beter uit dan de meeste 'gratis' pagina's. Dat mag ook wel, want een vermelding bij één specialisme kost hier 24,95 per maand (plus 24,50 euro opstartkosten). De site meldt wel alleen bestemd te zijn voor 'beroepsfotografen', omdat een BTW-nummer verplicht is. Al is dat volgens mij niet per se een indicatie dat iemand echt 'beroepsfotograaf' is.

  • Fotograaf-huren.nl
    Vergelijkbaar met de vorige is Fotograaf-huren.nl, waar je vanaf 10 euro per maand een persoonlijke profielpagina kunt laten aanmaken. Fotograaf Huren profileert zich daarbij met name op sociale netwerken, om zo de vindbaarheid van de pagina te verbeteren, in de hoop meer bezoekers te trekken.

Fotografenpaginas 1

Offertepagina's


Grofweg kun je dus zeggen dat er twee types profielpagina's zijn: de 'kale' pagina's en de websites die daar omheen wat meer inhoud bieden. Maar er is nog een derde soort: De pagina's, waar particulieren offertes bij meerdere fotografen kunnen aanvragen. Offertefotograaf.nl, offerte-aanvragen.net/fotograaf/ en fotograafoffertes.nl bijvoorbeeld.

Een bedenkelijke categorie voor mij persoonlijk. Zeker particulieren die gezins- of bruidsfoto's willen laten maken, zouden immers op de klik en het portfolio van de fotograaf moeten afgaan. Daarnaast is het volkomen ontransparant welke fotografen een offerte wordt gevraagd en waarom.

Vaak betreft het fotografen die zich aangemeld hebben bij de website. Soms betaalt een particulier zonder het te weten ook nog eens commissie over de offerte.

Offertepaginas

Effectief?


Maar naast deze 'offertesites' zijn er dus ook talloze overzichtspagina's waar je fotografen op regio of genre zoekt. Plekken genoeg dus om jezelf te laten zien en (in de meeste gevallen) te linken naar je website. Is het ook effectief? Dat is natuurlijk de hoofdvraag. Het feit dat er zoveel platforms zijn, pleit immers niet in hun voordeel: de versnippering werkt alleen maar in je nadeel.

Zoek je tweedehands meubelen, dan is de kans groot dat je op Marktplaats.nl uitkomt. En voor tweedehands fotografieapparatuur is daarnaast Fotoapparatuur.nl redelijk voor de hand liggend. Maar met talloze platforms voor fotografen, welke kiest een consument? Kiest een consument er sowieso wel voor?

In de praktijk


Bij een enkele van de 'kalere' zoekpagina's heb ik me in een ver verleden wel eens aangemeld. Het resultaat: één keer een oriënterende e-mail, die op niets uitliep. Collegafotograaf Nanda Nienhuis (Calime Photography) heeft dezelfde ervaring: "Ik krijg meer opdrachten binnen via social media en mond-tot-mondreclame . Ik vraag me ook af of er echt veel mensen zijn die daadwerkelijk via zo'n site zoeken. Ik denk dat veel mensen tegenwoordig gewoon googelen".

Google

Baat het niet, dan... toch?


...schaadt het niet, zou je zeggen. Hm, dat klopt dus niet helemaal. Natuurlijk is het belangrijk om op diverse plaatsen vindbaar te zijn. Links naar je website dragen ook bij aan je vindbaarheid. Maar... het moeten wel kwalitatief goede links zijn. Links die afkomstig zijn van websites met inhoud en die op hun beurt zelf weer goed gelinkt worden.

Want websites die vooral links krijgen van 'link farms', de ouderwetse startpagina-websites bijvoorbeeld, scoren daarmee nauwelijks in Google. Dergelijke links kunnen zelfs negatief uitwerken! Deze sites bieden nauwelijks nuttige content en worden daarmee laag beoordeeld in Google.

Sites met meer content


Gelinkt worden vanaf kwalitatief goede sites is niks mis mee. Een website als Fotograaf-info.nl plaatst die fotografiegerelateerde artikelen dus in eerste instantie om beter te scoren op het vlak van zoekmachineoptimalisatie, én natuurlijk om meer bezoekers te trekken. Daarmee wordt een site waardevoller, ook voor Google.

Websites als Fotograaf-Huren.nl of Zoekfotograaf.nl zijn dan prima en zullen door Google beter beoordeeld worden, omdat het sites zijn met meer content. Fotograaf-Huren is op het moment bijvoorbeeld goed bezig om zich online te profileren.

Er verschijnen steeds meer fotografen online (de eerste honderd krijgen een gratis account: goede zet om goede inhoud te creëren!) én ze vragen deze fotografen naar hen te linken op websites en sociale netwerken. Daarnaast is er een Facebook-actie. Dat alles draagt in hoge mate bij aan de ranking van de site.

Fotopaginas2

Als één van die eerste honderd heb ik me ook aangemeld. Zo ook Melanie Caitlin: 'Normaal gesproken doe ik niet aan dit soort dingen, maar regulier adverteren heb ik laatst ook geprobeerd en dat beviel prima. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik geen verwachtingen heb van dit profiel. Alles wat hieruit voortvloeit is mooi meegenomen.'

En zo sta ik er zelf ook in: even aankijken hoe dit loopt. Maar vanuit SEO-oogpunt kan het geen kwaad om je op de 'betere' websites aan te melden omwille van je vindbaarheid!

Effectiviteit is dus het sleutelwoord: krijg je veel rechtstreekse klandizie, of ook indirect, doordat je beter vindbaar wordt? Het blijft een onderwerp waar veel fotografen mee worstelen: moet je adverteren om gezien te worden, ga je bloggen, zorg je dat je naam op zoveel mogelijk plekken online voorkomt?

Ik ben wel erg benieuwd hoe de ervaringen van lezers van Photofacts zijn met dergelijke websites: krijg je er veel klanten door, of meer websitebezoek? Of gebruik je ze bewust wel of niet? Laat het weten in de comments!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

14 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 18 februari 2013 om 20:25  | reageer

    Persoonlijk geloof ik al zeker vijf jaar niet meer in dit soort profielsites, maar tot voor kort scheen het redelijk goed te werken voor je zoekmachine optimalisatie. Inmiddels heeft Google er volgens mij aardig wat aan gedaan om dit soort low-content sites weg te filteren uit de resultaten.

    Tenzij een dergelijke betaalde profielsite je kan overtuigen met harde opdrachten middels een gratis proefaccount zou ik aanraden: niet doen.

    Ik moet dan wel weer eerlijk toegeven dat ik ook wel eens gedacht heb over het opzetten van een dergelijke website (en je kunt nog discussiëren of Photoworkshops.nl niet ook enigszins vergelijkbaar is). Maar dan natuurlijk eentje die wel meerwaarde biedt. knipoog

  2. Marc Wijngaarde
    Profiel Marc Wijngaarde schreef op maandag 18 februari 2013 om 20:47  | reageer

    1) interessant wordt het als deze websites inzage zouden geven in hun bezoekers statistieken. Ik zelf vraag me nog steeds af hoe potentiële klanten, die niet via mond-tot-mond reclame en/of social media bij een fotograaf terecht komen. Mijn onderbuik zegt: google, en niet via dit soort sites.
    2) Maar voor je SEO kunnen de betere sites dan inderdaad weer van nut zijn. Maar of dat nu dat tientje (of meer) per maand waar is? Ik ben er zelf nog niet helemaal over uit.

    PS: Erik! Je staat zelf prominent op de voorpagina bij fotograaf-huren vrolijk.

  3. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 18 februari 2013 om 20:55  | reageer

    Dank voor de reacties!

    Vorige week had ik overigens een erg nuttige brainstormsessie met een aantal collegafotografen. Daar kwam het onderwerp 'adverteren' ook kort aan de orde. We hebben het eigenlijk niet eens over dit soort websites gehad, maar wel over de resultaten van - bijvoorbeeld - adverteren in zo'n bruidscatalogus. Het resultaat was volgens mij bedroevend. Ik denk dat inderdaad mond-tot-mondreclame, sociale netwerken en gewoonweg goed vindbaar zijn op Google de belangrijkste factoren zijn die leads opleveren.

    @Marc: inderdaad, ik sta op fotograaf-huren: ik wil het er graag eens proberen, maar dus ook vooral omdat ze proactiever bezig zijn dan de 'link farms'. Ik ga het geheel onbevooroordeeld in, maar eens kijken of en hoe het werkt!

  4. Melanie Caitlin
    Melanie Caitlin schreef op maandag 18 februari 2013 om 21:02  | reageer

    Ik doe normaal gesproken niet aan dit soort websites mee, maar ben in het geval van fotograaf-huren.nl overstag gegaan door de vele bekende collega-fotografen die zich aanmeldden. Die social media campagne werkt dus knipoog

    Eigenlijk onder het mom van eens iets nieuws proberen. Het kost niets en het doet mijn bedrijf geen kwaad. Al klikt er maar één nieuwsgierige bezoeker door naar mijn website. Vanaf daar moet mijn eigen content het werk weer doen.



  5. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op maandag 18 februari 2013 om 21:31  | reageer

    Is het niet gewoon beter om een eigen blog te hebben en daarin een pagina te hebben met About en daar al de gegevens op te hebben die ook op zo'n profielpagina's staan. Een blog zegt tenminste iets over jouw als fotograaf en is niet een 1000-in-1 website waar 100'den fotografen opstaan.

  6. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 18 februari 2013 om 21:36  | reageer

    @aradilon: een (goede!) blog zou ik je sowieso aanraden als fotograaf. Daarmee hou je je eigen website dynamisch, wat zowel zoekrobots als echte mensen sneller doet terugkeren. Want het is wat Melanie zegt: je eigen content moet het werk doen. En je kunt op een eigen site je eigen subpagina's nog eens gebruiken om extra zoekwoorden in te zetten ('www.koenmiseur.be/troufotograaf-in-vlaams-brabant', bijvoorbeeld...). Wel kan ik je overigens aanraden dat op je eigen domein te doen en niet bij een blogsite, ook omwille van de SEO. Maar daarnaast zijn links vanaf (waardevolle!) websites naar jouw site nog steeds erg belangrijk. En daar kunnen dergelijke profielpagina's een rol in spelen. En hoe groot die rol is, dat is nu juist de vraag in dit geval inderdaad!

  7. Jan
    Jan schreef op dinsdag 19 februari 2013 om 02:57  | reageer

    @Marc ( en Erik) in plaats van inzicht willen in de statistieken van deze fotografenverzamelwebsites kunnen we ook als fotografen zelf in Analytics kijken welke linkbronnen ons de meeste kliks opleveren op onze website en dit uitwisselen. Dat kost alleen wat tijd en de wil om te delen.

  8. Damien Franscoise
    Profiel  Damien Franscoise schreef op dinsdag 19 februari 2013 om 09:56  | reageer

    @Jan: Dat klinkt leuk maar dan weet je alleen het aantal mensen dat daadwerkelijk doorklinkt naar een website. Het zou interessant zijn om te weten hoeveel bezoekers profielsites op hun eigen website ontvangen, hoeveel er doorklikken naar profielsites van fotografen en welk percentage dan ook nog doorklikt naar een persoonlijke website van een fotograaf. Pas dan kun je wat zeggen over de serieusheid van de bezoekers van zo'n site en of het dus zinvol is om te betalen om erop te staan...

  9. Robert
    Profiel Robert schreef op dinsdag 19 februari 2013 om 10:19  | reageer

    Vroegâh was het simpel: iedereen had de Gouden Gids in huis, dus met een eenvoudige vermelding in die gids werd je gevonden. De komst van internet heeft de vindbaarheid ingewikkelder en onoverzichtelijk gemaakt.

    De valkuil om je profilering op het web te bepalen, is denken vanuit jezelf (of iemand uit je omgeving die ook "iets met tech" doet). De kans is groot dat je veel intensiever en vaker gebruik maakt van internet dan de gemiddelde consument, en dus de potentiële klant.

    Door omstandigheden heb ik de laatste tijd regelmatig kunnen observeren hoe het "grote publiek" internet gebruikt, en dat is behoorlijk ontnuchterend. De kennis is nogal beperkt. Niet omdat mensen "dom" zijn, het interesseert ze gewoon niet.

    Google wordt opvallend weinig gebruikt. Twitter of een blog zijn leuk om contact te houden met vakgenoten, de gemiddelde consument zit niet op Twitter en leest al helemaal geen blogs. Men zoekt geinige filmpjes op YouTube. Leest snel wat nieuws op telegraaf.nl. Heeft vaak wel een Facebook-account (waar hij of zij zich tegelijk voor verontschuldigt - "Zelf vind ik het niks, maar ja, mijn vrienden zitten er" ). En wanneer men iets of iemand zoekt, kijkt men direct op Marktplaats, dat al lang niet meer alleen voor tweedehands spullen is.

    Ik vermoed dat Marktplaats nog de beste vervanging is voor de handige Gouden Gids van vroeger. En wanneer je daar zoekt op "fotograaf", krijg je 2468 resultaten. Dus veel fotografen zullen dat inmiddels ook ontdekt hebben.

  10. Marcel Krijgsman
    Marcel Krijgsman schreef op dinsdag 19 februari 2013 om 12:01  | reageer

    Normaal hou ik net zoals hierboven al een aantal malen wordt gezegd, niet zo van dit soort site. Nu had ik hetzelfde als de meesten: iets nieuws, kost niets, probeer het eens. Mocht er een opdracht uit voortkomen is dat mooi meegenomen.

    Ook ik haal m'n meeste opdrachten uit netwerken en mond-tot-mond reclame. Of daar een dergelijke site een flinke verandering in brengt.... denk het niet. Maar: baag het niet, schaad het niet.

  11. T. Teernstra
    Profiel  T. Teernstra schreef op dinsdag 19 februari 2013 om 12:41  | reageer

    Leuk en evenwichtig artikel Erik! Als eigenaar van Fotograaf Huren en alle reacties overziend plaats ik graag nog de volgende opmerkingen:

    - Fotograaf Huren wil absoluut meer zijn dan ‘het zoveelste platform’ met een lijst met fotografen. Dit doen we door toegevoegde waarde te bieden voor gebruikers én fotografen. Bijvoorbeeld door te focussen op content en de aangesloten fotografen daarin actief te betrekken. Zo plaatsen we bovenaan de verschillende specialisme pagina’s steeds de visie van een fotograaf op zijn/haar specialisme. Ook bieden we een blogpagina waarop fotografen bijvoorbeeld een bijzondere ervaring of grappige anekdote kunnen plaatsen. In beide gevallen met een hyperlink voor de fotograaf. Dit zijn voorbeelden van “leuk voor de bezoeker én extra exposure voor de fotograaf”
    - Consumenten hebben sterk de behoefte om te vergelijken. Platforms zijn en blijven daar handig voor geloven wij. Wij faciliteren deze behoefte door te werken met filters, tags en reviews.
    - Zoekresultaten zijn transparant en eerlijk, geen black-box. Afgezien van de homepage vermeldingen worden fotografen niet vaker of prominenter getoond door meer te betalen, zoals vaak het geval is.
    - Fotograaf Huren werkt actief aan exclusieve samenwerkingen en kortingen voor onze leden. Een recent voorbeeld is 20% korting op customized usb-sticks bij USB-company (www.usb-company.nl) waarmee je op een originele manier foto’s kunt aanleveren en meteen een duurzaam visitekaartje afgeeft.
    - Fotograaf Huren is het enige platform dat prominent aanwezig is op alle social media, inclusief Pinterest. Zelfs op Youtube staat ons filmpje in de top-5 als je zoekt op “fotograaf gezocht”.
    - Fotograaf Huren biedt als enige de mogelijkheid een video van portfolio foto’s op je profielpagina te plaatsen. Dit trekt extra aandacht en houdt bezoekers langer vast.
    - Fotograaf Huren hanteert een maximum aantal inschrijvingen per stad/specialisme; je staat dus altijd op de eerste pagina.

    Vragen, opmerkingen en suggesties zijn hier, maar ook zeer welkom op info@fotograaf-huren.nl

  12. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 19 februari 2013 om 20:29  | reageer

    Ik heb mij niet aangemeld bij Fotograaf Huren vanwege de verplichting te linken. Dat doe ik alleen als ik weet dat een ondernemer goede kwaliteit levert. En dat weet ik van nieuwe sites als deze nog niet.....

  13. T. Teernstra
    Profiel  T. Teernstra schreef op dinsdag 19 februari 2013 om 21:09  | reageer

    @Liesbeth: het plaatsen van een link is geen verplichting voor het gratis basis pakket. En met de kwaliteit zit het ook wel goed, maar dat vertrouwen zullen we nog moeten winnen kennelijk knipoog

  14. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 20 februari 2013 om 21:06  | reageer

    @T. Teernstra, wel voor het pro pakket.... En voor het basispakket moet ik op FB en Twitter reclame maken. Dat doe ik dus alleen voor bedrijven waarvan ik weet dat ze goede kwaliteit en service leveren. Ik hang er tenslotte wel mijn naam als fotograaf aan. Ik werd wat huiverig over die kwaliteit door de titel "de beste fotografen van Nederland" terwijl iedereen zich aan kan melden...... Voor mij dus reden om me (nog) niet aan te melden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord